Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 25

• 121 476
  • 772
  •   1
Отговори
# 675
Auditory Integration Training като понятие може да включва всички видове подобни терапии, включително и the Listening Program. В един от линковете го пише черно на бяло:

Цитат
There are several different kinds of auditory integration training including the Berard Method, the Listening Program, Samonas Sound Therapy, and the Tomatis Method

В становището на Американската педиатрична асоциация също пише изрично, че става дума за подобен тип терапии с различни имена.

И, да, има различни степени и нива на доказване. Но само, моля ви, не препращайте родителите да преценяват сами дали е evidence-based програмата ви. Това е именно начин да се подвеждат хората. Колко evidence-based e даден подход или терапия  се преценяват от професионалисти и затова има официални становища на медицински и изследователски организация. И мнението им е, че тези терапии са на експериментално ниво.

И не, не се съмнявам, че тази терапия се прилага от откупеишънъл терапистси, рехабилитатори и др. Даже съм сигурна, че се прави. Само мога се надявам, че не подвеждат родителите и са откровени с тях.

AIT е име на метод (изписва се с главни букви, защото е търговска марка), а не обобщено понятие. В научен източник не се припознава AIT като понятие за група методи. Обърквате се от изброяването на другите auditory integration training, които са споменати като методи за звуково интегриращ тренинг на сайта който даватe, Той е благотворителна организация, не научна.  

Американската педиатрична асоциация има критики към AIT Auditory Integration Training and Facilitated Communication FC(друг метод) от 1998 и ревизирани 2010г., които се отнасят точно до AIT метод. Като цяло методът попада в категорията "за 10 дни ще ви променим".

„The American Academy of Pediatrics considers AIT and facilitated communication (FC) to be a controversial treatment option for autism and other disorders (AAP, 1998/2010). The AAP further states that in the absence of good, controlled studies and until further information are available; the use of these AIT devices does not appear warranted at this time, except within research protocols.”
1998г. Тне Listening Program все още не е създадена, за да има проучвания.

Всъщност основата на разговора тръгна от това, че се прилага вид auditory integration training при дете с хидроцефалия и методите не са създадени за тези състояния.

ДА хората не бива да бъдат заблуждавани.

# 676
  • В заешката дупка

„The American Academy of Pediatrics considers AIT and facilitated communication (FC) to be a controversial treatment option for autism and other disorders (AAP, 1998/2010). The AAP further states that in the absence of good, controlled studies and until further information are available; the use of these AIT devices does not appear warranted at this time, except within research protocols.”

Т.е. това е нова програма, но е минала вече експерименталното ниво, доказала се е като ефективна и абсолютно безвредна и подобни критики за липса на добри контролирани проучвания към нея не могат да бъдат отправени така ли?

ААР има становище и от 2010:  "A 2010 position statement by the AAA concludes that Auditory Integration Training (by any name) is investigational."

Всъщност какво точно искате да кажете?  Че вашият подход е добре известен, добре доказан, препоръчва се като ефективен и напълно безвреден за аутисти от официални и авторитетни медицински организации ли?

Да не подвеждаме, казвате, родителите.

Кажете тогава ясно и категорично какво ниво и степен на доказателственост има подхода ви? И потвърждава ли се това от официални организации и институции щом толкова убедително продължавате да настоявате, че подобни критики се отнасят за един единствен подход, не и за вашия?

Ето нива на доказателственост:

Level 1‐ Well Established or Strong Evidence (DHS 107 ‐ Proven & Effective Treatment)
Level 2 – Established or Moderate Evidence (DHS 107 ‐ Proven & Effective
Treatment)
Level 3 – Emerging Evidence (DHS 107 – Promising as a Proven & Effective
Treatment)
Level 4 – Insufficient Evidence (Experimental Treatment)
Level 5 – Untested (Experimental Treatment) &/or Potentially Harmful

На кое ниво доказателственост е вашия подхода? Становища на авторитетни организации и институции (не на болници и лица, практикуващи тази терапия) за наличните доказателства и за ефективността и безопасността на терапията?

Казвате да не подвеждаме родителите. Отговорете тогава ясно и категорично на въпросите. Благодаря!

# 677
Здравейте,скъпи Дами
Позволих си да се включа във вашата тема, за да предложа на вашето внимание една терапия с дългогодишна практика в САЩ и Европа,която навлиза и набира скорост и в България,а именно Музикотерапията. Аз съм дипломиран музикотерапевт и се занимавам с деца със СОП и по-специално с деца от аутистичния спектър.    От  позицията си на човек,занимаващ се с този вид състояния, виждайки видимите резултати не се стърпях да напомня за съществуването на такъв вид помощна терапия,която като,че ли малко е пренебрегната или просто недостатъчно позната на аудиторията.Предполагам повечето родители са запознати с метода и неговото ползотворно и оздравяващо действие  и затова няма да се впускам в рекламата му,но ако някой има въпроси, аз съм на ваше разположение.Работата и подходът е индивидуален и изцяло насочен към детето и неговите нужди.

