МАШИНА ЗА ХЛЯБ-55-та тема

• 42 796
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
И според мен /надявам се да е така  Praynig/ много се прибързва със заключенията.
Вчера хлябът стана отгоре по-светъл, но днес го оставих на 60мин. подгряване и явно горещият въздух от печеното оказа роля за горната коричка. Хлябът беше бял с малко типово брашно и си личи, че е много добре опечен отгоре.

Слагам на 1250 гр. и на тъмна коричка и двата пъти, като слагах продукти за по-малък грамаж хляб.  Peace
Винаги трябва едно изучаване и напасване с всеки нов уред, явно и тук е така, особено като машинката е с по-специфично действие - не е като съдомиялна или пералня примерно, където не се изисква следене на процеса.

Надявам се да са си наред машинките.

Иначе едва ли има такава, която върши всичко перфектно. Все пак се споделя, че основно се правят хлябове на 1,2 програми и човек като си хареса определен начин на изпичане, си знае как и си го прави него.

Дано занапред се хвалим с все по-вкусни и успешни хлябове.  Grinning

И браво за Бонго. И Мунчо ... и другите. Малко са ни мъжете тук, но са ни безценни, че дават добри съвети и ни търпят с въпросите си.  Hug

И да добавя, че явно от толкова хвалене, наистина очакванията са по-нереалистични и летвата много се е вдигнала за хлебопекарните. Аз пък друга не съм имала и не мога и да сравня.  Rolling Eyes

# 556
Моля за рецепта  Praynig Трябва ми хляб, който да не се троши и да става за сандвичи. От скоро съм с хлебопекарна (от Лидл) и все още експериментирам. За сега хляба се получава добре, но като се направят сандвичите и хляба стои трошлив. Пробвах със суха мая и с активна, с яйце, без яйце, все се трошът сандвичите.

# 557
  • Пловдив
Момичета и момчета, имате ли сполучлива рецепта за безглутенов хляб?

# 558
Да се запиша и аз тук.От няколко дена имаме лидълската хлебопекарна и 5-ят ми хляб вече е успешен.  Simple Smile

# 559
Да се запиша и аз тук.От няколко дена имаме лидълската хлебопекарна и 5-ят ми хляб вече е успешен.  Simple Smile

Браво! Какво промени? Добре опечен ли е?

# 560
  • София
Аз също днес пробвах Лидълската хлебопекарна. Хляба си стана, наистина е малко по-светъл отколкото очаквах/ аз имам друга, тази я купих за майка ми/. В моята така става на най-ниска степен. Обаче вътре си беше опечен, острани също си беше ок.  Пекох 750 грама хляб, на средна тъмна коричка.
Отделно може да увеличите времето на самата програма, в началото преди да я пуснете, на моята в интерес на истината сходна програма е по-дълга, а на този хляб му трябваше според мен още 10 мин за добър цвят отгоре. Моята хлебопекарна сега е Мидея с две перки, а преди това беше Kenoowd, която е в пъти по-скъпа, но пък не правеше толкова добър хляб/ тя беше  с една перка/. Мисля че трябва да се напасне със самата машина, хляба си се опича, не остава суров, а за по-тъмна коричка има накъде да се направи нещо, но всеки трябва да си прецени, аз не мисля да я връщаме.

# 561
Да се запиша и аз тук.От няколко дена имаме лидълската хлебопекарна и 5-ят ми хляб вече е успешен.  Simple Smile

Браво! Какво промени? Добре опечен ли е?
Взех рецептата за основен хляб от тук:http://store1.data.bg/gato/Recipe%20for%20Breadmaker.htm#_Toc102190824
Зададох първа програма и препечена коричка на хляба.Стана доста препечен.
Още нямам везна и меря брашното с чаша и ми се наложи по време на месенето да добавям.

# 562
На мен и първият хляб ми се получи доста добре.  Аз ползвам по съвет на приятелка със същата машина втората програма.

Ако някой се интересува  Mr. Green рецептата е 340гр вода. От мерителната чашка гледам да е на 12 унции (или както там се води). Слагам една чаена лъжица захар, сол едно към гьотере (1-2ч.л.), олио на същия принцип 3-4с.л би трябвало да е. Сипвам брашното пак така Mr. Green  (500-600гр) и най отгоре слагам 2/3 пакетче суха мая или 1/4 жива. Живата дори не я чаках да омекне, а направо от фризера. Пак стана. Пробвах и с яйце, но го разбих леко предварително. Хляба с него става по жълт. Като започне да меси, гледам питката да стане на стегната питка и да не се маже по формата.
Пускам на 1000гр и добре изпечен, понеже средно изпечен ни беше теснятв и нямаше приятен загар Mr. Green

