Бихте ли изтеглили парите си от КТБ, ако имахте там пари? И защо?

• 49 879
  • 964
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Ми хич не ми се прежалват Laughing цяла година ги чакам Money

# 406
  • Варна
А аз като един лаик се чудя какво точно означава "ще отвори" на 21.07.
Да го разбирам ли, че всякакви транзакции могат да се правят и банката ще извършва всичките си услуги?
Възможно ли е някои транзакции да бъдат ограничени, да има лимити на тегления или пък да разрешават само заплати да се теглят по разплащателни сметки, но не и да се прекрати срочен депозит над определена сума примерно. Дали няма да има разни измислени условия?
Хем ми се вижда нелогично и тъпо, хем се опасявам, че някакви рестрикции на операциите ще има.  newsm78

# 407
Преди това работят ли офисите, само да получа информация, в чужбина съм и все още не съм ходила.
Искам да питам , трябва ли да подавам заявление предварително, ако искам да местя от банка в банка?
Колко е таксата, процентно от сумата ли? Надявам се да не сме изгубили лихвите, всъщност едва ли изцяло, но частично може би. Оглеждах други банки около 3-4 процента дават, наполовина и по малко от досега, но май ще играя на сигурно и ще деля на две риска.

# 408
Да го разбирам ли, че всякакви транзакции могат да се правят и банката ще извършва всичките си услуги?
Това би трябвало да значи. Мисля, че не е добра идея да се измислят всякакви апокалиптични сценарии.

JACKLIN*, ако банката продължи да работи нормално, просто трябва да се открие депозит или влог в друга банка и да се попълни нареждане за прехвърляне на средствата по новата сметка при закриване на депозита.

# 409
Сега живот и здраве да отворят имате ли идея в коя банка е добре  да си сложим парите аз поне ще процедирам с две банки .

# 410
  • Резерват "Северозапад"
Още не съм решила, но както се очертава стабилизиране на ситуацията, май няма да си разваля депозита след 21-ви. Много по-добре за мен е да си изчакам датата на падежа и тогава или да тегля само лихвата, или да тегля и парите. Ще се ориентирам дотогава за условията на  други банки и ще реагирам според ситуацията.

# 411
При всички положения,който е със срочен депозит и падежа му не е на 21-во число,ще изгуби лихвата.В някои банки дори има наказателна такса за предсрочно изтеглен депозит,т.е. ,когато не е на падеж,не знам как е в КТБ,за безсрочният това не важи-при него можеш да теглиш,когато си поискаш.
Предполагам,че хепи мама е по-наясно,тя ще обясни,ако види и се включи  тук днес.

# 412
При всички положения,който е със срочен депозит и падежа му не е на 21-во число,ще изгуби лихвата.В някои банки дори има наказателна такса за предсрочно изтеглен депозит,т.е. ,когато не е на падеж,не знам как е в КТБ,за безсрочният това не важи-при него можеш да теглиш,когато си поискаш.
Предполагам,че хепи мама е по-наясно,тя ще обясни,ако види и се включи  тук днес.

Ако не си на падеж, губиш лихвите за целия предходен период.
Не знам дали има наказателна такса при тях.

Моят депозит е безсрочен и не съм се интересувала за другите.

JACKLIN, за да си прехвърлиш парите по банков път, трябва да имаш открита сметка в друга банка.
Самият превод не е скъп, около 2 лв.   Зависи от банката, но в този порядък.

Сега видях, че е 1,30лв. Peace

# 413
Тук са дадени отговори на някои от въпросите, възникнали в темата:
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/06/22/2 … /?sp=0#storystart
През този месец начислява ли се лихва върху депозитите в банката?

