(Био)зеленчукова градина - тема 27

• 64 771
  • 741
  •   1
Отговори
# 240
Родителите ми имат приятели, отглеждащи зеленяуци за продан. Та от жената знам, яе миналата година, след като не могла да се спражи с препаратите, започнала пръскане с мляко (козе). Та по нейните думи, целия им двор, миришел на мляко, но спасила доматите.

# 241
Титина, питай за подробности, моля! Тъкмо приготвих една доза за поливане цвик и вода в съотношение 1:10. Ще полея най-болните домати. Бих ги и напръскала, но след бордолезовия разтвор какво би станало?

# 242
Да речем, че със зеленчуците и аз имам проблеми, особено с доматите. Но не за проваления сезон, труд, пари и надежди искам да споделя.
Моя приятелка ми подари луковици от лилиуми в късната есен, ден преди да ме оперират. Беше тежка операция, трудна, важна за бъдещето ми. В болничното шкафче беше пълно не с храна, а с чанти  луковици. След като ме изписаха, ги сях.... доста трудно. С патерицата правех дупка в лехата, пусках, пак с патерицата засипвах с пръст. не можех да се наведа, не можех да клекна, да пипна пръстта. Плаках от болка, страх от утрешния ден и очаквания!
Ето ги сега - http://s37-temporary-files.radikal.ru/063a590396cd4c29b4ee5a7690 … 172/-88693455.jpg
Това са най-красивите цветя!

Последна редакция: чт, 03 юли 2014, 21:55 от Ana.Ivanova

# 243
Ana.Ivanova страхотни лилиуми.Когато ми е нещо криво цветята ми помагат да си запазя усмивката.Днес имах време да отделя за сакъзчетата и съм щастлива.

Уф много бях ядосана като писах предния пост Mr. GreenКато не мога да насмогна и ме хващат понякога карастанчовите.
Имам алтернария по доматите обаче ще я преживея.

# 244
В съседния двор до нас отглеждат токачки-вярвайте ми особено през лятото на отворени прозорци е ....Ужас!Тези животинчета не млъкват. Grinning Не знам гризачи дали гонят,ама съседи със сигурност. Скела,не си погубвай труда напразно, а напръскай със Скор плюс Ридомил голд.Ако ще береш скоро само със Скор(нищо,че пише карантина 30 дни-само за лозите е обявена коректно,а в Германия и други страни за домати е 3 дни.)Алтернарията е абсолютно лечимо заболяване.Ще пръснеш веднъж с химия и после давай с бордолезов и мляко.Трябва да се адаптираме към природата-няма как!

# 245
Ana.Ivanova, не съм виждала по-красиви лилиуми.
В момента, в който започнем да се грижим дали за зеленчуци , дали за цветя или за някое животинче, те ни стават като деца. И затова всяка болест или неудача на моя зеленчук, ме кара да се чувствам зле и да преживявам всяка тяхна болест.
Моята почти 11 годишна дъщеря и досега ме ревнува от кучето ни Марта, защото все съм й обръщала повече внимание отколкото на нея. Но аз винаги й казвам, че Тя, за разлика от Марта, може да говори и да каже какво й е, а кучето ни говори само с опашката си и очите си.
Та в тази връзка исках да ти кажа, Ани, че те разбирам за специалното чувство, което усетих  към лилиумите ти, когато четях как разказваш за тях, но пък те са много красиви.

# 246
  • на пъпа на Златията
Момичета  и момчета , збръкахте ме.
Пак ще си спомня бабините занимания .
1. Семената винаги свои. Старите български сортове.Всяка област си има спесифичност.
2. Сеенето не толкова рано.
3. Обеззаразяването на пръстта с вар и син камък. /варта е и хигроскопична и изсмуква влагата -така че е задължителна при влажно време.
4.Пръскането с бордолезов разтвор. Само след дъжд.
5.Садене на царевица в градината за да прибира нощенки, и различни други пеперуди при пипера, . Аз я садя и по далеч от пипера. Едното , което пази другото според мен не трябва да е едно до друго.
И търпение. Бяха много усмихнати и търпеливи.
 Ами не бързайте да скубете всичко. Което е оцеляло е добило имунитет. По -  малко модерни зеленчуци в градината. 
Едно време се плащаше на институтите ,които са световно признати , задължаваха кметовете , да са дежурни по всяко време,  , да оповестяват  задължително ежедневно , от наводненията до сланите, температурите,  , до появата на вредители и вредни  условия , болести , повече от обичайното и предупреждение с какво да се третира.
Нищо не ни пречи да спретнем една подписка и да искаме тази практика да се възстанови. В земеделското министерство се усвояват милиарди левове. Да се спонсорират учените ни.
Аз попаднах на един такъв бюлетин , мисля че  беше преди година , от земеделското министерство.
Трябва да го издирим и да го ползваме.Може би го има на сайта на земеделското министерство.

