В какво вярвате?

• 17 143
  • 531
  •   1
Отговори
# 375

Хайде да не чоплим тази тема, защото знам какво е да се молиш за чудо и че понякога не става и че няма обяснима причина за това според докторите. И че не е толкова лесно да се износи.

Извънземните са замесени.  Wink  Joy
Знам за какво говориш, спокойно. И аз забременях след молитва.  Wink

# 376

Колкото до религия в училище - къде според вас трябва човек да научи в какво вярват различните народи или според вас като срещне хиндуист, например, не трябва да знае в какво вярват?? За мен това е част от културата на един народ. Всички сте чували за Один, Зевс, Буда, Аллах, знаете какво е Тора и Талмуд, ама какво за тях сме научили в училище (контролирано достоверна информация) и какво - заблуди от приятели и интернет. Ако ще един урок в учебниците по история да е, макар че надали ще стигне.
Бъди сигурна, че не по-малки заблуди ще са изписани и в учебниците. Аз съм против изучаването на религия в училище, както съм против религията да е обвързана с държавата. Ние всички тук как сме научили това, което знаем - къде от нашите родители, приятели, а сега има и интернет - стига човек да иска, всичко може да научи. Но чак да го задължават да почне още от училище.... НЕЕЕ!  ooooh!

# 377
  • Ямбол
....
 Учудвам се от тебе Лиляна. Бях останала с впечатлението, че си преподавател - т.е начетен и интелигентен човек.
....
И наистина доста народ си пролича що агресия носи в себе си. И не се учудвам... нормално е, който е далече от Бога да е и агресивен.
....
И ако съм такъв човек по дифолт трябва да вярвам в бог ли?
Напротив, точно на обратното мнение съм.
Ако подлагам под съмнение съществуването на така описания бог, то това не е агресия.
Не, не само вярващите са добри хора.

# 378
Ей ви и за будизма в Уикипедия на български:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%83%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC

# 379
По отношение на Буда, а и другите религии препоръчвам Сътворението на Гор Видал - много интересна книга  Peace Предполагам на вярващите ще им се стори още по-интересна

Иначе, това е и моето мнение - http://prikachi.com/images/555/7506555Y.jpg

# 380
  • Ямбол
....
Иначе, това е и моето мнение -

Нека да го видят, че е много точно формулирано.

# 381

Накратко, това е човешки аватар Wink . Написаното е метафорично. В будизма има 6 царства на съществуване. Тези 6 царства не са някакви места извън реалността (ад или рай), а са тук на Земята. Асура са просто хора, чието състояние на ума е настроено към завист, ревност и към собственото им его. Е, разбира се, сигурно има и хора, които вярват, че тези "царства" са реални места, но за повечето това е по-скоро в сферата на фантастиката.

# 382
Ето линк към четиво, което на мен ми беше интересно, съдържа възгледи и размишления на около стотина "невежи" и "непросветени" учени, повечето носители на нобелова награда, относно вярата в Бог.

http://nobelists.weebly.com/uploads/4/0/2/0/4020654/50-nobelists-bulgarian.pdf

Имаше подобен линк в началото на темата. Та ще се повторя. Айнщайн е агностик, Планк - деист, а Шрьодингер е бил повлиян от будизма, затова не може да става дума за бог. Имай предвид, че много от тези учени са използвали думата "бог" с друг смисъл (метафоричен), а някои цитати са направо извадени от контекста. Да не говорим, че Стивън Хокинг не е никак религиозен и неведнъж е отричал съществуването на Бог или задгробен живот.

Вече се извиних за повторението на линка. Може би трябва да го правя на всяка страница.

Спори се дали Айнщайн е агностик. За мен той е учен, който е търсил отговор на някои екзистенциални въпроси, което неизменно води до промяна във възгледите с течение на времето.
Агностик е човек, който не твърди, че има или няма Бог или богове. Агностицизмът е философско течение, което твърди, че не знаем каква точно е истината за Бог, боговете и живота след смъртта. Може и да не е бил абсолютно вярващ в Бог, но и не отрича съществуването на висш разум, още повече да се присмива на вярващите.

Между другото Макс Планк също е бил известен със своята толерантност спрямо различните религии и философии. Според уикипедия:  Деизъм (на латински: deus - бог) e религиозно-философско учение, признава съществуването на Бога и сътворението на света, но само като първопричина и отрича Неговото съществуване като личност (теизъм), както и Неговата намеса и контрол на събитията в природата и обществото. Точно това имам предвид и аз в моя пост.

