Бихте ли изтеглили парите си от КТБ, ако имахте там пари? И защо?

• 49 687
  • 964
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Добре, на мен ми стана ясно, какви са процедурите, които следват, ако някоя банка обяви фалит и благодаря много на всички, които са по-наясно с материята, че ни ги разясниха.
Обаче някой замисля ли се, че ако се случи най-лошия сценарии и прибегнем до фонда - ок ние ще си получим парите, независимо дали са налични във фонда или ще се прибегне до други средства за осигуряването им. Та се чудя какво ще стане след това, когато фалира следващата банка и фондът е изчерпан  Thinking
В горе посоченият закон пише:
"При недостиг на средства фондът може да ползва заеми"
Ми нали тези заеми ние ги изплащаме след това! Та от тази гледна точка си мисля, че ние хубаво се успокояваме с фонда, ама какво би струвало на нас и на децата ни, ако се прибегне до него и се окаже, че средствата са недостатъчни?? Просто разсъждавам...

~Ружа~, много добре обосновано мнение Peace

# 286
Държавата регулира процеса на гарантиране на средствата. Но точно банките финансират този фонд, плащайки ежегодно вноски съм фонда, на база средствата, които държат при тях. Така че да, банките си ги финансират. Авансовото внасяне на тези вноски няма да напрегне кой знае колко банките. Все пак говорим за внасяне евентуално 5 месеца по-рано. Не е като да сме януари.
Айде стига катаклизми. Банките вече трябва да са провизирали за 6 месеца вноските. Ако изобщо се стигне до изплащане, ще са провизирали за още поне един месец. В зависимост от недостига и това може да се окаже достатъчно. Освен това, болшинството от банките не са български. Това че едно подразделение на една банка някъде по света, трябва да плати за 5 месеца авансово вноската си в този фонд, не е чак пък такъв проблем за която и да е банкова група. Да не говорим, че авансовата вноска се определя на база стари данни. Т.е. дори не обхваща новите депозити.
Не на последно място, изобщо не се е стигнало до там. А и надали някоя банка ще откаже заем на фонда.  Mr. Green , което също е вариант.

# 287
Интересно дали таксите за разплащателните сметки ще продължават да ги събират при положение, че не използваш сметката или дебитната карта по тяхна вина.
Също ако плащаш автоматично битови сметки как да  спреш плащанията за да може поне през този период да ги прежвърлш в друга банка или поне да ги плащаш на каса?

# 288

Ето това е пример как някой изтърсва нещо и като се повтори 10 пъти, настава масова психоза. Максималният срок за започване на изплащането на средствата от фонда е 45 дни след отнемане на лиценза на банката. Това е абсолютния максимум. По принцип е 20 дни. След този срок се обявява коя банка ще изплаща средствата.

Права си, но ключовата дума е "започва". Никъде в закона няма срок кога трябва да приключи изплащането, което наистина би могло да се проточи. Стела Банкова като беше депутат внесе промяна в закона, за да се фиксира краен срок за приключване на изплащането, но парламентът го отхвърли. Парламентът също отхвърли предложението ѝ влоговете да се изплащат във валутата, в която са открити. Тоест фондът изплаща всички депозити в български лева по курс в деня на фалита на дадена институция.

Последна редакция: сб, 21 юни 2014, 21:11 от Ави

# 289
  • София
Интересно дали таксите за разплащателните сметки ще продължават да ги събират при положение, че не използваш сметката или дебитната карта по тяхна вина.
Също ако плащаш автоматично битови сметки как да  спреш плащанията за да може поне през този период да ги прежвърлш в друга банка или поне да ги плащаш на каса?
КТБ има ли такава услуга?

# 290

В горе посоченият закон пише:
"При недостиг на средства фондът може да ползва заеми"
Ми нали тези заеми ние ги изплащаме след това! Та от тази гледна точка си мисля, че ние хубаво се успокояваме с фонда, ама какво би струвало на нас и на децата ни, ако се прибегне до него и се окаже, че средствата са недостатъчни?? Просто разсъждавам...

Не, не ги плащаме ние. Фонда си ги плаща с последващите си вземания. Този фонд съществува вече 16 години. Само от годишните вноски, всяка банка е внесла до този момент в него 8% от цялата си влогова база. Отделно от това, всяка нова банка от 98 година насам е внесла и встъпителна вноска. Отделно тези пари се управляват и генерират доходност (не много висока, защото инвестициите са само ниско рискови, но все пак са достатъчно). Досега не мисля, че от него са се изплащали средства (някой да ме поправи, ако греша). На кратко, фалитът на която и да е банка, не може да изпразни фонда. А и всяка банка и хич без пари да остане има материална база, взимания...това са все средства, макар и не в брой.

# 291
  • София
ZinaSt, благодаря за разяснението  Hug

# 292
Досега не мисля, че от него са се изплащали средства (някой да ме поправи, ако греша).

Изплащани са. Има и по-малки банки, за които повечето от нас не са и чували, които са фалирали през годините. В сайта на фонда има подробна информация за това кога и какво е изплащано.

# 293

Ето това е пример как някой изтърсва нещо и като се повтори 10 пъти, настава масова психоза. Максималният срок за започване на изплащането на средствата от фонда е 45 дни след отнемане на лиценза на банката. Това е абсолютния максимум. По принцип е 20 дни. След този срок се обявява коя банка ще изплаща средствата.

