(Био)зеленчукова градина - тема 27

• 64 385
  • 741
  •   1
Отговори
# 630
Куркума, разказвай и по-нататък стъпка по стъпка за марулките.  Praynig
Добри, ти къде си? Много лошо с разни гадини в градината. А около вас има ли други хора с градини и те какво правят, как се спасяват?

# 631
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
честно казано - не знам как се спасяват  Tired един от съседите живее там постоянно. в другите дворчета са като нас - съботно неделни земеделци.

ние може би бихме издържали, а после наядени и нахапани щяхме да ближем рани в къщи, но с малкия няма как да стане  Tired
опитвах да ходя сама, да направя каквото мога и да се върна - не е лесно. няма кой да вдигне чувала с оскубаните плевели, няма кой ръка да подаде за каквото и да било...
половинката и той опита веднъж - какво да кажа.
иска да направи нещо, ама все не му се получава.
намали земните ябълки с 80%, "обра" набързо краставиците на детето - отеса 3 от 5 гнезда  Tired
добре, че звънна преди да оскубе боба - каза, че плевел с червени цветове се увива по коловете и се качва на ябълката чак  Rolling Eyes

но пък обра зеления боб и доматите и част от чушките (и камбите, оставени за туршията  Tired )

# 632
Така се получава, когато са две домакини  Wink. Имах подобен случай, когато свекър ми беше решил, че лукът в нивата с картофи е плевел. От лехичката бяха останали няколко главички. После ме викаше да му покажа къде са тиквите, за да не излипсат и те. Но беше доста възрастен вече, може би на 90 (а почина на 94, светла му памет). Разпитай, все пак, съседа, който е местен, прави ли нещо против комарите. Опитай репелента на Бушката.

# 633
Alys, Down Under е от другата страна на земното кълбо, с обърнати сезони. Австралия   bouquet
Много смело да си пренесеш доматите! Мен нямаше да ми стиска!

Бибиана, благодаря за уточнението  Hug. Съжалявам за объркването. То аз не съм писала от година и повече сигурно, та трябваше да се представя, но бях много ядосана за расада.
Сега и да се похваля - отгледах първия лимон  Simple Smile. Имам три лимона, два лайма и две мандарини и до сега нито един плод нямах, а в съседските градини, клоните се чупят от плод.
Тази година, обаче хай-стария върза Simple Smile.

# 634
А, пиши по-често, Down Under! Интересно е какво отглеждаш и какво от българските плодове и зеленчуци ти се е получило. Моите обрани зелени домати лекичко се петносват, но ги оползотворявам. Не мога да повярвам, че дори слагам зимнина с тиквички. Ако пък са на по-добър климат, сигурно един корен ще е напълно достатъчен за едно домакинство. Simple Smile На едната се наложи да ѝ прекъсна някои "пипала", че зелките и алабашът ще се задушат от нея.

# 635
Две гнезда с по два-три корена са напълно достатъчни. Ако са по-малко, доста от цветовете остават неопрашени и загниват.
Снощи варих царевички, седем. Късно сях, късно ядем. Това лято доматите ми узряха почти всички, догоре до прекършеното. Зелени останаха на върха на кола по пет-шест от гигантите и това е.

# 636
А, пиши по-често, Down Under! Интересно е какво отглеждаш и какво от българските плодове и зеленчуци ти се е получило. Моите обрани зелени домати лекичко се петносват, но ги оползотворявам. Не мога да повярвам, че дори слагам зимнина с тиквички. Ако пък са на по-добър климат, сигурно един корен ще е напълно достатъчен за едно домакинство. Simple Smile На едната се наложи да ѝ прекъсна някои "пипала", че зелките и алабашът ще се задушат от нея.

Alys, аз съм писала, че при нас си произвеждат, но е с много торове и абсолютно безвкусни зеленчуци. плодовете са супер. А аз имам никакъв успех, защото няма вода, а и почвата е пясък. Цитрусовите се чувстват добре в такава почва и раждат много (при съседите). Диви домати също, но са дребни и не така вкусни.
Иначе, ако имаш място и го ториш и поливаш, можеш целогодишно да отглеждаш продукция. Най-ниската температура е 0 градуса една-две нощи в годината. 

