(Био)зеленчукова градина - тема 27

• 64 428
  • 741
  •   1
Отговори
# 105
Доматите ми ги ядат някакви гъсеници. Някаква идея с какво мога да го третирам?
Нимазал (масло от нийм) го дават срещу трипс, белокрилка, въшки, акари, плодови червеи, листоминиращи мухи, нощенки и др... Дървесната пепел също се ползва като универсален инсектицид...
Нийм не помага, въпреки че умори всичко друго, тези гъсеници не и не.

# 106

О, ама тия гъсеници плодовете ли ядат, или листата. Ако ядат плодовете, са едни гадни, зелени, които споразяват и царевицата по време на млечната й зрялост, влизат откъм косичката.

# 107
Големи зелени, ядат плодовете и то само българските селски розови домати ( явно им е тънка кората). Започват да ги похапват като започва да розовее домата.
Чак сърцето ме заболява като видя огромни домати ( колкото два мъжки юмрука) нагризани. Ни мрежи помагат, ни нищо. замислям да взема да ги увия в тензух.

# 108
Титина, това чудо сме го имали и по пипера. Ето какво пишат http://www.bgfermer.bg/Article.asp?ArticleId=1500095

# 109
Пратих майка ми при приятел агроном. Каза, че яйцата са снесени в цветовете и остават вътре в домата...само че като гледам гризенето започва от вън навътре. Довечера ще търся тензух и ще увивам. Толкова им треперя на тези домати ( стари сортове от бабата на съпруга ми) и тук не мога да ги опазя.
Вълчо, ще питам майка ми за царевица. Мисля, че такава гледахме на село. По спомени зърната са бели, голями...баба ги вареше по цяла нощ на печката.

# 110
# 111
Памуковата нощенка http://www.marica.bg/%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2% … B0-news88470.html

http://sortovisemena-bg.com/units/%D0%9F%D0%B0%D0%BC%D1%83%D0%BA … 0%B0.html?u=96486

Последна редакция: ср, 25 юни 2014, 19:50 от Вълкът с дълъг ник

# 112
Стелт, прочетох те за чесновата настойка, благодаря! Като пръскаш доматите със сода, зехтин, сапун, мляко и йод, всичко заедно ли слагаш? Как да обезмасля сурово мляко или може би да сипя 50 мл на литър вода, овче е млякото... или да е по-малко? Дали да направя коктейл, като към чесовата настойка добавя всичко това  newsm78. Те, моите май не са болни от мана, но не пречи да ги окъпя. Това по стъблото на доматите ми е от многото вода, така си мисля. Задържала е почвата... Не им е добре, но дано оздравеят. Вчера по време на бурята такъв студ сви, че сигурно са настинали Simple Smile. А твоите домати яко си окършила. Simple Smile

# 113

Като гледам снимката от линка, стигам до извода, че  доматите ми са поразени от картофена мана.
http://agronet.bg/agro/plant-protection/4087-kartofena-mana-po-domatite.html
С какво ще препоръчате да я боря?

Последна редакция: ср, 25 юни 2014, 21:46 от чоко и боко

# 114
  • При розите и топлата вода ......!
Titina, нощенката е много упорита. Ние всяка година страдаме от нея. Тази година стриктно следя, но още не се е появила, струва ми се, че още е рано.  Ако вече са узрели доматите можеш да пръскаш с актара или нещо, което е с малък карантинен срок, ако още не зреят във височина можеш Вазтак. За не конвенциални методи просто не знам.  Hug
stelt77, поздравления за градината. Защо си изрязала листата, мана ли имаш?
чоко и боко, имаш мана. Не мога да видя дали имаш зазрели домати. Ако нямаш може да ползваш системен препарат, ако имаш зазрели, обери ги и пръскай с Куадрис, но добави и меден препарат например Акробат. Изрежи всички засегнати листа, за да се намали заразата. За съжаление колкото и да не желаем не можем да минем без химия. Hug
При нас мерудия се казва на джоджена.
При вас ползвате ли самардала и на какво? Аз като питам в магазините за тази подправка и ми се чудят.

# 115
alys, по примера на амика1 започнах да смесвам някои неща за да пестя време... За доматите пръскам заедно содената смес (1 с.л. сода+ 1 с.л. зехтин+ 1 с.л. течен сапун+ 4 л вода), 5-те% обезмаслено сурово мляко (ползвам пастьоризирано от магазина), 2-те капки йод на литър, масло от нийм (по 10-20 мл или на око за 10 л вода)... Първо правя содената смес без водата и разбърквам хубаво, после добавям маслото от нийм и започвам да сипвам гореща вода и да бъркам, докато се разтвори содата... Изсипвам в пръскачката, пак гореща вода и бъркане, ако не се е разтворило всичко и така... Маслото от нийм е много тежко и при студена вода яко лепне... Добавям в пръскачката нужното количество мляко, йод, вода и пръскам... Едва ли е проблем да се добави и чесъна към това всичкото, но не мога да съм сигурна в случая - не всичко може да се смесва по една или друга причина...

