МАШИНА ЗА ХЛЯБ-55-та тема

  • 42 960
  • 741
  •   1
Отговори
# 465
  • Мнения: 1 244
А къде е смисъла да имаш хлебопекарна и да си печеш хляба във фурната? Simple Smile Ако е само да ми меси тестото, не си струва инвестицията Simple Smile Аз го правя по-бързо от машината месенето...Купувам я, за да ме улесни максимално във всички процеси и не искам да я мисля кога какво прави Simple Smile Слагаш продуктите, вадиш си топло хлебче...Simple Smile не искам да местя тесто, да допичам и т.н.

# 466
  • Мнения: 5 737
Ами за мен месенето си е по-трудоемкия и времеемък процес - месене, втасване, месене, второ втасване, да го следя, да му бая и така нататък. Идеята дадох, защото някой /извини ме, не помня дали беше ти/ не харесваше кората отгоре, че била бяла - според мен няма как да стане другояче в машина, защото реотаните са отстрани, а не отгоре.
Иначе с машината и козунак съм правила, тесто за козуначени кифлички, за тутманик и са се получавали нещата.

# 467
  • Мнения: 1 244
Не във всяка машина кората остава бяла Simple Smile Това коментирахме, че в лидълската остава бяла отгоре, а примерно в предишната ми се изпичаше без грешка Simple Smile Нали обсъждаме машините за хляб тук Simple Smile

# 468
  • Мнения: 51
Ами за мен месенето си е по-трудоемкия и времеемък процес - месене, втасване, месене, второ втасване, да го следя, да му бая и така нататък. Идеята дадох, защото някой /извини ме, не помня дали беше ти/ не харесваше кората отгоре, че била бяла - според мен няма как да стане другояче в машина, защото реотаните са отстрани, а не отгоре.
Иначе с машината и козунак съм правила, тесто за козуначени кифлички, за тутманик и са се получавали нещата.
така е но  сестра ми има друга марка от един немски магазин и хляба и се пече разномерно и отгоре и отдолу,само че нейната машина е за 500-600 гр. хляб и аз затова не си купих такава,ама реотана и пак е отдолу

# 469
  • на Мелмак
  • Мнения: 12 015
Аз пък искам бяла кора , ама нямам - пека на най- ниската степен , ама не !

# 470
  • Мнения: 1 244
Аз сравнявайки двете машини, установих също, че с лидълската кората ми остана много по-светла, (това при първото ми хлебче, за второто след малко ще се изкажа) не знам защо...реотаните и на Силвъра и на Аляската са на едно и също място...тоест само отдолу...откъде идва разликата в изпичането, не знам Simple Smile И това предвид, че Аляската е 700 вата, а Силвъра - 840 Crazy

# 471
  • морето и сините вълни :)
  • Мнения: 1 404
Хахаха всеки с дерта си.Моя хлебец бая втаса, стигна капака вече Party

# 472
  • Мнения: 51
Царевичният хляб се получи страхотен  newsm44
Рецептата е сполучлива нищо, че вместо да пусна програмата за основен хляб съм пуснала тази за френски!  Laughing
 
гледай каква кора...тц тц...с лидълска не може да стане такава

# 473
  • на Мелмак
  • Мнения: 12 015
Да , в къщи корите остават - хвърлям ги  Rolling Eyes

# 474
  • Варна
  • Мнения: 241
Царевичният хляб се получи страхотен  newsm44
Рецептата е сполучлива нищо, че вместо да пусна програмата за основен хляб съм пуснала тази за френски!  Laughing
 
гледай каква кора...тц тц...с лидълска не може да стане такава

Това е на най-светла коричка и изкаран 6 минути преди да приключи печенето  Laughing

С два реотана е Мулинекс, но не вярвам да има по-добър ефект върху горната част, защото втория реотан също е опасан отстрани.

