Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 25

• 121 527
  • 772
  •   1
Отговори
# 615
  • Варна
За много години на всички!

Margi_Z_Margi_Z, аз съм от Варна, но предполагам в София има програма за социални асистенти, които се назначават точно, за да могат децата да посещават детска градина или училище.
Аз лично съм скептична към назначаването на пенсионерка (има и изключения разбира се), освен ако детето не е с по-лека диагноза и е спокойно.
Ако гледаме в перспектива - детето ще расте, ако е и хиперактивно, не се знае как пенсионерката ще го овладява. А и честно казано това поколение е далеч от разбиранията за аутизма. Често предлагат лекове и изказват мнения за това как да се оправят нещата Wink
Пак казвам има изключения, да не засегна някой ...
 Peace

# 616
Мерси Кери,а вие как се оправяте.Твойто детенце ходи ли на училище?

# 617
  • Варна
Мерси Кери,а вие как се оправяте.Твойто детенце ходи ли на училище?

Да, ходим, но нещата се промениха с годините. Ще ти пиша на лични.

# 618
Margi_Z_Margi_Z , от Свищов съм.
karie, в момента програмите за социален асистент от Общините са спрени. Квотите са ограничени и за моето дете няма. Евентуално ако има след време е за 4 часа, а на мен ми трябва човек на 8 часа. За минимална РЗ без осигуровки друг освен пенсионер няма да се навие.
Общо взето нямам избор, ако искам да си запазя работата. Бабите ни работят и не са пенсионирани.  Отделно са извън града.

# 619
От друга страна знам,че почне ли в масово трябва да стоя между часовете.
Това задължително ли е да сте в у-ще междучасията?
Моят син беше в масово училище /не съм от София, а от малък провинциален град/ от предучилищна до 4-ти клас и никога не е имало мой представител в у-ще за междучасията. Работа на учителя и ръководството на училището е да социализират детето в училищната среда.
Детето ми все още се води в масовото училище, но прецених, че вече по-добрата форма за обучение за него е индивидуалната. Ходи от време на време в у-ще да не си губи контактите с децата.

# 620
Марги, не искам да прозвуча цинично, но не всяко дете с аутизъм или въобще дете със СОП е за масово училище. Разбира се, нещата за всяко дете са много индивидуални. Аз мога да изтъкна само положителните страни на помощното училище, защото съм карала практики в такива и знам как се работи. Там всеки един учител е специален педагог и се намират много начини и варианти да се повлияе на детето. Постоянно се въвеждат нови неща, идеи, методики за работа с децата. Най-вече се набляга на това колкото се може повече детето да се учи да се самообслужва, да се справя само- подобряване на грубата и фината моторика, научаване на самообслужване, варианти за комуникация с детенце.
За сметка на това в масовите училища има две възможни развития на ситуациите. Или класът ще е достатъчно толерантен и ще се радва на детенце, или детенце ще стане жертва на подигравки и лошо отношение. В първия случай всичко е добре, но освен децата да му се радват и да си играят с него не се правят много усилия за заучаването на умения и навици чисто практически, за реалния живот. Във втория случай се преминава през много болка и се изисква много сила от страна на семейството, за да се преодолеят трудните периоди.
Относно социализирането съм склонна да твърдя, че в помощно училище е по-добре, защото там също има други дечица със СОП. Ставала съм свидетел на това как дете помага на друго дете и то многократно. Те свикват едно с друго и си намират свой начин да комуникират по между си, което е плюс. Не са отритнати, подигравани, заклеймени като различни.
В училищата, в които съм била учителите са прекрасни. Има много новоизлюпени специални педагози - млади хора, с много идеи и старание в работата си с дечицата, с креативност. Не е случайно това, че има специалисти в тази област. Не е случайно, че въобще тази специалност се учи. Много от нещата, с които са наясно учителите в помощните училища се губят на учителите в масовите училища. Да не говорим за опита, който имат. Разбира се решенията, които взимаш за детенце са лично твои, както и отговорността, която носиш. Пак казвам, че нещата са индивидуални за всяко дете и все пак не бих подценила помощните училища. Най-важно е детето да се чувства добре, както и да има среда, в която да е свободно, за да върви напред.

