В какво вярвате?

• 17 174
  • 531
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Вярвам в здравия разум (науката) и във възмездието.
Не вярвам в религии, конспирации, суеверия.

# 61
Вярвам в един  Бог Отец Вседържител, творец на небето и земята и в един Господ Иисус Христос.

/Символът на вярата, който така и не научих на изуст... ooooh!

Последна редакция: вт, 22 юли 2014, 12:23 от ivelinkaaa

# 62
За мен вярата е твърда убеденост в нещо, а не просто някаква догадка или предположение.

Съответно правя разлика между вяра и суеверие.
Суеверието за мен е продукт на страха и на незнанието, докато вярата е знание, защото дава познание за духовните неща.

Мисля, че само човек, който познава истината и се стреми към нея може да бъде истински свободен - освободен от робството на невежеството, страха, на подчинението на слепи правила и закони. Затова и Христос казва на последователите Си:  "ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни"(Иоан. 8:32).

Християнската вяра е формулирана накратко в Символа на вярата.

# 63
  • Драгоман
   Без да съм чела цялата тема бих казала, че вярвам в Бог или Висша сила, както искайте го наричайте, то е едно и също! И знам, че каквото съм поискала силно, съм го получила и съм имала късмет, който ми е дошъл свише!  Praynig Също така вярвам в магии, защото съм намирала живак в къщата си ( за това как ти действат магиите не съм много сигурна, но но знам, че наистина се правят такива неща  Rolling Eyes ) Вярвам и в енергията и силата на мисълта! Simple Smile

# 64
Никой няма да ме вкара в затвора, ако излъжа (не за пари), но един наложен морал може и да ме спре. А общо взето всяка една вяра се опитва да наложи това - морал.

Точно това е лошото, че морал трябва да се налага, а хората не чувстват, че еди как си е правилно. Ако на някой му се върти в главата мисълта за убийство или кражба, но не го прави, защото ще лежи в затвора, то такъв човек не се различава особено от неморалните хора. Поне според мен де.

На мен ми е празно, че вече не се пише по сходната на тази тема, и ако Ън няма против, ще се радвам да разкаже повече, заинтригува ме това което е написала, че не се преражда душата.

Ще си позволя да отговоря, ако може. Тази концепция не е много лесна за разбиране. Тук има доста добро обяснение за душата в будизма - http://en.wikipedia.org/wiki/Soul#Buddhism. Отговора на въпроса ти, мисля, че се крие в този цитат
Цитат
When the body dies, the incorporeal mental processes continue and are reborn in a new body.[38] Because the mental processes are constantly changing, the being that is reborn is neither entirely different from, nor exactly the same as, the being that died.

А тук може да прочетеш по-подробно за будистката теорията на душата - http://www.budsas.org/ebud/whatbudbeliev/115.htm

# 65
За мен вярата е твърда убеденост в нещо, а не просто някаква догадка или предположение.

Съответно правя разлика между вяра и суеверие.
Суеверието за мен е продукт на страха и на незнанието, докато вярата е знание, защото дава познание за духовните неща.

Мисля, че само човек, който познава истината и се стреми към нея може да бъде истински свободен - освободен от робството на невежеството, страха, на подчинението на слепи правила и закони. Затова и Христос казва на последователите Си:  "ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни"(Иоан. 8:32).

И аз съм на същото мнение.

# 66
Събрали сме се Simple Smile

# 67
А общо взето всяка една вяра се опитва да наложи това - морал.

Не мисля, че моралът има нужда да бъде налаган отвън. Той е дълбоко заложен в човека. Няма човек, който да не знае, че е лошо да се краде и убива, а да се дарява и помага е добро.

Различните религии само дават външна формулировка на морала под формата на различни заповеди и наредби. И все пак, ако моралът не извира от самото сърце на човека, тогава имаме само една противна фарисейщина - външно спазване на правилата заради хорското мнение, а не заради самото добро.

# 68
Аз вярвам, че душата се преражда, че всичко се връща, във Вселената няма случайности, в съдбата, че вярата и любовта могат да променят много неща...