# 247
  • на пъпа на Златията
Значи ,
Трябва да знаем срещу какво се борим за  да ползваме каквото е необходимо.

Първо - Имаме за тая влажна година и за рано насяти разсади имаме гъбични заболявания. Гъбичните не се повлияват от чесън. Чесъна е антибиотик. Т.е  гъбичка. С дъждовете идат и киселинните дъждове. -Миене със содичка.  До като беше малък разсада , листния тор, сега бордолезовия разтвор . Последния веднага гори , зараждащите се гъбички и предотвартява заразяването с нови гъбички.Маните не зная да са резистентни - т.е да трябва да сменяме препарати за тях. За да пръскаме по-малко отстраняваме засегнатите листя. Обаче така нараняваме стъблото и така отваряме рани за вирусите.
Вълчо да каже какво е калиевия переманганат? Пак ли е срещу гъбички? Да но няма ли консервиращо действие - защо семена обеззаразени с калиев переманганат , тръдно поникват? За кислородната вода вече мисля че гори кълна. 

Второ - вирусните -
Тази болест с черните петна по стъблата не е мана според мен. . Според мен маната започва от листата и тогава засяга стъблото.
Или  е от сорт , който не е устойчив на нашите вируси , или е внесен проблем с купени разсади. За това не трябва да си слагаме яйцата в една кошница. Трябва да се сеят различни сортове, за предпочитане местни. Питаме останалите живи баби комшийки.
По скоро ми се вижда да е вирус. Вирусите се разпространяват чрез разните мухички ,акари,
Значи първо убиваме гадинките - който има ниим , го прави с него. тютюнева вода, лампа с мухоловки,бъзак, кукуряк ,люти чушки, .. ... Превантивно може да лекуваме повръхностно , с пръскане с чеснова вода,Тези петна обаче са засегнали проводящата тъкан , дали поливането с чеснова вода няма да ограничи поне разширяването на петната? Ако е останала проводимостта , може би ще ги и излекува.
трето - трябва да предпазим плодовете от гниене - гниенето е процес  резултат от гъбичките , значи борбата трябва да е срещу гъбичките .Може да се ползват и консервиращи , ама няма ли да намалят вкусовите качества , да забавят зреенето? Може би ако са узрели  и не можем да ги приберем на време. То консервиращо вещество е салицила . Напоследък трудно го намирам по аптеките . Та не зная дали не може да се ползва счукан и разтворен аспирина, ама ще запуши пръскачката ?
Куркума , миналата година ме подсети чекато вече са засечени вторите китки на домата , може да се тори , за да станат по големи , вторите плодове и при доматите и при пипера и това торене може да предпази растенията от вредители и болести. От дъждовете , земята е промита от хранителни вещества . Та разтваряме комбинирана тор и с поливането ще е добра практика. Ще подсили и растенията загубили листна маса от мани.Не зная листния тор дали няма да помогне . Той е био. Като пръскаме , с каквото и да е , обаче трябва да пазим цветовете!

Та едни такива разсъждения ми идват на ума.       

# 248

Когато ми падне някой сорт нещо си, го кръщавам на човека, който ми го е дал да си завъдя. И някой ден ще отсвиря всякакви хибриди и сортови семена покрай тях. Сега имам домати Маринкино червено и Маринкино розаво, семена за мамино Бойкино оранжево домати. Анемонийната царевица поникна.
 Едно време в нашето село се гледаше един пипер, не става за пълнене, откъм чепката баавно се разширява, и после пак така бавно завършва, към петнайсе сантиметра. Викаха му Добрин пипер. Тънкостенен, набързо се препърля на печката. Добра си бе най-обикновено име на жена, с ударение на о. Даже си спомням една баба Добра, дето гледаше на мегдана пред баба ми пуйчета. Обаче никой не може да ми каже на коя Добра на името е тоя пипер.
  Та мисълта ми бе за лилиумите. Ана, ако някой ден ти станат много, може да ми пратиш малко луковици. Ще се грижа добре за тях и ще им викам Анини лилиуми

# 249
Микроорганизмите или още наричани микроби (гъби, бактерии, вируси) имат способност за устойчивост и приспособимост към разни вещества, целящи да ги убият (имащи фунгицидни, бактерицидни и антивирусни свойства)..... А кое наричаме "мани" не съм особено сигурна, но имам наблюдения, че основно гъбични се наименуват "мана"...

# 250
Ана, прекрасни лилиуми! Направо ме засрами с волята и силата на духа си!
Имам  въпроси към тебе. Мисля, че в твой пост видях снимка на дете, което държи голяма китайска зелка. Може ли малко напътствия - директно ли го сееш, разсад правиш ли (вътре, вън  newsm78)? Интересува ме също малините как се размножават, как и кога се режат, но едно по едно Simple Smile.

