Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 25

• 121 560
  • 772
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Рени питаш какво работят с психолога! С течение на времето е работено по различни проблеми.

А иначе на по ранен етап се сещам на примависта как ме научи психолога да му обясня думата отзад например. Елементарно - като се докосне гръбчето на детето при обучението на думата отзад  Wink Много дребнички детайли са както и много сложни детайли и има много, много техники за справяне, които нямам как да се сетя сама. Повечето техники, които са ми казвали съм ги писала по назад в темата!

Последна редакция: сб, 15 ное 2014, 20:03 от Катина

# 541
_re_ge ти не комуникираш с мен. От както съм влязла в темата да намеря информация за ресурсното ти ме поучаваш какво било логопед, колко "грозно" било да работиш с двама специалисти и как родителите "лекооо минават по виража". Аз пък намирам за много грозно да кажеш за родителите, които от сто кладенеца вода вадят, за да помогнат на детето си, че се опитват да минат по "тънкото" или да напуснат работа, за да си водят детето два пъти седмично на платен логопед. Stop И преди да ме наречеш мен груба, си виж коментарите и тона - изброените по-горе цитати от твоите постове много ясно показват кой е груб. Ако искаш да помогнеш на някого прави го с подходящия тон, никой не е влязъл тук да го назидаваш и да натрапваш собственото си мнение.

# 542
  • София
Рени, аз пак да кажа  Embarassed
Може би Мишо говори и разбира на това ниво, което е в момента именно заради многото терапевти  newsm78 Аз принципно, когато контактувам с дете от спектъра не се съобразявам особено с това как говори с него майка му - тоест така както е научена от терапевта на детето си. Аз определено провокирам децата от спектъра. Така съм научена от многото терапевти на моето дете да се провокира детето да излиза от рутината и да му се наложи на детето да отговори на нещо извън наизустеното при терапевта. Говоря им винаги на ниво над нивото на разбиране на детето. И никога, ама никога не ми се е случвало да зацикли детето. Зацикля родителя - втрещен от начина по който говоря на детето. Но детето винаги, винаги, ама винаги се справя адекватно с въпроса ми и ми отговаря адекватно според възможностите си..........стига да го изчакам достатъчно време.

Не мога да приема, че Мишо е единствен по рода си, а просто че с него се работи извън общоприетите рамки, които са валидни само за даден период от време, а не завинаги. Но това си е мое мнение, де - не го натрапвам - разсъждавам си  Hug

# 543
Кате
нали всички знаем че успеха на детето е следствие от три фактора- квалифициран специалист, услията на родителя в прилагане на наученото в живота и впрактиката  и индивидуланите качества на детето. Ето това третото е това за което говоря, то е толкова съществено колкото и всичко останало , а ти го омаловажаваш  Shocked.

Ще ми интересно да те видя как комуникираш със сина ми, особенно ако го питаш нещо от сорта на какви предмети изучават в училище , както направи психиатърката при последното  ни посещение. Отговорът на сина ми беше- Ъ ! Не разбрах.

Тя обаче не усети че трябва да опита с по-прости думи. а психолога с който правихме Векслер примерно беше като антена в това отношение. Много добро балансиране. Не сменяше формулировката на въпроса затруднил разбирането на детето само в теста изрично беше указано че това не трябва да се прави.  Тук ще поясня за тези които им е интерсно за какво става въпрос . Нарисувани са примерно 11 борчета. Психолога казва- допълни по едно борче от ляво и дясно и кажи колко стават. Ние се затруднихме. той смени формулировката с нарисувай по едно борче от двете страни и кажи колко са - тук вече нямахме проблем.

За психолог, благодаря че сподели. Ние сме с нов  в момента, старата ни психоложка за съжаление няма да практикува по лични причнини няколко години. за сега дори не знам какво правят още сме в фаза на нагаждане. виждам едни картини, едни вълшебни приказки с продължение, психолога казва че се опитва вербално да подпомогне детето като базира занятията отново на визуалната ни възприемчивост. Трудно ми е да общувам с  него така както беше със старата ни психоложка - с нея се разбирахме от половин дума и можехме да следим детето от различни ъгли като споделяме различни наблюдения. Беше ми адски полезнасъс съвсем нови виждания за това и онова.

и последно, как правиш възможно псиголог Х и психолог У да работят с Мишо едновременно  без да се изживяват като  прекалено велики и да с едразнят че има трети или н-ти наоколо.

