(Био)зеленчукова градина - тема 27

• 64 782
  • 741
  •   1
Отговори
# 225
Добре, семената ще обеззаразите, а почвата в градината, където е имало болни растения?

# 226
Люлин, добър въпрос!  Simple Smile Семената и почвата на разсада ще обеззаразя. Почвата само ще залея с вряла вода, примерно (тази година май него направих за всички разсади). Остава някой да предложи какво да правим с почвата в градината. Ако само се смени мястото..., не е решение. Нали гадините оцеляват в почвата в продължение на години. Но пък вятърът и дъждът при буря разнася спорите на други болни растения вероятно и пак няма спасение. Тогава защо пишат за обеззаразяване изобщо...
Моите знам точно кога се разболяха. Имаше буря с много силен вятър, после дъжд. На сутринта видях, че нещо не е наред.

Последна редакция: чт, 03 юли 2014, 08:56 от Анонимен

# 227
Ми тя почвата в градината не е само гадини и зарази... Полезните микроорганизми, пък и гадини що са там, м?  Laughing

Нищо не обеззаразявам... При мен проблемът е, че нямам възможност да въртя зеленчуците както си искам, поради липсата на пространство и голямо засенчване... Поради таз причина на мястото на пролетния грах насадих втора култура картофи за проба, че там в момента е сенчесто и няма какво друго да сложа... Другата пролет пак искам грах...

# 228
E-e-e, а ориз  Wink Laughing Heart Eyes Money

# 229
За поредна година и аз губя битката с гъбичните по лозата. Имаме няколко стари растения, разпеделени върху доста голямо пространство на астма, и пак ще е преди всичко за сянка. То дано удържат повечето листа поне сянка да правят, но вече капят усилено, пожълтели и на петна, а гроздето пак ще го режа и изхвърлям тия дни - цялото е прецакано. На три здрави зрънца има пет тъмни, меки вече и загниващи.
Хем пръскахме с бордолезов р-р за първи път от няколко години, не помогна, явно е било късно.
По прасковата завиванията (тези гъбичните, на младите листенца), също не можах да огранича, хем едната я бях почти обезлистила, едно по едно ги махах, подхранвах я с био тор... И една млада круша показва същия проблем, и при нея губя битката.
Явно голямата влага тази година им дава прекрасни условия, но това си е Природата. Гледам и полските и горските растения - тая година избуяват различни от миналогодишните видове билки и тревички. Там, където миналата година по това време беше жълта полянка, сега е нарисувана в лилаво.
Отплеснах се.
Моля ви, припомнете ми лекарството срещу белокрилки, че поне краставиците да опазя, докато е време.

# 230

Единствино с р-р на калиев перманганат,и то много слаб, третирах почвата преди пикиране и преди садене на доматите. Това, че семената са от някакви сортови, приемах че са обезпаразитени по подразбиране.
Това с кафявите петна по долните листа дори не го броя за болест. Лесно се кършат, като се натиснат отдолу нагоре. Ако снимам какво имам по плодовете на доматите, ще ви го покажа. Все още се надявам да е от триенето о колове. В нетя пишеше, че след обилно поливане от Дядо Боже кожицата на доматите е по-нежна.

# 231
Нещо био за пръскане на лозе, може и препарат да е , ако да от къде да се вземе . Благодаря предварително .   bouquet

# 232
ридомил голд, а като вземе да се прошарват зърната, байлетон. Купуват се от селскистопанска аптека.

# 233
Вълк, почвата само я напръска с р-р на калиев перманганат или поля? Някъде пишеше и концентрация. Трябва да подхвана всички теми да изчета. Почти случайно попаднах на едни цитати, предоставени от Люлин за борба с колорадския бръмбар - все достъпни средства.

Последна редакция: чт, 03 юли 2014, 15:27 от Анонимен

# 234
Ако някой иска може да пробва Кабрио топ за лозите и асмите.Използува се от професионалните лозари,защото обхваща повечето гъбни болести и сивото гниене.Особено важно е да се пръска с него преди и по време на цъфтеж.Вчера си окъпах доматите с бордолезов и ха дано да са наред!Един възрастен бивш производител на домати каза,че преди години винаги се обявявало от някакви пунктове за прогноза кога ще има мани и обикновено след 15 ,20 юли почти нямало проблем с маните.Просто поради климатичните условия намало проблем след тези дати,а сега вика трябва да се пръска до септември.Ех,че хубаво би било и сега да е така! Grinning

# 235
Това кабрио топ био ли е и от къде може да се вземе , цени ?

Бях гледала едно предаване , че дивите растения си "говорят" с химикали които отделят и сами привличали "съюзници" и им се борели с вредителите . За дива царевица идеше реч с култивиран , засята в лаборатория в скачен съд в различни краища , заразена всичката с един вредител . За жалост култивираните са ги изгубили тези свойства.

# 236
Токачките ядяли колорадски бръмбари, казват (пише)... На всяка градина - токачка, става и за куче пазач, както и за съсипване нервната система на дразнещи съседи...  Laughing

# 237
Извинявам се, че  разпространявам непроверена информация.
Според долните линкове за третиране на почвата може да се използва отвара от полски хвощ:

http://trayanabio.wordpress.com/tag/%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%BB%D0% … 0%B8%D1%82%D0%B0/
http://oporabg.com/?q=node%2F1263

Хвощ (Еquisetum arvense). Прилага се срещу ръжди, брашнести мани и фитопатогенни гъби, обитаващи почвата.
Използва се под формата на отвари и настойки.
Отварите се приготвят от 20 g суха маса хвощ и 1 1 вода, които се варят в продължение на 20-30 min. След 24-часов престой разтворът се филтрува и се разрежда с вода до 4, 5 1. Третира се горната и долната листна повърхност на всеки 10-14 дни срещу къдравост по прасковата, черни и бели листни петна по доматите.
Настойките се приготвят от 1 kg свежа или 150 g суха растителна маса, която се накисва в 10 1 вода за 24 часа. При разреждане 1:5 се използва за третиране на почвата срещу почвени патогени.
Настойка от 50 g суха растителна маса и 1 1 вода се използва без разреждане за третиране на посевен материал срещу болести при поникването, като в същото време проявява общ стимулиращ ефект върху развитието на растенията.

Последна редакция: чт, 03 юли 2014, 16:47 от чоко и боко

# 238
Алис, полях обилно с разтвор на калиев перманганат. Кофичките за пикиране догоре, то се отцежда после от дупчицата на дъното. А при саденето изкопавам трапче, наливам литър и половина, толкова ми е канчето. Като попие, загребвам с мистрия тая кал, слагам домата с пръстта в дупката и шляпам това в мистрията отгоре. После малко суха пръст и така.
 Токачките пилят нервите и на гризачите, чувал съм, че плъховете се преместват през два-три двора.

# 239
Вълк, благодаря!
чоко и боко, добре звучи, но дали ще е достатъчно?

Ще се въздържа да си завъдя токачка Grinning.

Общи условия

Активация на акаунт