(Био)зеленчукова градина - тема 27

  • 64 790
  • 741
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 854
Търсих по картинки тая болест - не намирам. Има някакви подобни, но там има поражения и по листата. При мен цялото растение изглежда чудесно, освен тия петна по стъблата. Може би листата ще са следващото. Ма май няма да чакам - ще скубя  Sad

Чоко, това е листно цвекло, то не прави глава.
Чесъна от който взех скилидки, за да садя, си беше с много скилидки. Едричък. Е, не като китайския  Laughing
Моят резултат е малки главички с по 2-3-4 скилидки. Може пък да съм го извадила рано? Ама беше почнал да му съхнат листата, някои изобщо ги нямаше вече.

п.п. Докато пиша има отговор. Сега ще порчета.

Последна редакция: вт, 01 юли 2014, 23:39 от bushkata

# 211
  • Мнения: X
Белруби, благодаря   bouquet!
Нямам друго за сравнение, освен картинките и описанието на болестите в нета. Дано няма дъждове, щото ММ освен БР друго не признава. Иначе ще тичам с пръскачката. Ако се наложи, ще изскубвам. Но ако се разболеят масово, няма да имам друг вариант. Confused
Бушката, аз питах за цвеклото и чесъна Simple Smile. Понеже цветът и формата на листата са като на червеното ми цвекло, та ми беше любопитно. Моите глави чесън са с нормална големина на главата, но е като на кромид - една глава, няма скилидки. Извадих го, защото започна да гние. Но има и такива, които си имат скилидки. Младият чесън как си има скилидки. Дори не ги белех, докато бяха по-нежни обвивките. Директно режех в салатата. Е, загрубяха вече.

# 212
  • Мнения: 854
alys, объркала съм се  Crazy
То такъв чесън е мечта!
Наистина е интересно - дали са се получили поради някаква причина или е сорт? Но пък казваш, че има  и такива съ скилидки  newsm78

# 213
  • Мнения: 748
Определено споделям мнението на Белруби
 Аз губя борбата за био.Безмислено е да го гледаш от семе и накрая да купуваш домат от магазина.
Да не говорим ,че може би ,ако са 40корена домат ще се справиш,но при мене са 150корена и не мога да насмогна.Ето сега не съм ходила два дни,а бяха обрасли с плевели.Сега как ще ги сваря незнам.
Не искам да отричам напълно биото,в никакъв случай,но едно навременно пръскане докато растенията са малки ще е по добрия вариант отколкото да не вкусиш продукцията.
Моята заблуда дойде от там,че когато започнах да се занимавам с това си хоби беше суха година и така още две години подред сухи.При сухо време явно по малко боледуват растенията/някой по вещ да каже дали е така,че това са си мои предположения/А тази година е влажна и веднага се сгрумоляса стратегията на биото бабабар с маслото от нийм.
Опитахме домата сорт Монро,ами не ми хареса.Да наистина е по ранен ,но досега нито един холански сорт не ми е харесал на вкус.За мен е твърд и има голям чукан.
Сега треперя над едно много скъпо за мен семе и се моля да узрее поне първа китка ,че да мога да си изкарам семе.Ако бях пръскала навреме нямаше да се притеснявам,но вече е много късно да пръскам.
Сигурно ще има много несъгласни с мен, а аз самата също съм раздвоена и все още в главата ми е каша.

Хубав ден на всички!Много усмивки и добра продукция!

# 214
  • Мнения: X
Все забравям да попитам кога се реже джодженът? И до земята ли се реже, пък той после от корените ще си изкара наново  newsm78? Дадоха ми няколко стръкчета с корен, засадих ги и вече имат нови лестенца, висок е около 20-30 см. Не цъфти още.

# 215
  • Мнения: 854
Цялата работа с био-то не е само в липсата на пръскане.
Не може да се отглеждат растенията по конвенционалният начин - в монокултура, липса на дори едно различно стръкче до тях, много копане, без сеитбооборот и т.н., и да искаме да се справяме без пръскане.
За да се получи нещо, което може да се отгледа без много намеса, то много условия трябва да са различни.
Има разни книги по въпроса. Но да го видим пред очите си, в малко по-голям мащаб, а не само за 4-5 корена домати, аз поне, в България още не съм видяла (лично). Димитър Стоянов е един от първите, които отглеждат плодове и зеленчуци в малко по-големи мащаби от доста години, доколкото знам - с голям успех. От хора като него се учим и имаме още много хляб да ядем, докато научим нещата, а още повече - докато ги приложим на практика.  Wink
До тогава, такива като мен, с 20 корена домати, които не искат да пръскат, но доматите им са болни -  ще тръпим загуби и ако не се справя, просто няма да ям чисти домати. Междувремнно ще чета, ще опитвам нови неща и може пък някога да се получи.
Като ми се ядат домати, ще си купя от някой български производител, дали твърдящ, че не пръска изобщо или пък ползващ химия, но ще подкрепя директно него, за да не стимулирам прекупвачите, които обират хората, като им изкупуват продукцията на смешни цени.

# 216
  • Мнения: 4 753
Чесънът без скилидки се получава като се садят вътрешните, а не външните скилидки... Поне така зная аз и на мен такъв чесън ми харесва повече...

