(Био)зеленчукова градина - тема 27

• 64 819
  • 741
  •   1
Отговори
# 195
rorik, не е от капковото. Не ни е за първа година. Миналата нямаше болести. Тази година с тези дъждове почти не пускам водата през тръбите. Доматите и пипера бяха под карантина - никакво поливане (с малки изключения). Засега не съм изпуснала доматите. Ще напръскам с бордолезов разтвор, пък нека забавял развитието. От две злини избирам по-малката. А зелчетата ги притисках доста, докато садя, но преди това бях разрохкала хубаво почвата и като пуснах да се полива, явно се е отпуснала при някои коренчета. Иначе винаги бучвам със садилото, поливам, садя, притискам и така Simple Smile. Ако случайно е много сухо, първо пускам капковото да напои малко земята, за да спори работата. По начало гледаме да минем без химия и в капковото не сме слагали нищо. Иначе има начин, но като пръскам отгоре, нали и почвата наоколо малко ще бъде напръскана. Ще се борим докрай. Всичко почти е отгледано от семенце, само за праза и част от ягодите купих разсад.

# 196
  • на пъпа на Златията
Ан , пак е отличничка както винаги. Поздравления!
Ан , не е ли време да окастриш вече шумата около първата китка и да засушиш доматите да зреят?

# 197
  • Русе
Вече трета седмица подред освен връзване и колтучене махам и по 1 -2 листа отдолу. Садих много дребен разсад и наистина листата бяха до земята. Страхувам се да ги оголя много и наведнъж. Може и да греша. За засушаването - при многото дъждове не може да се получи. Вече се моля да не се разболеят, пък все ще узреят.Много хора от селото вече си скубят доматите - болни.

# 198
rorik, тутата абсолюта е миниращ молец, срещу който дават нийм - https://www.google.bg/search?q=tuta+absoluta&source=lnms& … =1600&bih=859
Няма общо с чернеещите листа по доматите, пораженията при него изглеждат различно... При мен не зная какво беше първоначално, тръгна от един стрък купешки разсад, който явно не изкорених навреме... Пренесе се по ранния разсад, а по другите домати мисля, че имам само алтернария и вероятно ги изгорихме с неправилно направен бордолезов разтвор... Нямам капково, а големите култуци задънвам, не ги кърша целите... За сметка на това махам доста големи долни листа, обикновено заразени с алтернария, та там също се получават големи рани... Химия в доматите не вкарвам, изключае онзи експеримент с кислородната вода, от който листата също бяха изгорели, където е капнало.... Малко растения ми се наложи да изскубя, основно изгорените с бордолезов от бабешкия ми разсад - те явно са по-податливи на грубо третиране...

# 199
  • София/Варна
Благодаря за отговорите за моите болни домати. И аз бях решила, че е картофена мана, но пък нямам увредени листа, само стъбла има увредени.  Аз ги орязах на 2-3см. под кафявото и сега чакам да видя какво ще стане и ще споделя. За сега не съм пръскала с нищо, защото между доматите бъка от марули. Абе из цялата градина има марули, но преди 2 седмици пръсках цвеклото и боба, че бяха покрити с листни въшки, които не се впечатляваха от био интервенции и тази част от марулите са под карантина и сега пасем тези между доматите. Но ако до два три дни се появят нови кафяви петна ще скубя и раздавам марули и ще пръскам с химия.
При нас снощи имаше зверска буря, гърмя, трещя и се продъни небето. По едно време толкова силно чаткаше, че реших,че е градушка и всичко ще е леш сутринта. Но за щастие всичко е добре полято и няма щети.

# 200
Стелт, на по-големичките колтуци само връхчето ли махаш, а "дръжката" остава да си стърчи?
Герундия, при мене също имаше кафяви петна по стъблата, без да има нещо по листата. Е, имаше две-три листчета с малки петънца, откъснах ги. Преди години са пръскали само с бордолезов разтвор на 14 дни. Спомням си цялото лозе в двора ни (едно Врачанско село) и доматите все бяха с беличко от разтвора. Не помня лято без домати Simple Smile и грозде. Сега ни в клин, ни в ръкав, с носталгия си спомням една круша с невероятен вкус, а изобщо не знам сорта. Бих си засадила.

