Австрийска тема- №51

• 67 135
  • 741
  •   1
Отговори
# 690
След 5ти съм във Виена, ще набележа педиатри от сега, за да мога да отида да говоря с тях. Голямата ми дъщеричка е със специфичен здравословен проблем и за нас лекарите са от голяма важност. Вече намерихме офталмолог, имунолог, които да следят състоянието и остава ревматолог да намерим.
Обиколихме училищата в района в който живеем (т.е района в който, "ще" живеем), сега да видим къде все пак, ще ги приемат. Ориентирала съм се към държавните училища.
Чух, че към някои училища има лятна занималня точно за децата чужденци и дори за тези, които немския им е матерен, знаете ли нещо, повече?

Последна редакция: нд, 25 яну 2015, 13:00 от мишел

# 691
Привет и от мен, не см писала от месеци, а и преди не съм била редовна де  Simple Smile

От две седмици 4годишната ми дъщеря ходи на детска. Първата седмица само 2=3 часа, после цял ден. Директорката реши я сложи в група, в която едната учителка е сръбкиня, за да можело учителката да комуникира с мен /аз не знам немски/ .  Това оба4е не ме радва, защото всеки ден отивайки да я взема, чувам как госпожата й говори на сръбски  Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes И всеки път моля да й се говори на немски...

После се оказа, че в групата има и друго българ4е, и сега моята играе само с него и си говорят на български  Tired  Твърди, че другите деца не я искали, бутали я и я плювали.  Госпожата пък  твърди, че няма проблем, че моето дете обичало да седи само и да си разглежда книжки...

Много ми става мъчно като си я представя как седи самичка и тьжна.

# 692
Здравейте, маминки!
Скоро заминаваме с моя приятел за Виена, да си търсим късмета извън България. Сестра ми е там и ще живеем при тях известно време.
Моля ако някой знае някакви сайтове, където да търся работа за англоговорящи, да казва.
Иначе аз съм фотограф, а мъжа - адвокат.
Държа да уточня че далеч не си мислим че ще подритваме пачките по тротоара.
За начало търсим каквото и да е, докато научим по-добре немски.
Благодаря ви предварително!
П.П. Извинявам се ако не съм в подходящата тема!
Хубава седмица на всички!

# 693
gruh-gruhHug разбирам тревогите ти. учителките според мен се намесват, като поговориш с тях, дори да не признават, че има проблем. дай си малко време, на теб и на дъщеричката ти. навсякъде си е стрес на ново място.

margaritka333, :
http://www.toplanguagejobs.at
http://www.unvienna.org/unov/en/job.html

# 694
Momicheta, tyrsja advokat po semejno pravo tuk, ako mojete da mi preporychate, shte sym mnogo blagodarna.

# 695
gruh-gruh, моето дете като тръгна на детска градина също не знаеше немски, нищо че е родено във Виена, а и уж в къщи си говорим на немски.  Rolling Eyes
В началото и моето дете не беше посрещнато с прегръдка и по-големите деца го отбягваха. Един ден дори се бяха сбили, но с времето всичко си дойде на мястото. Детето ми започна да говори на немски и да се разбира с другите деца, а в момента са дори в едно училище и вече са първи приятели  Laughing
Според мен е по-добре децата ни да бъда отбутвани и да поседят сами в детската градина, отколкото после в училище и затова аз съм за подготвителните класове, ако се налага.
При нас за моя радост нямаше българчета и лелката не му е говорила на сръбски, но имаше три турчета, които все заедно си играеха и си говореха на турски. Аз лично съм виждала да им правят забележка и да ги разделят, но те пак си се търсеха и обичаха да си играят заедно. Накрая и тези деца говореха немски и станаха ученици.  Simple Smile
Ако трябва говори отново с директорката и лелките и им обясни какви притеснения имаш.
Според мен всичко ще се оправи, но трябва да си търпелива. Две седмици е прекалено малко време.
Децата учат езика много по-бързо в детската градина от колкото в училище, но не става за 2 седмици!

Последна редакция: вт, 27 яну 2015, 10:24 от B & C

# 696
Здравейте, мами!
Искам да ви попитам дали някой се занимава с търговия.
Защото имам желание освен с фотография, да продавам и ръчно направени неща.
Доколкото знам от сестра ми, трябва да си регистрирам фирма. Но предполагам се изискват и други неща за да си наема щанд на улицата или да се плащат някакви такси, така че всичко да е легално.
Благодаря ви много, чета всичко с интерес и вече нямам търпение да се преместим Simple Smile
Надявам се по-натам да се запознаем с някои от вас Simple Smile
До скоро Simple Smile

# 697
щанд на улицата  newsm78 Shocked Laughing

# 698
Както бяха коледните базарчета навън. Добре, масички Grinning
Другият вариант е да наемем някакво помещение, но предполагам, че няма да е евтино.
Благодаря все пак!

# 699
Naschmarkt в събота 
Съвсем бях забравила за него Mr. Green
А коледните базари отдавна ги няма и там наемът едва ли е много нисък.

http://www.wienernaschmarkt.eu/flohmarkt.html

# 700
  • Viena
Здравейте,може ли да ми препоръчате педиатър.Сигурна съм,че е стравало въпрос в темата,но нещо не мога да намеря.Благодаря и хубав ден на всички.

# 701
Здравейте,може ли да ми препоръчате педиатър.Сигурна съм,че е стравало въпрос в темата,но нещо не мога да намеря.Благодаря и хубав ден на всички.

Аз ходя при тези http://www.praxisplan.at/11789/9584580/Daniela-Kasparek/1
На Талиащрасе се намират, близо ще ти е Wink

# 702
Момичета, сещате ли се за място във Виена, където могат да се пускат моторни радиоуправляеми лодки? Моля ви, да споделите.
Помислих си за някои от езерата с патки, ама ще вземат да ни глобят...

# 703
Здравейте момичета,
Извинявайте, че така нахлувам в темата, но от известно време ви чета и събирам полезна информация и съвети от вас. И ние мислим за преместване във Виена, защото в момента сме разделени с мъжа ми – той пътува често до Виена по работа, аз работя в София и така сме от години. Имаме и две деца (на 2г и 4г.) и вече нещата не са толкова прости. Та, за да заживеем като семейство, най-накрая, трябва да си изберем и установим – Виена или София. Въпросът ми е, дали сте чували (или някои от вас от опит да споделят) дали вече е по-трудно да се вземе Anmeldebescheinigung, имам предвид за мен и децата (мъжа ми има отдавана) и дали ако имаме брак (защото ние нямаме) и вече сме законно прикрепени към таткото ще е по-лесно? Питам ви, защото ММ твърди, че много негови познати подали молба за такъв документ все още чакат (вече една година). А без този док. децата нямат право на градини, училища , аз на работа и т.н, така ли стоят нещата наистина? Мислите ли, че са се утежнили процедурите след началото на 2014г за българи и румънци?
Благодаря ви предварително.

# 704
djindji, аз не съм чула да е станало по-трудно, но и не съм се интересувала.
Не ми се вярва да има много хора, които да чакат в продължение на 1 година.
За издаването на този документ има срокове и този срок не ми се вярва да е 1г
Аз нямам Anmeldebescheinigung и до сега никога никой не ми е изисквал такъв документ.
Детето ми е с Anmeldebescheinigung и него мисля, че го показвах в училището, а и във Finazamt.
Не ми се вярва да има деца, които да не ходят на училище само защото родителите им трябва да чакат за да им се издаде  Anmeldebescheinigung. Ти също ще можеш да почнеш работа.

Общи условия

Активация на акаунт