В какво вярвате?

• 17 171
  • 531
  •   1
Отговори
# 345
Вярвам в Бог! Винаги ми е помагал и е бил до мен в трудни мигове. Той е най-голямата ми и силна любов. Хора са ме предавали, обиждали, подигравали, наранявали, но не и Той и знам, че никога няма да Го направи, защото Той е съвършен за разлика от нас! Дори и един ден да остана съвсем сама в този студен и егоистичен свят, знам, че ще ме хване за ръката и ще ми бъде опора. Щом Той е с мен няма от какво и от кого да се страхувам и притеснявам  Simple Smile

# 346
Говорим за актуалност, но (понеже се сдобих с Корана) още тогава е написано какво биха казали атеистите на вярващите. Същото, което казват и сега. Ще ви цитирам 2-ра сура, 12 ает: "Или пък когато на тях им се казва "Повярвайте и вие, както повярваха другите хора!", тогава те отговарят: Нима може и ние да вярваме като глупците?" Щенията на хората и тогава и сега са сходни, въпросите също. Ние разполагаме с много повече научно доказани факти, но също така нямаме отговори на основополагащи въпроси, също като тях. Не оспорвам нито еволюцията, нито достиженията на науката.
 Like_Smoke интересно ми е как си обясняваш искрата/душата, съзнанието. Вярно, еволюционния път от маймуната е ясен, но тя как се пръква? /не е провокация, интересно ми е/

Последна редакция: чт, 31 юли 2014, 13:58 от Autumn*

# 347
  • София
Баща ми, като физик, ми е преразказвал това изказване на Макс Планк.
Непрекъснато се откриват нови и нови чудеса в атома, които никой не може да си обясни без висша сила.

# 348
Like_Smoke интересно ми е как си обясняваш искрата/душата, съзнанието. Вярно, еволюционния път от маймуната е ясен, но тя как се пръква? /не е провокация, интересно ми е/

Би ли дефинирала душа и съзнание, защото са доста разтегливи понятия  Peace

# 349
Да, питам и за двете, едното е със запетайка отелено.  Peace

# 350
  • София
Душата не е доказано, че съществува.
Съзнанието ни се е пръкнало от природата, за да гледаме сериали и да спорим по форуми.

Избива ме на лиготия вече

# 351
Съзнанието ни се е пръкнало от природата, за да гледаме сериали и да спорим по форуми.

newsm10

# 352
Душата не е доказано, че съществува.

Избива ме на лиготия вече
Извини ме, въпросът беше към Like_Smoke. Но пък явно има нужда и от разяснения. Нека ги дефинирам съвсем опростено: съзнание, в смисъла на възможността да отразяваш действителността (субективно пресъздаване на обективния свят) и душа, в смисъла на Платоновата душа.  Peace

# 353
  • в рока
От темата се разбра кой е агресивен и кой не е  Laughing
Плоското чувство за хумор, драги съфорумки , не ви върши услуга.

Лиле, за греха. Ако приемем по- общия смисъл на думата "грях", а именно морално-етичните норми, установени от обществото,лоша потъпка, то  кой не е грешил в живота си? Кой от нас поне веднъж не е произнесъл лъжа, или не е клюкарствал, или не е обидил.
Това искам да кажа, че нищо човешко не ни е чуждо, именно защото сме хора, следователно и грешим.

Няма смисъл повече да се спори, пък и темата не е за това.
Никой няма да убеди другия в нищо.

За себе си съм убедена в съществуването на Господ. Той ми е помагал десетки пъти, случвали са ми се малки чудеса. Не бих се нарекла нито лабилна, нито невежа, нито слабохарактерна, само защото вярвам. Ако не ви е нужна вяра- добре. На мен тя ми помага да се старая  бъда по- добър човек.

Лек  ден на всички!

# 354
За Платоновата душа нямам мнение  Laughing
За мен душа и съзнание са едно и също нещо - работа на мозъка ни, който е чудесен. Чрез компютърна томография на мозъка могат да се видят всички емоции, които изпитваме - това са електрически, метаболитни и магнитни сигнали, които се виждат с ясна прецизност. Знаем, кои са зоните на спомените, как въобще се формират спомените и т.н.
Емоциите са съвсем естествена хормонална реакция на организма ни, наследство от нашите прародители. Те са от изключителна важност за оцеляването ни.

Всички знаем за Алцхаймер - необратими дегенеративни изменения на мозъчната тъкан. Е, страдащите от нея спират да формират нови спомени, забравят стари такива, изменения на личността и емоционалния профил и т.н., което говори за едно - всичко това идва от мозъка като орган, а не от външна душа, която обитава тялото

# 355
Чрез компютърна томография на мозъка могат да се видят всички емоции, които изпитваме - това са електрически, метаболитни и магнитни сигнали, които се виждат с ясна прецизност. Знаем, кои са зоните на спомените, как въобще се формират спомените и т.н.

