(Био)зеленчукова градина - тема 27

• 64 363
  • 741
  •   1
Отговори
# 75
Бушката, салатката ти е прекрасна. Кажи какъв сорт  е, че салатките са ми малко тъмни като производство.
Имам и друго питане - черитата колтучат ли се, че съм ги садила за първа година?

# 76
  • Варна-София
Куркума, не напразно си спечелил окръжното състезание по билкарство. Вече напълно ми се изясни видът на липите и то не по ботаническите описания, а от допълнителните коментари, които направи. Дерт ми беше. Сериозно!

Бушка, как се прави сладко от липа? Че нещо не вдявам.

Вълк, тези дни мине не мине и се сещам за тебе с твоя култов лаф: Ние сме хора естете, нищо, че се ровим у земята. Даже мъжо го е запомнил и той те цитира.

Розамунда, черита не съм колтучила, даже високите и пак стават.

# 77
  • Варна
Здравейте, скоро не съм писала тук. При нас спря да вали... За щастие моето семейство, приятелките и колегите ми се разминахме с бедите, които сполетяха нашите съграждани в кв. Аспарухово. Горките хора, какъв ли ужас са изпитали и още не могат да се съвземат засегнатите и осиротели хора.  newsm45. Аз скоро ще мога да бера черита и с малко от босилека, сиренце, зехтин и една малка ракийка да се усмихвам доволно.  Grinning Проблемът е, че ще се наложи за няколко дни да преместя черитата в хола, понеже ще ме хване липсата, а на терасата става ужас. Всеки ден поливам, дръпвам пердетата.... и може като се върнем в къщи да са изсъхнали черитата, но не желая да ангажирам някой да ми полива черитата. Чудя се дали да оставя вратата на хола към терасата отворена. Оттам ще влиза през деня жега.

# 78

Направи им система за капково, но както вливат глюкоза медиците. Иглата се пъха близо до корена. Ако имаш позната медицинска сестра, ще те консултира.

# 79
  • Варна
Ето започналите да зреят черита на терасата ми:
http://dox.bg/files/dw?a=a3eb254e7b
и босилека
http://dox.bg/files/dw?a=1a18a4877c

Вълк, благодаря за новата тема. Съфорумки, съжалявам тези от вас, които са пострадали от наводненията, градушките и вятъра. Желая ви по-добри дни и дано да се оправят всички проблеми. Дано да ядете вкусна и обилна продукция от своите градини.  Grinning Grinning Grinning Grinning

# 80
  • Варна

Направи им система за капково, но както вливат глюкоза медиците. Иглата се пъха близо до корена. Ако имаш позната медицинска сестра, ще те консултира.

Не зная дали ще помогне капковото. Обема на саксиите не е кой знае какъв, а и ще отсъстваме 7-8 дена. Още първия или втория ден, ако не са поливани черитата и морковите или дръпнати пердетата се спаружват.... Това за морковите дето се режат зелените им листа не го знаех. Листата са сигурно 50 см, а няма и 10 см. морковчето....  Joy Синът ми изяде вече едно. Поне беше много вкусно и крехко.

# 81
Куркума, да ми оставиш мед, не го продавай всичкия  Hug

# 82
Амика, благодаря.
Като ми пораснат липите, обещавам цял плик сароматна липа, ама сега и аз се интересувам от сладкото от липа.
А навън е такава буря с дъжд и гръмотевици...

# 83
Никой не казва как пръска доматите тези дни ?

# 84

Бушка, как се прави сладко от липа? Че нещо не вдявам.
Горещ захараен сироп се изсипва в тенджера, върху измитите и добре отцедени цветове от липа. Вариш, вариш, вариш... Натискаш с лъжица цветовете, че седят отгоре. По някое време, може би когато беше вече на половина изпарен сиропа, махнах цветовете и доварих до желаната гъстота.
Така, на практика, можеш да си направиш "сладко" от каквото ти скимне. От всяка билка, от всичко миризливо  Laughing

Аз се олях със сгъстяването, та накрая трудно го прецедих. Най-странното е, че долната част на буркана остана с консистенция на мед, а горната, когато вече се изнервих  и започнах да ръчкам с една лъжица в цедката - се захароса пред очите ми.

# 85

При по-висока температура може да се направи преситен разтвор с по-висока концентрация.
Като е започнал да изстива, концентрацията се е оказала по-голяма от допустимата, и той е отказал да е вече преситен разтвор.
Днес форумът ми навираше в лицето една тема за домашно консервиране, има страхотни попадения.
Даже има конфитюр от краставици http://www.bg-mamma.com/index.php?board=505
Кой имаше много краставици? http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=762339.0;topicrefid=19

# 86
аз бях с многото краставици, но...не ядем сладко, особенно пък със захар.
Май ще почна да ги пържа, на вкус няма разлика между краставица и тиквичка

# 87
В китайската кухня има пържени на пръчици тиквички, краставици, картофи.

# 88
Аз съм пържила краставици вече, всъщност май ядем пържени краставици всяка година. Мн хубави стават и панирани кисели краставици.

# 89
  • Пазете Гор
В Сърница ме гощаваха с пържени моркови, пържени като картофи. Много вкусно.

Никой не казва как пръска доматите тези дни ?

Няма пръскане изобщо, по принцип. Срещу какви заболявания искаш да пръскаш? Или срещу вредители? Превантивно или лечебно? Комшията ми напръска с Ридомил след градушката, предпазно и лечебно. Той има карантинен срок 20 дни. Изобщо, който с каквото пръска, би трябвало вече да се съобразява с карантинния срок, защото беритбите почват. Може би е време за син камък (предпазно срещу гъбични заболявания), или за био рецептите на амика.

Ох, че грах! Миналата година беше обратно - имаше краставици и пипер, а нямаше грах.

Извадих чесъна, но и доста остана в лехата. Ще изчакам да се просуши и ще ида да разровя и извадя останалото, че е доста ценно семе.

Общи условия

Активация на акаунт