# 69
  • София
А общо взето всяка една вяра се опитва да наложи това - морал.

Не мисля, че моралът има нужда да бъде налаган отвън. Той е дълбоко заложен в човека. Няма човек, който да не знае, че е лошо да се краде и убива, а да се дарява и помага е добро.

Различните религии само дават външна формулировка на морала под формата на различни заповеди и наредби. И все пак, ако моралът не извира от самото сърце на човека, тогава имаме само една противна фарисейщина - външно спазване на правилата заради хорското мнение, а не заради самото добро.

Тук може да се поспори.
Ако на едно дете не му обясниш и то доста добре и многократно, че е лошо, въобще няма да му пука! Т.е. - моралът, като набор от правила, по които се живее в обществото, се налага от това общество.

Ако едно дете се отгледа в общество, в което е прието да се убива за "здрасти", то ще го приеме за нормално, а не лошо.

Религията е набор от правила. Твърде много правила понякога.

Затова предпочитам моята си вяра, без религия към нея.

# 70
Аз вярвам, че душата се преражда, че всичко се връща, във Вселената няма случайности, в съдбата, че вярата и любовта могат да променят много неща...

И аз вярвам в прераждането и в това,че няма случайни неща. Чела съм теория, че душите на хората могат да се преродят в животно,ако човекът има дълг към семейството си, и затова трябва да  се хранят бездомните животни. На мен са ми говорили за миналия ми живот, и от това,което чух,си отговорих на много въпроси за сегашния.Като цяло най-много вярвам в съдбата, имам случки,които звучат почти нереално,но съдбата ми е помагала.

# 71
Вярвам, че във всеки човек има и добро и лошо, вярвам в свободния избор /и този да бъдем добри или лоши/. Вярвам, че понякога инстинктите ни дават правилния отговор, но упорито опитвайки се да сме "съзнателни" същества, вършим страхотни тъпотии. Вярвам, че най-ценните неща в живота ни са тези, които нямат външен вид и форма и не могат да се видят или пипнат.

# 72
Вярвам във Вселената,  в реда на нещата. Вярвам в животворната Енергия, която всеки нарича по различен начин - Бог, Аллах, Буда. Вярвам в пресечната точка на тази Енергия и Науката. Вярвам в човека и в правото му сам да избира, в силата, която извира от него и която твори битието. Вярвам в принадлежността на всички ни към нещо общо и цялостно. Не харесвам институционализма на религията, НО разбирам защо с векове го има. Харесват ми всички религии! Интересно ми е да чета за тях и да виждам как хората са измисляли множество канони, репресии и условности, за да подтиснат чувството си за вина, да оправдаят съществуването си. Интересно ми е и това как шепа хора успяват да манипулират и подчиняват на интересите си огромни маси. Бих прекарала евентуален бъдещ живот Wink  в изучаването на религиите, гностицизмът ме привлича!

# 73
  • София
Вярвам във Вселената,  в реда на нещата. Вярвам в животворната Енергия, която всеки нарича по различен начин - Бог, Аллах, Буда. Вярвам в пресечната точка на тази Енергия и Науката. Вярвам в човека и в правото му сам да избира, в силата, която извира от него и която твори битието. Вярвам в принадлежността на всички ни към нещо общо и цялостно. Не харесвам институционализма на религията, НО разбирам защо с векове го има. Харесват ми всички религии! Интересно ми е да чета за тях и да виждам как хората са измисляли множество канони, репресии и условности, за да подтиснат чувството си за вина, да оправдаят съществуването си. Интересно ми е и това как шепа хора успяват да манипулират и подчиняват на интересите си огромни маси. Бих прекарала евентуален бъдещ живот Wink  в изучаването на религиите, гностицизмът ме привлича!

202uu

# 74
Аз вярвам, че каквото изпратиш към света - мисъл, дума или действие
се връща към теб или към децата ти.
Вярвам, че добротата и красотата ще спасят света.
Вярвам в Бог.

Общи условия

Активация на акаунт