В какво вярвате?

• 17 206
  • 531
  •   1
Отговори
# 240
  • София
  То и Алиса в страната на чудесата трябва да се чете с тълкуване.

О, да. Ама те оставят да си я тълкуваш сам.

А не: http://www.newadvent.org/cathen/11312a.htm Crazy
Луд да станеш. Тоя тълкувал това, оня онова, трети трето и т.н.
Отивам да спя...
Мир и любов! Praynig

# 241
Библията е книга, която не се чете като останалите книги. Някой трябва да ти я тълкува.
Много религии се основават на това. Роден грешен, не значи ли по-скоро роден с грешна природа, такъв какъвто има способност да греши, а не роден с грехове ?
За способността да се греши е ясно. Но в християнството се раждаш с грях, носиш грехопадението в себе си, което е направила Ева и като неин потомък неизбежно си грехопаднал. Щом тя е разрушила връзката между Бог и човек, то потомците носят белега на това падение и единствения начин да изкупиш този грях е чрез вярата си в Създателя. Все пак именно грехът е причина за смъртта, а животът във вяра осигурява вечен живот отвъд, но не защото си го заслужил, а само по Божията милост. Т.е не ти е много сигурно спасението.  Peace

# 242
Докато изображението може да се види и изследва, то измислиците за бог и приказките в библията няма начин.

Напротив, Библията занимава много хора, не само теолози и вярващи, а също и историци, археолози... Колкото и невероятно да ти звучи, до момента няма откритие, което да противоречи на написаното. Ако съдиш по БПЦ е друг въпрос.  Grinning

# 243
  • Ямбол
Значи сътворението отпреди 6000 години го пише на друго място, така ли?

# 244
Докато изображението може да се види и изследва, то измислиците за бог и приказките в библията няма начин.

Напротив, Библията занимава много хора, не само теолози и вярващи, а също и историци, археолози... Колкото и невероятно да ти звучи, до момента няма откритие, което да противоречи на написаното. Ако съдиш по БПЦ е друг въпрос.  Grinning

Може ли примери за конкретно откритие/открития, които да потвърждават написаното или част от него в библията?

# 245
  • София
Има някои открития, отпреди около 1000 години, които съпадат донякъде с някои истории от Новия завет.

За потопа има няколко теории.

Та ако си затвориш лявото око и си наклониш главата на 190 градуса може и да съвпаднат на 100%. и да не противоречат. Mr. Green

# 246
Като изключим, че будизмът, шинтоизмът, даоизмът и хиндуизмът се водят религии... Само йога не, но пък тя е базирана на джаинизма. Т.е един будист, който вярва в прераждането не е вярващ? Мисля, че преди да продължим темата ще трябва да дефинираме какво е вяра.
Добро предложение като начало Peace

# 247
Разбрах за тази тема и реших да се метна в нея.
Аз не вярвам в нищо, но и не отричам нищо. Допускам, че всичко може да е по всеки известен начин или по никой, като същевременно уважавам чуждата гледна точка и правото на човек да търси утеха, където го влече. Мен лично ме влече към по-мистериозни неща.  Laughing

П.П. Винаги ми е било чудно защо пишете за Библията с малка буква - дори да не вярвате написаното в нея, това е ЗАГЛАВИЕ на книга, все едно да пишем клетниците вместо Клетниците.  newsm78

# 248
 То и Алиса в страната на чудесата трябва да се чете с тълкуване.

Peace И аз това казвам.
И приказка да четеш, пак трябва да се размислиш малко.
Още повече това се отнася до книга като Библията.
Повечето хора май я четат по диагонал и с предразсъдъци.

Може ли примери за конкретно откритие/открития, които да потвърждават написаното или част от него в библията?

Библията, доколкото знам не е написана с цел да се ограмотят хората по естествознание.
Целта й е съвсем друга - тя е разказ за духовната история на човечеството. Дори в множеството войни, водени от евреите със съседните народи, трябва да се търси духовен смисъл, а не да се гледа на това като на обикновено историческо събитие или като на свидетелство за човешка кръвожадност.

И изобщо ми се струва странно хора, живеещи в ХХІ век, дребнаво да се взират в Библията и да търсят там единствено противоречия със съвременната наука, сякаш тя е написана с цел да ни ограмотява в научната област. Изненадвам се, защото не мисля, че съвременният човек се интересува само от наука и я търси дори в Библията. Количеството окултна и друга литература, която се изписа и издаде в последните десетилетия, показва, че съвременния човек има и духовни търсения. Друг е въпросът къде търси духовното.

И се изненадвам защо не се коментира тук окултната литература. Тя се чете повече дори от Библията. А и в нея има доста по-странни за вярване неща, отколкото в Библията.

Последна редакция: ср, 30 юли 2014, 11:46 от simpatikonia

# 249
  • в рока
Защо трябва да съм невежа, щом вярвам в Бог? Не разбрах, простете ми.

Не знам дали ще ми повярвате, но откакто се помня като личност , аз вярвам.

Не произхождам от религиозно семейство, изобщо даже. Повечето са пълни атеисти.

За мен е толкова естествено да вярвам, колко и за вас да не вярвате.

# 250
  • Русе

И се изненадвам защо не се коментира тук окултната литература. Тя се чете повече дори от Библията. А и в нея има доста по-странни за вярване неща, отколкото в Библията.
    Може би точно затова. Повече въображение,повече свобода, повече изява. Тези неща не се толерират особено във въпросното четиво.

# 251
  • Ямбол
....
Защото вярваш, че той сътворил света преди 6000 години, защото вярваш, че Мария е заченала непорочно, защото вярваш, че всички са били грешни/виновни и дошъл един да им изкупи греховете, защото вярваш в още куп подобни нелепости, което аз наричам невежество.

# 252
  • София
Аз съм чела по-скоро разни неща като "Изкуството да бъдеш Бог" , отколкото окултна литература.
Признавам, че Морган Скот Пек ме вдигна от най-дълбоката дупка, в която съм била и повлия основно на вярванията ми и на цялата ми философия за живота.

# 253
  • в рока
 Не , Лиляна, не вярвам във всичко написано в Библията, или по-точно не я тълкувам буквално. Не бъркай понятията  дълбоко религиозен и просто  вярващ.  Peace Разбира се , че всички сме грешни, ако не бяхме, нямаше да сме хора, а богове.

# 254
....
Защото вярваш, че той сътворил света преди 6000 години, защото вярваш, че Мария е заченала непорочно, защото вярваш, че всички са били грешни/виновни и дошъл един да им изкупи греховете, защото вярваш в още куп подобни нелепости, което аз наричам невежество.

Благодаря, че ни изясни какво е невежество. Аз имах съвсем други представи за него.

Общи условия

Активация на акаунт