П.П. Намерих малко коментари в една тема за препарати за растителна защита. Интересно ми беше. Частта със синапа не ми стана ясна. Дали за смлян синап става дума? И също за този, който поливал доматите с разредено прясно мляко (истинско) - не пише, че ги е пръскал, а поливал. Тоест сигурно освен да се пръска, може и да се полива  newsm78. Събрах коментарите на едно място:
Скрит текст:
•   В шише със запушалка слагате синап, около 1/20 до 1/10 от обема. Количеството не е съществено. Доливате догоре с вода, запушвате и оставяте в стаята за около 24 часа. С получения извлек пръскате, като го разреждате около 10 до 20 пъти. Ако е много топло може да ферментира - познава се по газирането, когато го отпушите. Не е фатално, но въздействието е по-слабо. Не ви трябват предпазни средства, не е отровно, а само лютиво при попадане в очите например. Все едно да си намажете горчица в очите.  
Въздейства само контактно на маната, т.е. на повърхността. Но как само въздейства!  
Така си спасих краставиците миналата година.
•   Въпрос: За домати става ли, като алтернатива на бордолезовия разтвор? Тук на село пръскат доматите и с разредено с вода прясно мляко в съотношение 1:10.
•   Отговор 1: Е,това е алтернатива на цвика,за който бях писала,ама се ползва срещу вирусни заболявания по картофовите,не срещу мана.
•   Отговор 2: За всякакви растения става (поне в зеленчуковата градина), но не като алтернатива на Бордолезовия разтвор (БР).
Това е само за брашнести мани. Например - Leveillula taurica при доматите, Sphaerotheca fuliginea - Oidium ambrosiae при тиквовите и т.н. Поне аз не знам за другите мани дали върши работа.
БР контролира други проблеми - главно гъбични. Като картофена мана - Phitophora infestans, бактериоза - Xanthomonas vesicatoria и Pseudomonas tomato, алтернария - Alternaria porri; различни струпясвания, сачмянка по костилковите и др. Аз не използвам БР, а Шампион. Това е съвременен вариант на БР, приготвен по съвременна технология, готов за употреба. При домашното приготвяне на БР винаги има шанс сместа да не е точна и да се получат пригори на растенията при употреба. Най-вече ако варта е в повече - тя е калциев хидроокис, който е по-слаб от содата каустик - натриев хидроокис. Но "изгаря" растенията.
Болшинството поражения по растенията са от гъбички.
Шампион, както и БР, е в списъка на препаратите за органично (екологично) отглеждане на растения за храна. Те са контактни препарати - остават и действат само на повърхността на растенията и лесно се измиват преди приготвяне на храната.
Млякото е желателно да се обезмасли. Маслото запушва дихателните отверстия на растенията.
•   Прясното мляко е естествен фунгицид
Прясното мляко е идеалният фунгицид /препарат за борба с гъбички и плесени/ за фермерите, които желаят да отгледат екологично чисти краставички, показва изследване на бразилски учен, цитиран от "Ню сайънтист". То успешно се бори с плесен по листата на растенията, известна като Sphaerotheca fuliginea, срещу която сега съществуват само химически фунгициди. Фунгицидните качества на млякото били открити от Вагнер Бетиол от селскостопанската лаборатория в Жагариуна в Бразилия. Бетиол, който търсел евтини начини за борба срещу растителните заболявания, забелязал, че вторичните продукти от мандрите имат положителен ефект. Когато направил експерименти с краставици и с прясно мляко, той открил, че млякото е не по-лош фунгицид от най-използваните сега химични препарати, фенаримол и беномил. Бетиол поливал два пъти седмично тежко заразени растения със смес от една част краве мляко и девет части вода и след 2 - 3 седмици забелязал, че повечето от тях са оздравели.

Друго (автор Паолина Велентинова)  – против брашнеста мана по краставици - може да се пръска с цвик (течност която остава след сваряването и отделянето на изварата...Разрежда се 1:10 прибавя се прилепител (сапун,шампоан..кой каквото има под ръка) и се пръска..но всеки 7 дни.

Последна редакция: вт, 01 юли 2014, 13:39 от Анонимен

# 201
Е Аlys тъкмо се зарадвах от инфото за този препарат за РЗ-Шампион и пак нъц(има карантинен срок цели 14 дни,а аз имам вече узрели домати,които и без това трябва да откъсвам вече!)Някой може ли да сподели при бордолезовия р-р колко е карантината,защото намерих един дядо,който обеща да ми направи такъв и да пръскам с него.Като че ли,поовладях малко тази мана ли алтернария ли е,но ще трябва да очистя и премахна всички пожълтели и прегорели листа само да стане по горещо и сухо та да не ги доразболея.http://reni7377.snimka.bg/experiment/cherven-domat-01072014.825620.33526511.     А с мляко съм поливала и тиквички и краставици,но дали само това е помагало не знам.                                                                                                                                                                                         Рорик,като пишеш,че като късаме на зелето листенцата при садене може да ги разболеем,това и за праза ли се отнася,защото тука си споделяхме и решихме ,че се поскъсява брадичката и малко листата при садене на разсад праз?

# 202
Стелт, на по-големичките колтуци само връхчето ли махаш, а "дръжката" остава да си стърчи?

Да, само връхчето, задънвам ги един вид, останалото (колкото е успял да порасте преди да му обърна внимание) си седи...

