(Био)зеленчукова градина - тема 27

• 64 395
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
Чак сега прочетох съветите ви!Мисля,че допуснах някое друго зрънце зелено-дано е е проблем.Моята вуйна от Варна го приготвя всяка есен и го пият у тях малки и големи-та затова смятах да опитам.

# 616
рени, направи нов. Навсякъде пише да не се допускат зелени зрънца и дръжки.
В моя буркан захарта почти се разтопи и вече го разбърквам.

# 617
Изсипах всичко в една тава и прерових за зелени зрънца-очистих ги.Вече би трябвало да е ОК нали?Люлин,ти друг път правила ли си такъв сироп?

# 618
Не, тази година за първи път.
Затова четох и питах.

# 619
Здравейте,
Включвам се и аз с мнение за сиропа от бъз
СЕГА НЕ Е МОМЕНТА ЗА БРАНЕ НА ЦВЯТ (само ако има някое цъфнало по погрешка от дървовидния бъз (свирчина)) В  листата, семената, цветовете и зелените плодчета на храстовидният бъз съдържа цианиди и се считат за отровни !!!
За да не се притеснявам от цианидите във семенцата или случайно зелено плодче от бъзака - тревистият бъз: роних с вилица, прецеждах през ... двоен дамски чорап (с ръкавици)  Mr. Green и ползвах директно сока (на литър слагам 1,5 до 2кг захар) за студен сироп.
Ако искате да не се страхувате от цианидите правете си от плодовете на дървовидният бъз (за него изследванията сочат, че е еднакъв по химичен състав със храстовидният).
 Аз обаче традиционно си използвам храстовидният - описан и от Димков  Peace

# 620
  • София
Не, тази година за първи път.
Затова четох и питах.
Миналата година правих сладко- черни плодчета+ захарен сироп+ лимонтозу.
Подарих на цялата тайфа за децата, тъй като е много полезно за имунната система.
Всички са живи и здрави, аз- също.
Тази година съм на сокове, защото са по- лесни.
Пълня шишето с плодчета- 1/4 от обема.
Правя захарен сироп- на 1 литър вода- 600гр. захар.
Да заври на котлона и през фуния пълня догоре шишето, завинтвам капачката и слагам бутилката легнала.
Като изстине, капачката е хлътнала.

# 621
Аз вече някалко пъти правя от бъзовия сироп и все още сме живи - мало и голямо.Миналата есен го правих по друг начин.Изстисках го през сокоизстисквачката и го смесих с мед - 1:1.Пием цяла зима.големите по 1 с.л , а за малчовците по 1 ч.л.
Относно еко-"отровите" ,скоро ще сканирам една книжка и ще я пусна тук.
А миризливките ги имахме и миналата година.Пак бяха на всеки милиметър #Cussing outНо утре мъжо смята да ги поокъпе с оцет, вода и малко сапунче. Ако ли ,с люти чушки.
Ще докладвам на по-късен етап.
Сега ви пожелавам лека вечер и до скоро Stop

# 622
  • забравих си мисълта...
Здравейте,

да ви покажа гроздето, което днес откъснах. Поне то тази година е горе долу добро. Не е пръскано с нищо. Купих един корен от супермаркета. Три път го местихме и най-после тази година вече порасна изведнъж, че и грозде има даже. Гроздето е сладко и много ароматно, но има семки. Е, не пречат, но се надявах да няма. Как се казва, не знам. Покрай пресаждането етикета се загуби някъде и сега вече не знам какво е. Доматите тази година са доста повредени, но мъжете вкъщи не им направиха сушина и от дъждовете не им понесе добре. Радвам се обаче, че няколко от тях са що годе хубави и имам семе от "биволското сърце" и от "розовите" домати. Бях купила и корени от магазина, но доматите от тях са ужасни, дребни, с дебели, ужасно дебели люспи и вътре са воднисти. Никак не ми харесват, от тях нито ще купувам, нито ще сея повече. На броколите много им се радвах, но малко след като пораснаха и направиха глави започнаха да развъждат някакви скачащи и хапещи гадинки, не знам какво беше, но нещо излапа листата на броколите и аз ги оскубах и хвърлих, за да не нападнат и другите растения. Чушките тази година почти не искат да растат. Фасулът е OK. Поне краставиците и тиквичките вървят добре. Имам и 6 броя тикви, които са малки, но така са супер, като разрежа една и стига точно за една баница. Чубрицата е много, имам и да подарявам. Simple Smile То сигурно ще ми се смеете с моите 40 квадратни метра зеленчукова градина, но какво да направя, като мъжете искат другата част от градината да е тревна площ. Доволна съм и на това малко кътче. Даже си донесох мотика от България, че австрийските за нищо ги няма.
Моята Ели беше през август в BG и ми купи много и различни семена. Всъщност там са и´ казали, че вече няма да има такъв магазин за сортови семена, а семената ще се продават както тук в Австрия в суперите, в DM и в други такива магазини. Тук обаче като купя семена, сякаш са златни. По 3-4-5 семки най-много в пакетче. В зависимост от това какво купува човек, са между € 1,50 до към € 4,00 пакетчето. Пазете си семената, защото тези техните тук нищо не струват. Генно манипулирани боклуци. Сигурно го знаете това, но аз да си кажа и поне ви се оплаках.
Но и аз тази година малко занемарих градината, нямах толкова време и така... Иначе не пръскам посевите с абсолютно нищо. Каквото се получи, това е. Тор купувам от магазина, уж е естествен и е от птици. Исках да купим тор от един селянин, но не остана време да идем до там.
Тази година много валя, но и аз се изложих, признавам си.

