(Био)зеленчукова градина - тема 27

• 64 566
  • 741
  •   1
Отговори
# 480
Момичета,благодаря!ще видим какво ще произлезе от ряпите-обднадеждихте ме все пак! Grinning

# 481
  • на брега на Дунава
За мен тази година е пълен провал.След две градушки и потоп , след прекъсване на пътя до градината защото два моста са разрушени  и един е почти прекъснат ,поради което си повредихме бронята на колата и съдрахме кората отдолу докато минаваме през реката,резултатът е напълно плачевен.Доматите са болни от картофена мана , а ги пръсках всяка седмица.Откъснах първите доматки ,но слаба работа.На всичкото отгоре като сях отново и отново съм напълнила лехите с чери и домати пирамида основно.Нито един корен от поне 12 вида черни домати .Чушките имат вече.Краставичките ,подсявани поне три пъти , дават по някоя краставица.Зелен боб има ,ама не мога да стигна до него заради пътя , а като стигна е остарял вече.
Наоплаквах се и сега .... кроя планове за другата година .Искам да не съм зависима от времето . Затова покрив против  градушки /може мрежа някаква/,мулчиране яко против бурени и капково за дозирано напояване.Тече убеждаване на ММ и синчето ,че без тях няма как да го направя  Laughing Joy

# 482
  • София
Да се отчета и аз.
Вчера изскубах доматите. Почти се разревах- големи повече от мъжки юмрук, биволско сърце, розов, жълт, сърцето на Албенга, полу и направо зрели...........всичко поразено от маната.
Грешката е моя- след като спрях първата вълна на заразата, се успокоих и изпуснах контрола.
Комшиите след всеки дъжд окъпваха всичко в син камък и нямат проблеми.
Чушките ми са отлични- здрави, високи, бера и пека.
Краставиците дават, въпреки че и при тях маната не си поплюва.
Тиквичките са добре, но още съжалявам за липсата на тъмно- зелените- снимката на пакетчето се оказа заблуда.
Имам два вида патладжани- лилав топчест и продълговат шарен.
Топчестият го пробвах- чудесен, бяла сърцевина, почти няма семки.
Морковите са големи и сладки.
Бобът- пешак, е чудесен. С бели широки и дълги шушулки, оставих го вече за зрял.
Е, май е това- днес ще разтворя син камък и ще напръскам хубаво мястото на доматите, после ще посея салати Айсберг, ряпа, арпаджик и чесън.

# 483
Имам домати и краставица на село - махала Чаворска на 50 км. от София тази година гола водичка нищо не излезе, но това е нормално два пъти градушка мина и развали всичко. Сега с баща ми ще правим парник, пък дано да ги опази.

# 484
От фасула съм изключително доволна! Да ти е кеф да береш, навързал чудесно! http://alys.snimka.bg/other/avgust-2014.830899.33810983
Бе как успяват след всеки дъжд да пръскат? И аз се старах, но то не спираше да вали... Все още не е отишло всичко зян при доматите. Наистина много поучителна година! Сега прогнозата уж е за по-сухо време. Ще видим дали останалите стръкове болни домати ще вържат и задържат нещо. Тук-там, от време на време виждам петносан плод, но все се надявам, че нещо ще остане. Е, вече не са ми приятни за гледане и общо взето ги поизоставих. Днес пак пръсках със син камък и май това ще им е. Вече не ми се занимава да махам заразените листа и клони, че нищо няма да остане. Като цяло дори съм учудена, че при толкова лошо време все нещо се задържа. При дръвчетата работата е съвсем зле - попарени, маносани... Има една круша и ябълка с малко плод, а дръвчета има много. Джанки има колкото за похапване. Здраве да има!
За оранжериите ще продължа проучването. За мрежа против градушки съм мислила, но тук от доста години за първа година имаше голяма градушка, иначе все минаваме леко. Не съм наясно къде се монтира тази мрежа, като че ли съм склонна да си купим.

# 485
  • Варна-София
Анемония, радвам се, че съм помогнала.

Аз тази година се занимавам най-вече със събирателство. Няма ме известно време, после ходя да събера каквото дядо Господ е отгледал, напръскам с това-онова и хайде пак на път.
Радвам се, че зеленият боб много даде и доматите ми изведнъж оздравяха - чудна работа, защото миналата година пръсках по-прилежно, а ето че най-много им е липсвала дъждовната поливка. Лошото е, че за да има във Варна добро количество дъждове, това означава останалата част на страната да се удави.
Мойто мило ме хвали, че на три пъти консервирахме домати, ама не отчита, че сигурно по-малко сме раздавали, просто защото ни няма.