# 544
  • София
Ами може и да си права - не знам  newsm78 Никой не може да знае какъв му е бил потенциала - има временно измерване на състоянието, но няма тестове за потенциал (грубо казано) Както и да е  Hug
За работа на отделните психолози - случайно стана. Психоложката от детската градина на Мишо - тъкмо завършила ме запозна с две свои колежки при които ме заведе лично за да се консултира за Мишо. Смятай, че не и е било лесно щом ме заведе при свои преподавателки за да и помогнат да се справи с това чудо. Много пъти съм казвала, че беше много, много труден и се плашеха от него, дори и физически  Cry Едната и е преподавател и към момента  за едно ниво на обучение, а другата я е обучавала на системата ПЕКС. Това са трите психоложки. Познават се и са наясно, че не си вредят една на друга. Това е от много години - 7 може би.
С логопедите е по сложно - ние отдавна не ползваме логопед, но никой не е мрънкял, защото всеки от тях си работеше по негов метод за отделно нещо. Например единия логопед работи с карти на супер дупер за въпроси, а другия логопед работи за подобряване на разбирането . Не е имало момент да работят върху едно и също нещо едновременно и не е ставало объркване за детето от използване на различни техники на обучение за дадено нещо.

С психолозите също не е имало конфликт, защото всеки се хваща за отделен дефицит и си работи по него. Когато се е случвало да работят по един и същ проблем - просто всяка е давала свои идеи които допълват тези на колежката и или повтарят нейните идеи. Например когато Мишо е изнервен в училище и трите му дават различна идея за справяне с натоварването, аз също му давам идея и той на принципа проба грешка опитва това което ще проработи. Това се сещам - на по ранен етап имаше по различни общи неща с които са работили, но съм ги позабравила - сори  Cry Не ме разбирай погрешно - не оспорвам мнението на терапевтите, че трябва да се работи с един психолог и един логопед, но просто не съм съгласна, че е правилно. Да не говорим, че никой не настоява да спре колегата му работа. Не се мислят за най велики ...........има и такива специалисти, но Мишовите не са с излишно самочувствие. За МЕН са велики, както и ВСИЧКИ работили досега с детето ми. Всеки има своя принос и аз ги уважавам и обичам. Те го знаят!

# 545
Не ме разбирай погрешно - не оспорвам мнението на терапевтите, че трябва да се работи с един психолог и един логопед, но просто не съм съгласна, че е правилно. Да не говорим, че никой не настоява да спре колегата му работа. Не се мислят за най велики ...........има и такива специалисти, но Мишовите не са с излишно самочувствие. За МЕН са велики, както и ВСИЧКИ работили досега с детето ми. Всеки има своя принос и аз ги уважавам и обичам. Те го знаят!

никой с никого не спори. На мен от вече почти 5 години само това ми повтарят от различни места и различни специалисти, по различни обследвания и програми по които ни проследяват в развитие  - работи се само с един логопед и с един психолог.  Самите логопеди ми казват- работете само с един- може  и да  не съм аз. Никой не казва - ами може и да сме по два трима заедно. Казват- изберет един- аз няма да се обидя . Верно,  правят съпътсващи консулти- да кажем един пък на полугодие- нещо като странично мнение, сверяване на часовника  ,  но аз от това  полза не виждам - казват  ми неща които знаем всички и с които всички се борим,  но никой не дава универсалното лекарство. и разбира се всеки критикува работата на колегите си.

не знам как би повлияла работата с няколко логопеда именно на моето дете, но имам три деца познати на възрастта на моето които последните 2-3 години ходиха и при нашия логопед и и при логопед на другото място където ходим по други терапия, като се замился сумарно 4 пъти логопед седмично - внушителна цифра . обаче градът е голям но и малък- все пак всички се познаваме , варим се в един казан, на всички всичко е ясно, логопедите мърморят .... обаче пък и трите деца са отложени от първи клас, повтарят предуччилищна . може да е просто съвпадение ...  или опираме все пак до личностни качества на децата   за които точно си говорим .

# 546
  • София
Я, да си минем на скайпа  Wink

Малко се изнервям по този въпрос. Когато Мишо беше втори клас отидох при училищната логопедка и тъй и тъй обяснявам давам епикризи дете с ГРР има нужда от логопед. Тя ме попита работил ли е досега с логопед. Да казвам. С кого. Изреждам ги. Тя каза - ами вие сте работили досега с най добрите логопеди, отидете си при тях. Аз няма да работя с детето ви, защото са работили досега други колеги с него. Казвам и, ама той от година - две   не ходи вече на логопед. Няма значение казва щом сте били при колеги - идете си при тях.
Какво да кажа...........аз съм наясно, че за дете с ГРР е необходим психолог повече отколкото логопед, но все пак как може тая жена да очаква аз да чакам да стане на 9 години и да чакам да влезе в това училище за да работи с нея. На какво основание ми отказва работа с детето............Практика било - правило. Ай, нема нужда  Twisted Evil

Последна редакция: чт, 06 ное 2014, 10:39 от Катина

# 547
Здравейте, интересува ме място където работят с деца от спектъра и действително помагат.
Чета, ровя се и "попадам все на камък" дет се вика. Много реклами, как сте се ориентирали къде да дадете детето? Училището ни чука на вратата и това много ни тревожи вече.

