Работа, CV-та, HR-и, съвети - 38-ма тема

• 56 661
  • 719
  •   1
Отговори
# 615
  • Сф
Анч, аз пък бих пуснала. Имала съм подобни случаи, в които са ме викали след второто кандидатстване.

П.П. Имам познат, който 5 пъти е кандидатствал в една компания за една и съща позиция и накрая го взеха.  Peace

Въпрос към ЧР-ите- какво впечатление ще ви направи кандидат, който си носи принтирана обявата, по която е кандидатствал и си води бележки по нея?

# 616
  • София
Мисля, че на въпроса, който ще задам и сама мога да си отговоря, но пак да попитам.
Преди около месец, а може и малко повече беше пусната обява за Консултант физически лица по заместване в една банка. Пуснах СВ-то, мот. писмо, но преди няколко дни обявата пак е пусната. Има ли смисъл изобщо пак да пускам СВ и писмо? Аз сама си отговарям с не, но да попитам и тук.

Пусни, пусни.
И отвътре стават някакви обърквации, особено сега с отпуските, един провел интервютата, ама друг не харесал одобрените и пак пускат. Случва се.

# 617
  • КиТ
Понеже преди време говорихме, че всички обещават, но никой не вдига заплатата след изпитателния срок, идвам да ви дам положителен пример - моята я увеличиха след 3 месеца изпитателен срок, и то с повече, от колкото беше първоначалната договорка.  Simple Smile

Браво  Hug

# 618
Кандидатствала съм н - пъти о обяви пуснати втори път след моя
кандидатура, и е отговора е ясен.
Може би е въпрос на късмет , да те одобрят там където 1 път не си успял  Close

# 619

Въпрос към ЧР-ите- какво впечатление ще ви направи кандидат, който си носи принтирана обявата, по която е кандидатствал и си води бележки по нея?

Аз лично, винаги нося обявата на интервюто, защото не мога да очаквам от кандидата да я помни наизуст. Но пък самия кандидат да си я носи принтирана - по-скоро бих си помислила, че изобщо не знае каква е позицията и си я е взел, за да си припомни на път за интервюто. Да си води пък бележки по нея....това вече ми идва малко в повече. Все пак, на интервюто разказваме по-подробно за работата, но не очакваме отсрещната страна да си записва. Особено ако се търси човек с опит, това което му говорим, би трябвало да му е до голяма степен познато и разбираемо и да го схване без да се налага да си го записва.

Веднъж имах една девойка, която още с влизането си извади един тефтер и си водеше бележки през цялото интервю. Писа повече от всички в стаята, а ние бяхме трима. Накрая отвори на една страница с подготвени въпроси и започна да ни разпитва. Винаги даваме възможност на кандидатите да задават въпроси, но чак пък да си си подготвил две страници въпросник...

# 620
На едно интервю имах неблагоразумието да попитам за по детайлно представяне на позицията. В jobs пишеше общи неща. Отговорът беше " Е какво очаквате? Да Ви разказвам какво ще работите ли? То в обявата всичко  си пише." Бях сигурна, че дори не е чел обявата, защото ЧР ги пускат централно с клиширани текстове.

# 621
Как се пуска обява "централно с клиширани текстове" за конкретна позиция?  Shocked

# 622
леле колко сте изписали , вие кога работите:)

# 623
Как се пуска обява "централно с клиширани текстове" за конкретна позиция?  Shocked

Отвори обявите за работа за позиция Кредитен консултант например, за коя да е фирма за кредитиране и ще прочетеш едно и също. А в действителност всяка си има особености, различаващи я от конкурентната.

# 624
Анч, аз започнах последната си работа, след като кандидатствах повторно по друг канал. После разбрах, че още първия път съм била одобрена за интервю, но ето че нещо е станало и тогава не са ме поканили. Така че има смисъл да се канд пак. Успех!

Beba, да, има особености, които обаче би научила, ако започнеш работа. Едва ли на първо интервю ще ти кажат know how и как работят точно.

# 625

Отвори обявите за работа за позиция Кредитен консултант например, за коя да е фирма за кредитиране и ще прочетеш едно и също. А в действителност всяка си има особености, различаващи я от конкурентната.