# 621
За сметка на това в масовите училища има две възможни развития на ситуациите. Или класът ще е достатъчно толерантен и ще се радва на детенце, или детенце ще стане жертва на подигравки и лошо отношение. В първия случай всичко е добре, но освен децата да му се радват и да си играят с него не се правят много усилия за заучаването на умения и навици чисто практически, за реалния живот. Във втория случай се преминава през много болка и се изисква много сила от страна на семейството, за да се преодолеят трудните периоди........................................

..............................Пак казвам, че нещата са индивидуални за всяко дете и все пак не бих подценила помощните училища. Най-важно е детето да се чувства добре, както и да има среда, в която да е свободно, за да върви напред.
Напълно съм съгласна за двата варианта. За моя радост при нас беше първия вариант. Относно другите умения и навици за създаване в, ние родата сме му ги създавали. И да права си - децата са строго индивидуални и не всяко нещо което се отнася за едното дете, важи и при другото.

# 622
И аз смятам, че нещата са строго индивидуални и зависят от това какво е състоянието на детето. Аз съм била на стаж и в масово, и в помощно училище и в двата случаи съм се нагледала на обиди и лошо отношение към децата  Wink така че отношенията на специалистите към децата не се делят на това дали са от помощно или от масово училище, а от това дали гледат със сърце на работата си или с очи. Склонна съм да вярвам, че масовите ясли, градини, училища са една идея по-добри от тези са хора с увреждания, ако наистина искаш да подготвиш детето си за реалния живот тогава трябва да иде в масово, защото масовото е нашата действителност. И дано да имаме късмет на читави учители  Wink Хубаво на помощните е, че наистина се работи за ДЕЖ (дейности от ежедневния живот), фина моторика и т.н. Но чувайки една госпожа как казва на едно дете с множество увреждания: "изрод такъв, не мога да те понасям", разбрах, че никаква гаранция няма, че в помощните училище не злоупотребяват с това, че никой няма да ги чуе.
Когато трябваше да реша дали детето ми да посещава дневен център за деца с увреждания или масова занималня въобще нямаше място за колебание. Точно, защото не искам да е при себеподобни, а при деца в норма, да ги гледа, да попива, да имитира..

# 623

Когато трябваше да реша дали детето ми да посещава дневен център за деца с увреждания или масова занималня въобще нямаше място за колебание. Точно, защото не искам да е при себеподобни, а при деца в норма, да ги гледа, да попива, да имитира..

С гледане, с попиване и имитиране не се стига далеч. Отделно, че при аутистите е трудно да се говори за гледане, попиване и имитиране. Хем говорим за различните деца, хем искаме да ги набутаме при масовите. Е, такова противоречие не се среща често. Аутистите са специални и нямат място да стават клонинги на никого. Това е неуважение най-малкото към света им и възприятията им. Неуважение към тях самите като отделни личности.

# 624
Какво значи различни деца? Хайде стига с това, нашите деца не са нито по-гениални, нито кой знае колко различни от нормалните деца. И нормалните имат различен поглед над нещата и те могат да изпадат в кризи и т.н. Аз не искам да си "набутам" детето никъде, аз искам да е такъв какъвто е, там, където е най-добро за него. А това се преценя с времето и спрямо всяко дете.
Много си харесвам снимката: "ако си срещнал едно дете аутист..си срещнал едно дете аутист". Така че, моля те не сравнявай всички аутисти - не всички не имитират, не всички имат стереотипи и т.н. Именно заради това е спектър, защото разликата от един аутист до друг е от небето до земята  Peace
За мен всички деца са специални и не смятам, че нашите са с нещо по-специални от другите - всички имат нужда от едно и също - от любов, грижа и внимание. И всички са личности.
Аз всеки ден работя с деца с увреждания и смятам, че моето мнение донякъде е изградено поради това.Не казвам, че е правилно, казвам, че е мое  Wink