Колко хора тук се обслужват от фондацията "Стъпка за невидимите деца "?
На много съобщения за аутизъм в интернет излизат. Интересно ми е колко хора сте доволни от работата им? Членувате ли в тази фондация? Как става?

Интересуваме като родител също има ли ползвали тук услугите на Центъра приобщаващо образование? Пише всички деца ходели на училище.

Кое място да изберем?

# 548
  • Анкх-Морпорк
.....Кое място да изберем?

В началото на темата има координати на терапевти, които се ползват от съфорумци. Срещайте се с тях, за да видите кой може да се справи с детето Ви.
За ходенето на у-ще - детето трябва да мине на комисия пред ЕКПО и това става през пролетта, преди да се запише или отложи от 1 клас.
Досега не работите ли с логопед или психолог?
Били сте в Св. Никола за диагностика?
За училище - мислите ли, че детето ще се справи в масово? Ако ходи в масово, трябва да има ресурсен учител, за което пак се подава молба за тази комисия. Трябва да идете в инспектората по образованието, който е на пл. Възраждане. Ако няма да се справи в масово, има помощни училища. Все пак не е зле да кажете за кой град питате.
За фондацията - не членувам и не съм доволна от работата им.
Не сме ползвали и центъра за приобщаващо образование.

# 549
https://www.facebook.com/events/1582928455269097/
Линк към събитието във фейсбук за Ритъм терапия за деца с аутизъм на 20 ноември от 18.30 в Бизнес парк София, Младост 4, сграда 1 B, партер, която се организира от Фонд за терапии за деца с аутизъм- Фондация " Стъпка за невидимите деца на България", сдружение " Тацитус" и Национална асоциация на ресурсните учители в България НАРУ!
Терапевт Мартин Иванов
Част от инициативата на Либера Институт " Усмихни се, зарадвай някой друг".
Терапевтичната сесия се реализира с подкрепата на Райфайзенбанк.
Сесията е за 15 деца с родителите им и записването е до 17.30 на 18.11.2014 г.на e- mail: invisible.bulgarian.children@gmail.com

Последна редакция: ср, 12 ное 2014, 10:07 от Kezaja

# 550
Някой мисли ли да ходи на музикотерапия?
http://bulgarianmusictherapy.com/wp-content/uploads/plakat_15_11_2014.pdf

Не знаех, че Виваком имат такъв център:
http://dyslexia.vivacom.bg/bg/%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1 … D0%B8%D0%B8/cr-1/

И новини от вчера:
Първият филиал на Института за психично здраве отвори врати в Плевен

Последна редакция: чт, 13 ное 2014, 14:19 от n_alex76

# 551
Здравейте , може малко въпроса да не е на място но съм много объркана. Колко струва посещението на при психолог двапъти в седмицата. Защото аз съм в Англия тука цените са ужас защото за 3 сесии аз трябва да платя около £500 за един час АБА терапия разбира най- добрите е £80 . Това е направо ужас, пък ако чакаш на държавата трябва с месеци да чакаш без да знаеш дали изобщо ще свърши работа. Живота стана ужасен , никой не мисли да ти помогне а само колко пари да спечели .

# 552
Здравейте , може малко въпроса да не е на място но съм много объркана. Колко струва посещението на при психолог двапъти в седмицата. Защото аз съм в Англия тука цените са ужас защото за 3 сесии аз трябва да платя около £500 за един час АБА терапия разбира най- добрите е £80 . Това е направо ужас, пък ако чакаш на държавата трябва с месеци да чакаш без да знаеш дали изобщо ще свърши работа. Живота стана ужасен , никой не мисли да ти помогне а само колко пари да спечели .

Само за сравнение по Варна, тов акоето на мен ми е известно:  специални педагози между 15 и 25 лева сеанс един час . Логопеди - между 15 и 25 лева от 45 минути до един час.   Психолог ни искаше между 30-40 на сеанс - един път седмично . Имаше една която искаше 50. Терапията на детето която беше по два пъти специален педагог и логопед , плюс психолог не се вместваше в 400 лева на месец. Затова започнахме да ходин на психолог по програма в една фондация.

# 553
Момичета, какво точно трябва да правят децата при психолога? Аз водих малката известно време, с идеята да разрешим поведенчески проблеми, но правиха разни задачки за фина моторика, наблюдателност и внимание, които прави и при другите специалисти. Накрая малката бойкотира психолога /а бойкотът на специалистите беше причината, поради която започнахме да ходим при него/. Сега ходи на психолог към РЦ, пак нещо подобно правят - повтаряне по пунктир, конструиране по модел и т.н. Това ли всъщност трябва да бъде?  newsm78

# 554
Г@латея, всяко дете има различни децифити и затова няма как да получиш конкретен отговор.
В крайна сметка се стимулира правилното поведение и се игнорира неправилното чрез различни методи на поведение от твоя страна или тази на психолога. 
А упражненията за финната моторика са за развитие на уменията на детето. Нещата са навързани.

Общи условия

Активация на акаунт