Австрийска тема- №51

• 67 135
  • 741
  •   1
Отговори
# 705
  • Viena
Ние също сме от скоро тук,но и моте наблюдения са,че на някой дават документа,други наистина чакат даже повече от година.Незнам дали е до късмет или до служител,ние го взехме веднага,но е хубаво да си подготсен предварително с всички документи,които са показани в сайта на магистрата.

# 706
Благодаря ви, B & C и janaa777 за бързите отговори. Тепърва ще проучвам въпроса, просто исках информация "от извора" както се казва:) Благодаря отново и ще продължавам да ви следя Hug

# 707
Ние също го взехме веднага, само ММ работи, тук сме от 3 месеца с децата. Отидохме четиримата със всички необходими документи посочени на сайта и цялото упражнение ни отне окол 3 часа престой на 2 опашки (опашките бяха с номерче само да поясня) и чакалните никак лоши с част за деца...За детските градини ни искаха регистрация в МА10, но я подадохме по мейла.

Последна редакция: сб, 31 яну 2015, 23:13 от Z♥

# 708
Момичета, сещате ли се за място във Виена, където могат да се пускат моторни радиоуправляеми лодки? Моля ви, да споделите.
Помислих си за някои от езерата с патки, ама ще вземат да ни глобят...

В парка Оберлаа съм виждала да пускат моторни лодки. Доста е приятно там  между другото и за излизане през уийкенда е идеално  Peace

Последна редакция: сб, 31 яну 2015, 23:32 от buggy-->

# 709
Здравейте,
моля ви за помощ по 2 въпроса.
Дъщеря ми е студентка във Виена,но наскоро в БГ и откриха проблеми с яйчниците и март отново трябва да влиза в болница за 2-3 дни за изследвания /в БГ беше миналия месец/-аз искам във Виена да влезе,но тя досега никога там не е ходила по лекари, та въпроса ми е -трябва ли както при нас-личен лекар да и даде направление, или направо да търси ендокринолог да и даде направление за влизане в болницата,или е друг начина, и само с здравната карта от тук дето я има ли става?
Втория ми въпрос е-аз имам документ за постоянно пребиваване там,но 2г съм в БГ по лични причини-сега смятам да се върна във Виена и искам да наема магазин и да си отворя  фирма за търговия-някои знае ли какви са таксите за отваряне на фирма и изискванията?
благодаря предварително

Последна редакция: нд, 01 фев 2015, 03:45 от dju-dja

# 710
buggy-->   bouquet Данке! Не сме ходили в този район, но в близост има и комплекс с минерални басейни, ще трябва да отидем...

# 711
  • На Дунава
..... та въпроса ми е -трябва ли както при нас-личен лекар да и даде направление, или направо да търси ендокринолог да и даде направление за влизане в болницата,или е друг начина, и само с здравната карта от тук дето я има ли става?
Не мисля, че "само за изследвания" ще й признаят българската здравна карта - тя важи в ЕС само при спешни случаи, а изследванията не са такива. От друга страна ми се струва, че студентите си имат задължително австрийска застраховка - или се бъркам? Със студентска австрийска застраховка може да отиде както на личен лекар, така и на специалист, така и директно на преглед в болницата, където да решат от какви изследвания има нужда.

......искам да наема магазин и да си отворя  фирма за търговия-някои знае ли какви са таксите за отваряне на фирма и изискванията?
Нямам информация от първа ръка, но, доколкото знам, Виенската Стопанска Камара организира безплатни семинари, които информират подробно желаещите да развият собствен бизнес за административните пътеки, разходите и т.н. Ако следиш календара им, ще улучиш и такъв семинар на български, макар да са редки. Виж и тук... http://www.bgmedia.at/index.php/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D … D0%BD%D0%B5%D1%81
Чувала съм, че процедурата по основаването на фирма тип ЕТ е супер улеснено и бързо, почти безплатно. Успех!