Пробвах и кекс по моя рецепта, но не се получи особено, та няма да откажа хубава рецепта за такъв  Crazy

# 563
agnesanа, и  на мен ми се рони хлябът. Ще пробвам да добавя оцет -  от  него   тестото  става по-еластично.   От блога  (http://forumbabgmama.blogspot.com/2010/07/blog-post.html)научих, че може маята да ми  е повече. Твоята като  гледам е  добре. Другото, което да  се  следи  е дали тестото не е прекалено сухо.
Ще  се радвам да се  изкаже някой от   майсторите. Аз пиша като човек, който също  има  твоя проблем.

За  тази бяла коричка, може ли да споделите рецептата, програмата и колко време пече.

Последна редакция: вт, 23 сеп 2014, 00:22 от mama Barba

# 564
как разбра ,че маята и е добре  newsm78
3/4 пликче на колко грама е равно ?  при пакетчета от 7 гр. е едно , а при тези от 11 гр.  е друго.

# 565
  • София
От 4 дни ви чета усърдно, вкл. и старите теми. Досещате се, че и аз съм горд собственик на прочутата лидълска хлебопекарна. Само след 3 хляба и един кекс мога да кажа, че съм доволна. Решила съм поетапно да тествам различните програми, както и различни смески на брашна, целта ми е една добра рецепта за пълнозърнест хляб и една за бял да си имам. Ще пробвам и да меся тестата за коледните сладки. Но както казах, всичко по реда си.

Първият ми хляб бе по рецепта от книжката, бял, изпечен на програма 1, т.е. стандартната. За съжаление ми се залепи за капака, но грешката бе в многото мая - 1 цяло пакетче на Йоткер. След четене разбрах колко трябва да е.

Вторият хляб е по тази рецепта (не помня кой я е пускал):
френски хляб
- вода - 1  чаша
-обезмаслено мляко на прах - 2  суп. лъж.
-олио - 1 суп. лъж.
-захар - 1 суп. лъж.
-сол - 1  ч.лъж.
-брашно - 3 чаши
-мая - 1  ч.лъж.

Много ми хареса. Същата рецепта модифицирах, като сложих пълнозърнесто брашно (50:50 с бялото). Стана хубаво хлебче, много съм доволна, пекох на програмата за пълнозърнест хляб (програма 3), като при печенето сложих фолио на прозорчето. Може да се отрежат тънки филийки за сандвичи, не се рони много. Аз пека хляб от днес за утре, т.е. не го ядем топъл.

На този етап единственият недостатък е, че трудно вадя хляба., Приложи техниките с въртенето на въркалките отдолу, но пак с триста зора падна. При третия хляб ги извадих и разбира се ваденето беше безпроблемно.

Днес сътворих и портокаловия кекс, страхотен.

# 566
7гр ми е маята. По принцип не обичам да слагам по много мая. Понякога дори слагам и по 1/2 пакетче. Не мисля, че в маята ми е проблема.
Тестото също не мисля е сухо. Следя да се оформи хубава топка. Понякога добавям брашно, а веднъж добавих и вода, че се бях уляла с брашното.
Рецептата мисля ми куца.

Сега правя с кисело мляко. Импровизирах и незнам какво ще стане. Сложих половин кофичка кис.мляко и щипка сода. Не шупна, идея нямам защо. Сложих олио, сол, захар, вода около 200мл и брашно. Върху брашното сложих и колкото суха мая ми беше останала от предното месене. Преди малко добавих малко брашно, че много течно ми стоеше тестото. Сега втасва. Ще видим....утре

Хм, сега погледнах и още стои разлято тестото  newsm78 ще му сложа още малко брашно като започне и второто месене.

Бъркалките ги вадя след второто месене. Ако поизчакаш хляба да изтине във формата и много лесно бил излизал с бъркалките. На мен ми трябва хляб за сандвичи, че моя мъж си взема за обед на работа, та предпочитам да не е деформиран от бъркалки.

# 567
  • София
Изчаквах и да се охлади хляба и пак трудно излиза. Забраивх да уточня, че ползвам най-тъмното ниво на изпичане, че обичаме да има кора.

За сандвички пробвайте горната рецепта за френски хляб. Нея ще я тествам и на програмата за френски хляб.

# 568
как разбра ,че маята и е добре  newsm78.
Женска интуиция. Grinning

# 569
Имам един разбутан пакет адаптирано мляко  Mr. Green Освен утре да пробвам с него на место сухо  Whistling Моя мъж няма да забележи разлика, стига хляба да не се рони  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт