(Био)зеленчукова градина - тема 27

• 64 624
  • 741
  •   1
Отговори
# 300

Ех, рорик, рорик... Колко пъти те прочетох тази година да засушаваме, толкова пъти съм така  Crazy  Е преди малко ни отнесе дъжд, но като гледах новините за късмет градушката при нас беше слаба - няколко домата на земята, изобщо не личи, че е валял и град...  Та ще засушавам, но няма да е точно днес...  Laughing

alys, предната ни мрежа беше като тази от картинката и можеше да се разтяга на височина за сметка на повече дължина... Тазгодишната изглежда така:
http://stelt77.snimka.bg/nature/gradina-2014.815126.33578804.big
http://stelt77.snimka.bg/nature/gradina-2014.815126.33578806.big
15-см са отворите... Колко е здрава още не мога да кажа, за първа година ни е... Предната изкара две и се размъкна и разкъса... Не я събирам, краставиците или садя на същото място или мрежата я качваме на колци, които събираме после заедно с нея и прибираме... Така поне зимата й спестяваме мръзницата навън и евентуално увеличаваме живота й... Изобщо не е скъпа, продава се на килограм, но не помня цена... Височината й е около 1,50 - 1,60... Слага се поне на 30-40 см от земята, а краставиците я смъкват с тежестта си...

# 301
rorik, не беше валяло поне седмица, но днес надмина всички очаквания. На 4 км съм от Драгоман, надморската височина е 650 м. Краставиците тъкмо започнаха да връзват и ги накълца като за салата. Имаше град колкото големи орехи, както и колкото грахчета. Нищо, следващата салата дано е за трапезата. Мисля си, че ще се съвземат. Каквото оцелее, това.

Леле, Боже, какво чудо се изсипа над София newsm45
Алис, градушката от при вас, се изсипа и тук със силен вятър  и пороен дъжд!
Покривът на терасата ми е от поликарбонат (вече стар) и го продъни целия [smilie=smile3511.gi
Слава  богу, на вилата не е валяло, засега.! Иначе като я знам бурята тук, там нямаше да остане нищо и за салатка, дори втора реколта.
Алис, мисля, че Амика беше писала, след буря и градушка да се пръска с медсъдържащи препарати и обезателно - листен тор.

# 302
Напръсках с бордолезов разтвор. Зелен камък нямам, пък и лозето е още бебе, та или ще се прихване, или не. Най-трагично изглеждат краставиците, тиквите и тиквичките. Нали са с широки крехки листа, та са станали на решето и са изпочупени. На праза много не му пука. Има разпръснати доматени листа на парчета, но общият им вид веднага след бурята не е лош.
Такива екстри като листен тор няма. Половинката щедро натори вчера градината, та поне има някакъв плюс от дъжда. Бе не може да е толкова зле, че нищо да не остане. Simple Smile

Стелт, благодаря! Нещо не ми бяха излезли последните два поста, докато пишех. Разгледах снимките. Всъщност спестява се връзването на сезал. А попривързваш ли краставиците или те сами се катерят? Ако е второто, сигурно са интелигентни  Wink Wink.

Последна редакция: вт, 08 юли 2014, 20:08 от Анонимен

# 303
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
.... Разгледах снимките. Всъщност спестява се връзването на сезал. А попривързваш ли краставиците или те сами се катерят? Ако е второто, сигурно са интелигентни  Wink Wink.

прихващат се. нали имат мустачки.  Hug

# 304
Сигурно ще купим малко мрежа за проба. То да има какво да се катери, другото е лесна работа. Гледах някакъв сайт, на който цената беше висока, но Сортови семена предлагат евтина. Дали я има действително, утре ще разбера.

# 305
  • на пъпа на Златията
Стелт,   bouquet

Аз отгоре и от долу опъвам сезал.Слагам тънки пръчки до долния край на мрежата.Краставичките си се катерят , като стигнат горния край ги прехвърлям през мрежата.   Но най трудното ми беше да я срежа.Тази която купих аз , беше като ръкав.  някак си е оплетена на една страна.Някой практикуват като я надяват на някакъв цилиндър. При мен сега започва да гърми. 