# 712
djindji аз взех Anmeldebescheinigung преди 2,5 години с едно ходене в МА35 с необходимите документи, проучете на страницата какво ви трябва. Изпратиха ми го по пощата за около 10 раб.дни след подаването на документите.
dju-dja дъщеря ти би трябвало да е здравно осигурена като студентка, няма ли австрийска здравна карта? Направление от БГ лекар не мисля, че има тежест тук. По-добре да отиде тук да я прегледат и да й издадат Überweisung за изследването. Но с БГ здравноосигурителна карта няма да стане според мен, тя е за спешни случаи и е въпрос на късмет някой лекар да те прегледа, използвайки тази карта. Доста лекари се оплакват, че от БГ не им превеждат парите за прегледа после и затова любезно отказват...

# 713
благодаря за отговорите, не знаех че нашата карта е само за спешни случай.Студентка е и знам че има право на здравно осигуряване, досега не и се налагало да ходи на лекар-и може и да има австрийска здр. карта-не знам-ще я попитам.
Bibiana_
за ЕТ нали не ти искат да имаш точно това образование, например аз съм инж., а искам търговска фирма да си отворя-предполагам няма да е проблем.

# 714
  • Viena
Мили мами и дами,искам да ви питам някой има ли идея колко може да е глобата за дете в столче,но без закопчаните колани към него.Благодаря.

# 715
Мили мами и дами,искам да ви питам някой има ли идея колко може да е глобата за дете в столче,но без закопчаните колани към него.Благодаря.
Намери ли отговор на въпроса ти?

Aз намерих това:
Цитат
Wer mit Gesundheit und Leben von Kindern leichtfertig umgeht, wird seit 1. Juli 2005 mit einer Vormerkung bestraft. Außerdem droht eine Geldstrafe bis zu 5.000 Euro, bei leichten Verstößen 36 Euro. Ein Unfall, bei dem sich ein Kind wegen unzureichender Sicherung verletzt hat, zieht ein gerichtliches Strafverfahren nach sich.

При някои деца е голям кошмар закопчаването на колана  ooooh!
Аз си спомням за един полет със самолет какви ядове брах и тогава се зарекох, че повече сама с дете не тръгвам никъде Naughty
Стюардесата седеше до мен и настояваше да сложа колана на детето. То пищеше и се мяташе в ръцете ми. Един господин седеше до мен и ме гледаше с голямо пренебрежение и отвращение, понеже му пречехме да си чете вестника. А бабите в самолета ми се караха и настояваха да дам на детето ми вода, а аз не я бях скрила и вече бях пробвала да му дам.  ooooh!

# 716
  • Viena
Точно това намери ММ,но казаха,че ни взимат една точка и глоба....не казаха размера й,все пак имаше столче в колата и беше в него само с преметнати колани,не се оправдавам като цяло,но в абсолютно всичко бяхме изрядни,както трябва да е(документи,гуми,аптечка,жилетка),но чух и от други мами,че има много проверки .

# 717

При някои деца е голям кошмар закопчаването на колана  ooooh!
Аз си спомням за един полет със самолет какви ядове брах и тогава се зарекох, че повече сама с дете не тръгвам никъде Naughty
Стюардесата седеше до мен и настояваше да сложа колана на детето. То пищеше и се мяташе в ръцете ми.

Това ми се е случвало и на мен, голямо пищене беше, просто я държах насила закопчана и се молех по-бързо да загасне лампичката за колани. брррр, добре че вече е по-голяма и разбрана.
И в столчето в колата не иска колани, вече не тръгваме с нея на дълъг път, че ме заболява устата да й дърдоря глупости, само и само да я разсейвам, че да не си сваля колана.

# 718
Здравейте Simple Smile
Вече пристигнахме, пообиколихме и съм готова да започвам да снимам Simple Smile
Ако някой има нужда от фотограф, да пише на Viktoria Katova Photography във Фейсбук.
Можете да разгледате някои мои любими снимки там Simple Smile

# 719
margaritka333, добре дошла!
И успех!

Общи условия

Активация на акаунт