(Био)зеленчукова градина - тема 27

• 66 302
  • 741
  •   1
Отговори
# 180
Герундия, такива тиквички ги изрязвам, като видя, че няма да я бъде. Тази година едва е тръгнала една микроскопична. При нас тиквичките са през юли или поне при мене Simple Smile. Хубави са ти марулките. Тази година сях няколко сорта. Половинката харесва обикновените правички марулки Жълта красавица, а на мене ми допаднаха Blonde de Paris. И оставих една за семе, сята през есента. Майтапим се, че тя прилича на змей, сорт Ледена кралица. При мене не правят глави, както са на снимките на семената, но ми харесват.
Ето ги http://alys.snimka.bg/?album;aid=825492

# 181
  • в здрача
Доматите никак не ги бива, то и краставиците, ама вече от тях ядем /силно казано, защото не мога да се вредя от децата, ама все пак 10-15 краставици на седмица, то само за децата има/.

Този уикенд ми втръсна от чесън, чесън, чесън. Започва да загнива и го извадихме въпреки голямата кал, то не може да се извади, къса се "дръжката" му, брадите му големи, кал, кал и пак кал, ама пък скилидките му с големината на миналогодишните глави. Дето се вика китайския чесън ряпа да яде. Това, което успяхме да извадим с дръжката оставихме да се изсуши,  от другото направихме песто /абе пасирахме го, с малко олио, сол и така любимия ми оцет, ама това не държало, или поне държало в хладилник, та направихме 4 буркана от сладко, не от детските храни, че то голяма играчка/, направихме и кисел в буркани, а останалото се надявам да се изсуши и да остане и за семе, че да не загубим зимния чесън.

Даже набрахме 3 тиквички, ще ги опитаме, ама не и тези дни, че чесън не искам да видя, пък те с чесън вървят  Laughing

# 182
  • София/Варна
Алис благодаря за отговора. Ще разчиствам тиквички.
Моите марули не знам какъв сорт са. Миналата година си бях оставила една, две за семе и съм загубила оригиналното пакетче. Но завиват страхотни глави, стрелуват чак август - поне миналата година беше така и са страшно крехки.

А някой за моите болни домати дали може да каже нещо?

# 183
Привет!    Grinning
В моята градина с изключение на доматите, всичко останало засега върви добре.    Grinning
първите моркови

първите тиквички, имам чувството, че растат направо с часове    Laughing

Тикви, краставици, картофи, подправки, броколите, чушки растат.Много се надявам да нямам проблеми с тях.
Доматите обаче продължават да "навиват" листата.Връзват, има някой и друг зелен домат вече, но ....

# 184
Рорик ами така пише на опаковката на нийма.Пръска се през 7-8дни.....сега като се замисля над твоити думи,ами сигурно не са дали пълно инфо.

Аз питах за пипера и щом може с Ридомил голд ще пръскам с него ,че имам.

# 185

Не е домат това, а плодовете на картофа (solanum tuberosum)...  Wink

Laughing  Който не разбира -така говори глупости Embarassed.Днес ми го казаха същото Peace

# 186
 Само да споделя:
 Тази година ме съсипва времето.
 от такова домати, което започна да се развива отлично

при възможност през седмица да го обикалям, без никаква химия
вчера заварих това

и всичко с изключение на 4-5 корена на които няма да личи никаква болест
бе изтръгнато и отнесено далече.
Бурята преди дни е успяла една от кайсиите да разчекне на три части, едната пречупена напълно,
а дрегите две имат шанс да изхранят плодовете, но няма да ги бъде.
Пипера цъфти и се развива много неравномерно.
Единственно водния лук расте отлично във вадите на пипера и доматите.
 и малко слънце за накрая

# 187
  • София/Варна
popo13 искрено ти съчувствам за доматите и кайсията.
Имаш страхотен слънчоглед и пасифлора.

# 188
Герундия, след малко ровене в нета реших, че и твоите, и моите домати са с картофена мана. Затова се обръщам лично, нали питаше Simple Smile. Имам един завързал домат и точно съседното клонче заразено. Снимах този корен, който беше най-зле  http://alys.snimka.bg/nature/gradina-2014.825492.33520822, като му откъснах една част и остана така http://alys.snimka.bg/nature/gradina-2014.825492.33520838. Дали да го изскубя?  newsm78
Ти напръска ли ги твоите с нещо? Ще изчакам да видя дали прогнозата за гръмотевична буря ще е вярна и ще  действам нещо. Имам засаден един колтук, май се е прихванал http://alys.snimka.bg/nature/gradina-2014.825492.33520863.

