Отговори
# 570
  • Бургас
Аз в четвъртък ходих на БХС, тези дни трябва да излезе резултата, но честно казано ме притеснява да не е някакъв междинен, напр. 1:255. т.е. в нормата, ама много близо до високия риск...
На вас взимат ли ви такса на ЖК? Защото имам спомен от миналия път, че беше безплатно.
А има ли мами над 36г? Четох, че след тази възраст се полагали от касата 2 допълнителни ехографии? Така ли е? На мен ми казаха само 2 и 10 прегледа. Вярно, че след няколко дни навършвам годините, но да знам дали да питам изобщо доктора.

# 571
fanFar /Emy/ и аз го имам този проблем от много години.При мен май е сенна хрема,защото през 1-2 дни съм така.Кихане по 20 пъти един след друг,тече ми носа като река е.Трудно ми е да дишам понякога.Абе ужасно нещо е това...Онзи ден в един детски магазин,продавачката веднага ме разбра ,че съм с такава сенна хрема.Даже ми показа нейните хапчета и каза да попитам доктора за тях.Много и помагали на нея. А понякога като кихам адски много ме заболява от дясно и ляво,яйчниците ли са,какво са не знам....

# 572
През 16 гестационна седмица от вашата бременност е възможно да получите  запушване на носа. Това се предизвиква от хормоните на бременността. Лигавиците в организма се подуват, включително и тези в носа. Потърсете лекарска помощ, ако запушването на носа е сериозно, имате  дразнене и кръвотечение. Ако искате да си помогнете до срещата си с лекаря, вземете си морска или океанска вода си правете промивки на носа.

Вижте Още от Bremennost.bg http://bremennost.bg/16-gestacionna-sedmica-ot-bremennostta.html#ixzz36lnlyBDt

# 573
За температурата уж не е висока и е за кратко,а доки каза, че може да е от хормоните, дори имало жени цялата бременност така изкарвали. Лекичко и само като съм права ми се втърдява коремчето, но не много, като легна се оправя или като си стоя просто. Това само сега се случва, иначе няма проблеми. Амма като видях на прегледа един смях колко й се отразява и как почна да шава като се засмях,представям си какво земетресение й причинявам сега и полудявам от притеснение  Confused след малко отивам в аптеката да питам за някакъв крем поне, мазило,а не капки, които да стават за бременни,та да го намажа този скапан нос...дано спра кихавиците Sad Sad Sad
Благодаря ти alisa24 :*

# 574
  • София
Аз също съм със сенна хрема, но тази година сякаш ме подмина  newsm78 Въобще не съм усетила да кихам повече, сълзене, обриви.
Нали бях 10 дни на море сега, та там кихах повечко и лигавицата на носа ми е много суха, но предполагам е от различния климат. Нямам никакъв друг проблем. 

Да ви питам нещо за работата  CrazyНе съм казала на шефовете ми(логично, предвид, че и аз разбрах преди 2 седмици  Joy). И се чудя дали да им кажа тези дни, или да се постискам малко и да им кажа след като се запиша на ЖК.Ние се разбираме, нямам проблеми с тях, но последните 2 години една след друга излязоха в майчинство колежки и шефа като чуе получава обриви. Чудя се дали не са ме усетили в седмицата, когато разбрах, да не е превъртял шефа и да ми връчи някой лист за уволнение(със изсмукана причина)...дали е възможно законово да го направят, след като още не съм им дала документ, че съм бременна. Чак на 23-и имам час при гинеколожката, която уж ще ми води бременността и ще се записвам при нея, по-рано не мога да я видя, защото е в отпуск. 
А другата седмица в четвъртък ми е ФМ, тогава винаги съм на работа, замествам колега. Та ще трябва да измисля причина защо няма да го заместя.

# 575
fanFar /Emy/ пиши после какво са ти дали в аптеката.Ще ми е от голяма полза и на мен  Hug

# 576
Ирайн - изчакай да се запишеш на ЖК. Един път като си регистрирана и ти е отворено досие при д-р, който ще ти следи бременността, работодателят ти е безсилен и не е нужно никакви бележки да му носиш. Законът изцяло те защитава, но все пак трябва да има черно на бяло някъде, че си бременна. Казвам ти го това, защото и аз проучвах дали да нося удостоверение за бременност на шефа, но се отказах, защото първо за мен е леко унизително и второ вече имам досие, което носи всичката информация как протича бременността ми.

