(Био)зеленчукова градина - тема 27

• 64 426
  • 741
  •   1
Отговори
# 90
Доматите ми ги ядат някакви гъсеници. Някаква идея с какво мога да го третирам?

# 91
Скелт твоя пипер от какво беше болен и ако е здрав вече с какво го лекува, че моя изглежда същия, като пипера на твоите снимки.

Ако въпросът е към мен, така и не разбрах какво им е, но не съм ги водила на доктор... Растат, макар и още да им се гърчат листата... Тези на хубаво слънце са по-добре, леко засенчените не им е кеф... Поливах ги с кокоши шербет два пъти, два пъти им пръсках листата с листна тор Мастербленд (N:P:K=20:20:20) преди да започнат да цъфтят и периодично пръсках с чесън, нийм, дървесна пепел и цитрусова настойка (за която рорик ме скастри, защото при толкова дъжд нищо чудно гърченето на листата да е от повишена киселинност)... Всичкото това пръскане и поливане е заради акарите, с които предполагам се бори пипера и заради обилните дъждове, които мисля му пречат да расте (имаше и лилавеене на листата на места)... Химия не съм му вкарвала, а довечера ще кача снимки на какво прилича по това време...

Доматите ми ги ядат някакви гъсеници. Някаква идея с какво мога да го третирам?

Нимазал (масло от нийм) го дават срещу трипс, белокрилка, въшки, акари, плодови червеи, листоминиращи мухи, нощенки и др... Дървесната пепел също се ползва като универсален инсектицид...

# 92
  • На Дунава
Добро утро!
След 2 седмици ваканция градинката ни ме изненада! Оставих домати с по едно цветче, а заварих зелени доматчета с размер на голям орех. Новонасаденият твърде голям разсад, който набучих преди да замина, се е прихванал, и също започва да цъфти. Но май едното растение няма да го бъде, сякаш нещо го е нападнало... няма да ви занимавам в подробности, защото не ми е разрешено да го пръскам с каквото и да било, ще страдам тихо  Mr. Green
Колорадците се бяха утроили спрямо последния път, бебетата им плъзнали навсякъде, на всяко листо имаше по 2 бръмбара в различен стадий на развитие. Следващата седмица щели да пръскат с био-препарат срещу тях, дано подейства и да не е твърде късно. До сега имаше бръмбари, и то много, но растенията бяха здрави. Вече щетите започват да стават силно видими.
Има ли външни белези, по които да позная, че картофите са годни за вадене? Дръпнах едно коренче по случайност, докато плевях, и все още са много ситни. Предвид бръмбаровата атака, не бих имала нищо против малко по малко да започвам да ги вадя, колкото за готвенето през седмицата. Не държа на едри, само на пресни, но все пак няма смисъл да вадя лешничета.
Съседите ми от едната страна още не са стъпвали на парцела си и тревите от тяхното място бяха стигнали до средата на моето  Shocked Наложи се да оплевя близо половината от тяхната градина, за да отърва собствената си, и направо си ме беше яд. За награда се сдобих със селскостопански тен на черти благодарение на недъгавото си самонамазване със слънцепредпазен крем  Crossing Arms
Обрах много грах и потвърждавам, че и шушулките с неналяти грахчета, както и тези с хубави оформени такива, са много вкусни! Шушулките ги направих по Вълчовската рецепта за зелен боб и станаха трепач!
От всички култури, манголдът в момента е най-бурен в развитието си! Двата линейни метра от него носят толкова зелена маса, че всеки път подарявам на съседи и колеги. Получи се бартер - те ми връщат тортички и шоколадови бонбони. Не че се оплаквам, но предпочитам домати да ми даваха Party

# 93
  • Варна
Записвам се, въпреки че съм далеч от градинката си и я мисля Simple Smile

# 94
Има ли външни белези, по които да позная, че картофите са годни за вадене? Дръпнах едно коренче по случайност, докато плевях, и все още са много ситни. Предвид бръмбаровата атака, не бих имала нищо против малко по малко да започвам да ги вадя, колкото за готвенето през седмицата. Не държа на едри, само на пресни, но все пак няма смисъл да вадя лешничета.

Не е нужно да вадиш картофите заради колорадски бръмбари... Бръмбарите изяждат само листната маса, така че докато имат листа картофите нарастват и е добре да не ги вадиш... Бръмбарите и яйцата им обирай ръчно в бурканче с вода, след като няма как да ги пръскаш с нищо...