# 306
Като израснат новите леторасти на краставиците, успяват ли да се захванат за мрежата? Като връзвам със сезал, какво им пречи на новичките да се захващат..., ама им е по-лесно да тръгнат към съседния ред и ако не ги привържа, се оплитат и минаването става невъзможно. Иначе да, имат си мустачки и се държат. Simple Smile Насях 120 корена, от които половината бяха тръгнали горе-долу добре. Титина ме успокои, че дори десетина да се съвземат, ще имам за салата и за зимнина. Simple Smile

# 307
Тая година нанските ми моркови просто ... не са нански. Сладки, сочни и хрупкави, но аз само нански съм гледал досега, излизаха равдодебели, и завършват с дупенце като кренвирш народен. Ние в къщи ги ядем като плодове, хрупаме и ходим из къщи с по един морков. Вълчицата слага и в манджи, но по малко, защото придават сладък вкус на манджите.
http://prikachi.com/images/641/7456641y.jpg

# 308
Вълк и моите моркови не са нански Mr. Green От три пакетчета семе до сега само 4-5 моркова са били нански,а всички други с остри дупета.

# 309
Alys, ние тази година взехме за краставиците мрежа за замаска.

Някъде 4-5лв. е листа.
Моите моркови тази година са с по два върха (сорт нански).

# 310
Ще опитам първо с полиетиленовата мрежа. Преди години купихме мрежа против птици, за да запазим черешите. Оказа се почти мисия невъзможна да ги монтираме на големите дървета. Предпазихме няколко клонки  Grinning. За малки дръвчета става, както и за лозе, защото я давахме на един познат да си пази гроздето.
Ако някой извади хубави заоблени морковчета и е запазил името на фирмата, чиито семена е засял, да пише. Не, че няма да си ядем заострените.  Wink

# 311
  • София
Насях 120 корена, от които половината бяха тръгнали горе-долу добре. Титина ме успокои, че дори десетина да се съвземат, ще имам за салата и за зимнина. Simple Smile
Предполагах, че търгуваш с краставици?! newsm78
Но последното ти изречение ме обърка #Crazy

# 312
Предполагах, че търгуваш с краставици?! newsm78
Но последното ти изречение ме обърка #Crazy

Смей ми се,  Grinning, не търгувам. Храним се, бре  Joy Joy Joy и не сме стиснати, когато има добра реколта. Дано не се изсипе пак нещо ледено от небето. Поръчах мрежа, остава да я доставят бързо.

# 313
Аз тази година съм силно разочарована от семената на Геосемселект-посях сорт Парис и Рия-в каталога им са обозначени като ранни , а Рила-та-средноранна.Рия освен това е розов домат по каталог.И познайте от близо 900 корена дали има розов  Twisted Evil
И никога не сейте Парис-първата китка не се опраши и роди черита, втората се опраши на половина, на трета и четвърта има едри домати,но с носове, опашки, крачета-един с един не си приличат.И не разбирам защо ги водят ранни след като при еднакви условия узряха наравно с Рила  Crossing Arms само дето като цяло са по-дребни и люспести от нея.
Сега усилията ни са съсредоточени към късния домат-там поне със семената няма да има изненади  Mr. Green
Алис, аз от 100 корена краставици Тести грийн вадя всяка вечер по десетина килограма за пазар, кривите си ги ядем ние и роднините ни-с една дума сериозни ядачи сте  Laughing

# 314
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не е тема за оплакване, но само вие можете да ме разберете  Cry

не мога да ходя на градинката толкова често, колкото ми се иска. комарите са на ята. като черен облак се спускат над нас с детето и повече от минута не можем да издържим там Sad

надявах се след поредното пръскане да намалеят  Confused ЦЪ. станали са само по-злобни.

оставихме детето между четири спирали и само поляхме чушките. сега е като петниста хиена и го сърби.
само аз съм виновна за това.

Общи условия

Активация на акаунт