Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 25

• 121 724
  • 772
  •   1
Отговори
# 180
  • Анкх-Морпорк
Не зная дали сте видели новината - МЗ със задна дата закрива ТЕЛК за психични болести и други специализирани ТЕЛК. В момента цари пълен хаос, решенията от 8 юли насам са невалидни и не ги заверяват, не е ясно къде да се явят пациентите за ново решение. Трябвало да е по регионалните комисии, но там нямало подходящи специалисти. На родителите е казано да чакат и да се обадят след 2 седмици.

Ако сте солидарни с хората, чиито деца сега остават без помощи, детски, асистент и тн, елате в 13.30 ч. днес пред Министерството на здравеопазването, пл. Св. Неделя 5 (срещу черквата)

Резултатът:
http://www.mh.government.bg/News.aspx?lang=bg-BG&newsid=4349&home=true

Последна редакция: пт, 25 юли 2014, 19:06 от firebird

# 181
Не зная дали сте видели новината - МЗ със задна дата закрива ТЕЛК за психични болести и други специализирани ТЕЛК.
Прочетох всички новини на тази тема, но никъде не се споменава, че това е направило МЗ. Ето какво пише в една от тях: "С Постановление № 179 на Министерски съвет от 2014 г. /ДВ бр.55 от 2014 г./ бяха направени промени в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи, регламентиращи закриването на специализираните ТЕЛК в страната."http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1299184
Намерих постановлението за експертизната дейност и постановлението за промените. И от двата документа се вижда кой разкрива и закрива ТЕЛК - това са директорите на РЦЗ, съгласувано с министъра на здравеопазването. За мен, в случая проблема е в туткавостта на РЦЗ и може да се реши не за дни, а за часове от директорите на всяка РЦЗ. Който се интересува може да види двата текста тук:
Скрит текст:
Чл. 10. (1) Териториалните експертни лекарски комисии се откриват към държавните
и общинските лечебни заведения за болнична помощ и диспансерите от директора на РЦЗ
съгласувано с министъра на здравеопазването.
(2) Териториалните експертни лекарски комисии са структурни звена на лечебните
заведения, към които са създадени.
(3) Профилът на ТЕЛК се определя по реда на ал. 1.

Член 10 се изменя така:
„Чл. 10. (1) Териториалните експертни лекарски комисии се откриват и се закриват
от директора на съответната регионална
здравна инспекция съгласувано с министъра
на здравеопазването.
(2) Териториалните експертни лекарски комисии се откриват към държавни и общин-
ски лечебни заведения за болнична помощ, центрове за психично здраве, центрове за
кожно-венерически заболявания и комплексни онкологични центрове и са структурни звена на
лечебните заведения, към които са открити.“
Т.Е. Трябва да се търси отговорност от РЦЗ. Между другото, този въпрос се обсъжда от доста време - особено интензивно тази година и всички публикации са позитивни. Ако не беше този глупав луфт, нямаше дори да усетим промяната. Така че, ако има проблеми, трябва да се насочим към съответните РЦЗ.

# 182
  • София
Бях на протеста и научих доста полезна информация. Ще бъда благодарна на всеки, който може да ми помогне - споменах за барокамерата и зам. министърът ме посъветва да направим постъпки за включване на аутизма в клиничната пътека за барокамера. Та ако някой знае стъпките - приемам съвети Wink

# 183
Здравейте!

Във връзка с изпитван от детето физически дискомфорт в определена област която консултираме със специалист искам да попитам децата С ГРР имат ли склонност да преувеличават изпитвания от тях дискомфорт, за да търсят внимание при положение, че такова всъщност не им липсва и как да отсея истинското състояние от евентуално преувеличеното такова. Важно е да знам, защото може да се наложи да взимам важни решения

# 184
Тъкмо щях да споделя с вас как от няколко месеца детето не дъвчи вече дрехите си и в петък прибрах от градината пижамката с множество от дупчици от зъби както се случваше преди.
Това означава ли, че детето е в период на регрес или няколко месеца без някакъв навик не са достатъчни за да смятам, че същият е преодолян.
Когато се връща отново към нещо което е било преодоляно как е правилно да се подходи, за да не се допуска трайно възстановяване на вредния навик. През тези месеци без дъвкане дърпаше деколтетата на блузките, но тъй като именно в тяхната зона е мястото което причинява физически дискомфорт приех, че отреагира на дразненето в зоната. Но сега не знам какво да мисля. Дупчиците са факт.

# 185
Затварят специализирана ТЕЛК по психични заболявания в Ловеч
Цитат
През август, когато съставите и на двете общи ТЕЛК са в платен годишен отпуск, Регионалната здравна инспекция в Ловеч ще направи преразпределение на медицинските експертни досиета на пациентите от област Ловеч, които са били планирани за освидетелстване преди публикуването на Постановление № 79, с което се разпорежда закриването на специализираните ТЕЛК.
Да разбирам ли, че РЗИ- В.Търново ще направи същото с пациентите от област В.Търново?
На мен ми е много притеснено, защото сме към РЗИ-В.Търново, а ходихме на ТЕЛК в Ловеч. Sad
Сега чакам от м.06. писмо за дата.

