В какво вярвате?

• 17 145
  • 531
  •   1
Отговори
# 360
  • Русе
нормално е, който е далече от Бога да е и агресивен.
A още по-кофти като видиш вярващ агресивен... Аз поне съм се нагледала на достатъчно.  Stop
   Повечето стават много агресивни, ако поставиш под съмнение Несъмненото.  Peace

# 361
нормално е, който е далече от Бога да е и агресивен.
A още по-кофти като видиш вярващ агресивен... Аз поне съм се нагледала на достатъчно.  Stop

Има ги, така е. Много са, някои се борят с това, осъзнавайки порока си. Други не виждат и за тях си има дума- тщеславни, опрелестени, възгордени...
Дълга тема!

# 362
(будизмът е само философия - напротив, имат богове, Мая, например)

Ъ, Естлар, в будизма няма богове, поне не и в учението на самия Буда. Мая значи илюзия на санскрит. Мая също така е майката на Буда, но нито Буда, нито майка му са богове. В будизма, вярата в богове и молитвите към тях са ирелевантни, т.е ако толкова желаеш, можеш и да вярваш в някакъв бог, но това няма никакво отношение към будистките практики.

Не съм сигурна, че мястото на религиите е в училищата. Може би като свободно избираем предмет, но не и като задължително обучение.

# 363
  • София
За мен зачеването, износването и раждането на едно дете е достатъчно чудо.

Не ми трябва да ми се явява никой.

Който иска да учи религия, да ходи на неделно училище.

# 364
Твърдо против религия в училище - има си неделни такива, който желае, може да се възползва  Peace

За износването и раждането на дете - имаше забавна случка с дебат между Докинс и една дама, представителка на креационизма, която постоянно питаше как е възможно така от една клетка да се появи сложен организъм, тръгвайки в посоката, че хората сме много сложни същества и затова непременно трябва да сме създадени от божество. Та той й го каза директно - Вие самата сте го направили госпожо - от една клетка цял човек само за 9 месеца  Peace

# 365
Много интересна религия /учение/ ми е това будизма. Някой, ако може на лични да ме светне по основните неща, ще съм му благодарна. Май е една от религиите, за които знам най-малко.

# 366
  • София
Твърдо против религия в училище - има си неделни такива, който желае, може да се възползва  Peace

За износването и раждането на дете - имаше забавна случка с дебат между Докинс и една дама, представителка на креационизма, която постоянно питаше как е възможно така от една клетка да се появи сложен организъм, тръгвайки в посоката, че хората сме много сложни същества и затова непременно трябва да сме създадени от божество. Та той й го каза директно - Вие самата сте го направили госпожо - от една клетка цял човек само за 9 месеца  Peace

Хайде да не чоплим тази тема, защото знам какво е да се молиш за чудо и че понякога не става и че няма обяснима причина за това според докторите. И че не е толкова лесно да се износи.

ох няма смисъл да споря

Само да те питам Смоук, ти как казваш като ти се случи нещо дългоочаквано и хубаво?
Късмет?
Случайност?

Последна редакция: чт, 31 юли 2014, 16:59 от L'Agent

# 367
Ето линк към четиво, което на мен ми беше интересно, съдържа възгледи и размишления на около стотина "невежи" и "непросветени" учени, повечето носители на нобелова награда, относно вярата в Бог.

http://nobelists.weebly.com/uploads/4/0/2/0/4020654/50-nobelists-bulgarian.pdf

Имаше подобен линк в началото на темата. Та ще се повторя. Айнщайн е агностик, Планк - деист, а Шрьодингер е бил повлиян от будизма, затова не може да става дума за бог. Имай предвид, че много от тези учени са използвали думата "бог" с друг смисъл (метафоричен), а някои цитати са направо извадени от контекста. Да не говорим, че Стивън Хокинг не е никак религиозен и неведнъж е отричал съществуването на Бог или задгробен живот.

# 368
В някои клонове на будизма (например в Япония) има "deities", божества, на които се молят и почитат (Амида Буда). Иначе ползват и някои хиндуистки божества. освен това имат деви и демони, които напълно отговарят на нашите представи за божества. Не вярват в създател, иначе си е цяла плеяда демони и бодхисатви.