Направо ти показва всички центрове и кой за какво отговаря, полетата където са спомените и всичко е тримерно и прецизно. Де да беше вярно.
Мозъкът е загадка все още, въпреки, образната диагностика.

# 356
maruska,

Този линк го бистрихме преди десетина страници - нелепо е да се нареждат учени от 15 в до такива от 21 в. Най-малкото е подвеждащо и всеки човек, който малко или много се занимава с данни, ще ви каже, че така не се прави, защото се получава изкривена информация  Peace

Какъв е толкова смисълът на съществуването чак, та да трябва да се уповавам на нещо? Животът си е живот и толкова. Да не говорим, че повечето хора са важни само за себе си и близките си. Обективно погледнато са просто пълнеж - поставям себе си в това число, разбира се.

Съжалявам, за повторението на линка, не съм го видяла. Но щом сте го бистрили, значи трябва да сте го прочели и да знаете, че голяма част от споменатите учени са живяли 20-21 век. А пък тези от по-ранните векове са направили толкова значими открития, без които съвременната наука не би била същата и са безспорни гении. Но явно за някои хора те са просто невежи и ограничени след като вярват във висш разум.

Относно смисълът на съществуването: за мен двигателната сила на живота далеч не се изчерпва само с физическото оцеляване и благосъстояние; стремежите за развитие, мечтите са подхранвани от духовни нужди. Аз лично не виждам смисъл в живуркането ден за ден. В природата няма случайни неща, всичко е в симбиоза и съвсем логично предполагам, че и моето съществуване има някакъв смисъл. И пак по пътя на логиката, търсейки този смисъл, и не го намирайки във физическото си съществуване, вярвам, че има нещо по-значимо, но по-трудно уловимо.

# 357

Този бог, тъй загрижен за хората, досега да беше слязъл при нас да ни се представи, пък после пак да се прави на важен и да се крие.
И преди 2000 години е пратил Христос да ни поеме греховете, сега пак е време за пратеник, че доста сме ги понатрупали.

А, ти дали заслужаваш да ти се представи?
 Учудвам се от тебе Лиляна. Бях останала с впечатлението, че си преподавател - т.е начетен и интелигентен човек.
Сега ще ти го обясня като първокласник, елементарно и разбираемо, не за друго, понеже толкова мога.
Господ е Създател. Създава и човека и му вдъхва душа, съзнание, съвест, тоест свободна воля. Човек сам преценява, посредством волята си какво да прави, какво да мисли, как да се развива, в какво да вярва или да не вярва. Всичко е писано и всичко е по Божията воля, но човекът никога не е лишен свобода на изявите си. Ето аз сега можех да се въздържа от коментар, но не го направих. Упражних правото си на избор. Това може и да не е Богоугодно. Не знам...един ден ще ми се подири сметка.
Господ нито на мен, нито на теб ще се яви даром. Той не е плод на някакво окултно учение, нито фокусник, нито пък продукт на болни фантазии, че да ти се явява току -така.  Той се е явявал, но на хора проявили подвиг- пострадали за Него, отдали  се на пост и молитва, на лишения в Негово име. Свидетелство са житията на светците. И сега не ми обяснявайте, че са  хиперболизирани тези жития. Чудеса са ставали.
Чудеса стават. Но това е много лично нещо и едва ли някой наистина вярващ човек жив на земята ще тръгне в подобни форуми, като този да обяснява за чудесата, които е изжилвал. Има филми, руски  документални особено много, където се говори за чудеса, съвременни, особено за мироточещи икони.  Бих споделила линк при желание от ваша страна. Ще дам един много, ама много прост пример: Вода от един източник- едната е осветена, другата не. Тази която не е осветена става на мехурчета, осветената изглежда съвсем прясна. Но  Господ се познава с душата. Ако ти не искаш да го почувстваш, няма как да го усетиш. Така, че е безсмислено да продължавам да пиша.
 Визирайки твоят пост, не искам да влизам в конфликт, нито с теб, нито с който и да било от "опозицията" , но искам да помоля да спрете да иронизирате. Пак казвам- обидно е за вярващите.
И наистина доста народ си пролича що агресия носи в себе си. И не се учудвам... нормално е, който е далече от Бога да е и агресивен.

Последна редакция: чт, 31 юли 2014, 15:51 от Arde

# 358
Благодаря, но не проявявам интерес към руски документални филми  Peace

# 359
нормално е, който е далече от Бога да е и агресивен.
A още по-кофти като видиш вярващ агресивен... Аз поне съм се нагледала на достатъчно.  Stop

Общи условия

Активация на акаунт