Последна редакция: ср, 10 сеп 2014, 11:50 от Venetta

# 623
Венета, наистина е учудващо как се справяш с малката градинка. На мене все не ми стигат площи  Laughing. Годината беше трудна, но все пак има някаква реколта. Днес видях, че има домати с петна. Друг път намирах по един-два по-малки, а сега се оказаха повече. Обрах всички, макар и повечето зелени. Дано не са заразени. Ще ги наблюдавам дали ще им избиват петна в близките дни. От червените най-големият (600 г) оцеля и остава за семе (има и още за салата Simple Smile). Голяма игра на нерви беше - ще оцелее или не  Wink. Чушките и краставиците като цяло са по-малко от миналата година. Но пък имам зеле. Ранното сигурно днес или утре ще дообера и ще направя зимнини със зелени домати, моркови, цвекло, краставици и чушки (ще мисля коя салата да направя). А от късното зеле има една съвсем прилично оформена зелка. Ранният алабаш е прекрасен! Зимният расте добре, ряпата също. Ще ядем други зеленчуци през зимата Simple Smile. За цвеклото се чудя дали да го слагам в буркани или издържа и в натурален вид  newsm78. Ако не се лъжа, някъде четох, че се съхранява както морковите в пясък. Ако имате опит, моля споделете. Тиквички успях дори да консервирам, а има и още от режещите се, другите сдадоха. На режещите се също увяхват някои плодове в млада възраст, но и има добре развити. Не съм сигурна дали този сорт не е хибриден и няма да оставям семена. На пакетчето не пише, че са хибридни, но за мене са леко извънземни  Wink.

# 624
Здравейте, не съм писала от 100 години, защото нямам какво да споделя, но ви чета най-редовно. След ремонтите имам само магданоз (ама много) и чилита.
Пиша за да се оплача. Донесох си семена от домати от България (внасянето им се преследва почти колкото вноса на наркотици Simple Smile). Донесох розов и червен гигант, наслада, биволско сърце и домашни розови. от сложени към 100 семена имах 100% покълване и почти всички бяха пуснали същинско листо, когато имахме буря (100км.ч. вятър), която ми събори парника и на сутринта намерих всичко на земята.
Пресадих каквото ставаше, и към 50 може и да оцелеят, но идея си нямам кой, кой е:-).
Сега трябва да ги пикирам, но се чудя дали е нужно, защото е 20-25 през деня, а през нощтта - 14-16 градуса?

# 625
Сега трябва да ги пикирам, но се чудя дали е нужно, защото е 20-25 през деня, а през нощтта - 14-16 градуса?

Не разбрах каква е идеята сега да се сеят, пикират...  newsm78 В парника ли са и няма ли да застудява? Ако ще става по-топло и има време да узреят, пикирай ги. Парникът отопляем ли е?

# 626
  • На Дунава
Alys, Down Under е от другата страна на земното кълбо, с обърнати сезони. Австралия   bouquet
Много смело да си пренесеш доматите! Мен нямаше да ми стиска!

Аз утре съм на оглед за друга градинка за догодина, пак на същия принцип - собственикът копае, сади и полива. Само че малко по-свободна като права на действие от моя страна, от самото начало имам 4 празни реда, на които да си засядя нещо по мой вкус (хииииляди домати!!!), мога да използвам собствен посадъчен материл, плюс не гледам картофи. Това ми е голям бонус наистина! В сегашната градинка ми заемат половината площ, само храня милиардите колорадски бръмбари с тях, прескачам ги, абе пречат ми. А в магазина не са кой знае колко скъпи, не ми пречи да си ги купувам. В тях не усещам разлика във вкуса, за разлика от във всички останали зеленчуци, които вече дори не искам да помислям да купувам от супера! Та дано ни хареса!

# 627
Alys, Down Under е от другата страна на земното кълбо, с обърнати сезони. Австралия   bouquet

Hug   bouquet Супер! Бибиана, успех с новата градина! След като изскубах доматите, на единия ред засях марулки и салатки. Досега не съм го правила, та не ми е много ясно какво ще се случва.

# 628
  • Пазете Гор
Обрах лютите чушлета, колкото да направим няколко буркана мариновани. Почнали са да зреят. По правило използваме узрелите люти чушки за приготвяне на домашно "чили" - стриваме си заедсно със семето и подправяме разни неща, които без лютичко са доста бледи, като фасулената чорба, примерно. Мисълта ми беше, че не е разумно чушлетата да зреят на корен - това силно намалява плододаването. Могат да се оберат когато "жлътнат" и да дозряват, лагерувайки на някой топъл рафт.

При всички видове пипер ранното откъсване на първите плодове увеличава броят на чушките, включително и при червените капии. Засилва се вегетативният растеж, растенията се чувстват отлично до слана. Трябва да се бере внимателно обаче, защото клонките на пипера са много крехки и често се откъсват заедно с някоя чушка.

Покълна марулята. Засях малко предзимен спанак. Притеснявам се за магданозеното семе - още е далеч от узряване, а времето си върви

# 629
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
изпуснах си градинката тази година  Confused

който не е идвал тук тази година не знае какво е напаст от комари  Tired
детето плаче и не иска да стои на двора, палихме спирали, омазвахме го и го опушвахме го милото и все наяден ходеше.

поливане имаше, капково и пръскалки, но плевенето се оказа проблем. окопаването и обирането на плодовете и зеленчуците също.  Tired

при последния "оглед" имаше праз лук, чушки, домати, червено цвекло, зелен боб, смокини и може би грозде  Blush
има и две големи салати от листната цикория  ooooh! приличат на салати, но са завити като зеле, та не знам какво е точно.

има и един хинап  Mr. Green цял

Общи условия

Активация на акаунт