А моите домати са в безобразно състояние... Листата жълтеят, чернеят, гърчат се от върха та до земята и ако трябва да махна всичко това, то съвсем ще ги обезлистя... По-ранните и в случая по-пострадали задъних и само се надявам да успеят да изхранят навързаното преди да загубят всичките си листа... Имам и един трик за махане на по-големи колтуци като всъщност само ги задънвам и така хем не кърша твърде големи колтуци, хем остава по някой лист да дишат растенията... Обаче тази година се заинатих и не вкарах никаква химия на нищо... Да мрът като не съ мал, както се казва по нашия край...  Laughing

Остана ми да дообера малко грах... Насях не толкова малко, но няколко реда не поникнаха изобщо, направих и други грешки, извадих си изводи, дано догодина успея да ги избегна и да изкарам повече от по-малко площ... Иначе доволно нямах никакви грижи с грахта - нито болести, нито нещо го яде, нито го поливах или окопавах - така си го гледа Господ тази година... Чак не вярвам, но и моркови успях да изкарам... По традиция на двата реда картофи, за които успявам да отделя място нямам кьорав колорадски бръмбар, ей така за цвят и разнообразие, но за сметка на това малките черно-бели скакалчета поскат яко и картофи, и разсад и све...

Имаме си белки... По 4-5 се мяркат на групички, невъзможно е да зная колко точно се подвизават в района... Тичат и по светло, плашат ни квачките и пилците, нощем ни тропат по тавана... ММ им е сложил стълба за удобство и постоянно се надбягват нагоре-надолу покрай прозореца ни... Котарака ни изчезна наскоро и мисля, че те го убиха, щото на съседката вече няколко котки отидоха зян с прегризани гърла... Хубави животинки са, интересни и ни харесва да ги наблюдаваме, но станаха нагли вече и ни влизат в територията... Клюсите не са решение, жал ни е... Отровата също... С какво да ги хванем и после какво да ги правим?

# 116
Утрото е по-мъдро от вечерта, та ще мисля с какво да пръскам.
Стелт, днес видях една белка как претича през двора. Сега разбирам защо ни изчезват котките, особено тези, които се отдалечават от къщата. Разбрах и кой си е направил пътечка в ливадата на комшията и кой ни плаши овцете и кара кучетата да лаят. Едната ни котка е с рана на врата отгоре (не голяма, но се забелязва), може да се е спасила от схватка с белката. Като дойде време за орехи, виждаме и катеричките, които проверяват и събират преди нас. Прочетох, че е забранено избиването на белките. Но понякога се налага да се избавиш от неприятели. Имахме случай преди години - две бездомни кучета се бяха окучили в съседния парцел, има изоставени постройки, сигурно бяха 20. Ако ги бяхме оставили, няма отърваване от кучетата после... Наложи се да проведем акция по обезвреждане.

Моят грах е една лехичка, бера по малко. Половинката само ме хока, че не го изчаквам да направи големи зрънца. Морковите ги вадим обикновено последни, когато прогнозата е за отрицателни температури. Иска ми се да извадя малко картофи, но знам, че им трябва поне още месец. Пиперът започва да цъфти, къдри се, та може да го напръскам с малко чеснова настойка. Доматите ги наторих с тор и пепел, равни части, а ми се ще и с разтворена мая във вода да ги подсиля.

# 117
Искам да похваля тора от ЧКЧ на waste no more. Където сложих, растенията се развиват добре.
Става за микро-градини като моята, за по-големи ще е сериозен разход.

Върнах се да редактирам, което ме подсети нещо. ysap, напоследък те чета в тази и в седмокласната тема, знаеш ли за малкото моливче в горния ъгъл на поста, с което се редактира? За да не се пускат много постове един след друг?

# 118
stelt77, белките най-вероятно са двойка с котилото си, не биха търпели друга фамилия в ареала си. Чудно как не са ви издушили пилците. Могат да споразят в пъти повече, отколкото им трябва да се наядат. От друга страна пък, нямате гризачи - мишки и др. такива. Ако ще ги ловите с хуманен капан, отиват само на жива стръв, и яйце. Яйцето излиза по-евтинко, но трябва да е пробито, вкл. и ципичката под черупката. Ще го усетят от стотина метра.
alys, като чета, че ще ползваш овче мляко за пръскане, и примирам. Аз съм син на овчар, имали сме много овце, но отдавна. Не съм ял овче мляко от десетина години. В никакъв случай, сърце не би ми дало да пръскам с такова. В магазините има бяла водичка дори с 0.5% масленост. Овчето може да опиташ да го извъртиш с миксер и после да огребеш отгоре мазното. Долу горе на такъв принцип едно време са биели масло.

# 119
Дядо ми освен овце гледаше и биволи на времето. Те дават много мазно и високоценено мляко. Гледат ли се биволи все още в България? В щатите съм опитвала само веднъж и то много отдавна. Не са обичайни, а дядо ми ги предпочиташе пред кравите (има защо).

При нас има страшно много животни. Градината ми граничи с гора. Съседските къщи са отдалечено разположени. Рай за дивите животни, но не чувствам градината си застрашена... може би когато се застуди и храната им намалее.

Общи условия

Активация на акаунт