# 186
n_alex76,
Постановление №179 на МС прави само промени, които според мен са лесно изпълними, още повече, че този въпрос се обсъжда много отдавна  (вкл.на Нац.съвет за тристранно сътрудничество през април т.г.) и РЗИ трябва да са имали готовност, а не сега да правят планове, кое как да стане. Както вече писах, постановлението, респ. МЗ не закрива ТЕЛК, а прави промени за облекчаване на работата в условията на тежък недостиг на специалисти по очни, белодробни болести и психиатрия.
Така че, според мен, би трябвало да се обърнеш към териториалната ви РЗИ, като бих те посъветвала да се запознаеш с постановлението от 2010г. и промените, направени с Постановление 179 (ДВ бр.55/2014г.)
Директорите на РЗИ не би трябвало да пускат всички служители на ТЕЛК в летен отпуск при положение, че се налагат промени. Това е чисто административен въпрос, решим за часове по отношение на разпорежданията и на дни по отношение преразпределението на документацията, както е във вашия случай.
Предполагам, че Доника, която е получила "доста полезна информация", ще я сподели. Аз пък знам как става включването в клинична пътека, но се въздържам засега от даване на съвети.  Peace Grinning

Последна редакция: пн, 28 юли 2014, 13:14 от констанца

# 187
  • София
Ето го отразен и самият протест
Констанца, бях през телефона Wink Та значи - деца до 16г. въобще не трябва да ходят на специализиран ТЕЛК. Ходят на общ и от министерството точно това се учудиха - защо са ни пращали на специализиран. В комисията трябва да има задължително педиатър, който да прецени има ли нужда от специалист - в случая психиатър.
Коментирахме и промяната на наредбата за рехабилитация и че в момента има комисия работна, в която казаха да отнесем свои предложения. Тъй като сега рехабилитация може да се извършва само в обекти, отговарящи на Наредба 30, който в 90% в противопоказанията си пишат психични заболявания. От миналата седмица си пиша с МТСП с конкретен въпрос - къде могат според тяхната наредба да почиват децата с психични заболявания - да съм питала ЛЛ. Иде ми да им тегля една...Точно шаблонен отговор, който е на всички подобни питания. Заявих им, че дискриминират сина ми. Ще се учудя дори, ако ме удостоят с отговор.
И сподели моля те , може и на ЛС за клиничната пътека  bouquet

# 188
Доника, аз също съм разочарована от отговорите на МТСП.За един въпрос чаках близо два месеца и получих отговор от два реда, некасаещи членовете които посочих.
http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq.asp?qid=64131

НПОС
http://lex.bg/laws/ldoc/-549442558
Чл. 43.
Скрит текст:
(1) Зачита се за осигурителен стаж времето след 1 януари 1996 г., през което родител или осиновител на дете инвалид е полагал постоянни грижи за него до навършване на 16-годишна възраст, поради което не е работил по трудово или служебно правоотношение и не е бил осигурен.
(2) Правото по ал. 1 се ползва от родител или осиновител на дете инвалид, чието състояние налага постоянни грижи и детето не е настанено в лечебно или социално заведение.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2005 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 2 от 2010 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 23 от 2014 г., в сила от 01.01.2014 г.) Обстоятелството, че увреждането на детето налага постоянни грижи, се установява с решение на ТЕЛК (НЕЛК).
Чл. 43а.
Скрит текст:
(Нов - ДВ, бр. 81 от 2000 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г.) Зачита се за осигурителен стаж времето след 1 януари 2001 г., през което родител (осиновител) или съпруг (съпруга) не са били осигурени или не са получавали пенсия, тъй като са полагали грижи за инвалиди с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто, които постоянно се нуждаят от чужда помощ.(2) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г.) Обстоятелството, че инвалидите са с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто и постоянно се нуждаят от чужда помощ, се установява с експертно решение на ТЕЛК (НЕЛК).

Както може да прочетете разликата между чл.43 и 43а от НПОС е огромна.

Последна редакция: пн, 28 юли 2014, 16:14 от n_alex76

# 189
  • Враца
Не зная дали сте видели новината - МЗ със задна дата закрива ТЕЛК за психични болести и други специализирани ТЕЛК. В момента цари пълен хаос, решенията от 8 юли насам са невалидни и не ги заверяват, не е ясно къде да се явят пациентите за ново решение. Трябвало да е по регионалните комисии, но там нямало подходящи специалисти. На родителите е казано да чакат и да се обадят след 2 седмици.

Ако сте солидарни с хората, чиито деца сега остават без помощи, детски, асистент и тн, елате в 13.30 ч. днес пред Министерството на здравеопазването, пл. Св. Неделя 5 (срещу черквата)

Резултатът:
http://www.mh.government.bg/News.aspx?lang=bg-BG&newsid=4349&home=true

Според мен трябва да се направи нещо много по всеобхватно както и по въпросите за ТЕЛК на спектъра, а не това мероприятие където ще отидат 20-30 човека от София.
Ще се отчете, че има няколко засегнати и съответно могат да почакат.
Въобще, как се стигна до тук като има семейства за които е основен доход или много важно перо.
Защо ТЕЛК на спектъра винаги са били трудно доказуеми и епикризите почти не се вземат под внимание?
Защо разликата между процентите на децата от спектъра и другите заболявания е доста голяма. Защо за аутистичния спектър няма никакви специфични услуги като при останалите увреждания.