Искам да покажа реално как работи зехтиново-сапунената емулсия против зелена прасковена въшка.
http://i056.radikal.ru/1408/e2/58fb4ac4d7ff.jpg
Това клонче преди 1-2 месеца е било с въшки на върха. Напръскано е и е продължило да расте. Днес поразените листа са останали по средата на клончето. Продължават да са завити (това прави зелената прасковена въшка), но в тях вече няма въшки, а новите листа не са поразени (може би вече не са им вкусни на въшките). Интересното е, че стратегията на тези въшки да завият листата ги предпазва от прякото въздействие на емулсията и въпреки това тя действа по някакъв начин.
Клончето не стана зян, от него взех много калеми за хашладисване - Ред Хейвън.

Последна редакция: пн, 11 авг 2014, 22:36 от amica1

# 486
  • на брега на Дунава

Е, май е това- днес ще разтворя син камък и ще напръскам хубаво мястото на доматите, после ще посея салати Айсберг, ряпа, арпаджик и чесън.

Само син камък  ли или бордолезов разтвор? Как го правиш? Имам намерение и аз да почистя една част за салатки и репички.

# 487
  • София
Само син камък  ли или бордолезов разтвор? Как го правиш? Имам намерение и аз да почистя една част за салатки и репички.
Бордолезов разтвор, защото имам една кофичка концентрат, която не може да трае много.
Някои разпръсват син камък в лехите.
Мисля да не ползвам пръскачката, а с една метла- да бъркам в кофата и да ръся.

# 488
Като оплевих чушките се оказа, че има мнооого. Големи, хубави, расли на хладно между плевелите. Прекрасна изненада Simple Smile
Обаче някои имат дупчица - малка, идеално кръгла. Вътре няма никой, но надупчените гният. Влизал ли е, излизал ли е някой, не знам.
Имате ли идея какво може да е?

Последна редакция: вт, 12 авг 2014, 20:09 от bushkata

# 489
Като оплевих чушките се оказа, че има мнооого. Големи, хубави, расли на хладно между плевелите. Прекрасна изненада Simple Smile
Обаче някои имат дупчица - малка, идеално кръгла. Вътре няма никой, но надупчените гният. Влизал ли е, излизал ли е някой не знам.

Това да не е онази гъсеница, която се появява и при доматите?

# 490
Обаче някои имат дупчица - малка, идеално кръгла. Вътре няма никой, но надупчените гният. Влизал ли е, излизал ли е някой, не знам.

Когато преди 2 години ни нападна нощенката и гъсениците й изядоха камари с домати, предполагах, че тези дупки по чушките също са от тези гъсеници... Вътре нямаше никой, никога не намерих гъсеница в чушка, докато в доматите вадех десетки... В последствие реших, че нападателите на чушките (и листата им) са миризливките... И до днес подозирам тях...

# 491
Мисля, че няма много миризливки. Всъщност, изобщо май не съм срещала в градината.
Дано не поразят повече чушки, че много ще ме е яд.
http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.33821006

# 492
Мисля, че няма много миризливки. Всъщност, изобщо май не съм срещала в градината.
Дано не поразят повече чушки, че много ще ме е яд.
http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.33821006

Струва ми се, че не може да са миризливки, защото тя няма как да прегризе така идеално месото на чушката, просто главата й няма как да мине през дупчицата, за да я изгризка. Мисля, че тези дупчици са вече минало деяние и повече няма да има.
 Бушката, много са хубави тези тиквички, какъв сорт са?

Последна редакция: ср, 13 авг 2014, 19:49 от rozamunda_2001

# 493
Дано да няма повече!  Peace
Не помня сорта на тиквичките... От Сортови семена съм взела семето, но май дори нямам записано кой сорт бяха... Доста глупаво от моя страна.  ooooh! Ще запазя семена от тях и се надявам, да не са хибридни (чета описанията и не купувам хибридни, но не съм убедена, че винаги го пишат) и догодина да имам същите.
Не намирам голяма разлика от светлите, обаче. Може би са една идея по-издържливи след като се откъснат.

# 494
Бушката, аз говоря за жълтите тиквички, дето приличат на круши/боже, дано наистина са тиквички, че иначе голям смях ще падне/

Последна редакция: ср, 13 авг 2014, 22:43 от rozamunda_2001

Общи условия

Активация на акаунт