# 577
  • София
Благодаря ти, моята лична уж ме записваше нещо на компютъра, даде ми направление, но явно не е достатъчно.Явно лекарят от ЖК трябва да ме "въведе в системата". Значи ще чакам и ще се правя на ударена  Laughing

# 578
Ирайн, съвет от юрист (от мен Laughing ) - за да се ползваш от всички права по КТ, си длъжна да уведомиш работодателя си за състоянието си с надлежен документ, който се издава от компетентните здравни органи (наблюдаващият лекар) на основание чл. 313а КТ. Преди да си представила този документ на работодателя си, ти не се ползваш от гореописаните права, независимо колко очевидно е състоянието ти.  Rolling Eyes
Между другото ако в трудовия договор се съдържа клауза за изпитване по чл. 70 от КТ и срокът не е изтекъл, работодателят може да те освободи на това основание без предизвестие и ти не се ползваш от защитата, независимо дали си представили документ, удостоверяващ бременността.
Правата ти по КТ след бележката са:
1) Работодателят не може да възлага на бременната служителка да извършва работа, която я излага на опасност или застрашава здравето й, както и това на детето й, и служителката може да откаже да извършва такава работа;
2) Работодателят не може да командирова бременна служителка без нейното писмено съгласие;
3) Работодателят няма право да изисква от бременна служителка да полага нощен и извънреден труд;
4) Работодателят е длъжен да освобождава бременната служителка за медицински прегледи, когато се налага те да се извършат през работно време.
Специална закрила при уволнение - Работодателят е длъжен да поиска от Инспекцията по труда разрешение за дисциплинарното й уволнение. Служителката може да бъде освободена само на конкретно и изрично посочени в закона основания, а именно:
1) При закриване на предприятието;
2) Предприятието или поделението, в което работи тя, се премества в друго населено място и служителката откаже да го последва;
3) Заеманата от бременната служителка длъжност трябва да се освободи за възстановяване на незаконно уволнен служител, заемал преди същата длъжност;
4) Обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор;
5) Когато бременната служителка бъде задържана за изпълнение на присъда.

# 579
  • София
Адичка, благодаря ти.
Нямам такава клауза в договора, въобще нищо не пише там за бременност и уволняването ми при настъпила такава. Просто му дойде твърде много последните години, но пък и аз не е като да съм си го планувала с точност  Rolling Eyes
Бележката за бременност възможно ли е да се вземе при преглед при който и да е гинеколог или е нужно да е от човека, който ще ми води ЖК?

# 580
Момичета,
относно седмиците и месеците, ето още една таблица, която може да ви свърши работа: http://www.baby2see.com/development/index.html

и едно обяснение за календарните месеци с различни калкулатори: http://www.moetodete.bg/vuprosi-i-otgovori-573/koya-gestacionna- … ta-otgovarya.html

За кихането и кашлянето - мисля, че не са голям проблем, макар че често при кихане, ако не съм със свити колене, аз също имам болки от двете страни долу ниско. А ние, с констипацията, какво да кажем... Температурата също не би трябвало да е притеснителна, защото за висока по принцип се смята над 37,5 и чак тогава се дават лекарства за понижаване. Но най-добре е да се консултираш с доктор, важно е да не се шашкаш за всичко.

А за пишкането - ще ви се пишка все повече; съветвам ви да си сложите на матрака непромокаема подложка. Ще се случи да се изпускате и на сън, и през деня. Който роди нормално, ще му се случва и след раждането (вероятно). Правят се упражнения за стягане на тазовото дъно - по 10 пъти на ден се стяга и отпуска, като се повтаря по 10 пъти (10х10). Айде, че станах многословна като учителка...

# 581
Ирайн, както вече написах, бележката е от компетентния доктор, т.е. наблюдаващият доктор Peace

# 582
По принцип не е ли по-голям рискът от съкращаване, отколкото от уволнение? Чувала съм, че уволнението е много по-усложнено административно. newsm78

# 583
Тези упражнения за тазовото дъно са наистина много важни, май се водеха "упражнения на Кегел", има доста изписано в интернет за тях. Аз след първото раждане имах известен проблем със задържането - при кихане, например. Упражненията, ако се правят редовно, абсолютно оправят тези неща, а и могат да увеличат значително интимните удоволствия и за двамата... Това, което съм чела и правила - стягане на мускулите на тазовото дъно (все едно "стискаш"), без да се стягат коремните мускули или краката. Задържа се малко, като целта е постепенно времето на задържане да се увеличава, за да се подобри контрола на тези мускули. Препоръчва се да се прави много често, даже съм чела, че предотвратява проблеми на старини...
За усещането на бебчо - първото го усетих някъде 17-та седмица, сега втория младеж - около 15-та. Вече все по-осезаемо, особено като седя по-свита.

# 584
Добре дошли на новите мами и на тези над 36! Клубът се увеличава!

Общи условия

Активация на акаунт