В какво вярвате?

• 17 189
  • 531
  •   1
Отговори
# 270
Точно същите въпроси са ме терзаели, че и отгоре. Защо бог, ако го има, допуска невинни същества да страдат? Войни, природни бедствия, сполетяващи новородени бебета (които едва ли са съгрешили) наравно с възрастни?

Аз нямам проблем с това. За да съществува всичко, което виждаме, трябва да има дуалност. Иначе нищо не би съществувало. Ако нямаше нещастия, нямаше да различаваме доброто от злото. Това, че има страдание, не доказва, че няма бог, нито пък, че го има.

# 271
  • Русе

Това, че има страдание, не доказва, че няма бог, нито пък, че го има.
    Но се обезмисля наличието на бог, като съдия и мерило.

# 272
Недоумявам защо с такова настървение приписвате на Бог всяко зло на земята? Квалификациите - садист, психопат, воайор, нямам намерение да коментирам, защото са очевидно безумие.

Според вас хората нямат ли вина за всички ставащи войни, катастрофи, за страданията на вдовици и сираци? Ако Бог има някаква вина,  то тя е, че е дал на човека свободна воля. Останалото е въпрос на избор на човека. Все пак Бог не е направил човека кукла, която да се управлява дистанционно.

Ако можем да променим някак волята на всеки човек трайно към доброто, светът може да се превърне в истински рай. "Лошото" в случая е, че по този начин можем да променим само себе си. Пробвайте, за да видите, че не е лесно да се прави само добро. Много е лесно  да се хвърля вината върху Бог. Наблюдавайки света, намирам, че единственото несъвършено нещо в него е човека, макар че все още съществуват и хора, които показват на дело, че това може да се промени.

# 273
  • Русе
Наблюдавайки света, намирам, че единственото несъвършено нещо в него е човека, макар че все още съществуват и хора, които показват на дело, че това може да се промени.
  Затова се чудим, защо го е създал.

# 274
Отговорът се съдържа в цитата, който си ползвала.
Но тук явно само се пише, без да се чете Grinning.

# 275
  • Русе
Наблюдавайки света, намирам, че единственото несъвършено нещо в него е човека, макар че все още съществуват и хора, които показват на дело, че това може да се промени.
  Затова се чудим, защо го е създал.
     Преди няколко поста,ставаше въпрос, че мерилото е спорна работа. Така че от тук кой на къде и как ще се променя остава висящо. За едни ще е добро едно, за други друго, а пък уж отправната система е абсолютна - Бог.

# 276
Защо трябва да съм невежа, щом вярвам в Бог? Не разбрах, простете ми.
....
Защото вярваш, че той сътворил света преди 6000 години, защото вярваш, че Мария е заченала непорочно, защото вярваш, че всички са били грешни/виновни и дошъл един да им изкупи греховете, защото вярваш в още куп подобни нелепости, което аз наричам невежество.

Къде е казала, че вярва че света е сътворен преди 6000 год, Защо си измисляш?
Ти сериозно ли пишеш тези неща???
Наистина, се учудвам, ама дивя се направо.. Уж за интелигентни хора се имате.
Едва ли има грамотен човек, който да счита, че светът на 6000 години...
Тук говорим за нещо съвсем различно, ама ти няма как да го разбереш, понеже самата ти не желаеш  да си отвориш очите,
Знаеш ли, човешката душа има различна вместимост- твоята може да побере толкова.
Останалата част от поста ти не мога и не желая да коментирам, защото смятам, че думите ти са крайно обидни и неуважителни, което изобщо да не ти прави чест!
Мир ти желая!

# 277
  • Ямбол
А аз ти желая един ден да прогледнеш, по-точно да проумееш.

# 278
  • инфантилно и разглезено хлапе

Защо трябва да съм невежа, щом вярвам в Бог? Не разбрах, простете ми.
....
Защото вярваш, че той сътворил света преди 6000 години, защото вярваш, че Мария е заченала непорочно, защото вярваш, че всички са били грешни/виновни и дошъл един да им изкупи греховете, защото вярваш в още куп подобни нелепости, което аз наричам невежество.

А атеистите понеже пращят от акъл все още вярват, че са полумаймуни(пардон, братовчеди на маймуните)
и че живота се бил самозародил от нищото,
въпреки че учените и категорично отхвърлят последното твърдение и доказват, че самозараждане на живота не е възможно.

Науката доказа на практика, че основната теза, върху която се гради целия атеизъм е лъжа и заблуда. След като не може да има самозараждане на живота, следователно не може да има и произход на хора от маймуни.

