(Био)зеленчукова градина - тема 27

• 64 341
  • 741
  •   1
Отговори
# 60
  • София

Някой да има наблюдения, прави ли се чай от софийските ароматни липи или не? Във Варна по улиците липите се берат от пенсионерите много интензивно. Тук в София не виждам някой да се интересува от тях.
Прави се чай и става много хубав, но тъй като въздухът в града е много замърсен, пълно е и с тежки метали, хората не берат липите. Simple Smile

# 61
Мама Гали, нашите мравки са в градината с картофите, не съм ги пипала. Само ме накараха да се обуя като през зимата. Щом ви пречат в пясъчника, опитай да ги залееш с вряла вода. Наръси с канела. Не знам дали ще помогне, но поне няма да е отрова.

# 62
Мама Гали, и аз имам този проблем в градината, но нищо не съм правила още.
Чела съм,  че се ръсят богато със сол и може би, след врялата вода, трябва да насипеш сол.   
Успех!

# 63
Т.к. ми се налага често да се боря с огнени мравки, има препарати, които ги карат да си местят мравуняка. Едни гранули са, една шепа на мравуняка и малко вода, след 30 мин са изчезнали.
От баба знам, че липите са два вида. Опитвам се да се сетя каква им беше разликата, ама пусто....

След почивката имам над 20 кг краставици, правих салати, таратори, рязах, раздавах. Та в този ред на мисли, иди за приготвяне на зимнина с краставици (имам кисели направени, снощи сложих и пресносолни със смокини).

# 64

Никога не съм водил война с мравки. На тегло на земята са почти колкото теглото на хората. Това е предварително явно загубена война.
Titina, браво за краставиците. На моите едва - едва се забелязват първите пъпки. С тиквичките за пържене съм се улял пък аз.

# 65
Титина нарязани като за таратор или млечна и в фризера Peace

Аз пак да попитам за цвета на доматите Rolling Eyes по назад попитах и никой не отговори.
Изсъхват преди да вържат Thinking

Последна редакция: пн, 23 юни 2014, 19:49 от lozeva

# 66

Като не връзват, пръскай ги с доматин. Те са така, като не се опраши, цветът пада и дръжката е като гладко срязана.
Това, че не връзват на 100% го приема всеки градинар. Вързалите пък ще станат по-големи, или ще узреят по-рано. Дъждове валят, измиват прашеца. Гледам, съседката ми почуква с дръжката на теслата по коловете, да се разтърсват растенията, та да се опрашат.
Те, на първата китка ми са 4, на втората 7. http://prikachi.com/images/638/7421638l.jpg
http://prikachi.com/images/590/7421590m.jpg

# 67
При мравките ме притеснява, че са много и много хапят, играе детето, ще го налазят и ще го изпохапят.
Краставици и аз миналата година раздавах, хвърлях, прибирах за таратор, сега пък хич ги няма, уви  Crazy

# 68
Дано и при нас да стане толкова хубава продукцията, каквато показвате на снимките.  Hug Може би след месец-два..., но е изумително колко бързо расте всичко, когато е топло и слънчево. Вчера или онзи ден видях една завързала тиква, днес на същото разклонение видях втора. Пълзят ли пълзят. Отчитам като огромна грешка, че не насях тикви навсякъде сред картофите. Там, където има тикви, няма нито един бръмбар, нито малък, нито голям. Пък като ми пречат толкова, лесно може да се изкоренят в някакъв момент.

# 69
  • Пазете Гор
Цветовете на доматите не връзват и окапват при температура над 30 градуса, съчетана с ниска атмосферна влажност. Ако не е масово - даже е по-добре. Имам една китка с 18 вързали домата. Дали някой от тях ще стане по-едър от орех... Инак мнозина от Ямболско (там доматеният цвят през лятото често прегаря) хвалят много  Доматин, както препоръча Вълкът.

На младини спечелих някакво окръжно състезание по билкарство, чак ме наградиха с кутия моливи и баш за липата писах и разказвах  Wink. Та:
- у нас се срещат три подвида липа дребнолистна, едролистна и сребърна. Листата на сребърната са най-едри и леко мъхнати отдолу. Има склонност да извежда издънки. Най-големи размери достига едролистната
- Първа цъфти дребнолистната. Тя прецъфтява бързо, цветовете й са дребнички, с дребо приседнало листче на дръжката им
- след нея цъфти едролистната. Нейните цветове са едри, ароматът й е силен, особено в безветрена привечер. Венчелистчетата й са сякаш восъчни, с едър светъл приседнал лист. Медоносно растение.
- сребърната липа почти се застъпва с едролистната и е също така ароматна.
- дървесината на липата не става за огрев и мебели, но е ценена от резбари и иконографи

Билкарите ценят повече вторите два подвида - заради по-силният аромат и близо два пъти по-добрия рандеман (чист добив). Препоръчвам, когато се прави чай (запарка), попарените веднъж цветове да се оставят с част водата за една вечер - пуска повече от дрогата придобива чудесен цвят.