# 95

Ей тука, в едно село Ловско живеят помаци, преселници. Та те гледат картофи, а като прецъфтят, хващат косите и косят. Като ги питам защо, казват - че защо им са стъбла?
Затова се сетих, като споделяхте за рязането на листата на морковите.
Картофите като станат, стъблата им полягват на земята и завяхват.

# 96
  • На Дунава
Благодаря, Стелт и Вълчо! Ще си дондуркам значи и картофите, и бръмбарите, колкото може. Всеки път ги обирам механично и унищожавам яйцата, които открия, но това не изглежда да намалява популацията.
Заради механизираната обработка на почвата, която изисква растенията да са ниски, за да може тракторът да минава над тях, са избрали сортове зеленчуци, които да са хем устойчиви на заболявания, хем ниски. Грахът е макс 30 см, бобът и той така. Чудя се колко ли (загуба на) реколта е това..? А доматите са първи ред от двете страни на парцела, да не пречат.

# 97
И аз така с миризливките, по няколко пъти на ден оглеждам и събирам, и все има и има...
Имам проблем с едната тиква цигулка, вехнат листата и са изсъхнали по краищата, съседното гнездо са добре, нищо им няма. Не е настъпена, не е пръскано с нищо покрай нея.

# 98
След вчерашната буря ми се струва, че стъблата на доматите са потъмнели. Дали не започват да се разболяват  newsm78. Само две отделни листенца бяха болни, откъснах ги, окърших  долните листа и ще правя чеснова настойка. Пише 30-50 г чесън на 10 л вода да престои едно денонощие, прецежда се и се пръска вечер. След 10-14 дни отново. Унищожавало спорите на маната, ако е мана, де. Да не се допускало стичане на капки по листата. Мисля да приготвя 3-5 л разтвор и каквото ми остане да го изпръскам по картофите. Една част от листата им са целите на петна. Някой беше писал, че е ползвал чеснова настойка. Има ли нещо, което трябва да имам предвид, освен написаното?

# 99
Чеснова настойка съм ползвала против акари и пръскахме с нея пипер, домати и краставици... Това, което имам е 3 глави чесън смачкани в 10 литра вода за 8 часа... Прецежда се, прилепител и пръскаш...

# 100
  • Пазете Гор
Картофите могат да се вадят след като цъфнат и по-нататък. По-рано е твърде нерантабилно, няма по-голямо картофче от орех. Някои производители от Петричко си го позволяват, но само когато цената на картофите е висока - през април. После цената пада бързо и няма смисъл от дребосъци. Важно е дали сортът ни е ранен, средноранен или късен. Късните картофи могат да остават без надземна напълно. През септември-октомври нетретираните с хербициди картофениниви се покриват с поветица и друг бурен, само по браздичките от грижливото загърляне си личи, че е нива.

Имам приятели картофопроизводители и смеят да се надяват на високи добиви тая година. То при тях не е лесно - когато има дъжд, има картофи, ама цената е ниска; когато е суша - цената е добре, ама няма добив. Който може - напоява, ама тогава няма вкус. В Гърция, край Серес и Верия са свикнали да напояват всичко, та напояват и картофите, хем и дъждовално практикуват, та после пръскат срещу мани. То затова и повечето им картофи на вкус са  като измити, ама пък добивът - сигурен. Над Ксанти и Драма има и малки ниви, без напояване, дребни светли картофчета вадят - готвят ги с тамошния риган, печени, задушени в масло, пържени. Виж, за разлика от картофите риганът им няма грешка - ароматен, че оттатък. Помаците му викат мердия, а гърците - риганаки, риганче демек.

# 101
Търся десетина царевични зърна от една царевица за варене. Зърната са едри и не са хлътнали, като на сорта Конски зъби, а заобленички. Има бели, жълти и смесени кочани. И кочаните са големички, и зърната. Не е като американската сладка. Да си завъдя искам. Не е хибридна.

# 102
Виж, за разлика от картофите риганът им няма грешка - ароматен, че оттатък. Помаците му викат мердия, а гърците - риганаки, риганче демек.

Тук на магданоза викаме мерУдия...  Simple Smile  На копъра - копрец...  Laughing  На динята - любеница, а на пъпеша - диня, но да го не обръщам на диалектната тема...  Laughing

# 103
Моля, за спешна помощ за определяна на причината за изсъхването и съвет за ограничаването му.
По стеблата няма следи от пречупване.

Последна редакция: ср, 25 юни 2014, 15:04 от чоко и боко

# 104
http://reni7377.snimka.bg/experiment/bolesti-po-domatite.824785.33476752  Не мога да се справя с това!!!Ако има идеи и мнения,моля, споделете.Бързо се развива-буквално за часове!

Общи условия

Активация на акаунт