Но почти всички атеисти са с толкова промити мозъци, че безусловно вярват и настояват, че живота уж се бил самозародил от нищото.

За мене атеизма е просто една празна религия подходяща за наивни и ограничени хора.

# 279
Ако Бог има някаква вина,  то тя е, че е дал на човека свободна воля. Останалото е въпрос на избор на човека. Все пак Бог не е направил човека кукла, която да се управлява дистанционно.

Вината на бог е, че е създал хората именно такива - склонни да правят грешки. Бог е всемогъщ и вездесъщ, нали така - ами тогава да се е напънал и да е измислил начин да даде на хората свободна воля, без да "вдъхва" в тях капацитет да крадат, например.

Въобще тезата, че свободната воля задължително е свързана с възможността за съгрешаване, на мен ми се струва погрешна. Ако е имало бог с добри намерения, той въобще е щял да изключи възможността за вършене на злини. Нали е всемогъщ - във възможностите му е да направи всичко, включително и това, но не го е направил. Оттам и ми се налага изводът, че или на бог не му се е занимавало да елиминира потенциала за греховност от свободната воля на хората, или бог всъщност няма.

Точно същите въпроси са ме терзаели, че и отгоре. Защо бог, ако го има, допуска невинни същества да страдат? Войни, природни бедствия, сполетяващи новородени бебета (които едва ли са съгрешили) наравно с възрастни?
Аз нямам проблем с това. За да съществува всичко, което виждаме, трябва да има дуалност. Иначе нищо не би съществувало. Ако нямаше нещастия, нямаше да различаваме доброто от злото. Това, че има страдание, не доказва, че няма бог, нито пък, че го има.
Може, може - не те обвързвам с мнението си, само се присъединих аз към твоето. А иначе различаване на добро от зло е необходимо в нашия свят. Ако бог го беше създал без възможност за вършене на злини, способността за различаване между двете нямаше да е необходима.

# 280
  • Ямбол
....
 Науката доказа на практика, че основната теза, върху която се гради целия атеизъм е лъжа и заблуда. След като не може да има самозараждане на живота, следователно не може да има и произход на хора от маймуни.....
Коя е тази наука? Я дай да я видим. Само без православие.ком

# 281
  • Русе
   BlueIce, доста скокове из науката гледам че правиш. Всъщност учените в момента си бият главата, как изобщо материята се е пръкнала от нищото. То на този въпрос никой не дава отговор нито религия, нито наука.

# 282
понеже пращят от акъл все още вярват, че са полумаймуни(пардон, братовчеди на маймуните)
и че живота се бил самозародил от нищото,
въпреки че учените и категорично отхвърлят последното твърдение и доказват, че самозараждане на живота не е възможно.

Това в някой религиозен сайт ли го прочете ?!

Науката казва не само, че биологичните форми на живот са плод на химични процеси, а и че самата Вселена е възникнала от нищото (квантови флуктуации във вакума).

# 283
   BlueIce, доста скокове из науката гледам че правиш. Всъщност учените в момента си бият главата, как изобщо материята се е пръкнала от нищото. То на този въпрос никой не дава отговор нито религия, нито наука.

Да ви кажа, май науката е започнала да дава отговор на въпроса как се е пръкнала вселената, а именно чрез спонтанно зараждане на материя точно от нищото. Водих разговор за това с един твърде начетен младеж, който ми го обясни надълго и нашироко, но аз, да ви кажа, не успях да му следя доказателствата и теориите, защото не разбирам от физика. Помня есенцията - има проведени експерименти, при които при определени условия атом се е самосъздал, спонтанно се е зародил. Адронният колайдър също беше споменат в разговора, също и хигс бозонът и антиматерията. Но ми е пълна тъмна Индия, признавам, та по-добре да не опитвам да го обясня.  Embarassed

ПС - кръстена съм. Много ми е неприятно, че БПЦ не предлага възможност за "откръстване", т.е. премахване на името ми от разните им регистри (ако си водят такива) или поне издаване на свидетелство, което да инвалидира кръщелното ми такова. Чувствам се сякаш са се възползвали и продължават да се възползват от невъзможността ми да упражня свободна воля като невръстно бебе.

Edit: Май СлънцеЛуна говори за същото, за което и аз, сега се сетих, че и моят приятел говореше за вакуум.

# 284
Материалистите и черноризците да не се скарахте нещо? Popcorn

Общи условия

Активация на акаунт