(Био)зеленчукова градина - тема 27

• 64 600
  • 741
  •   1
Отговори
# 390
В началото се опитах да изрязвам болните черни петна по доматите, но накрая изскубах всички. Онзи ден видях няколко маносани зелени доматчета. Откъснах ги и приготвих лечебно-предпазващ коктейл - сода, веро, олио, цвик, йод, после се сетих и вътре сложих да се кисне намачкан чесън и вода, постоя така няколко часа и напръсках. Иначе пръскам през 1 седмица с бордолезов разтвор. От единия болен домат имам 3 зелени доматчета. Скоро няма да станат червени за ядене. Очаквам към средата или края на август. В записките от преди 2 години на 22 август сме откъснали първия червен домат. Тиквичките - два пъти пържих, колкото за едно нормално ядене. Някои завързи още докато са малки пожълтяват и ги откъсвам. Режа листото след откъсната тиквичка и махам мъжките цветове. Така (заради изрязването на листата, предполагам) започват да пълзят и имат достатъчно слънце. Загниването, според мене, се получава при много голяма влажност на въздуха. Ягодите ми от семена цъфтят и има 1-2 микроскопични ягодки. Гаргите ми отмъкнаха една кайсийка и една малинка (как до не забележа, като са почти единични бройки).

Последна редакция: вт, 22 юли 2014, 21:38 от Анонимен

# 391
  • На Дунава
А аз си мислех, че ще съм много назад с реколтата...! Вече откъснатхме първите 4 доматчета, десетина краставици, пак толкова тиквички. Зеленият фасул е висок 30 см, а всяка седмица десетината му растения ми дават по един пълен плик шушулки  Party Даже вече откъснахме първата тиква (хоккайдо, която се готви с кората).
Засаденият преди месец прераснал разсад домати е пълна скръб. Чак сега започна да пуска нови листенца, а старите стоят жълти и аха умрели. Таман ще се съвсеме, и ще паднат първите слани  Crossing Arms Да сме живи и здрави Simple Smile
Сега приготвям у дома разсад салати, малко рукола, до подсаждам освободените лехички. Скучно ми е и ми се вижда грехота да стои празна градинка.
Кажете, моля, за копъра - еднократно ли се обира или би продължил да пуска клончета? Цветове има още от края на май...
Имам нужда от частни уроци по вадене на моркови с цел прореждане! Разхлабвам ги, позавъртам ги, дърпам ги в посока по продължение на корена, и на края оставам със зеленилки в ръката и морков в земята  Rolling Eyes А са много на гъсто, не може то така!
Червеното цвелко е пълен хит това лято. Толкова вкусно стана, че си го режем на тънки филийки и го ядем като чипс сурово. Децата се заливат от смях как им се оцветяват езичетата от него и дори те скланят да хапнат и после се плезят един на друг  Mr. Green
Голяма радост е това земята!

# 392
  • Варна
Морковите ги поливам известно време предварително и тогава вадя, иначе не става Simple Smile
Копърът мисля, че може да се бере докато не пожълтее. Поне ние така процедираме, късаме си когато ни трябва, после си изсъхва. Те са едни огромни туфи по 2 метра високи Simple Smile
Ние си хапваме краставици, тиквички и първите домати Simple Smile Зеления боб е разкошен, крекъх и много вкусен.

# 393
Бибиана ме подсети да питам за червеното цвекло кога се вади? За мое учудване, изникна малко джоджен от семена. Цяла пролет та досега го обикалям, няма и няма. И понеже плевя разни тревички, реших, че може да съм го оплевила. Много е симпатичен. Simple Smile Копър е хубаво да се сее през 20 дни, примерно, за да има винаги млад. Иначе и аз си бера откъдето ми падне - само да е копър Simple Smile. Нали никне бавно, та случайно имам насаден на три етапа. Като прореждах едната леха с моркови, беше силно напоена с вода и нямаше проблем. Добре се развива лукът от семена. Насяла съм пет вида, като единият е само за зелен и не вирее особено при нас. Другите са два вида воден лук (бял и червен) и два вида, които приличат на обикновен кромид на снимката, т.е. не бих се сетила, че не е от арпаджик. Влязох в гадината да откъсна малко лук за салата и ми стана лошо от многото охлюви, които се бяха покатерили по перцата и гризат ли гризат, събрах, изхвърлих. Голяма напаст!  Sick

# 394
И аз откъснах първия зачервен домат  Simple Smile Дори безколовите домати настигнаха по големина и завръз коловите и от тях имам доста домати, които ще са готови скоро, а ги сях почти 2 месеца след коловите.
Тиквичките продължават да ме разочароват - от 15 гнезда откъсвам по 3 до 5 бр на седмица. Просто цъфтят, но не вържат  Sad
Лука също ме разочарова. От толкова много дъжд тази година си мислех, че ще е доста едър. А той се оказа с големината на балучки  Laughing
Зеленият боб се представи най-добре. Широките сортове вече преминаха, но ще имам още 1-2 бранета от тънкия (френски) сорт, който също дава доста добра реколта.

Замислила съм да отделя едно място, което да засадя с ягоди върху черно фолио. Моля да ми обясните като на абсолютно начинаещ  - Кой месец е най- добре да се засадят ; От къде се купува качествен разсад ( че в двора имаме няколко корена които само правят листна маса и максимум по 2-3 ягодки) ; На равно ли се сее под фолиото или се оформят кавали; Поливат ли се ; На слънце ли е най-добре да се сложат или може и на сянка . Извинете за лаишките въпроси , но те ми се въртят из главата, а нямат отговор  Embarassed

# 395
  • София/Варна
Дани 1712 аз не съм специалист по ягодите, но наблюденията ми са следните:
На слънце ягодите раждат повече , на сянка правят огромни красиви листа, но почти не раждат.
За да раждат трябва да им се махат ласуните и да се подстригват листата.
Лично според мен за да има черен найлон трябва да имаш капково напояване.
Аз разсад си бях купила преди 5-6 години от флората в НДК. Идея си нямам какъв сорт бяха ягодите, но са някакви които раждат и пролетта и есента/ако се поливат през лятото,иначе не раждат есента/.
Надявам се да съм ти помогнала.

