Болничен по време на бременност-5

• 111 727
  • 755
  •   1
Отговори
# 645
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Гледате с ПИК в сайта на НОИ "Справка по ЕГН за представени документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО"
Там излиза кога се обработва, дата на ведомостта и изплащането.

# 646
Ако излезя в болничен от 3 месец нататък , колко ще получавам болничен ? 80% от брутната ? Вярно ли е ? И работодателя ще има ли разходи по мен за тези месеци или осигуровки и всичко е от държавата ?

# 647
  • Пловдив
Ако излезя в болничен от 3 месец нататък , колко ще получавам болничен ? 80% от брутната ? Вярно ли е ? И работодателя ще има ли разходи по мен за тези месеци или осигуровки и всичко е от държавата ?

За болничния за общо заболяване е 80 процента от брутото,но не повече от нетото ти.Единствения разход на работодателя ти са здравните всеки месец +първите 3 работни дни от всеки първичен болничен

Къде пише кога ще бъде платен? Аз лично никъде не откривам такова нещо. И аз съм дала болничен 04,01,16 , постъпил е на 05,01,16, но до там с информацията.  newsm78

Според мен гледаш ел регистъра на НОИ.Само там може да постъпи толкова бързо.Разгледай справките по ЕГН с ПИК и ще ес ориентираш къде да гледаш

# 648
Много ви благодаря момичета!  bouquet
Аз ПИК си имам и си следя болничните и понеже видях, че не е предаден реших да ви попитам. Значи да разбирам, че от тази година срокът за предаването в НОИ и срокът за изплащането на болничните са променени.

# 649
Гледате с ПИК в сайта на НОИ "Справка по ЕГН за представени документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО"
Там излиза кога се обработва, дата на ведомостта и изплащането.

мерсиии.. видях го, но още няма инфорация  Rolling Eyes

# 650
Много ви благодаря момичета!  bouquet
Аз ПИК си имам и си следя болничните и понеже видях, че не е предаден реших да ви попитам. Значи да разбирам, че от тази година срокът за предаването в НОИ и срокът за изплащането на болничните са променени.

Да

# 651
А има ли промяна в изчисляването на майчинството /четох наредбата, но не видях такъв параграф. все пак тя е 95страници и може да съм го пропуснала/. тоест, аз ползвам 180 дни болничен нетрудоспособност, това ще ми се отрази ли на майчинството? Миналата година като го гледах, при положение че повече от 24 месеца преди да забременея съм осигурявана на една заплата, и сега като бях в болнични пак получавах същата заплата. После с калкулатора на НОИ за майчинство ми излизаше, че и 45 дневния и след като родя майчинството пак ще са ми на същата сума. Дали това се е запазило?

# 652
Здравейте,

предварително се извинявам ако поста ми е неуместен. В болнични съм от 4 месец на бременността. При справка за изчисляване на прогнозен размер за бременност и раждане в онлайн услугите на НОИ се визуализират месеците, за които е ясен осигурителния доход и месеците, които тепърва предстоят до термин на раждане. Вчера забелязах, че осигурителния ми доход за първия месец с болнични е 380лв, тогава съм ползвала няколко дни болнични. Последващите месеци (пак в НОИ калкулатора), през които съм ползвала 30дневни болнични, са с нормалната ми заплата. Защо е тази разлика? Осигурителният доход пада до минималната работна заплата, когато си в болничен ли? Ако е така защо за няколко дни болнични ми е начислена заплата от 380лв, а за последващите месеци пак се връща към нормалната?
Взех си ПИК за услугите на НАП. Там за първия месец, през който съм ползвала няколко дни болничен, осиг.доход отговаря на труд. възнаграждение по договор, а за следващите месеци осигурителния доход е по-висок от мин. работна заплата с 100лв. Излиза, че за един и същи месец в НАП заплатата ми е нормалната, а в НОИ е 380 лв. После става размяна за следващите два месеца -  в НАП заплатата е с 100лв над минималната, а в НОИ се връщат приблизително към нормалната с тенденция да намалява.
Всичко това ме обърка и не знам как да го тълкувам, ще помоля за съвет. Към кого да се обърна за тези разлики? БИх искала да попитам дали тази минимална работна заплата от 380лв, която са вписали в НОИ като доход ще участва в изчислението на майчинството ми? И дали ако продължа с болничните до 45дневния болничен преди раждане ще имам значително намаление на обезщетението за майчинство. Или е както сте написали, че ще отговаря долу-горе на сегашното ми обезщетение, което получавам от сегашните болнични. Благодаря ви предварително за отделеното време!