Колкото до религия в училище - къде според вас трябва човек да научи в какво вярват различните народи или според вас като срещне хиндуист, например, не трябва да знае в какво вярват?? За мен това е част от културата на един народ. Всички сте чували за Один, Зевс, Буда, Аллах, знаете какво е Тора и Талмуд, ама какво за тях сме научили в училище (контролирано достоверна информация) и какво - заблуди от приятели и интернет. Ако ще един урок в учебниците по история да е, макар че надали ще стигне.

# 369
  • София
Е, така да - нещо като история на религиите.
Но от всичко по малко, без да се набляга на някоя определена.

# 370
  • Русе
  Вярата си е много силно средство и е помагалла на много хора.Независимо дали е вяра в Християнски Бог, сила на духа или в каквото и да е. Въпросът е,че това е личен избор и всеки сам трябва да си го направи.

В училище гледам,че в пети клас се готвят да изучават фолклор, митове, легенди и вярвания за сътворението на света. Мисля, обаче че не е много добре избрана възрастта, ако съдя по моето дете и по интереса му по темата.
  Ето тази книга му препоръчаха.

http://hermesbooks.com/media/catalog/product/cache/1/image/210x3 … /i/mitove_hrm.jpg

# 371
Твърдо против религия в училище - има си неделни такива, който желае, може да се възползва  Peace

За износването и раждането на дете - имаше забавна случка с дебат между Докинс и една дама, представителка на креационизма, която постоянно питаше как е възможно така от една клетка да се появи сложен организъм, тръгвайки в посоката, че хората сме много сложни същества и затова непременно трябва да сме създадени от божество. Та той й го каза директно - Вие самата сте го направили госпожо - от една клетка цял човек само за 9 месеца  Peace

Хайде да не чоплим тази тема, защото знам какво е да се молиш за чудо и че понякога не става и че няма обяснима причина за това според докторите. И че не е толкова лесно да се износи.

ох няма смисъл да споря

Само да те питам Смоук, ти как казваш като ти се случи нещо дългоочаквано и хубаво?
Късмет?
Случайност?

Ами със сигурност не казвам - Благодаря ти Боже  Peace
Просто се наслаждавам на хубавите неща в живота ми, а те наистина са много. Не вярвам в съдба, предначертаности и т.н. Не вярвам, че трябва да има причина, за да ти се случи нещо хубаво или да ти се случи нещо лошо - и двете са част от живота и е добре да го разбираме

# 372
Колкото до религия в училище - къде според вас трябва човек да научи в какво вярват различните народи или според вас

Хубаво би било в училище, но като погледне човек как са написани учебниците им по биология например, очаквам Зевс да роди Буда по времето на Христос.
Неделните училища към църквите, запознават основно с Православието /към православните/  и съответно за другите деноминации. Като вметна, че между самите деноминации няма мир, просто замълчавам.

Иначе погледнато си мнооого права.

# 373
В някои клонове на будизма (например в Япония) има "deities", божества, на които се молят и почитат (Амида Буда). Иначе ползват и някои хиндуистки божества. освен това имат деви и демони, които напълно отговарят на нашите представи за божества. Не вярват в създател, иначе си е цяла плеяда демони и бодхисатви.

В някои клонове, не в учението на Буда. Девите и "божествата" са обяснени тук - http://buddhism.about.com/od/becomingabuddhist/fl/Gods-in-Buddhism.htm .

Цитат
"Tantric meditational deities should not be confused with what different mythologies and religions might mean when they speak of gods and goddesses. Here, the deity we choose to identify with represents the essential qualities of the fully awakened experience latent within us. To use the language of psychology, such a deity is an archetype of our own deepest nature, our most profound level of consciousness. In tantra we focus our attention on such an archetypal image and identify with it in order to arouse the deepest, most profound aspects of our being and bring them into our present reality." (Introduction to Tantra: A Vision of Totality [1987], p. 42)

Цитат
The devas, on the other hand,most of the time are depicted as characters living in a number of other realms, separate from the human realm. They have their own problems and have no roles to play in the human realm. There is no point praying to them even if you believe in them, because they're not going to do anything for you.

Whatever sort of existence they may or may not have really doesn't matter to Buddhist practice. Many of the stories told about the devas have allegorical points, but you can be a devoted Buddhist for your whole life and never give them any thought.

Бодхисатва са хора достигнали просветление, т.е всеки може да е бодхисатва.

Цитат
Bodhisattva is one of the four sublime states a human can achieve in life

# 374

Общи условия

Активация на акаунт