След като си говорих с един наш познат, днес изрязах до здраво двата стръка заболял домат, а на третия изрязах с остър нож черното по ставичката. Изрязаното напръсках с коктейл (надребних малко чесън, залях с гореща вода - постоя така малко, добавих сода, олио, веро, мляко, йод и вода, прецедих). Сега се чудя къде да изпръскам останалото. Може би около корените. Нещо не ми се пръскат листа върху бордолезовия разтвор. Ако не помогне, поне няма да навреди, според мене.

# 251
Благодаря ви! В тази тема сякаш съм сред приятелите си Hug
Вълчо, ще ти пратя наесен, стига да ме подсетиш.
alys, не си спомням за такава снимка, но имам опит с китайското зеле: сея директно семената на открито, не правя разсад, макар че и това е възможно. Гледам го като втора култура след грах, чесън, кромид лук. Сроковете - от сега до около празника Голяма Богородица, а това е 15.08. В жегите иска обилни и чести поливки, а най-добре се развива на капково. Почвата се поддържа рохкава, често се подхранва в размит оборски тор, тор от ЧКЧ, или амониева, който ползва. Напада се от вредители, същите като при зелевите - бълхи, бяла зелева пеперуда, и разни други неидетифицирани гадини. Борбата с тях е или с тежката артилерия на инсектицидите, или био-препарати, или оставям зелките сами да се справят. И все пак- едни растения завиват зелки, а други само се перят настрани.
alys, за кои малини питаш? Има различия в зависимост от сорта.

# 252
Ана, благодаря! Снимката се оказа на dididi. Търсих инфо за китайското зеле и ми излезе. А по случайност съм запомнила ника ти Simple Smile. Днес изрязах граха. Оставих коренчетата в земята. Ще разрохкам и ще сея нещо. Там е леко сенчесто, та още се чудя, но в движение ще реша. Китайско зеле насях няколко семки  (поникнало е вече (между един лук от семена, който е само за зелен, така пишеше. Много тегаво върви. Ще насея на различни места и все някъде ще му хареса. За поливането няма да има проблем, защото в градинката има капково.
Малини имам десетина храстчета - едното мисля ще има малини, но какъв сорт е, не знам, защото половинката ми ги купи есента от пазара (пръчки с коренчета). Четох, че с разделяне на корените през пролетта може да се размножават. И може ли резници да се засадят през пролетта или есента  newsm78. Каша ми е в главата, защото четох и за касиса. Те са ми две храстчета, едното си имаше 15-16 зрънца. Откакто орязахме с половинката един трендафил и той загина през зимата, вече малко по-внимателно подхождам към резитбите. Розите нямат проблем, но вероятно трендафил не се реже толкова ниско. 

# 253
Дали е вече късно да посея малко краставици? Моите загиват, няма да удържат...

# 254
Тази година имам засадени около 3 000 чифта домати от мои, поддържани през годините семена и 450 чифта но 3 сорта купени хибриди.
Всички семена съм обеззаразявала с кислородна вода, почвената смес на разсадите-със син камък.Вар не слагам, защото променя алкалността на почвата!
Хибридите са сяти през януари, на 20 март ги разсадихме в тунели и от 25 април са под небето-от тях берем вече втора седмица.Те са разсадени в градината-майка.
Моите си семена-едър розов, едър червен и биволско сърце са сяти на 19 март, пикирани са към края на април и са разсаждани  окло 24 май.И са в една от новите градини.
Първите признаци на картофена мана и алтернария се появиха в средата на юни-по един и същ начин и в двете градини, които отстоят една от друга на километър-това автоматично ми изключва предположението , че местните сортове са по- устоичиви-маната си е мана и щом получи подходящите условия тръгва по всичко.
В наше село тази година картофите масово се оманиха и изгоряха буквално за седмица.Лозите са маносани-а всичко е пръскано и със системни и с бордолезов.
Ранния домат не е пръскан вече месец с нищо-ще се надпреварваме в брането с маната.
Но късния  ooooh!-там борбата е на живот и смърт.
Комуникирам и с други производители като мен от цялата страна-положението е едно и също навсякъде.И страшнато е, че колкото повече се чистят болните листа и части, толкова по-бързо се разпространява болестта.Нощестния вятър, тазсутрешния дъждец и в момента температури около 25 градуса ще ускорят още повече процеса на разпространение...Спасението е трайни температури наз 30 градуса и никакви ръмежи....ако до тогава въобще има листа по доматите.
Ана, комплименти за стиснатите зъби и красотите, които отглеждаш  Hug
mama_gali, слагай смело семките  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт