В какво вярвате?

• 17 181
  • 531
  •   1
Отговори
# 315
  • Ямбол
За да му изпита волята.

Но защо? За да може като се провали да го тикне в ада ли?

Много питаш. Така е удобно да се отговори, а аз само ти препредавам какво са ми отговаряли на мен, когато задам подобни въпроси.
Бог подлагал хората на изпитания и затова им пращал болести и катаклизми. Освен това да не забравяме и удобния дявол, който бърка божията работа. Онзи, който се поддаде на дявола, после бог му го връща до девето коляно най-малко.

# 316
Такава продължителна последователност от събития довела до възникването на примитивна клетка - пробионт."

За съжаление според някои хора пробионта не е бил жив Laughing .

Всъщност механизмът на самото съживяване още не е намерен.
За мен по достоверна е хипотезата, че живота на земята е дошъл от вън, от космоса. Това  разбира се не дава отговор как е възникнал принципно. Не знам обаче експеримент ли е било или отпадък, това земно приключение.

# 317
Такава продължителна последователност от събития довела до възникването на примитивна клетка - пробионт."

За съжаление според някои хора пробионта не е бил жив Laughing .

То и той е една теория. Пък и няма как да се знае жив ли е, или не, при положение че не е известно какво е живот. И аз не мисля че всяко органично съединение е живо.

Откъдето обаче (за мен) не следва, че животът е създаден от бог, освен ако под "бог" не се разбира един универсален отговор на всичко което не знаем.  То за много хора май е точно така - щом не го знаем, значи е "от бога".

# 318
  • Ямбол
А този бог как е бил създаден?
От какво е изграден?

# 319
А този бог как е бил създаден?
От какво е изграден?

О, ние не можем да разгадаем/открием как са направени творенията му, които не само са видими, но подлежат на анализ и изследване, ти искаш Твореца. От друга страна, защо да си губим времето с толкова дребни неща - живот, природа и т.н., Направо автора за ушите и да каже, кое какво е и как се използва. Ми тъй де, "право куме в очи".

# 320
  • Ямбол
Ами не си далече от истината, Нана.
Този бог, тъй загрижен за хората, досега да беше слязъл при нас да ни се представи, пък после пак да се прави на важен и да се крие.
И преди 2000 години е пратил Христос да ни поеме греховете, сега пак е време за пратеник, че доста сме ги понатрупали.

# 321

И преди 2000 години е пратил Христос да ни поеме греховете, сега пак е време за пратеник, че доста сме ги понатрупали.

Не ти ли се е случвало да попаднеш на някой /най често това са от протестантски секти/, който да започне да ти говори, че живеем в последните времена и започва да ти обяснява Откровението от Библията! На мен ми се случвало и искрено се възхищавам на вижданията на такива хора, които успяват да натаманят нещата и най вече, не просто вярват, а са убедени, знаещи, сигурни над 100%.
Едно е да живееш с вяра в Бог, но съвсем друго е да си съчиняваш божествени истории.

# 322
Ако Бог има някаква вина,  то тя е, че е дал на човека свободна воля. Останалото е въпрос на избор на човека. Все пак Бог не е направил човека кукла, която да се управлява дистанционно.
Вината на бог е, че е създал хората именно такива - склонни да правят грешки. Бог е всемогъщ и вездесъщ, нали така - ами тогава да се е напънал и да е измислил начин да даде на хората свободна воля, без да "вдъхва" в тях капацитет да крадат, например.

Въобще тезата, че свободната воля задължително е свързана с възможността за съгрешаване, на мен ми се струва погрешна. Ако е имало бог с добри намерения, той въобще е щял да изключи възможността за вършене на злини. Нали е всемогъщ - във възможностите му е да направи всичко, включително и това, но не го е направил. Оттам и ми се налага изводът, че или на бог не му се е занимавало да елиминира потенциала за греховност от свободната воля на хората, или бог всъщност няма.
Макарон, това е утопия! Защо някой ще сътворява същество със свободна воля и ще го направи непременно добро! Свободната воля не е добрата воля. Тя просто е воля с право на избор, воля, която понася отговорност за решенията си. Няма Бог с добри намерения! Това е инфантилно схващане. Има равновесие, има неутралност, а те съществуват чрез дуалност, чрез минуса и плюса.  Природните закони да не би да са добри. Вълкът ще изяде зайчето, защото е гладен и защото така трябва, за да оцелее. И никой не поставя това под съмнение. Това сигурно го прави убиец, нали! Утрепа хубавото, пухкаво, сладко зайче. Природата е съвършена и е такава каквато трябва да бъде - равновесна, справедлива. Ето тук аз откривам един Бог. Това, че ние имаме възможността да оценяваме нещата като добри и лоши, това не прави същността им такава. Това е само оценката ни за тях - която се формира, знаете, от социокултурни фактори.

