Бихте ли изтеглили парите си от КТБ, ако имахте там пари? И защо?

• 49 678
  • 964
  •   1
Отговори
# 555
те и сега дават хубави лихви по депозити - 5 % годишно ,
ако  парите са за 3 години 6 % годишно ,
така че , като отворят , може хората още депозити да вкарат : ))

# 556
Не разбирам хората, които се опитват да всеят паника.
Кредитите на тази банка са нейни активи, вероятно има и други инвестиции. Кредитите, ако се наложи, се продават на други финансови институции, които осигуряват кеш и получават бъдещите плащания по кредитите. Така че не може да се говори, че всички влогове са обезпечени само и единствено от фонда, освен ако банката е напълно източена.
Нещата ще се изяснят, когато се чуе резултатът от одита. Все пак, за да обявят одържавяването на банката, би трябвало да са горе-долу наясно със състоянието ѝ, както и за да кажат кога ще отвори и че хората ще си получат парите. Все пак за тези дни би трябвало положението да е станало що-годе ясно.

# 557
Много ми е странна идеята, че КТБ ще продължи да е същата банка след като отвори пак.

Няма как да е същата без парите на държавните предприятия и на Пеевски.

Фактът, че руснаците не искат да вкарат пари, за мен говори, че очакват да има загуби. Сигурно банката ще трябва да поотпише малко кредити, да разпродаде малко активи.

(Вчера Орешарски доста сполучливо се е пошегувал, че можело да има партия сред активите.)

И като я постегнат с държавни пари, ще ѝ търсят купувач сигурно.

Но няма как да предлага същите условия. Това просто ще е друга банка.

# 558
Не знам какво ще направят, но ако смъкнат лихвите веднага, то ще има голям отлив на депозити. Вярно е, че може да се спестят пари от лихви. Въпрос на изчисления е кое е най-изгодно в случая. Това финансистите трябва да го преценят.

# 559
хич не ги вярвам тия приказки ,че един форум може да бутне банка , така че каквото и да напишем тук , няма никакво значение в/у събитията ,

ето един анализ на банката от март 2013 година ,
От разгледаните 107 свързани компании успяхме да установим задължения към КТБ на 51 (директно декларирани в отчетите задължения към КТБ на база залози в Търговския и имотния регистър, както и в Централния регистър на особените залози), а при още 17 има "задължения към финансови институции", за които имаме неофициална информация, че са към банката.

По-лошо - от отчетите на финансираните фирми се вижда, че немалка част от тях нямат друга собственост или дейност извън отпуснатите от банката кредити и придобитите с тях активи. Много от тях са хронично на загуба или дори с отрицателен капитал, което поставя въпроса как могат да изплатят заемите си.
Подобна концентрация на "вътрешни" кредити надхвърля не само законовите ограничения, но и всяка здрава логика.

цялата статия :
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/03/29/2 … /?sp=1#storystart

# 560
Високи лихви можеш да даваш, ако инвестираш парите в нещо с големи печалби - което пък обикновено не е добър знак, ако търсиш сигурност.

Пирамидите и те даваха високи лихви, но парите за лихви трябва някак да ги изкараш от нещо.

eau, ~Ружа~ постна и анализа на Moody's, с който са намалили рейтинга ѝ миналата година.

На много народ е било ясно, че банката е рискова. Засега не знаем размера на проблема. Дано наистина и да е единствената такава в България.

# 561
eau, разбрах, че нямаш пари и злорадстваш, че хората имат, дори лихви получават и сега ги грози опастност (според теб) да ги загубят.

Е, няма да стане, бъди сигурна. Mr. Green

# 562
Мецан пише какви хубави отчети имала банката , в статията се казва как те много лесно се манипулират

Същевременно има трикове, с които един кредит да се води жив, дори реално да е необслужван. Те са още по-лесни, ако кредитираш свързана компания. Най-схематично: ако една компания не може да обслужва заема си, банката отпуска друг на формално несвързано дружество, то на свой ред дава заем на първото; в резултат банката има един редовно погасен и един новоотпуснат заем и никакви лоши длъжници. Друг вариант е банката да прехвърли лошото си вземане чрез цесия на привидно несвързана компания, която самата тя е кредитирала.

спомням си как Дянков казваше , че на някои кръгове много им се иска да срутят борда , да рестарират системата и да се отърват от дълговете си ...

# 563
Високи лихви се налага да даваш и да си свиеш маржа, ако нямаш друг избор, като единствен начин да привлечеш клиенти. По принцип високият риск се заплаща с висока лихва. Иначе как ще привлечеш хората?

А за тези кръгове, паникьосаните хора работят в тяхна полза.

# 564

ето един анализ на банката от март 2013 година ,

По-лошо - от отчетите на финансираните фирми се вижда, че немалка част от тях нямат друга собственост или дейност извън отпуснатите от банката кредити и придобитите с тях активи. Много от тях са хронично на загуба или дори с отрицателен капитал, което поставя въпроса как могат да изплатят заемите си.
Подобна концентрация на "вътрешни" кредити надхвърля не само законовите ограничения, но и всяка здрава логика.

Ами ето точно от там ми е на мен песимизмът. Не че хората няма да си приберат спестяванията, ще си ги приберат. А че държавната машина смачка координирано като никога с всички свои инструменти една голяма банка за дни, и тези кухи фирми са изпомпали парите, които държавата ще възстанови от нас - от фонда, от буферите и най-вече от фискалния резерв... Миналата година по това време започнаха да си гласуват първия заем, за който изобщо не успяха да обяснят защо им трябва и накрая изтърсиха, че ще го сложат в резерва. За това ли им е трябвал? Това е огромна кражба и ако системата допуска такова нещо да се случи, очевидно трябва да си идиот, за да си оптимист.

# 565
Високи лихви се налага да даваш и да си свиеш маржа, ако нямаш друг избор, като единствен начин да привлечеш клиенти. По принцип високият риск се заплаща с висока лихва. Иначе как ще привлечеш хората?

Има различни хора. Някои ценят сигурността повече. Други - обслужването. Трети - гъвкавостта на условията.

Няма лошо във високите лихви, стига и двете страни да знаят, че това може да не свърши добре.

За маржовете - не съм сигурна, но май банките не се предполага да печелят от лихви или разликите в лихвите на кредити и влогове. Предполага се да печелят от таксите за обслужване.

# 566
да , доста хора компетентно заявиха колко била рискова банката
коя банка в българия не е рискова
сигурна съм, че това може да се случи с абсолютно всяка една банка в българия
аз също имам депозит и няма да тегля нищо
само това изказване на eau не разбрах: направо ми е мъчно за хората от ДАНСwithme - докато едните ходеха по площадите да се борят за някаква идея ,
пресметливите байганьовци потриват ръце доволни колко (кухи) пари от лихви ще вземат ..

какво общо има едното с другото

# 567
как да няма ? ( даже ми се насълзиха очите няколко пъти за ДАНСwithme тези дни и за нашите излъгани надежди )

това са двете страни на една монета :
 - докато едни хора са по площадите и се борят с/у една мощна машина ,
останалите наливат вода в мелницата , която мачка цялата държава ,
сега за капак ( ако султанът откаже ) ще платят солидарно ...

# 568
първо ще доиздоят всичко , каквото могат ,
интересно за какво ще го теглят този заем сега ,
когато плащанията по дълга са през 2015 ...

# 569
  • Резерват "Северозапад"
eau, викаш така ни се пада....да платим солидарно ooooh! и да ни завлекат с депозитите Tired

Общи условия

Активация на акаунт