Последна редакция: пн, 30 юни 2014, 18:44 от Анонимен

# 189
  • На Дунава
Май ще ме накарат да си сменя парцела  със засят по същия начин, но никога неплевен такъв Cry Причината за смяната се корени в дълбините на австрийската душа, и, за да не наговоря един куп неща, ще замълча полуразплакано.
Та затова да попитам мога ли да пресадя тикви с 5-6 същински листа и обща височина под педя?
Каква е прогнозата за засаждане на голям  доматен разсад различни сортове (чери, консервен и обикновен кръгъл), чийто братовчеди, засадени преди близо 2 месеца, вече са вързали немалко зелени доматчета? Има ли шанс да донесе зрели плодове?

Благодаря  Cry

# 190
Бибиана, тиквите по-добре понасят преместването от тиквичките. Все пак, постарай се да откопаеш със земя, но ако корените са близо и искаш да проредиш и преместиш, няма начин. Наскоро преместих тиквички. От страх да не остана без тиквички, насадих прекалено близо и по два корена един до друг. Вече бяха с пъпки, но преместих две. Полях ги и ги забравих. Като ги погледнах пак, те се лепнали за земята и може би прибързано, но откъснах по 3-4 листа, дръжките пощадих и остана да стърчи по един лист  Simple Smile. Прихванаха се, но поливам.
Засади си разсада домати. Ще имат време да вържат, според мене. Моите сега цъфтят и ако се преборят с картофената мана, ще имат домати. Не са нападнати много силно и при хубаво време ще оздравеят, така ми изглеждат.

rorik, напояваме с капково. Мога ли по някакъв начин да използвам вар и син камък, за да помогна на доматите да се отърват от картофената мана? Имам само гасена вар и син камък на прах.

Последна редакция: пн, 30 юни 2014, 20:12 от Анонимен

# 191
  • на пъпа на Златията
Алис.
Не е препоръчително на зелето да се режат листята при садене. Нежно е. Ще заболее.
lozeva
Това са  плодове , вътре трябва да има семена от картофи.
Значи , един картофаджия , каза че през година - две трябва да си произвеждаме картофи за семе , от семената . Иначе добива рязко спада. Миналата година забравих да си събера семена. А пък в едно съседно село  има производител на картофи , който сее семена и същата година изкарва картофи. Ама да ви кажа , хич не ми харесва тая работа. Пазете старите сортове!!!
Герундия,
Не се кахъри за тиквичките. Като напече , ще се задържат плодовете . Като видиш че не върви , направо късай и хвърляй. Ще има още тилвички.
Виж , домата ти е като на Стелт. И при нея видях такова чернеене. Пак ще кажа че ми се види че е станало при култучене.Черните петна ми се виждат при възлите. Стелт , какво ги направи твоите?
Алис, защо ги режеш? Тиквичките се чупят ,не се режат.
Попо
За доматите повтарям. Първо  -  виждат  ми се много гъсто или имат много шума. Син найлон ли виждам от горе? Махни го. На растенията им трябва проветриво място , да не хващат мана. . Изчакваш хубаво слънце да ги напече , махаш всички повредени листа. За през юли се очакват някакви гадинки , така че ридомил голд и вастак , в една пръскачка.
Бибиан
Поеми дълбоко въздух , усмихни се. За тиквите , не зная , макар че казват че в полето растяли тикви, а в Балкана хора. Но за доматите става.
Прерасъл разсад домат се сади , като се изкопава дълъг ров и по-малко от половината стъбло, защото сигурно вече цъфти , и плодовете ще дойдат много ниско , ако е повече и може да ги хване мана,  се слага хоризонтално и тогава се изправя и връзва на колеца.
Баба ми е казвала , че си спомня че са мислили  , едно време че червения домат е отровен , та са яли само зелен .Даже един българин живял и работил , мисля точно в Австрия  е открил бацила на киселото мляко и е изследвал че най много столетници е имало в България . Докато стане ще ти кажа десетки манджи със зелен домат, ако не стане червен. Ама има голяма вероятност , да стане по добре от този от преди 2 месеца. А и има време , за садене на зелен боб, например вместо тикви.

