В какво вярвате?

• 17 280
  • 531
  •   1
Отговори
# 210
Ябълката е символ на първородния грях.
Поне 20 пъти съм казвала, че вече не ме кефи религия, според която всички хора се раждат грешни и виновни.

Ами ако е така? Grinning
Нали всички се раждаме смъртни?
Може пък и да сме виновни.

Мисля, че неприятното не е толкова във вината.
В ежедневието си постоянно грешим и в повечето случаи го осъзнаваме. Въпросът е как останалите се отнасят към нашата вина. Дали ни вярват, дали ни прощават или ни натякват грешката с ожесточение.

# 211
Ябълката е символ на първородния грях.
Поне 20 пъти съм казвала, че вече не ме кефи религия, според която всички хора се раждат грешни и виновни.

Ами ако е така? Grinning
Нали всички се раждаме смъртни?
Може пък и да сме виновни.

Мисля, че неприятното не е толкова във вината.
В ежедневието си постоянно грешим и в повечето случаи го осъзнаваме. Въпросът е как останалите се отнасят към нашата вина. Дали ни вярват, дали ни прощават или ни натякват грешката с ожесточение.
В какво?  Simple Smile Че живеем ли?

# 212
Според мен именно цинизмът ни пречи да възприемем духовните неща от християнската религия. За някои те са "тинтири-минтири" - празна работа, измишльотина или лъжа, разпространявана от хитри и безскрупулни хора, глупост или нещо друго... Но не са ли именно нашите очи тези, които изкривяват правилното възприемане на нещата? И не възприема ли всеки нещата според собствената си нагласа? Може би заради това Христос казва, че духовните неща трябва да се възприемат не иначе, а само с чисто сърце, с детска простота и незлобивост. Сърцето на човека, а не хладния разум е този, който възприема духовните неща. А това не е никак лесно - да бъдеш едновременно чист като дете, и разсъдлив като зрял човек. Може би затова истински вярващите са рядкост.

За какъв цинизъм става въпрос, когато отказвам да повярвам, че Земята е на 6000 години ? Ясно е, че на много места в Библията са използвани метафори, но на други, авторите си позволяват да правят твърдения отдавна отречени от науката.
Как да възприема "приказка" за морала, в която има заповеди за убийства, изтребване на цели народи и унищожаването на техните религиозни символи, и прочие не особено миролюбиви действия ?!

# 213
О, да, разбира се, че наводнения и природни катаклизми е имало. Сведения за такова голямо наводнение има открити върху вавилонска плочка, която е разчетена от Финкел мисля беше от Британския музей. Та най-вероятно въпросният ноев ковчег, който после в легендите става все по-голям и по-голям, е бил просто голяма кръгла сламена лодка. И до ден днешен в тази област хората използват такъв тип салове за превозване на стоки и животни по реките  Peace

Но това с животните по двойки, пък после как всички били издавени и само едно семейство оцеляло... Crazy Пак стигаме до момента на кръвосмешение при хора и животни, генетичните последствия след това и т.н. - просто когато са ги писали тези неща не са били наясно. Те и през Средновековието не са били наясно и затова са се женили братя и сестри - пример за такава аномалия е т.нар. Хабсбургова уста

# 214
Мислех, че темата е "В какво вярвате?", а не "Да докажем колко невежи са християните".  Tired Живеем в демократична държава, нека всеки вярва в каквото иска и да уважавме избора на останалите.

# 215
Естествено,че организираните религии са бизнес. Муун и Л.Р.Хъбард много добре го показаха и на слепите.

# 216
  • София
Бистрим християнството, защото него познаваме най-добре.

# 217
  • Ямбол
А какво подтиква хората да вярват в каквото и да е свръхестествено като бог, извънземни, висши сили, магии?

Какво обяснение  ще дадеш за това например?

http://www.envasion.net/2003/pix/nasca4.jpg

Никакво. Какво е това? Къде е? Някакво изображение. Нито съм го виждала, нито съм го изследвала. Сигурна съм, че има обяснение, което не е свързано с висш разум.

А какво подтиква хората да вярват в каквото и да е свръхестествено като бог, извънземни, висши сили, магии?

А защо слагаш и извънземните тук  newsm78 ? Учените полагат доста усилия в доказването и търсенето на извънземни форми на живот.....
Наредих ги при останалите като форма на обяснение на свръхестествените неща. Иначе не отричам вероятността да съществуват други биологични видове извън нашата планета, които може и да са мислещи като нас или подобно на нас, но може и да са съвсем различни, приспособили се към техните условия на живот.

# 218
Извинявам се, отрязала съм надписа. Това е рисунка - паяк, от платото Наска в Перу. Датират от преди 2000 години. Като цялостно изображение се виждат само отгоре. Няма точно научно обяснение има хипотези. Та въпросът беше какво би обяснила ти на детето си примерно, ако то те пита?

# 219
Не ми казвайте сега, че изображенията в платото Наска са божие дело. Може наистина да има общо с извънземните, както се предполага.

# 220
Не ми казвайте сега, че изображенията в платото Наска са божие дело. Може наистина да има общо с извънземните, както се предполага.

Хм, изображенията са едно на ръка. То там направо си има оформена писта за кацане, само че сега не ми се търси снимката  Simple Smile

# 221
  • Ямбол
....Та въпросът беше какво би обяснила ти на детето си примерно, ако то те пита?
На мен не ми е проблем да обясня на детето си, че не знам и нямам обяснение, при положение, че и други хора, които са запознати по-отблизо, също нямат обяснение. Може да му обясня, че някои неща нямат отговори и обяснения и това е напълно нормално. Защо трябва да давам за всичко обяснения - не знам и готово, ако някой друг знае, може да потърся информация и да си го обясня.

# 222
Бистрим християнството, защото него познаваме най-добре.
Не, не вие не "бистрите" Християнството и освен 1-2 участнички останалите и идея си нямате от него.

# 223
  • Ямбол
Чак пък идея, това беше много силно изхвърляне. Посмали малко.

# 224
Как мислиш с прочитане на Библията добива ли се представа за християнството?
А като допълним малко исторически книги за Свети Петър, св. Франсиск и св. Августин , Кръстоносните походи, Инквизицията и Християнството в Русия, дали съм добила една идея поне?

Можем да добавим в тюрлю-гювеча и Гор Видал Wink

Общи условия

Активация на акаунт