Права си, но ключовата дума е "започва". Никъде в закона няма срок кога трябва да приключи изплащането, което наистина би могло да се проточи. Стела Банкова като беше депутат внесе промяна в закона, за да се фиксира краен срок за приключване на изплащането, но парламентът го отхвърли.

Пак ще го обясня. Приключва тогава, когато и последния вложител си вземе парите или изтече 5-годишната давност. Не зависи от банката кога ще приключи, защото банката не може да ми ги изплати, ако аз не съм там. Не може банката да е длъжна да ми ги изплати в определен срок. Банката е длъжна когато аз отида, да ми ги даде. Не може да ми ги откаже. Затова няма как да има срок, по-кратък от 5 години. Защото изплащането не зависи от действията на банката, а зависи от действията на вложителите. Не знам как да го обясня по-ясно.

Може би с един по-елементарен пример. Да вземем еднократната помощ при раждане. НОИ има ли срок да ти я изплати? Няма. Ти имаш право да си я поискаш до 3 години от раждането. Като си я поискаш - НОИ ти я плаща. Но не може да се каже, че НОИ са длъжни да ти я изплатят в даден срок, при положение, че за да ти я изплатят се иска ти да отидеш и да си поискаш това изплащане. Същото е и с тези пари. Те са в обслужващата банка от деня на обявяване на реда за изплащане. Оттам нататък обаче обслужващата банка не може да ги изплати, ако ти не отидеш да си ги предявиш. Затова и да се сложи срок на банката да ти ги даде би било безумно, при положение че тя няма средства да те принуди да отидеш ти да си ги вземеш в този срок.

# 294

Права си, но ключовата дума е "започва". Никъде в закона няма срок кога трябва да приключи изплащането, което наистина би могло да се проточи. Стела Банкова като беше депутат внесе промяна в закона, за да се фиксира краен срок за приключване на изплащането, но парламентът го отхвърли.

Същото е и с тези пари. Те са в обслужващата банка от деня на обявяване на реда за изплащане. Оттам нататък обаче обслужващата банка не може да ги изплати, ако ти не отидеш да си ги предявиш. Затова и да се сложи срок на банката да ти ги даде би било безумно, при положение че тя няма средства да те принуди да отидеш ти да си ги вземеш в този срок.

Да, но какво ако в облужващата банка има само част от тези пари - да кажем примерно 20% от всички депозити. И те спазят срока за започване на изплащането. В закона няма срок в който да ни платят останалите 80%. Това исках да кажа. А това кога даден клиент ще реши да си ги вземе си е личен въпрос.

# 295
Досега не мисля, че от него са се изплащали средства (някой да ме поправи, ако греша).

Изплащани са. Има и по-малки банки, за които повечето от нас не са и чували, които са фалирали през годините. В сайта на фонда има подробна информация за това кога и какво е изплащано.

Права си. Но са фалирали 3 банки за тези 16 години и от фонда са изплатени 35 милиона. Поне по статистиката им.

(Признавам си, тази Балканска банка никога не я бях чувала. А тя и депозити събрала, та и фалирала даже  Crazy )

# 296

Да, но какво ако в облужващата банка има само част от тези пари - да кажем примерно 20% от всички депозити. И те спазят срока за започване на изплащането. В закона няма срок в който да ни платят останалите 80%. Това исках да кажа. А това кога даден клиент ще реши да си ги вземе си е личен въпрос.

Ох, не може на вноски да ви изплатят парите. Няма такава възможност в закона. Обслужващата банка затова е такава. Тя не се избира случайно. Тя трябва да има възможността да изплати всичко предявено. Как се разплаща тя с фонда не е от значение за хората, които си теглят парите.
Но да, схванала си. Лично решение е. Затова няма срок за банката да изплати парите, защото кога ще ти ги изплати е лично твое решение. Не нейно.
Процедурата я описах - взимаш си документ за това какви пари си имала и отиваш в обслужващата банка да си ги получиш. Възможност банката да ти вземе документа и да ти каже "ела утре" или да ти каже " ето ти сега 10%, догодина още - няма. Банката трябва да изплати всичко веднага.
Възможно е, ако се съберат големи опашки, банката да не успее да обслужи всички в един ден. Понякога и инкасата се бавят. Всичко моментно може да се случи. Но това са оперативни пречки. Не могат да ти откажат изплащане веднага в пълен размер.

# 297

Ох, не може на вноски да ви изплатят парите. Няма такава възможност в закона.

Би ли дала препратка към конкретния текст в закона?

# 298
Влоговете са гарантирани в целия ЕС. Ако държавата би била неизправна веднага ще бъде осъдена в Страсбург. Все пак сме в ЕС, това е европейска директива.

Не само това, може проверката на банката да завърши бързо, да се намесят инвеститори и нещата да приключат много по-рано от 3-месечния срок.

# 299
Възможност банката да ти вземе документа и да ти каже "ела утре" или да ти каже " ето ти сега 10%, догодина още - няма.

В Канада, например е точно така. Ако няма възможност да се изплатят влоговете на 100% се изплаща на части.

Общи условия

Активация на акаунт