# 637
Вълк, това сигурно се отнася за нормалните, например Изобилни тиквички. Режещите се са бедствие  Laughing Wink. Те се разполагат из цялата градина, по възможност и след като направят огромно количество нови стебълца, тогава започват да връзват и дават плод. Сигурно мах 2 такива може да се насеят, но на прилично разстояние. В едната градинка е едно растение, а в другата са 6, ако не се лъжа. Някои ги пуснах в сливите, други се опитаха да пълзят по оградата, а една се е разположила централно и ако всичките  завързали тиквички станат за ядене, ще я приязная.  Wink Обикновените не са по едно растение, по две са, но нещо не родиха много. Но вече имам опит с режещите се и ако друга година има картофи, няма да има място за "нахалници" като тиквичките и тогава ще ги вдигам нависоко.
Down Under, без тор и вода и тук нищо не става. Май лука го прецаках така. Не помня дали торих мястото. По-скоро не съм и продукцията е почти нулева. А може годината да не е лучена. Празът порасна, но си спомням други години, че е бил доста по-дебел.

# 638
  • забравих си мисълта...
Alys, знам че е смешно, като кажа 40 квадрата, но те са ни достатъчни за нас. Когато купихме къщата, точно това място, където сега е градинката, беше обрасло с храсти, които закриваха вече прозорците на първия етаж. Изобщо градината зад къщата, която представлява около 1200 квадратни метра от цялата площ, беше като джунгла. Само ако знаеш колко съботи и недели ни костваше, докато градината придобие що годе приличен вид. Все още като прекопавам, намирам корени, които мога да махна само с търнокоп, мисля, че се казва. Земята беше абсолютно изтощена, така че и аз вече не знам, колко чувала с пръст съм купила и колко тор съм сложила отгоре. Няколко години подред купувахме тор от един познат селянин. Тази година купих тор от магазина, уж е от птици. Откровено казано, не виждам разлика от миналата година и вече се замислям дали миналата година сме купили качествен тор или селянинът ни е продал някаква смес, която не може да обогати добре почвата, или тази от магазина е също толкова добра, но по-евтина. Но ние като не разбираме и не знам какво да мисля. Очаквам с нетърпение тази есен да отсекат две дървета. Едното е иглолистно и е огромно, по-високо е от къщата, другото е също толкова високо и на есен прави ужасно много боклук, то е от фасадната страна, там градинката е малка и има само цветя. Така че все още има какво да се разчиства и после ще видим, кое къде ще е и колко ще се уголеми зеленчуковата градинка.
Тази година и ябълките са лоши, ще гледам да ги снимам през следващите дни, когато не вали, че при нас сякаш небето се e отворило и няма спиране, вали, вали и няма край.  Бих искала да видите как изглеждат ябълките и ще се радвам да ми кажете, какво мислите, защо са такива. Никога не са изглеждали чак така зле. Понякога си мисля, че нарочно пускат във въздуха отрови, които причиняват поражения върху растенията. Нали едно време пак валеше, но никога не е съсипвало така плодовете и зеленчуците. Не знам какво да мисля.
От България имам още магданоз, който е с нежни листа и ухае на истински магданоз. Този тук в Австрия, който се продава, е с дебели листа и почти не ухае. Направо като трева е, без вкус и почти без мирис. Имам още джоджен. Когато го посадих тук, една съседка реши, че отглеждаме канабис, което мен пък много ме възмути, но после разбрах, че канабисът и джодженът изглеждат сходно. Според мен се различават доста, но тя като не e виждала джоджен и e решила, че е канабис. Simple Smile Но сега съседката също има джоджен в двора си и от време на време се шегуваме, като я питам, има ли достатъчно канабис или и´ трябва още, Simple Smile а тя още се срамува, че така е казала.
Донесох си и индрише от България. На снимката индришето се вижда зад мушкатото. Много бързо расте и става като дърво. Аз го отрязах до корена и сега пак е пораснало много. Климатът тук му понася чудесно. Винаги имам и един корен в градината, който засаждам рано пролетта и оставям там. Умира късно през зимата. Даже ако падне сняг и остане за кратко, за около ден, два, индришето пак не се поврежда. Едва когато снегът се задържи, тогава умира.