Почнахме да вадим мед. Забавихме се доста, ама имаше защо. Питите преливат! Шантава паша ще е - липите тепърва почват, акациите преминаха. Предполагам, че повечето е бъз, ливада, акация, кестени, но тая шантава стока не пасе едно и също. От два кошера днеска извадих мед: единият светложълт, а от другият - червеникав. Тъй става, щото всеки кошер си има разузнаване. Пчела работничка открила място с паша, го показва на другарките си в кошера чрез специфично въртене на дупето си. Без майтап. 

# 70
Цветовете на доматите не връзват и окапват при температура над 30 градуса, съчетана с ниска атмосферна влажност.
Това важи и за висока влажност и температури над 30. Общо взето доматът се оказва едно много капризно растение и като гледам всичко се върти около температурите, не около влажноста

# 71
Куркума, и нашия мед е  бил винаги разноцветен, защото събират от всичко по малко. Нямаме наблизо гори с акации и подобни. Тази година тревата е нацъфтяла страшно много-красиво и медоносно. Grinning
Като видя мъж ми снимките на Куркума от града и взе да го не здържа на едно място. Изрови от свещения си реквизит  Laughingедин стар копринен парашут. Разпънахме го над 70% от чушките и доматите (радиус 4м.). Сега съм в чуденка дали няма да се забави растежа на зеленчуците. На есен ще разберем дали сме сбъркали.  Whistling
Брахме и липа. Честит Еньовден! Grinning

# 72
От липа си направих сладко. Стана чудесно. Като мед, със силен аромат на липа. Може да се яде и направо с лъжицата, може да се ползва за подслаждане на чай.

Ето навеса, който ми спретна половинката. Почнаха жегите и трябва да има къде човек да се скрие и да почине. Покрив от стари врати. Тук е недовършен. Туриха му още една после, отгоре найлон, а върху него  - мокет, с мекото надолу. Това по съвет на един човек - мокета ще пази найлона от слънцето, няма да се напоява от дъжда, като е объркат наопаки,ще тежи, да не го къса вятъра.
Доста грозно нещо  Laughing , но много полезно. Днес час по час посядвах да си поема дъх и да се охладя малко. Беше много горещо, а едни бобове, дето уж пешаци трябваше да са - извили ластуни и се чудят за какво да се уловят, да се преплели едни в други, сякаш се душат. Правих им колибки.
Догодина, ако ни оставят на същото място - ще го направя на вид по-човешки. И лехичка с цветя ще сложа наоколо.
Това са безколови домати, от семе сяти направо в земята. Още малки, но много бързо наваксват.

Другите домати, които май за експеримента ще оставя без колове, да лежат по земята, да видим какво ще се получи.

Тиквчика Simple Smile

Бобове.

Така се закопават бидоните, обличат се с найлон, че да не личи, че са метални. Тарикатлъци, след като окрадоха металните бидони на всички градини.

Имам си и помагачка, която по цял ден под сянакта лежи.

Салатката за вечеря.

Граха няма свършване. Още се шушкам с него. А имам и да бера. Напълних фризера - той не е голям. Та май от утре ще минавам на буркани.

# 73
Благодаря ви за съветите.
Но попитах понеже се получава само при сорта биволско сърце..черитата си връзват а са едно до друго...но и почти на всеки корен на биволското има по един цвят "вирус"..явно има значение и това.

# 74
Лозева,мисля,че някой сортове домати са по капризни от други!За Биволското сърце съм 100%сигурна в това.Ще вържат по горните китки,но пак не всички.Бях писала за един сръбски сорт от този вид(биволско,волско и т.н.),който отглеждам за първа година.Ако ми остане време ще снимам растенията да видите каква разлика има от сорт до сорт.Сръбското има на всяка китка поне по два домата хубави, а другите са високи по 1.6 и още нямат никакъв плод.Времето се отразява различно на всички растения.

Общи условия

Активация на акаунт