Тук трещи , та ми дрънкат прозорците . Дано не ми се разпадне нета.
Я  се усмихни и кажи за дълбините на австрийската душа? Градина с бурен ли ти дадоха?
Оплачи се на една китка и я пусни по Дунава. Ние с Добричкото ще и побаем и ще отворим душите австрийски.  .

# 192
rorikHeart Eyes Hug  bouquet
Като късам тиквички, сигурно съм успяла да осакатя някое растение и затова режа. Така мога прецизно да отрежа там, където искам. Да не би да им вреди рязането? Част от тазгодишните ще бъдат точно режещи се, та съвсем не знам кога и как ще режа, но нека станат първо.  За зелето благодаря! Днес само на два-три корена откъснах по едно листенце. Като ги видя легнали и залепнали и не ме сдържа. Напръсках ги с вода, попритиснах почвата към коренчето да се изправят, иначе си имат влага достатъчно. Всички вече изглеждат добре. Simple Smile
И тук сега гърми и светка.

# 193
  • На Дунава
Алис, Рорик, благодаря! Накарахте ме да се усмихна!
Рорик, чакай китката на Дунава, щото ти я пращам!!! Да знаеш колко много имам да й разправям... Simple Smile И на вас ще разкажа, нека само се видя да говоря със собственика, че тази история, която той ми представи по телефона, ми е твърде шокираща, може да не съм го разбрала  Mr. Green (предположих аз наивно)  newsm78
Идеше ми да се откажа и от градина, и от всичко... Обаче пусто какво ще обясня на децата и какъв пример ще им дам, да се отказвам така насред пътя... Та явно ще си взема буреняка и ще се нагъзя да го оправям....

# 194
  • на пъпа на Златията
Алис , това с притискането става още като ги садиш коренчетата. Садиш , притискаш, веднага поливаш и веднага притискаш вече полятото. Така не падат.
Куркума , мисля че каза , дано не греша. , че един от недостатъците на капковото е че могат да загният , корените.Не зная дали това заболяване не е от капковото. Но не си спомням Стелт да е казвала че полива капково , пък и тя го има. Дали пък не е онова тута абсолюта?
Значи мой познат , практикувал земеделие в Испания казва , че всичко , слагат във капковото - торове препарати. Аз практикувам като ръся отгоре и после поливам . Не зная дали не може да се сложи в капковото .
Ама си е добре и да се напръскат директно. Но внимавай да не ги изгориш , че бордолезовия разтвор трябва да е в точно съотношение, добре разтворен .Аз купувам готов. Той малко менте си пада , де. Готовия е май слабичък и трябва често пръскане.
Бибиан , да прочетох , че не бях сигурна първия път. Не се коси за треволяка. Тъкмо е станал добър за плевене. Значи чистиш само където ще садиш , садиш , поливаш , плевиш и ги шашни , та остави тревата отгоре. Тъкмо ще пази влагата на растенията .Само да няма вече семена.
Като гледам пролетта закъсня, лятото закъсня , предполагам че ще има хубаво циганско лято , та зеленчуците ти ще станат. Доматите не са капризни като чушките през есента.  
Skela,
То пише на 7 дни , ама акари , въшки имаш ли?
А като напръскаш , изчакай 2-3 дни , гадинките като измрат , измий със содица , мааалко разбира се и дъждувай обилно, за да се махнат от стъблото.Растенията трябва да дишат!Иначе ще клеясат.  Разбира се , преди пръскане дъждувай и като засъхнат листата веднага пръскай , да не хванат мана.
Авосет , къде се загуби из мъглите северни? .

Последна редакция: пн, 30 юни 2014, 22:38 от rorik

Общи условия

Активация на акаунт