Резултатът по-горе е точно с Мулинекс и 2 реотана. Факт е обаче, че никога не съм правила хляб от 1500 гр. Мисля, че при него няма да успее да го изпече отгоре.  Wink

# 475
  • Варна
  • Мнения: 241
При мен също се получават дебели кори. Аз съм с Мулинекс и мисля, че тази марка си прави такива кори. Бяхме споменавали с една друга дама, че дори на най-ниската степен за препичане хляба си е доста препечен. Още се чудя дали да не врътна болта на термо-регулатора, което мисля, че Бонго ме посъветва  Wink

защо трябва да се вади горещ хляба и да се слага във фурната не ми стана много ясно  newsm78
все пак казанчето на машината играе ролята на фурна. т.е. ако извадиш казанчето с хляба от машината и го оставиш в казанчето за 10-на мин  постигаш същия ефект като във фурната - овлажняване.

пп. завърти болтчето на терморегулатора половин оборот в едната посока и виж за ефекта. ако е по-зле  тогава го завърти цял оборот в обратната посока.


Бонго, при мен ако го оставя в казанчето не се изпотява, просто си изстива. Идеята за фурната е, че когато тя се изпоти от топлината на горещия хляб, то той се овлажнява, коричките омекват, но не се мокри, защото е на скарата.

Давам просто идея на дамата как да направи по-меки коричките и си разсъждавам.

За болтчето още утре ще го врътна с 1/2 оборот да видим какво ще стане. Мерси за идеята Wink

# 476
  • София
  • Мнения: 3 035

 От тази дискусия, лично аз, си вадя заключението, че няма да си купя И лидълската машинка. Мислех да я купя точно заради първоначалното подгряване, което съвсем би улеснило моя мързел  Joy.

а щях да питам как се слагат бъркалките,прочетох тук че някой казал че има  точно начин, аз не видях в упътването никъде да пише,

За Мидеата също не пише, но наистина при различни положения на бъркалките месенето е различно, защото при едно положение те само "боксират" топката и премесването е едвам-едвам. В другото положение се получава така както е описал Ердинч - едната меси активно а другата подбутва топката към активната. При Мулинекса е споменато в упътването, че поставянето на бъркалките в определено положение, подобрява месенето на тестото. С други думи, след като машината оформи топката в началото, може да се погледне през прозорчето какво става с нея и ако повече се премята вместо да се меси, просто се спира машината и се обръща свободната бъркалка на 180' .

Хахаха всеки с дерта си.Моя хлебец бая втаса, стигна капака вече Party

И какво чакаш та не си го пуснала на печене? След малко или ще кажеш, че се е залепил за прозорчето и не е изпечен отгоре, или че е спаднал и е без куполче.

# 477
  • Мнения: 1 244
Така хубаво ухае в момента, така приятно ми смигва през прозорчето хлебеца, че съм склонна всички грехове да и простя на машинката... Laughing (даже и двете бъркалки Mr. Green)

# 478
  • Мнения: X
След 18-17 мин. ще е готов хляб № 5 и ще видим как е кората.  С брашно лидълска марка тип 500 ,програма 2 ,степен на изпичане 3 и доза пак стана на око -първо беше точно уж и ми лепнеше -добавях брашно. Докато си купя везна бая ровене ще има из казанчето Grinning / .
  Моля някой ако е мерил чаша от 200мл колко колко брашно побира /пресято/. Мерителната чашка побира 2 чаени чаши пресято брашно -сложих 2/м.ч/. Доста висок хляб се получи и ми е странно ако е с доза за 1250гр как ще го побере. /Този го пека на 1000г тегло,може да е го е надвишил с тези мои добавяния ./ Хич ме няма да спазвам точни рецепти ,нещо ме ръчка и винаги променям нещо и се получава. Когато спазя точната /говоря за други неща/ все нещо не е както трябва.

 
  

# 479
  • София
  • Мнения: 3 035
 Относно двата реотана на Мулинекса - те работят вкупом само при печене на багети понеже те са на два етажа. За хляб работи само единия реотан - долния.

Общи условия

Активация на акаунт