# 190
Защо ТЕЛК на спектъра винаги са били трудно доказуеми и епикризите почти не се вземат под внимание?
Защо разликата между процентите на децата от спектъра и другите заболявания е доста голяма. Защо за аутистичния спектър няма никакви специфични услуги като при останалите увреждания.

Позволявам си да мисля че това наистина е така защото е наистина  трудно да поставиш точна диагноза на еднод ете на 2-3 която да не претърпи развивите в един момент някъде към 5-6-7 годишнина. Пък и да не забравяме злоупотребите.

Все пак аз се радвам ч в нашето съвремие в определен смисъл етикетите могат да се смянт, не е както едно време - този е имбецил или дебил и край ....

# 191
Та значи - деца до 16г. въобще не трябва да ходят на специализиран ТЕЛК. Ходят на общ и от министерството точно това се учудиха - защо са ни пращали на специализиран. В комисията трябва да има задължително педиатър, който да прецени има ли нужда от специалист - в случая психиатър.

Учудили се казваш! А защо? По действащото допреди точно 1 месец законодателство имаше детски ТЕЛК, наречени "ДЕЛК", които обаче не се занимаваха с психичните заболявания. С това се занимаваха специализираните ДЕЛК. file:///C:/Documents%20and%20Settings/User/My%20Documents/Downloads/34_10%20(1).pdf
Това, което са ти казали е всъщност едно от новите неща в Постановление 179  file:///C:/Documents%20and%20Settings/User/My%20Documents/Downloads/34_10%20(1).pdf
Накратко общите ТЕЛК ще обслужват и възрастни, и деца, като когато се гледат документите на деца, ще има задължително и педиатър, а при необходимост ще се викат и специалисти (очен, пулмолог, психиатър). При добра организация тази промяна, ще облекчи напрежението и бавенето. Но, ако погледнете предишния ми пост или втория линк, ще видите, че специализираните ТЕЛК не се закриват - вкл. тези към центровете за психично здраве. Постановлението дава опции, а решение вземат РЗИ, но ги съгласуват с МЗ.

Що се отнася до клиничните пътеки, има комисия, която обсъжда предложения за нови пътеки/нови лекарства/процедури по предложение на националните консултанти - в нашия случай националния консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова. Възможно е да участва и доц.Надя Полнарева - директора на "Св.Никола" или поне да искат нейното становище по въпроси, касаещи деца. Предложенията са писмени и изискват обосновка, включваща клинични проучвания, доказващи ефективността на предлаганото нещо за съответното заболяване и къде по света и особено в ЕС се заплаща от Здравната каса.

Последна редакция: пн, 28 юли 2014, 22:00 от констанца

# 192
  • София
С две думи ми казваш, че таз дето си я мисля няма да стане...Нямам време и възможности да им доказвам ползите от лечението. За медиците това е състояние, от което не се излиза и тн и тн... А да свалиш тест АТЕК от 73 на 7 точки за една година...е съвпадение Wink
Колкото до протеста - бяхме 10 майки само. Съмнявам се да са били само 10 потърпевшите деца...

# 193
С две думи ми казваш, че таз дето си я мисля няма да стане...Нямам време и възможности да им доказвам ползите от лечението. За медиците това е състояние, от което не се излиза и тн и тн... А да свалиш тест АТЕК от 73 на 7 точки за една година...е съвпадение Wink
Колкото до протеста - бяхме 10 майки само. Съмнявам се да са били само 10 потърпевшите деца...

Може да има и други начини освен този, който е по правилата и се прилага във всички цивилизовани страни (не знам страна, в която застраховката да покрива това лечение). Аз не ги знам и затова не коментирах, дали може да стане или не.

Това, което писах преди време за САЩ (че 37 от щатите покриват терапията) се отнася за АВА.

А да се искат доказателства, е логично. Всички изследователи, които претендират за признаване на действието на даден медикамент или процедура прилагат контролирани, двойно слепи проучвания. Това означава да има експериментална и контролна група и нито пациентите/родителите, нито прилагащите ги да знаят на кого, какво се прилага. Освен това това лечение/процедура трябва да са единствените или да се отчете възможното влияние на други медикаменти/процедури и пр.

Ако решите да опитате (предполагам, че няма да се нагърбиш сама), ето една статия резюмираща всички проучвания от приложението на хипербарна оксигенотерапия при деца с аутизъм.  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3472266/pdf/2045-9912-2-16.pdf
А №124 и 125 в литературната справка са единствените контролирани проучвания.
Не те разкандърдисвам. Ако майките във фейсгрупата са убедени, че това помага, сигурно ще се намерят ентусиазъм, познания и умения за постигане на целта.  Peace Simple Smile

# 194
  • София
Благодаря  Hug

Общи условия

Активация на акаунт