Домакини 41 / лятото е вече тук

• 53 040
  • 741
  •   1
Отговори
# 120
Добро утро!
Смърфи, специално за теб  http://vbox7.com/play:22c761be&start=5

# 121
  • при късмета
Добро утро!
Смърфи

Честит рожден ден! Да си много обичана, ценена и щастлива  Hug
Вале, всичко на Шелдън е за препоръчване. Това съм го чела като "Обратната страна на луната", ама много отдавна
Ох, с тези у-ща. И мен започва тази треска да ме тресе, че още нищо не съм решила. Нито къде, нито откога  ooooh!
Калинка, това с японците ми хареса  Joy
Креми, как е Сашо?
Много ми се спи в последно време  smile3507 Ще излезем малко с шефа на разходка
Гушки на всички

# 122
Хайде и аз да почерпя за моя рожденик днес-мъжо помъдрява с още еднa година. Heart Eyes

Скрит текст:

Днес е на работа,та ще празнуваме може би утре.
Смърфи-честито и тук!!! Hug  bouquet

Cнощи ви прочетох,но валя и гърмя и всичко пак загасих.
Креми-да се оправя бързо малкия юнак-имало лош вирус пак. Confused
Марче-завид са тишината и на мен ми харесва да няма никой и аз да си стоя с плетката и книжката. Heart Eyes  А терасата ти е страхотна с тия цветя.
Вио-да си изкарате една страхотна почивка и да се заредиш с много положителни емоции!!!
Джейми-давай смело с кормуването!После не спирай да караш.
Моренка-книгите от поредиците със списанията са хубави повечето,има и някои ,които едвам ги изчитам.От миналата година си ги купувам.А снимките на Гушкан както винаги са страхотни.  bouquet
Понеже станах рано днес да изпратя мъжо на работа и сега се отправям към леглото с книжка в ръка и почивка. Wink
Приятен ден момичета!!!

# 123
Добър ден момичета!!! Деня започва страхотно - с торта, коктейли, музика....  Heart Eyes
Писенце да ти е здрав половинът, много да се слушате и обичате! Поднасям ти тези цветя, но са от чужда градина  Joy

Креми как сте днес?
Вале с нетърпение чакам да ми кажеш за книжките - сина ми е на възраста на малката ти. Не си спомням дали ти казах, когато сподели за "Сянка" на Майкъл Марпурго - казвам на малкия, а той съобщава - "ама ние в училище учим за него и неговите книги". Та от ибея купих пакет от 12 книги - чете ги с огромен интерес.
За училищата тук няма драма - драмата е за мен, че не познавам системата, но като изчетеш всички нормативни документи, влезеш в сайта на всяко училище и почват да ти се изясняват нещата - просто без четене не става. Та - всички училища дават качествено образование - това не подлежи на съмнение!!! Когато се прави оценка на училището, инспекторите се водят от %деца достигнали макс. ниво знания за съответната възраст, сигурността на децата в училище - пример - децата играят на гоненка в двора и дете бута сина ми, който пада и си ожулва коляното без да има и капка кръв - това се отчита като инцидент и прибирайки детето от училище, ми дават протокол как е станало и какви наранявания има сина ми. Такива инциденти намалят оценката на училището. Друг фактор е извънкласната дейност - всяко училище предлага много такива дейност, които за работещи родители са в рамките на възможностите, но на тези на помощи - не са. Та, ако в училището са повече деца от такива семейства - извънкласната работа куца. Ако моето финансово положение не позволява да плащам за лагери, спортни и други дейност - ще предпочета училище с деца на моето финансово ниво, за да не се чувства детето аутсайдер. Училищата финансирани от религиите /всички около нас такива са с отлични оценки/ не са за моето дете - нашата религия е друга и аз компромис с това не правя!!! Та кандидатстването и приема са изключително елементарни -  пращаш ел. писмо до общината, че имаш дете за начално или средно училище - от там ти пращат списък с училищата за твоя район - в разстояние около 1км. /почти винаги са над 10/ и ти си номерираш по реда на желанията 5 училища. Тук не може да се случи училище с капацитет 50 деца да приеме 51 - такъв вариант няма!!! Ако си подал документите в срок почти винаги си записан по първо желание. Всички училища имат ден на отворени врати за посещение от бъдещи кандидати и можеш да разгледаш всичко в училището. Оценката за училището зависи и от това какво, и как предлага за специалните деца. Родители като Валенцето са с предимство да си изберат в кое училище детето им ще се чувства най-щастливо и съответно следващото дете е с предимство за това училище. Критериите за добро училище са коренно различни от българските - ако се приложат тези критерии към бг училище - сори ама аз не виждам как "модерните" училища ще се впишат  - много ученици натъпкани в малки бази, 1 учител работи с над 30 ученика, всеки може да влиза в двора на училището, че и в самото училище, учениците могат да излизат извън училището когато им скимне, за цигарите - без коментар, смесване на различни възрастови групи, липса на спортни бази, липса на извънкласна дейност, абсолютно игнориране на деца с различни физически и психически потребност... Резултата всички го виждаме - децата ни не са щастливи в училище и ако искаме да постигнат добри резултати, трябва да ходят на частни уроци - казвам го от личен опит и сравнение - малкия учи две години в бг и една тук. Лично за мен проблема с бг образованието е както в закона, така и в родителите - тъпо е да има езикови, математически и незнам какви училища, да се дават луди пари за частни уроци, да се дават рушвети за влизане в училище, за по-високи оценки... Каква е целта на т.нар. "елитни училища" - да подготвят деца с чужд език, за да им е по-лесно да кандидатстват после в чуждите университети и да не се върнат повече в бг??? Искаме да имаме квалитетни университети - ама те толкова много се нацвъкаха, че вече и с двойки и абсолютно неграмотни хора влизат и излизат вишисти, а после ревем, че нямало качествени кадри...
Днес през наше село ще мине Тур дьо Франс - навсякъде маршрута е очертан с жълти колелета. Децата имат ден без униформа и ще са с жълти тениски  Joy Ще гледат колоездачите  Joy