# 639
О, не ми звучи смешно. Може би климатът е по-добър и не садите като нас по много, пък се ражда. Най-голямата ми градина е 140 кв. м, другите две са по-малки. Но тази година насях/насадих всичко, за което се сетих (включително лозови пръчки за асма) и прецених, че може да се получи. Е, нямаме тонове продукция, но има за хапване, има и за зимнина. Не знам какво ще намеря в земята от картофите. От както маната унищожи надземната част, вече почти не личи къде са насадени. Не давам зор да вадим, защото отгоре има хубави тикви, сега и тиквички. Тук-там извадих малко за ядене и на тези места сега имам зелен фасул и късно зеле. Зеленият фасул се скъса да връзва. Зелките не знам дали ще станат, но те са за запълване на пространството (а в другата градинка добре се развиват). Най-интересното е, че на единия ред посях ряпа и нито едно семенце не покълна. Не разбрах защо, но и по-добре, защото тиквичките щяха да пречат на ряпата. В същата градина на мястото на чесъна също посях ряпа, там расте. Simple Smile Тъй като нямам огромен опит с градините, сея/садя на различни места едно и също и после си правя изводи на кое растение къде му е харесало. За торта нямам идея как се преценява дали е добра. Ние имаме естествена тор и торим с нея.

# 640
  • забравих си мисълта...
Ние, да си призная, нищо не разбираме. Уж слагаме естествен тор. От селянина уж е от кравите, а от магазина, пише на кутията, че е от птици. Но аз виждам, че земята е много бедна, изтощена. Просто трябва да видим откъде можем да вземем голямо количество земя, но първо, както вече споменах, трябва да се отсекат орехите, иглолистното дърво, има още храсти зад гаражите и това дърво отпред пред къщата и тогава трябва да се изоре цялото място, да му се сложи нова пръст и  да се натори. Откровено казано, мисля че това е мисия невъзможна, доколкото познавам моя съпруг. Него го интересува да има трева и нищо друго. Понякога го хваща желанието да направи нещо, но е повече да окоси тревата и да полее. По оградата имаме малини и къпини, но тази година, нищо не видяхме от тях и те като ябълките станаха едни такива особени. Уж взеха да узряват и почти узрели вече, и взеха да изсъхват, едни такива сякаш са били една цяла нощ в сушилня. Иначе тук лятото е не повече от месец и то не винаги е един цял месец. Често в един и същи ден може да вали, да е слънчево и да е намръщено, и после пак слънце. Изключително непостоянно време. Затова ако имах сушина, доматите, пък и не само те, нямаше да са така зле. Но аз все пак се надявам някой слънчев ден да имам и сушина за градината.
И понеже времето след 15 август в повечето случаи е доста хладно и през по-голяма си част e дъждовно, не знам дали доматите ще успеят да узреят. А имам доста домати, които са още зелени. Тъкмо да започнем, да им се радваме и насладим, и застудя. Simple Smile

# 641
Радвам се на богата реколта от пиперки. Снимката е от преди седмица, но и сега е същото - камара пиперки. Да похваля магарешките уши на Рорик - много хубави, месести, дълги и вкусни! Другите са черна капия, оранжеви местни и един хибриден сорт Ариадни Ф1. Чушката е ранна, месеста и много родовита - http://s38-temporary-files.radikal.ru/d59d4802867640ba8e493315af … ac5/-88693455.jpg

# 642
  • Пазете Гор
Пореден пристъп на картофената мана превърна за една нощ оцелелите ми домати във жалки кафяви дрипи, закачени по колците. Това беше. Пиперова е годината, и при мен е доволно. Чудесен пипер,Ани.

# 643
Ани, може ли да снимаш само хибридния пипер? Щом е ран, може да опитам.
А маната се опитва да близне и по някоя чушка. Преглеждам всеки ден обраните зелени домати и все още откривам по някое петно. И като са единични домати, слагам в буркани за зимата, комбинирано с други зеленчуци.

# 644
На Ани пиперките са разкошни. eat (И не само пиперките.)
Магарешкото ухо от рорик е впечатляващо, оставих си семе. (Нямам никакво място за пипер, но все пак  Crazy)

Общи условия

Активация на акаунт