# 396
Консервирате ли царевица? Моля, споделете как.

# 397
Аз снощи изрязах доматите, на тяхно место днес ще сея краставици и пипер, да не са ми празни ястъците (така или иначе, ще ги поливаме заради старите краставици

# 398
Анемония, за царевицата Пеп-4о беше писала неотдавна в консервната тема.
Днес пак напръсках с бордолезов разтвор доматите. Поизхвърлих болни - цели или отделни клони и листа. Не знам дали ще оцелеят. Пораснаха, връзват, но времето е под всякаква критика. Не си спомням толкова дъждовно и хладно лято. Извадих две глади цвекло и с едната направих салата. На мястото на изсъхналите маносани картофи насадих зелен фасул, зеле и имам малко алабаш. Ако се освободи още площ, може да посея ряпа, за да видя дали ще стане до края на зеленчуковия сезон. Другата, която насях, има по две същински листчета. Китайското зеле също изглежда добре, особено това, което насях по-рано. Имам една краставица (онази единствена... и неповторима  Wink), но ще я откъснем след ден-два, ако някоя животинка не се почерпи преди нас. Simple Smile Ягодите, на които им изрязах външните листа, цъфтят и връзват. Другите са пуснали ластуни и сигурно ще ги оставя да се размножат. Пък по-нататък ще режа това, което е в повече. А прекъсва ли се по някое време връзката на новото коренче ягоди с майчиното растение? Имам предвид трябва ли да ги прекъсвам?

# 399
  • София
Аз снощи изрязах доматите, на тяхно место днес ще сея краставици и пипер, да не са ми празни ястъците (така или иначе, ще ги поливаме заради старите краставици
Моите домати бяха много болни, по съвет на Белруби два пъти ги пръсках и май успях да ги спася.
До тази серия дъждове- не зная какво да очаквам след тях.
Ето малко снимки
доматите
https://lh6.googleusercontent.com/obkzsj6lLysiKPTaoMWAqTKZPhwj1r … QSBzULg=w504-h378
пипера
https://lh5.googleusercontent.com/-qXyOgrAmOgY/U897qB3hSzI/AAAAA … no/Snimki+516.jpg
патладжана
https://lh3.googleusercontent.com/-2YYpCAxNT80/U898IgR1kFI/AAAAA … no/Snimki+514.jpg
зеленият боб- пешак
https://lh5.googleusercontent.com/-85FI6m5lY88/U898ue_wBEI/AAAAA … no/Snimki+512.jpg

# 400
Моите домати бяха много болни, по съвет на Белруби два пъти ги пръсках и май успях да ги спася.
При мен сезонът на доматите свърши, каквото имаше ( а тази година имаше много) го изядоха птиците. От сега търся мрежа за догодина.

# 401
  • На Дунава
Alys, червеното цвекло обикновено се подава малко над земята - надничам да го видя какъв диаметър е достигнало, и си вадя поетапно, да имам прясно максимално дълго. Не вярвам твоето да е толкова на дълбоко, че да не можеш лекичко да му разриеш дупето. По-научен подход нямам  Mr. Green Вадя и с цел разреждане по-дребни червени индивиди - разкошни са и за ядене на салата, и за смуди (например малко сок от потрокал или 1 портокал, 1-2 цвекленца, малко зелении, било то морковени опашки, манголд, .. каквото има, разбити в блендера).

# 402
Бибиана, благодаря! Извадих още две главички. Малки са още, но стават за ядене. Едната (най-мъничката) днес ще я сготвя. Извадих си и една зелка, а на нейно място веднага засадих червен алабаш.  Имам и зеле, но се чудя дали като е насадено веднъж, но изглежда все още като разсад, ще понесе преместване.  newsm78 По всичко личи, че ще правя борш. Откъснах две чушки, извадих си моркови. Кеф! Картофите са дребни, не успяха да станат (вадя си по малко). Догодина ще ги наглеждам. Дали с пръскане с бордолезов разтвор, както пише в нета, могат да бъдат предпазени от мана? Много е важно да се образовам поне малко в зеленчукопроизводството. Комшиите изскубаха доматите, моите засега имат шанс. Когато годината е добра, без особени усилия всичко се получава. Не знам как да се боря с птиците - поредната им беля е, че са ми изкълвали част от листата на малините. Давайте идеи, ако имате.  Praynig Все още не съм сигурна кой е виновен за изкълваване/изяждане листата на нектарината. Може да са овцете, но като гледам малините, овцете няма как да ги достигнат толкова навътре след мрежата. Така че остава вариантът да са птици.
Забравих магданоза - не мога до му смогна и го изрязах за раздаване. Днешните откъснати зеленчуци http://alys.snimka.bg/other/17-yuli-2014.827851.33699152.

Последна редакция: чт, 24 юли 2014, 15:43 от Анонимен

# 403
Здравейте, мислите ли, че е безопасно сама да си отгледам семе от моркови, при условие,че наоколо в местносттта има много бучиниш. Аз оставих едни миналогодишни моркови да дадат семе, и те сега цъвтят. Но ми казаха, че е опасно. Наоколо има големи поляни и има бучиниш.

Той може ли а се кръстоса също така с копъра и целината?

# 404
Не, въпросът е по-скоро морковите да не са хибриден сорт.
Кръстоски има само между джоджен и мента.

Общи условия

Активация на акаунт