(Био)зеленчукова градина - тема 27

• 64 521
  • 741
  •   1
Отговори
# 510
В Троянския балкан масово отглеждаха сини сливи за ракия, но май се поразболяха сливите от нещо си. Там в една къща видях каца за материал за ракия, като се повдигнах на пръсти, не можах да стигна горния й край. Сглобена в мазата. И от реката бе отбита с тръба вода, студена, за охлаждане на серпантината на казана.  Mr. Green

# 511
хаха, мерси!   Mr. Green
нима нищо друго не става като хората там?

# 512
Искрена, колко е надморската височина? При нас е 650 м и вирее почти всичко, без пъпеши и дини (не съм и опитвала). Не знам дали ще станат праскови и нектарини. Кайсии май ще станат. Тази година имахме няколко, но дали от дъждовете, но наполовина изгниха в дървото. Грозде се надявам да имаме след някоя и друга година. Тази година засадих пръчки и вече има височки израснали клонки. Трябва да ги укрепим и насочим във вид на асма. Съоръжение има, само трябва да измислим как да тръгнат да се катерят по него Simple Smile.
Куркума, може ли да споделиш какви мерки би предприел за догодина? Аз съм доволна от бордолезовия разтвор. Все пак имаме малко домати. Няма да преяждаме и едва ли ще има за буркани, но все нещичко май се отърва. А картофите трябва да ги мисля за догодина, живот и здраве. Тях ги изпуснах тотално. Сега тиквите са превзели градината (тикви и картофи са ми на едно място). Бих извадила картофите, които са се родили, но ще нараня тиквите.

# 513
ами, някъде толкова е височината, като при теб!
но то не зависи ли и от конкретното място?
вие къде сте?

# 514
Един от  видовете боб. Вейков. Обрах и пешака.
Сега чакам едрия, както и един много интересно нашарен.

# 515
Ние сме на 4 км от Драгоман. Когато годината е добра и има джанки и сливи, печем ракия. Имаме хубави сортове сливи, но не стават всяка година. През 2011 имаше от всички дръвчета, та успях да ги опитам поне. Тази година тук-там някое дръвче е родило джанки, но много малко и повечето са изгнили на дървото.

# 516
Алис, кайсиите боледуват от ранно кафяво гниене и късно кафяво гниене.
Относно земеделието на такава надморска височина е много важно изложението. Дали е на южните склонове, или на северните на планината.

# 517
  • София
хора, да ви питам, на Балкана какво би могло да вирее, може ли човек да си отглежда плодове и зеленчуци там?
Балканът се простира по цялата дължина на България и е с различна надморска височина.
Къде си,?

# 518
Вълк, с какво да третирам кайсии, праскови и нектарини? Като се почне от зимното пръскане, после през 14 дни ли и докога? Или има друга по-приемлива схема?

# 519

Балканът се простира по цялата дължина на България и е с различна надморска височина.
Къде си,?

ми, още не съм там, но възнамеряваме да купим в Севлиевско, към Априлци.

# 520
  • Пазете Гор
Изберете, купете, разгледайте двора, почвата, климата, релефа, изучете традициите в зевмеделието в селото, пък тогава ще говорим. Няма две еднакви места. Разбира се, има култури, които могат да се отглеждат при разнообразни условия (лук, ряпа, спанак, магданоз, афъзки, картофи, фасул, донякъде и доматите), за други пък по-малко места са подходящи - бамя, смокини, захарно цвекло, аспержи, патладжани.

Чудесен фасул bushkata . Ще стане чудна чорбица. В бобената чорба слагам много сушен джоджен, една сушена сладка чушка, пресен червен пипер, сушени листа целина и девесил, стрък мащерка, малко сминдух, листенце-две босилек.

...Куркума, може ли да споделиш какви мерки би предприел за догодина? ...

Ще се постарая да пръскам редовно - с био и/или конвенционални препарати, особено ако годината е с повишен риск, като тази. Тая година оцеляха само онези лехи, в които взех мерки при първите признаци за заболяване.

# 521
iskrena 888,, аз имам градини и ниви и в Априлци, и в Троян. Спокойно, вирее почти всичко. Обади се, като купите земята, тъкмо ще обменяме опит! Hug

# 522
Куркума, благодаря за отговора. Много е трудно да се определи дали годината е с повишен риск. Изобщо не си и помислях, че ще вали през целия юли. Надявах се да спрат дъждовете в края на юни, но не би.
Моите ягоди от семена дори имат ягодки. Снимката ми е размазана, за което се извинявам. Трите малки са отгледани от семена, а голямата е само за сравнение (тя е от разсад). http://alys.snimka.bg/other/avgust-2014.830899.33837344

Пак да питам за китайското зеле - нахапала го е зелева бълха, вероятно. Зелето Кьосе и червеният алабаш не са пострадали. Тази гад яде и листата на ряпата. В другата градина също сях малко ряпа. Мястото е полусенчесто и са поникнали няколко семенца, но листата там не са наядени. Въпросът ми е дали с чеснова настойка мога да преборя зелевата бълха или каквато е там гад?

# 523
iskrena 888,, аз имам градини и ниви и в Априлци, и в Троян. Спокойно, вирее почти всичко. Обади се, като купите земята, тъкмо ще обменяме опит! Hug

благодаря ти за радушното посрещане и предложение!   Hug

# 524
Изберете, купете, разгледайте двора, почвата, климата, релефа, изучете традициите в зевмеделието в селото, пък тогава ще говорим. Няма две еднакви места. Разбира се, има култури, които могат да се отглеждат при разнообразни условия (лук, ряпа, спанак, магданоз, афъзки, картофи, фасул, донякъде и доматите), за други пък по-малко места са подходящи - бамя, смокини, захарно цвекло, аспержи, патладжани.

благодаря и на теб!

Общи условия

Активация на акаунт