Според закона договорните лихви върху парични задължения на банката се начисляват, но се заплащат след вдигане на специалния надзор, т.е. след 20 юли. В закона обаче пише, че БНБ може да намали лихвите по задълженията на банката до средния им пазарен размер. Това означава, че ако централната банка предприеме тази стъпка - да намали лихвите по задължения на КТБ, по депозити, договорени при лихва от 6% например ще бъде начислявана лихва от около 3%. По данни от лихвената статистика на БНБ в края на април средният за пазара ефективен годишен лихвен процент по срочни депозити в левове е бил 3.21%, а в евро - 3.12%

Могат ли компаниите със сметки в КТБ да превеждат заплати на служителите си, задълженията си към НАП, НОИ, към свои контрагенти? Могат ли да получават преводи по сметките си?

Не, но ще могат от 21 юли. В момента фирми и физически лица със сметки в КТБ не могат да нареждат и да получават плащания по тези сметки. Банката е изключена от платежната система на страната, казаха от БНБ. Фирмите, както и служителите им могат да открият сметки в други банки и да превеждат заплати и получават плащания от контрагенти по тях през този месец.

Освен това, КТБ се национализира, т.е. сменя собственика си. Най-вероятно ще я продадат на друг собственик рано или късно.
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentari … burzo_spasiavane/

Последна редакция: пн, 23 юни 2014, 08:49 от hjkl;

# 414
.
дъра бъра

# 415

Ако не си на падеж, губиш лихвите за целия предходен период.
Не знам дали има наказателна такса при тях.

30 лева е наказателната такса при теглене на дата различна от падежа.

# 416
  • Бургас
Вчера зяпах сайтовете на другите банки, за да се информирам как са лихвите на депозитите. Максимума е 3,5% за 12 месеца.
Моя депозит е 4*4 на годишна лихва 6,9%. Падежът ми мина този месец. Олихвяването става три пъти годишно. На мъжа ми падежът е август, а лихвата му носи хубава сума и се чуди дали да тегли след 21.07 или да изчакаме. По принцип ако се стабилизира банката няма нужда да теглим, но след тези изцепки се чудя дали да не си преместя всички или поне част от влоговете ми. От една страна си мисля, че това е просто постановка да продадат банката на руснаците по-евтино и няма да се отрази на стабилността й, но пък от друга - все пак ме гложди вероятността банката да потъне рано или късно.

Прави ми впечатление, че онези мишоци от БСП се покриха отвсякъде. Не чух нито финансовия министър, нито Орешарски, нито Станишев да се изкажат по въпроса. Банки потъват, хората се изпоиздавиха, а тях ги няма никакви. На следващите избори да отидат овцете пак да гласуват за тях. А Бойко Борисов като беше казал едно време, че сме "лош материал" хората му се обидиха. Баш такива сме си.

# 417
  • София
Вчера зяпах сайтовете на другите банки, за да се информирам как са лихвите на депозитите. Максимума е 3,5% за 12 месеца.

има и по-високи от 3,5% за 12 месеца.
Не искам да правя реклама на коя да е банка, затова няма да цитирам имена.Влез в сайта на моитепари.бг и сравни какви депозит се предлагат на пазара.

# 418
  • Бургас
Сега ми стана интересно още нещо. Пише, че "Банката за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете в банките ще увеличават капитала й". Ако изтеглят пари от ФГВБ да не се окаже при фалит на банката, че няма да има пари да платят на хората.

# 419
Това, което ме тревожи, че все пак , за да покрият всички гарантирани суми са опрели до Фонда, значи пари наистина е нямало достатъчно, че да се удоволетворят вземанията. Ами ако след няколко месеца се повтори всичко, ако както казват има заговор от държавата срещу банката и се изтеглят и другите държавни пари, няма ли пак да има колапс? И като вече са ползвали помощ от фонда, какво ще стане.
Сега получавам шанс да си взема парите, може да нямам втори. Много съм объркана. На коя банка да се доверя, по скоро на кои. В момента лихвата ми е 8 или малко над. Падежът ми е чак януари, ще загубя доста. Трябва ми професионален съвет, но къде да го получа е въпроса.

Общи условия

Активация на акаунт