# 323
  • София
Така е, няма добро без лошо, няма светлина без тъмнина.

# 324
Ами не си далече от истината, Нана.
Този бог, тъй загрижен за хората, досега да беше слязъл при нас да ни се представи, пък после пак да се прави на важен и да се крие.

Винаги съм се чудила, защо този господин така усърдно се крие  Mr. Green

За зараждането на живота - прокариоти в началото - някъде преди около 3 млрд. години. 800 млн. по-късно се появяват първите еукариоти - т.е. клетки с ядро. И, да, основата на живота е точно такава - аминокиселини, групирани в белтъци и отключващ фактор кислород.

Всъщност същите химични елементи се намират в цялата ни галактика - големият взрив и т.н  Peace Просто на други планети условията не са много ок - или са твърде горещи, или твърде студени. И, да, няма кислород и атмосфера...Как Земята е попаднала на точното място ли - ами от толкова планети, разположени около слънцето - все някоя се е улучила на подходяща позиция  Wink

Честно казано не разбирам защо да е проблем, че сме резултат от еволюция, а не от някакъв творчески заряд на дадено божество? Та ние с шимпанзетата имаме едва 1% разлика в последователността на гените. Самите те имат много по-голяма разлика с горилите - повече от 3%.
По сведения пътят ни с тях се разделя някъде преди около 5 млн. години, за да може преди 3,5 млн. да се появят австралопитеците - моля, прочетете повече за спесимените и фосилите на Мадам Плез, Луси, детето Таунг и т.н.

Дори един прост пример, който всеки може да си представи - ако една жена застане до своята майка, тя до своята майка, която стои до своята майка и така назад във времето - всяка ще прилича със съседната си, но взимайки първата и последната в редицата, то те ще бъдат много различни - опитайте се да си представите вашата пра-пра-пра на н-та степен баба - със сигурност ще откриете много разлики визуално и интелектуално. Защо тогава да отхвърляме пътят, който са извървели предците ни и развитието, през което са минали?

Последна редакция: чт, 31 юли 2014, 10:28 от Like_Smoke

# 325
Направо не мога да повярвам до какви висоти може да се издигне човешката глупост! doh  Crazy Кой очаквате да дойде да ви се представи? Изглежда се очаква появата на някакъв белобрад старец с благ/свиреп поглед? Пък и се прави на важен..... Whistling

# 326
Направо не мога да повярвам до какви висоти може да се издигне човешката глупост! doh  Crazy Кой очаквате да дойде да ви се представи? Изглежда се очаква появата на някакъв белобрад старец с благ/свиреп поглед? Пък и се прави на важен..... Whistling
thumbsup
Много се принизяват разсъжденията, буквализират се с цел да се осмеят и иронизират.

# 327
Ох, Ън, разбира се, че не очакваме, че някой белобрад старец ще се материализира...Шегуваме се или не може  Crazy
Но ако не се материализира, може поне един сигнал да пусне - ехоо, тук съм, в 8ма галактика от ляво на млечния път  Mr. Green

В крайна сметка пак стигаме до това, че човек трябва да живее в мир и баланс със себе си. Примерно тези 10 заповеди в Библията - покажи ми една религия, в която да се пропагандира обратното. Няма такава нали? Ами защото това всъщност не са някакви божествени порядки, а съвсем човешки качества и не е нужно нищо свръхестествено, за да бъдем мили и добри  Wink Ако на някой му е нужно сериозен стимул за това - като отиването в ада, божественото наказание, то той сериозно трябва да се замисли

# 328
  • София
Добре, да оставим Господ на мира.

Но за произхода на живота има поне 7 теории и нито една от тях не е доказана.
За произхода на съвременния човек също са само теории.

Така че още по-малко някой има право да си подкрепя атеизма с тях.

Това е. Никой не печели.

Аз вярвам в нещо и това ме прави по-добра и уверена.

Може би невярващите вярват достатъчно в себе си, че да не им е нужна помощ отвън. Дано.

# 329
От гледна точка на науката ключът е в химията и биохимията  Peace

Останалите теории са в сферата на философията и религията

Общи условия

Активация на акаунт