Последна редакция: ср, 18 мар 2015, 14:11 от Daneris

# 678
Моля ВИ коригирайте поста си! направили сте цял чаршаф!
Няма нужда от цитат от първа страница!

# 679
Мисля,че стана!Съжалявам за неудобството!

Последна редакция: ср, 18 мар 2015, 14:19 от Daneris

# 680
  • София
Здравейте Диана, бихте ли дали малко повече информация, може и на лични, тъй като обмислях издирването на музикален терапевт/педагог. Благодаря   bouquet
Колкото до ТЛП-то. Всеки родител си има глава на раменете и си преценява сам за себе си. Аз лично познавам доста доволни родители от терапията, както и такива, които не са чак толкова впечатлени, отбелязват прогрес, но нямат УАУ ефекта на първите. Не може да говориш против нещо, без да си го пробвал.
В тази тема никога не са се одобрявали алтернативните терапии. Еми и биохимия пробравах и ХБОТ пробвах. Специалистите отразяват промяна в детето без и да ги уведомявам какво експериментирам. Преди това 3 години терапии без успех...

# 681
  • В заешката дупка
Малко терапии в областа на аутизма са еvidence-based. Да не говорим, че дори и такива терапии могат да са противоречиви. ABA, примерно. Именно защото няма терапия тип "one size fits all". Но има терапии, чиято вероятност да дадат резултати е много по-голяма от други. Като "други" може и да са си чиста шарлатания.

Разбира се, ние като родители, имаме право сами да решаваме към кой подход или терапия да се насочим. Но имаме и право да не бъдем заблуждавани. И един от подходите, чрез който са заблуждавани родителите е - имаме тук една терапия, дето е много популярна еди къде си,  но не се споменава, че всъщност не отговаря на никакви стандарти за evidence-based практика, не се препоръчва от авторитетни медицински организации, не се казва, че е, в най-добрия случай, на експериментално ниво, което чисто и просто означава, че има много неизвестни около нея - по отношение на ефективност, по отношения на рискове или че просто е едно добре прекарано време за детето, но без никаква терапевтична стойност.

И ако един родител има ограничени средства и време и е пред дилемата към коя точно терапия да се насочи, въпросът с доказаната ефективност не е никак маловажен. Затова и като зададеш въпросите, които аз зададох горе - отговори няма. Само че повечето отговори са известни.  Авторитетни медицински асоциация и организация имат издадени документи за това кои са най-добрите и доказа ли се в практиката терапии за аутизъм и нито различните типове auditory integration training, нито музикотерапията са от тях. Тези практики са в най-добрия случай на експериментално ниво.

И казвам всичко това не защото съм против алтернативни подходи. Ни най-малко. (Стига да не са доказано вредни.) На практика всички родители експериментираме с децата си и правим неща, които не са evidence-based. Освен това, не всичко, което правим е с цел терапевтиране или обучение. Децата могат да слушат музика и за кеф в крайна сметка. Но имаме право да не бъдем заблуждавани и да правим информиран избор, почиващ на реални факти, не само на реклама.

# 682

В тази тема никога не са се одобрявали алтернативните терапии. Еми и биохимия пробравах и ХБОТ пробвах. Специалистите отразяват промяна в детето без и да ги уведомявам какво експериментирам. Преди това 3 години терапии без успех...

доника
въпрос
напредъка осезателен ли е първо . и второ кое ти дава насока за разсъждение, че е именно следствие на алтернативните методи, а не просто натрупаното количество да е довело до стъпка в подобряване на качеството.

позволявам си да коментирам защото преди синът ми въобще да направи и малка стъпчка напред имахме заложена поне година половина усилена работа без никакво ама никакво подобрение.

въобще стигнах до извода че докато при децата в норма на всеки 10 примерно сипани лъжици познание се усвояват от 5 до 9 в зависимост от качестватаим ,  при децата със СОп се усвояват максимум 2 лъжици . понякога и по-малко. Затова темповете са много по-бавни и изискват много повече усилия. Сякаш всички тези алтернативни методи и добавки подобряват усвояването минимално но никога дотолкова че децата да могат дори да удвоят степента на възприемане на нови знания.

Последна редакция: пн, 16 мар 2015, 23:02 от _re_ge

# 683
  • София
Не смятам, че е натрупано количество. Алтернативните терапии подпомогнаха основната. Като аз лично виждам веднага промяна в детето след почивка от дадено нещо Wink

# 684
Аз най-голяма промяна видях като спряхме там разни гамалони, енцефаболи, ноотропил и разредихме логопеда  Simple Smile За съжаление с тия нервни кризи пак трябва да я тъпча с лекарства.

# 685
И аз ще помоля Daneris да изтрие поста си, на който има само копирана виртуалната библиотека.  Grinning Сигурно и аз, подобно на други родственици на хора от спектъра, имам някои аутистични черти и подобни неща (непоставени на място неща и т.н.) ми бодат дотолкова сетивата, че ги избягвам - в случая исках да напиша нещо и се отказах! Cry

# 686
И аз ще помоля Daneris да изтрие поста си, на който има само копирана виртуалната библиотека.  Grinning Сигурно и аз, подобно на други родственици на хора от спектъра, имам някои аутистични черти и подобни неща (непоставени на място неща и т.н.) ми бодат дотолкова сетивата, че ги избягвам - в случая исках да напиша нещо и се отказах! Cry

констанца   Hug
аз съм същата Мара, дори й писах на жената на лични толкова ми бодеше очите  този цитат.
Явно съм по зле даже щом не се стърпях.