Когато публикувах въпросния линк бях подтикната от едно твърдение в началото на темата, че повечето учени били атеисти. Това просто не е вярно. И това е съвсем логично - много открития са тръгнали от недоказуема имагинерна идея, първоначално отхвърляна от обществото. Сега ни е забавно, че са си мислили, че Земята е плоска. Не се знае идните поколения на какво ще се забавляват.

Другото нещо, което ме провокира е липсата на всякаква толерантност от страна на някои потребителки. Не знам защо си мислят, че категоризирането с обидни етикети на една голяма част от населението ги прави автоматично по-интелигентни. Каквато и философия да изповядваме не трябва да забравяме, че всяко човешко същество е личност със собствени разбирания и воля, и никой няма право да съди и обижда. 

# 383
Това не променя това, че автора има користни цели. Особено щом е сложил Хокинг там.

# 384
Аз съм агностик.  bowuu

Между другото, много ми хареса тая картинка за науката и религията и се замислих дали да не я постна във фейсбук, но тъй като имам много приятели вярващи, май ще се въздържа, за да не ги обидя.  Thinking

Все пак не всички сфери на науката отричат божественото.

# 385
 Simple Smile Мисля, че същината на  1 будизма е, че принц Сидхарта се ражда обикновен човек и се превръща в бог за 1 прераждане. Това е смисълът на всички вътрешни учения-Пътят на Дао, учението на суфите, на есеите, Орфическата школа, богомилството/истинското християнство/, Бялото братсво...Те са учения за вътрешно усъвършенстване, а не за пропаганда и доминиране като тези на чернобрадърите от юдаизма, исляма и християнството. Да, и за познание, но познание, което не се прилага, се нарича ''мъртво знание''.
Само да допълня с 1 цитат линка от Марушка. да, Айнщайн е бил и кабалист, но той е казал и следното:''Целият свят се прекланя пред мене, а аз се прекланям пред великият Учител Петър Дънов от България.''

# 386
Макарон, това е утопия! Защо някой ще сътворява същество със свободна воля и ще го направи непременно добро! Свободната воля не е добрата воля. Тя просто е воля с право на избор, воля, която понася отговорност за решенията си. Няма Бог с добри намерения! Това е инфантилно схващане. Има равновесие, има неутралност, а те съществуват чрез дуалност, чрез минуса и плюса. 

Ами да, ако има бог, то той явно няма добри намерения. Аз ако бях бог, способна и желаеща да създам един нов свят от нищото, щях да направя света добър, без болка и без злини. В нашата природа има баланс и няма как вълкът да не яде малки пухкави зайчета, но това е вярно за нашия свят такъв, какъвто е. Аз пък питам - защо е той такъв, а не по-добър?

Предполагам има няколко отговора: 1) бог е искал да го направи именно такъв (но тогава защо?), 2) бог не е могъл да го направи по-добър, и 3) няма бог и всичко е случайно. Аз коментирам вариант едно - защо някой, който има неограничени възможности да създаде свят и същества каквито си пожелае, ги прави точно такива, каквито сме ние - изпитваме болка, правим лоши неща, унищожаваме и убиваме? Съгласна съм, че в нашия свят без зло няма как да разпознаеш доброто, че е нужен баланс, и т.н. Но това е за нашия свят, аз питам защо този свят не е някой друг. Защото ако няма зло, няма и нужда да разпознаваш добро, то става единствената възможна опция, естествена и вродена. Това не девалвира правенето на добро според мен, просто означава, че хора биха имали съвсем различна природа от сегашната.

# 387
Добре де, да сменя малко темата, че забиваме.
Към почитателите на науката - вярвате ли в съществуването на безкрайно на брой паралелни вселени? За мен това и безкрайността на вселената са неща, които ми е много трудно да си представя, макар че понякога се опитвам да си представя всички безкрайно много разновидности на живота си в другите вселени.

# 388
  • Ямбол
Добре де, да сменя малко темата, че забиваме.
Към почитателите на науката - вярвате ли в съществуването на безкрайно на брой паралелни вселени? За мен това и безкрайността на вселената са неща, които ми е много трудно да си представя, макар че понякога се опитвам да си представя всички безкрайно много разновидности на живота си в другите вселени.
Възможно е. Ако имат край, след него какво има?

# 389
Зависи какво се влага в понятието паралелни вселени  Peace

Общи условия

Активация на акаунт