# 653
Има ли някоя със болничен от началото  на годината ? В сайта на НОИ пише, че болничния се изплаща до 15 работни дни.. в същото време като бях при работодателя да си дам втория болничен от 17.01. ми казаза, че най-вероятно преводи за болничните ще има м.март , заради новите им системи ...  #Crazy  newsm78 ... в същото време в сайта ми пише, че не ми е предоставена банкова сметка, нито тел.номер, а съм попълвала декларация ? Има ли някой, който да е наясно ?  Rolling Eyes

# 654
Има ли някоя със болничен от началото  на годината ? В сайта на НОИ пише, че болничния се изплаща до 15 работни дни.. в същото време като бях при работодателя да си дам втория болничен от 17.01. ми казаза, че най-вероятно преводи за болничните ще има м.март , заради новите им системи ...  #Crazy  newsm78 ... в същото време в сайта ми пише, че не ми е предоставена банкова сметка, нито тел.номер, а съм попълвала декларация ? Има ли някой, който да е наясно ?  Rolling Eyes

Болничният ще се изплати в срок 10 работни дни (сайта на НОИ не е актуализирал инфото за 2016) от датата на подаване на документите от работодателя в НОИ.А, след като си му предала болничните през януари, той има срок до 10.02.16 да ги подаде в НОИ.

# 655

Болничният ще се изплати в срок 10 работни дни (сайта на НОИ не е актуализирал инфото за 2016) от датата на подаване на документите от работодателя в НОИ.А, след като си му предала болничните през януари, той има срок до 10.02.16 да ги подаде в НОИ.

благодаря  bouquet

# 656
Здравейте, преди година ми помогнахте много, затова се обръщам отново към вас  Simple Smile

Изтече първата година майчинството. Водя се на трудов договор и отделно се самоосигурявам. Ще си остана вкъщи и през втората година. Вече подадох декларацията по чл.53а към счетоводството на фирмата, където съм по трудов договор. Трябва ли да подам и към НОИ документ,за да им "кажа" и на тях, че като самоосигуряващо се лице също ще си ползвам втората година майчинство? За да не ми го намалят от там, знам ли?
Мерси предварително  Hug

# 657
Здравейте, при мен, живот и здраве, ще се получи застъпено майчинство и аз ви бях питала за правото да ползвам болнични по време на отпуска по майчинство. Благодаря за отговирите на Елфита. Четох и на други места в нета, писах и до НОИ. Единствено не разбрах има ли минимален срок преди да изкезя в 45 дневния болничен преди раждане, в който трябва да съм си върнала ползването на отпуска по майчинство за първито дете? Седмица, две достатъчни ли са или е необходим по- дълъг период? Навсякъде е споменато, че към момента на началото на този 45 дневен болничен трябва да съм в майчинство. Означава ли, че и предния ден да съм се върнала в майчинство би било ок, за да се възползвам от базата за обещетение на първото майчинство?

# 658
Няма минимален срок.Все пак трябва да имаш поне един ден в отпуск за гледане на дете до 2 години.

# 659
Здравейте, преди година ми помогнахте много, затова се обръщам отново към вас  Simple Smile

Изтече първата година майчинството. Водя се на трудов договор и отделно се самоосигурявам. Ще си остана вкъщи и през втората година. Вече подадох декларацията по чл.53а към счетоводството на фирмата, където съм по трудов договор. Трябва ли да подам и към НОИ документ,за да им "кажа" и на тях, че като самоосигуряващо се лице също ще си ползвам втората година майчинство?-Изказа на това желание намира отражение единствено и само в Декларация образец №1, която подавате към НАП, там си отбелязвате в клетка 16.3- дни в платен отпуск за отглеждане на малко дете. Няма значение през кой от двата вида осигуряване ще си използвате правото на парично обезщетение. За да не ми го намалят от там, знам ли?
Мерси предварително  Hug
осигурителния ми доход за първия месец с болнични е 380лв, тогава съм ползвала няколко дни болнични-Първите три работни дни са за сметка на работодател в размер 70 на сто от възнаграждението.. Последващите месеци (пак в НОИ калкулатора), през които съм ползвала 30дневни болнични, са с нормалната ми заплата.- Това не е заплата, а 100% дохода,  от който са изчислени болничните листове.
Взех си ПИК за услугите на НАП. Там за първия месец, през който съм ползвала няколко дни болничен, осиг.доход отговаря на труд. възнаграждение по договор, а за следващите месеци осигурителния доход е по-висок от мин. работна заплата с 100лв. Излиза, че за един и същи месец в НАП заплатата ми е нормалната,- В НАП данните са само от заплата. а в НОИ е 380 лв.
БИх искала да попитам дали тази минимална работна заплата от 380лв, която са вписали в НОИ като доход ще участва в изчислението на майчинството ми? И дали ако продължа с болничните до 45дневния болничен преди раждане ще имам значително намаление на обезщетението за майчинство.-Намаление не може да има, защото Вашите осигуровки са около минималната работна заплата. По закон Ви е гарантирана минималната работна заплата, която е 420лв. от 01.01.2016г.

Последна редакция: вт, 26 яну 2016, 21:26 от valya_and

Общи условия

Активация на акаунт