# 625
Какво значи различни деца? Хайде стига с това, нашите деца не са нито по-гениални, нито кой знае колко различни от нормалните деца. И нормалните имат различен поглед над нещата и те могат да изпадат в кризи и т.н. Аз не искам да си "набутам" детето никъде, аз искам да е такъв какъвто е, там, където е най-добро за него. А това се преценя с времето и спрямо всяко дете.
Много си харесвам снимката: "ако си срещнал едно дете аутист..си срещнал едно дете аутист". Така че, моля те не сравнявай всички аутисти - не всички не имитират, не всички имат стереотипи и т.н. Именно заради това е спектър, защото разликата от един аутист до друг е от небето до земята  Peace
За мен всички деца са специални и не смятам, че нашите са с нещо по-специални от другите - всички имат нужда от едно и също - от любов, грижа и внимание. И всички са личности.
Аз всеки ден работя с деца с увреждания и смятам, че моето мнение донякъде е изградено поради това.Не казвам, че е правилно, казвам, че е мое  Wink

Уважавам твоето мнение и се радвам, че го споделяш.

# 626
Да, аз също уважавам всяко мнение тук и смятам, че независимо от различните гледни точки всичко ни е полезно и всеки вади по нещо за себе си. В крайна сметка на всички нас животът ни е учител Hug

# 627
Да, аз също уважавам всяко мнение тук и смятам, че независимо от различните гледни точки всичко ни е полезно и всеки вади по нещо за себе си. В крайна сметка на всички нас животът ни е учител Hug

Hug

# 628
ами макар и темата да е за аутизъм тук пишат родители на деца със СОП...  а от дете със СОП до друго такова разликата е огромна. Както и аутизма в момента въобще не е това което е бил преди 20 години.  децата имат очен контакт имитират при все че са от спектъра. Много са размътиха понятията. Затова сега в развитиеото на едно дете със СОп ако мога да ги обединя така всичко е въпрос не само на специалисти работещи с него, система за работа, родители. НО!!!  и на потенциал и добре подбрани методи.

затова да кажеш това е черно а другото бяло е много трудно. Както и не смятам че всеки от нас може да лимитира потенцияла на дете като каже - то става за такова училище а за такова  не става. може примерно едно дете да не показва подобни възмжности на 7 години но да се адаптира чудесно в масово училище и да работи с техните темпове..... и друго такова с невероятни интелектуални умения на аспергер което да неможе да се впише в средата на съучениците си.

Така че е излишно да спорим. Истината е че е трудно да си родител и да прецениш кое е правилното и да не допускаш глобални грешки, като съществеменно не можеш да си позволиш никакво закъснение защото часовника тиктака... никой друг освен родителя неможе д апрецени за какво училище е детето му и така да поеме съоптвените рискове.

# 629
Има ли деца от спектъра, които не са отлагани за първи клас?

Не знам дали съм прекалено дръзка, но мисля да дам шанс на Хриси да започне с набора си.В лека форма е, вербална.Без умствена изостаналост.

Сега попаднах на този материал:
Отлагане от училищно обучение на деца, които следва да постъпят  … бната 2014/2015 г
Цитат
Уведомявам Ви, че се отлагат само деца с тежки заболявания.
Информация за заболяванията и документите, с които се приемат децата за отлагане за една учебна година, които следва да постъпят в І клас, но здравословното им състояние не позволява това, се съдържа в чл. 6а, ал. 4, т. 3 и § 3а, т. 2 от допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за народната просвета и Наредба № 1 от 23 януари 2009 г. за обучението на деца и ученици със специални образователни потребности и/или хронични заболявания на Министерството на образованието и науката.

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА
Цитат
Допълнителни разпоредби
§ 3а.2. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2014 г., в сила от 23.05.2014 г.) "деца и ученици със специални образователни потребности" са деца и ученици с образователни потребности, които може да възникнат при сензорни увреждания, физически увреждания, множество увреждания, умствена изостаналост, комуникативни нарушения, специфични нарушения на способността за учене (дислексия, дисграфия, дискалкулия), разстройства от аутистичния спектър, емоционални и поведенчески разстройства;

Общи условия

Активация на акаунт