# 203
Стелт,   bouquet

Рени, виж тук, но карантинният срок не е проблем в случая. Полека започнах да вдявам защо в детството ми само поизмивахме доматите и ги хапвахме. А те побелели от бордолезовия разтвор. Хубаво обяснение намерих:
Системните препарати се поглъщат от растението и после се излъчват постепенно (в рамките на карантинния срок). За доматите можеш да ползваш бордолезов разтвор, той е контактен фунгицид - т.е. не се поглъща от растението и след много добро измиване можеш да си консумираш зеленчука.
Открих топлата вода  Embarassed Grinning Wink.

Последна редакция: вт, 01 юли 2014, 22:35 от Анонимен

# 204
Не ви ли помага чесновата вода при борбата с маната?

# 205
На нас тази година май нищо не ни помага, не си харесвам градината, утре ще гледам и снимки да кача  Sad

# 206
И аз в груапта с болни домати...
Ето малко снимки - почернява сътблото, на коленцата предимно. Иначе доматите дори някои са вързали, но като пипнеш това черното и се чупи - явно гние. На някои вече и листата им чернеят. Каква е тая гадост...
Безколовите, които сях семки напараво на място - за сега нямат.

Иначе днес се прибрах с това, и чесъна прибрах - ситничък, но с едни скилидки.

# 207
Alys,благодаря!Момичета,защо трябва да е толкова сложно да си отгледаме зеленчуците?Дали наистина като бяхме малки всички растения боледуваха много по малко?Сега съжалявам,че не съм питала баба и дядо за много неща,но вече няма как!Толкова грижи полагаме и толкова любов и като се разболеят...Всяка година все си казвам,че следващата ще бъде по добра и ще знам повече,ама все се изненадвам от някой неочаквана гадост,която трябва да разгадавам.Бушката,дано Белруби да погледне,защото мисля,че ще знае какво е това,но със сигурност трябва някой по сериозен препарат.Бях писала преди време,че агрономи ме посъветваха при заболяване да пръскам с лекарствата и листни торове,защото бързо и лесно се усвояват от доматите и им помагат да се справят със заразите тъй,че поне тор пръсни.Успех на всички! Hug

# 208
чоко и боко, чесновата вода може да е помогнала на доматите (няма как да знам със сигурност), но за картофите не стигна и тях ги пръсках само с мляко и йод по рецептата против мана (но те вече бяха доста болни).  Доматите имат тук-там черни петна по стъблото, както при Бушката. Затова днес ги напръсках с бордолезов р-р и доматите, и картофите (дано поне тези, които не са болни успея да предпазя). Според мене това е картофена мана. Нямам представа дали правилно съм приготвила разтвора. Уж спазих пропорциите, но не успях да го докарам до небесен цвят, доста по-наситено остана, в сравнение с небето Simple Smile. Ако не съм ги уморила, значи ще се лекуват в следващите дни.
Бушката, на цвеклото само шумата ли береш или вече е направило глави? Дали съм те разбрала правилно, че чесънът ти е с по една скилидка? Имам няколко такива глави и се чудя как може да се прихване този сорт или това не е сорт, а така се получава по някакви причини?

Последна редакция: вт, 01 юли 2014, 22:31 от Анонимен

# 209
Здравейте!
Това, черното по доматените стебла е артернария или кафяви листни петна.И докато се оглеждате и чудите ще си загубите доматите.
Препаратите за растителна защита са два основни вида-контактни и системни.Първите, най-познатия ни от тях е бордолезовия разтвор, правят филм върху растението и пречат на заразите за навлезат в него.Самата химия обикновено  пада при обилно измиване, което е добре за консумация, нооо...и всеки дъждец я отмива.Старите лозари тичаха с пръскачките буквално след всеки ръмеж.Контактните препарати имат само предпазно, но почти никакво лечебно действие.
От друга страна системните препарати навлизат в тъканите на растенията-не могат да бъдат отмити с вода и имат по-дълго действие и карантина.Но и действат освен предпазващо и лечебно.
За това моята убеденост е пръскане със системни докато растенията са малки, за да имат време да се изчистят и когато наближи време да се берат растенията са здрави и пръсканията спират.
Напоследък наблюдавам обратния вариант-не се грижим за младите домати, а като навържат и се разболеят почваме да се оглеждаме за химия....или скубем пропаднали растения...
И е пълна заблуда, че едно време бабите ни пръскали само с бордолезов-някак съвсем забравяме, че до всеки градец имаше селскостопанско летище и самолетите пръскаха почти ежедневно и без да подбират частни дворове и ТКЗС-арски блокове.Имаше и фитосанитарни станции, които следяха излюпването и летежа на всякакви гадини и пускаха бюлетин кога за какво да се пръска.Нещата бяха поставени на доста по-високо научно ниво.Даже и бълхи започнах да срещам в новото време-и тях ги моряха колективно  Laughing
Някой назад питаше как да напръска като вече ще бере домати.Малка тайна-обират се всички запържени и се оставят да дозряват, пръска се и докато мине карантината се хапва от обраните-преди 4-5 години като ни нападна нощенката така спасих най- вкусните септемврийски домати и после имаше до януари.

Общи условия

Активация на акаунт