е няма такова нещо. аз съм член на тази тема и алтернативните методи ги приемам като същата проба/грешка като всеки друг метод. може да се подпомагащи а може да са водещи въпрос на дете.

За алтернативните методи пък  аз просто съм против  да се изкарват панацея както в другата тема. Едва ли не с добавки и подобни всички проблеми падат в канала.

едно хармонично съчетание на двете трябва да има според мен. Взаимно допълване . Разбира се ако алтернативните методи водят до подобрение. Иначе с излишни. Като при моят синковец.

# 687
Благодаря на Daneris! Grinning

_re_ge и Доника Радвам се, че се появихте. Почти всички "стари" и "още по-стари" престанаха да пишат. Повечето се бъзнахме за по нещо.  Може би трябваше колективно да си поискаме прошка на "Сирни заговезни", но и сега не е късно всяка от нас, която се е обидила на някоя друга, да си каже, че никоя от нас не е безгрешна и че колкото и да ни е трудно ежедневието е добре да се опитваме да си споделяме и  си помагаме. Hug

Последна редакция: ср, 18 мар 2015, 18:17 от констанца

# 688

_re_ge и Доника Радвам се, че се появихте. Почти всички "стари" и "още по-стари" престанаха да пишат. Повечето се бъзнахме за по нещо.  Може би трябваше колективно да си поискаме прошка на "Сирни заговезни", но и сега не е късно всяка от нас, която се е обидила на някоя друга, да си каже, че никоя от нас не е безгрешна и че колкото и да ни е трудно ежедневието е добре да се опитваме да си споделяме и  си помагаме. Hug

Констанца смятам че тук четат много хора но не пишат защото просто няма какво да се каже .... а не защото се чувстват засегнати или обидени.Чак толкова никой от нас не докачлив или злопаметен ако и да се е случило нещо.
Аз редовно чета но няма как да взема мнение по тази или другата терапия защото просто при нас нищо не се решава алтернативно. Всичко е много много труд. Иначе за сведение вече  съм увесила нос, което няма да е позитивно за никоя от майките на по-малките деца. Затова си седя тихичко в ъгъла и просто чета когато някой нещо публикува.

Hug

# 689

Т.е. това е нова програма, но е минала вече експерименталното ниво, доказала се е като ефективна и абсолютно безвредна и подобни критики за липса на добри контролирани проучвания към нея не могат да бъдат отправени така ли?

ААР има становище и от 2010:  "A 2010 position statement by the AAA concludes that Auditory Integration Training (by any name) is investigational."

Всъщност какво точно искате да кажете?  Че вашият подход е добре известен, добре доказан, препоръчва се като ефективен и напълно безвреден за аутисти от официални и авторитетни медицински организации ли?

Да не подвеждаме, казвате, родителите.

Кажете тогава ясно и категорично какво ниво и степен на доказателственост има подхода ви? И потвърждава ли се това от официални организации и институции щом толкова убедително продължавате да настоявате, че подобни критики се отнасят за един единствен подход, не и за вашия?

Ето нива на доказателственост:

Level 1‐ Well Established or Strong Evidence (DHS 107 ‐ Proven & Effective Treatment)
Level 2 – Established or Moderate Evidence (DHS 107 ‐ Proven & Effective
Treatment)
Level 3 – Emerging Evidence (DHS 107 – Promising as a Proven & Effective
Treatment)
Level 4 – Insufficient Evidence (Experimental Treatment)
Level 5 – Untested (Experimental Treatment) &/or Potentially Harmful

На кое ниво доказателственост е вашия подхода? Становища на авторитетни организации и институции (не на болници и лица, практикуващи тази терапия) за наличните доказателства и за ефективността и безопасността на терапията?

Казвате да не подвеждаме родителите. Отговорете тогава ясно и категорично на въпросите. Благодаря!

Здравейте,включвам се към темата,за да споделя положителното си мнение за музикотерапията.Доколкото съм запозната,това е терапия,която е доста разпространена в страни,които ние постоянно се чудим  "как ще ги стигнем". В САЩ,Швейцария,Дания,тази терапия се предлага и прилага в болници,лечебни заведения,центрове за работа с лица със спициални потребности.А за всеки,който иска да се запознае с доказаните резултати на музикотерапията,може да следи международните конференции по Музикотерапия и научните доклади,които се представят  там,а за да се представят там те са минали през сериозни и проверени доказателства ( има ги в нета),а също и да чете Journal of Music therapy on line. А също така,това е терапия,която няма никакви противопоказания,стига да се прилага от дипломирани музикотерапевти!

П.П
Тне Listening Program не е част от "репертоара" на музикотерапевта.Да,в метода се използва музика,но е съвсем различно от музикалната терапия!

Общи условия

Активация на акаунт