Баба ми е казвала, че навремето с нищо не е пръскала, освен с мляко от дъжд на вятър... Съседите твърдят същото за техните родители... Някои казват, че единственото, което са правели е да дъждуват след дъжд, ма то и това не става тази година... Дали някой ги е пръскал със самолети без да ги пита и без да им казва не зная, но едва ли ефекта ще е същия... Та както и да е... В момента, в който прежалих моите малко над 200 корена домати (все пак не си печеля парите с тях) и няколко лехи пипер и се успокоих, те взеха, че тръгнаха... Времето се пооправи, така си го обяснявам аз, но така или иначе не ми дреме особено... Химия не искам да вкарвам, защото постоянно се мотаем с децата из редичките, скубем трева за кокошки и пиленца и не искам да се съобразявам с някакви си отрови и карантинни срокове...

# 217
  • Мнения: 4 587

  Търговията също спомага за менкане на болести. Едно време, преди да дойде нам каква си американска болест по лозята, дядо ми е пръскал лозето си три пъти със син камък, и толкова.
Абсолютно съм сигурен, че допреди 40 години на никого от селото ни през ум не е минавало да купува семена, или да носи от друго село. Камо ли да яде домати от Мароко.
А, едни турци бяха дали шепа семена за жълта дини. Бяха продълговати, със светла кора, а вътре лимонено жълти и много сладки. За две - три години започнаха да се израждат от опрашване. Първо станаха по форма като другите, след две - три години вече и кората им не бе толкова светлозелена, та да се познават кои са в бостана, и още пет-шест години се случваше, като разрежем диня, изненадани да установим, че вътре е жълта.
 Довечера ще откъсна първия узрял домат Рила.

# 218
  • Мнения: 261
Скела,и аз пръсках с химия тази година,защото просто нямаше как.Все пак бордолезовият р-р също е химия нали?Важното е да е всичко с мярка и навреме.Дори и напръскано като спазиш карантината няма проблем,а като купуваме разни контрабанди отвсякъде знаем ли с какво са третирани?Моето си е най вкусно!Повечето култури не пръскам с почти нищо,но доматите са голям каприз и моя мания,затова -на барикадата до последно. Laughing Който дойде у нас и все вика-ауу голямо домати имаш,а аз все кахърна че имат жълти листа,че не вързала трета китка....Ами така!Психолозите как му викат-Фиксация? Joy                                                                                                                                                                                             Белруби,благодарности за поясненията!Стелт,дано си хапвате и без пръскане!Бушката, и аз съм фен на био динамичното земеделие,но още съм много боса но пък ще учим-нали така?                                                                                                                                                                                         Вълчо,да не забравиш една ракийка с първия домат...!Моят мъж за първите домати беше прибрал една стара кайсиева! Grinning

# 219
  • Мнения: X
Стелт, много се кефя на този цялостния чесън, но пък ако е само такъв, няма да има за семе. То и така не върви. Иначе пак за тебе   bouquet за инфото!

За джоджена дано някой се включи. По начало не обичам много подправки, но за идеята реших и джоджен да насадя, както и босилек. Босилека - да гони нам-кви си неприятели от градината, а никога не съм готвила с него.

Тази година, редом с болестите, доматите са с едни гърди пред краставиците, защото тук-там има завързали доматчета. Най-големият (колкото орех) и още един ситен са на болно клонче. Като ги гледах вчера ми се видя на съседното, но явно съм спала.  Grinning Wink Ще наблюдавам дали гъбата се разпространява по доматите. Засега единият корен е с добра прогноза, а други два има съмнителни. Най-пострадалия го изкорених. Другите като че ли са добре.  ooooh!

Имам въпрос във връзка с болните домати - обеззаразявали ли сте си семената?

Последна редакция: ср, 02 юли 2014, 14:53 от Анонимен

# 220
  • Мнения: 1 754
Аз джоджена го късам на клончета, суша, стривам листата. Лично аз го и скубя, защото се мъчи да ми превземе ягодите. Той пак изкарва. Прави едни големи коренища, които плъзват настрани, така че смело можеш да отрежеш целия, ще изкара пак.
Аз за идеята колко неща садих, та после не мога да се отърва от тях  Embarassed

# 221
  • Мнения: 4 587
Копърът става и на самораслек, само дето никне, където му падне. А магнолдът и джодженът граничат с бурени. Сноши играх едни мотики на магнолд като цвекло. А джодженът на бобеца не го жаля, но пресен, и веднага го смъквам от печката. Сух не ме кефи.

# 222
  • Мнения: X
Мама Гали, Вълк, благодаря!
Имам един бурен в едната градина. Подозирам, че е вид джоджен, но като не съм сигурна, само скубя, а то пуснало едни силни корени, не излиза. На това място градина не е имало поне 10-15 гидини. Прилича на джоджен, но е с матов зелен оттенък, а не маслено зелен. Мирише си ментово, но не го ща.  Wink

# 223
  • Мнения: 854
Имам въпрос във връзка с болните домати - обеззаразявали ли сте си семената?

Аз не съм на моят разсад, а и тези, които ми дадоха, мисля, че пак не са.

# 224
  • Мнения: X
Интересно е дали тези, които са си обеззаразили семената и почвата за разсада имат болни домати. Живи и здрави, задължително ще обеззаразявам догодина.

Общи условия

Активация на акаунт