Специално за тази позиция, особеностите са свързани с начина, по който си вършат работата. Което в повечето случаи е информация, която не публикуваш наляво-надясно. Това е част от въвеждащото обучение, което пък за тази позиция е задължително почти навсякъде.
Но да си мислиш, че интервюиралия те не ти е разказал в детайли задълженията ти, защото не знае за каква позиция е интервюто и не познава обявата...точно за кредитен консултант...интересно предположение.

# 626
На едно интервю имах неблагоразумието да попитам за по детайлно представяне на позицията. В jobs пишеше общи неща. Отговорът беше " Е какво очаквате? Да Ви разказвам какво ще работите ли? То в обявата всичко  си пише." Бях сигурна, че дори не е чел обявата, защото ЧР ги пускат централно с клиширани текстове.
Разбирам те, и на мен ми се е случвало. Едно е да прочетеш на хартия информация за фирмата, друго е когато отидеш на интервото и да поговорите за позицията, за която кандидатстваш. Така както се иска от мен да представя (продам) себе си на интервюто ( въпреки че в сиви-то съм написала същата информация), така и очаквам от отсрещната страна да направи същото. Не говоря за обсъждане на ноу хау и конфиденциална информация, а за един по-подробен разговор. Все пак не всичко може и трябва да се посочва в обявата\сиви-то.

# 627

Специално за тази позиция, особеностите са свързани с начина, по който си вършат работата. Което в повечето случаи е информация, която не публикуваш наляво-надясно. Това е част от въвеждащото обучение, което пък за тази позиция е задължително почти навсякъде.
Но да си мислиш, че интервюиралия те не ти е разказал в детайли задълженията ти, защото не знае за каква позиция е интервюто и не познава обявата...точно за кредитен консултант...интересно предположение.
Примерът, който дадох е с кредитен консултант. Позицията , за която кандидатствах беше съвсем друга и в друга фирма. Аз също съм водила интервюта и съм обучавала хора, така че напълно съм наясно какво може да се каже на интервю. Винаги съм питала кандидата как си представя позицията и после съм му правила кратко резюме.  Но да пише в обява, че се налага активно пътуване в региона, и аз да попитам колко често, с преспиване ли е и какъв ще бъде регионът ми и да ми кажат, че в обявата пише, е нелепо. И да представиш предходната си работа и вместо да те попитат за естеството ти на работа, да те питат еди кой си колега виждаш ли го и къде работи сега, как е съпругът му и децата е...без думи.

# 628
  • Сф

Аз лично, винаги нося обявата на интервюто, защото не мога да очаквам от кандидата да я помни наизуст. Но пък самия кандидат да си я носи принтирана - по-скоро бих си помислила, че изобщо не знае каква е позицията и си я е взел, за да си припомни на път за интервюто. Да си води пък бележки по нея....това вече ми идва малко в повече. Все пак, на интервюто разказваме по-подробно за работата, но не очакваме отсрещната страна да си записва. Особено ако се търси човек с опит, това което му говорим, би трябвало да му е до голяма степен познато и разбираемо и да го схване без да се налага да си го записва.

Веднъж имах една девойка, която още с влизането си извади един тефтер и си водеше бележки през цялото интервю. Писа повече от всички в стаята, а ние бяхме трима. Накрая отвори на една страница с подготвени въпроси и започна да ни разпитва. Винаги даваме възможност на кандидатите да задават въпроси, но чак пък да си си подготвил две страници въпросник...

Благодаря за отговора, Зина. Не ми е хрумвало, че носенето на обява може да се възприеме, че не познавам позицията. По- скоро го гледам от гл т., че както интервюиращият си носи моето СВ, така и аз си нося принтирана позицията, за да мога по- адекватно да обвъра това, което ми се казва с това, което е написано. Та мерси за другата гледна точка.  Peace

# 629
Здравейте сладури,

Въпрос към ЧР - колко детайли да включвам в CV-то си?
За момента съм писала по 2 реда описание под всяка позиция от трудовия ми опит. Говорих с приятелка, която изрази мнение, че е крайно малко. Трябвало поне 10см текст. Освен това съм оставила единствено споменат международно признат сертификат за език и махнах всички предходни, които бяха от частен езиков център, но със сигурност с доста по-малка тежест (поне за мен). Има ли смисъл да стоят като пълнеж на биографията?

Общи условия

Активация на акаунт