В какво вярвате?

• 17 231
  • 531
  •   1
Отговори
# 225
не бъркайте религията с историята на църквата Peace Религиите са преди всичко философски системи имного хора ги разглеждат точно така (при това са удивително интересни, ако четете за тях непредубедено, т.е. без да имате чувството че ви се прави пропаганда)

Спорите дали религиозните хора са невежи, такъв спор според мен е излишен. Който е невеж е невеж, без значение дали се кълне в бог или в науката

За доста хора "науката е слънце", но при все това са удивително невежи и повърхностни   

Характерно за невежите хора от двете групи е това дето твърдят, че са достигнали предела на човешкото знание.

Не е ли по-лесно да приемем, че има неща, които не можем да обясним и затова са свободна зона  Crazy т.е. всеки може да вярва в ткаквото си реши.

За себе си, не съм религиозна, вярвам в еволюцията, струва ми се стройна и логична теория (бтв истинските учени знаят, че няма "истина", има теория, която все още никой не е доказал като грешна). Никак не ми е трудно да разбера биологичния път от амебата до хомо сапиенс.

Еволюцията обаче не дава отговор на въпроса как е сътворен животът и какво всъщност е живот. Бог (поне за мен) никак не е убедителен отговор, но пък и че има някакво нещо, което ни прави повече от химически съединения и групи клетки, в това съм убедена.

Sinn.Sage коя от книгите на Видал препоръчваш? Четох наскоро "Сътворението" и страшно ми хареса тоя автор, искам още да чета.

# 226
  • Ямбол
Не всички невежи хора са религиозни, но всички религиозни са невежи в едно отношение. От това твърдение изобщо не следва, че нерелигозните не са невежи и този, който прави такова заключение, най-вероятно е един невежа по отношение на логиката.

# 227
Не всички невежи хора са религиозни, но всички религиозни са невежи в едно отношение.

Кое отношение? Че вярват в Бог? Бог е една теория. Да, парадоксално е, че е абсурдна и при все това още никой не е успял да я докаже като грешна  Laughing Аз също не мога я приема, но не мога да я отрека с абсолютно доказателство, така че откъде-накъде ще наричам някого невежа задето е избрал да вярва в тази теория.

По същия начин той ми вика на мен, защото не вярвам в бог.

И кво, седим и си викаме "ти си невежа!" като тригодишни.

То последните страници от темата това и представляват де.

# 228
По темата тук бих ти препоръчала На живо от Голгота, както и Юлииан.

Да, религиите са философски системи, но религиозните институции са най-вече финансови и политически. Simple Smile

# 229
В тази тема явно няма нито един пишещ, който да се сети, че Библията е книга, която не се чете като останалите книги. Някой трябва да ти я тълкува. Иначе все ще се възмущаваш, че хората се раждали грешни и виновни, ще се чудиш що за теория е Бог и какво ли не още. Библията се чете накрая след всички книги, а не преди. Аз още не съм стигнала до нея и затова не я коментирам. Simple Smile
Пък и темата беше за вярванията, не за Библията. Мислех да пусна един текст, който е съвсем в тон със зададената тема, а и е твърде любопитен и интересен , но като гледам как се обсъжда тук, се отказах. Ще се включа пак като отмине обсъждането на християнството.

# 230
  • Ямбол
В тази тема явно няма нито един пишещ, който да се сети, че Библията е книга, която не се чете като останалите книги. Някой трябва да ти я тълкува. Иначе все ще се възмущаваш, че хората се раждали грешни и виновни, ще се чудиш що за теория е Бог и какво ли не още. Библията се чете накрая след всички книги, а не преди. Аз още не съм стигнала до нея. Simple Smile
И защо пък трябва да вярвам на нечие субективно тълкуване? Аз глава нямам ли си?
Кой е казал, че има точно определен начин на тълкуване на библията, господ ли?

# 231
През цялото време говоря от мое име, моето виждане, моето мнение - не ангажирам никого с него  Peace

Не разбирам, какво има да й се тълкува на библията - стигне ли се до тълкувания, то работата е ясна - интерпретации много и както е угодно на тълкуващия. Самият факт, че от множество са останали само няколко евангелия говори за внимателен подбор. А и всички евангелия са написани много години след предполагаемото съществуване на исус - обективност?

# 232
И защо пък трябва да вярвам на нечие субективно тълкуване? Аз глава нямам ли си?
Кой е казал, че има точно определен начин на тълкуване на библията, господ ли?

Не случайно те питах за картинката. Нещо просто, видимо и същевременно необяснено. Защо не подходиш по същия начин към вярата в Бог, религията, Библията и всичко онова, което не разбираш точно толкова, колкото и картинката. Самата ти казваш, че не всичко има отговори, същевременно изискваш отговори от другите, а като ти дадат такъв тръгваш да обиждаш.

# 233
В тази тема явно няма нито един пишещ, който да се сети, че Библията е книга.....
Имaлa съм удоволствието дa тълкувaме Библиятa кaто литерaтурно произведение в училище, в студентските си години с теолози, a след товa и в църквaтa с отецa. Е, и? Продължaвaм дa твърдя, че е религия основaнa нa винaтa, нa грехопaдението и товa според мен е слaбото звено, но и нaй-силното й оръжие. И все пaк е прекрaснa имa много, което човек може и е хубaво дa вземе от нея.

# 234
  • София
В тази тема явно няма нито един пишещ, който да се сети, че Библията е книга, която не се чете като останалите книги. Някой трябва да ти я тълкува. Иначе все ще се възмущаваш, че хората се раждали грешни и виновни, ще се чудиш що за теория е Бог и какво ли не още.

Тълкували са ми я свещеници и точно в литургията непрекъснато се говори за изкупването на първородния грях и т.н. Достататъчно съм ходила на църква, на неделно училище, чела съм Библията и други книги. Даже съм превеждала.
Стига толкова. Мисля, че съм пораснала достатъчно ,за да отрека някои неща, да имам моя вяра и да съм във мир със себе си.

# 235
  • Ямбол
....Защо не подходиш по същия начин към вярата в Бог, религията, Библията и всичко онова, което не разбираш точно толкова, колкото и картинката.
Библията, бог и религията съм убедена, че са измислени и това не се притеснявам да го обясня на детето си.
Докато изображението може да се види и изследва, то измислиците за бог и приказките в библията няма начин. Достатъчно ми е само едно противоречие, за да не приема религията.

# 236
Sinn.Sage, мерси  Peace

# 237
Библията е книга, която не се чете като останалите книги. Някой трябва да ти я тълкува.

Колкото са тълкувателите, толкова са и тълкуванията.

Продължaвaм дa твърдя, че е религия основaнa нa винaтa, нa грехопaдението и товa според мен е слaбото звено, но и нaй-силното й оръжие. И все пaк е прекрaснa имa много, което човек може и е хубaво дa вземе от нея.

Много религии се основават на това. Роден грешен, не значи ли по-скоро роден с грешна природа, такъв какъвто има способност да греши, а не роден с грехове ?

# 238
  • София
Копирам:

„Затова, както чрез един човек грехът влезе в света, а чрез греха – смъртта, и по такъв начин смъртта премина във всички люде чрез един човек, в когото всички съгрешиха; така чрез един Човек сега влиза в света оправданието, а чрез него и животът…” (Рим. 5:12). Така според Новия завет Иисус Христос принася своята жертва именно за да изкупи първородния грях, да заличи, като втори Адам, стореното от първия, и да възстанови изгубената хармония между Бога и човека.

# 239
  • Русе
  То и Алиса в страната на чудесата трябва да се чете с тълкуване.

Общи условия

Активация на акаунт