Последна редакция: пт, 04 юли 2014, 12:45 от Ladybird_

# 124
  • София
Калинка, ето тази е книжката:
http://www.fiut.bg/book/tainata-na-malkia-zaliv

Авторът / дали е жена или мъж не знам Blush/ е същият, който е писал поредицата за слона, жирафа и другите две книжки. Ето:
http://www.fiut.bg/catalog/series/loreyn-seynt-dzhon
Първите четири са от поредицата , за която ти писах. А следващите- поредицата за животните. Нея четохте ли? И тя е страхотна!

Списъци, Калинка, дават ли при вас за четене за ваканцията? Добре че класната е дала просто примерен списък, а не ги задължава да го четат, щото някои от книгите моето определено много четящо дете въобще не ги харесва. Например Приказки не обича никакви. Но класната в писмото си до всеки ученик в края на учебната година е написала да четат каквото им е интересно, не  езадължително дадените от нея книги да са точно.

# 125
 pisenxeto да е жив и здрав мъжът ти  Hug
Ladybird_ само от "сигурност" в класа на моя син "елитното "ни училище ще трябва да мине в друга графа  ooooh!
За списъците при нас са 6 книги и от самото начало казах на госпожите какво няма да чете детето.Миналата година го мъчихме Патиланчо ,ами толкова остарели и неясни са му думите...Сега и с Лукчо има моменти в които изречението го почва 100 пъти от неразбиране на дума и докато я обясня...
Ама моя не е от най -четящите ако не напомня не сяда, но от класа до края на проекта беше единствения които чете.
Ladybird_ интересно ще им е на децата Simple Smile А санкционират ли ако дете е без униформа ? При нас уж са задължителни, но им една част от родителите които са над тези неща , както всичко тук... И съответно няма санкции.
Ние вчера пропуснахме откриването понеже по същото време имаше и футболен мач и решихме да не си го  причиняваме без запалянковци там и без друго е лудница.
Хайде на кафенце  Simple Smile

# 126
  • София
Писе, честит ти рожденник! Да е жив и здрав и много да се обичате!

Тъкмо регистрирах Мария в сайта Аз детето за кампанията Забавното четене..

# 127
  • Germany
Смърфи, честит празник! Бъди здрава, щастлива и обичана!
Писе, да е жив и здрав мъжът ти! Много щастие и късмет!

# 128
Привет!
Смърфи,

Желая ти да си много здрава, щастлива, обичана, да продължаваш да пътешестваш много : из света и да сбъдваш всяка твоя мечта! Hug
Писе, жив и здрав да е и твоя рожденик!
Лейди, чета с интерес твоите писания за тамошното образование, за сравнение между двете държави не може въобще да става на въпрос. Ти си избрала да продължите там, тук няма как да се променят нещата никога, не зависи само от политика и родители. Това става с много, много години, няма и нашите правнуци сигурно да го доживеят, а разделението между класите вече навсякъде с годините става все по-голямо. И това е във всяка държава, колкото и социална да е тя. Винаги ще има и по-умни и богати, и много прости и бедни хора, за всеки има място под слънцето! Всеки родител иска най-доброто за детето си и прави всичко възможно да му даде хубаво бъдеще, но най-важното за мен е да са живи и здрави и да имат късмет! Пожелавам го всяко дете от тука пишещите майки! Hug
Много почерпки днес,  bouquet хубаво е това!
Днес ще си почивам аз, времето хич не е хубаво за плаж, аз съм с ужасно главоболие Sad
Скрит текст:
От няколко дни мисля, премислям и днес взех решение-ще почвам пак работа. Получих много добро предложение и не устоях да откажа, та в разгара на сезона ще започна. Притеснено ми е, че си имам тогава много ангажименти тук в Созопол, ще работя в Бургас, трудно ще ми е поне месец с пътуване и съчетаване на куп работа, но почвам да се настройвам положително. Стиснете едни палци за мен да съм направила верен избор, че още ми е объркано Embarassed

# 129
Вале на нас ще ни е първа лятна ваканция тук  Joy, но като знам как ваканциите и свободното време тук са свещенни/забрави за съществуването на домашни/ - едва ли има такова нещо. Децата имат читателски дневник в който родителя вписва коя книга е чело детето у дома, какви въпроси е задавало към съдържанието и как я преразказва. За всяка прочетена книга детето получава жълт печат, при три жълти печата - получава зелен печат. Има табло в класната стая където срещу името на детето се отбелязват броя печати и това ги стимулира да четат. В класната стая имат библиотека с книги за тяхната възраст. Имат часове за четене - всяко дете си взема книжка и чете на ум - после преразказват и коментират. Целта на четенето на книги е не да се разбере какво автора е искал да каже, а да се обогати речника на детето и да се подобри изказа му. Книгите които се препоръчват от учителите са специално създадени и са на нива - примерно най-ниското ниво е някаква забавна история описана с прости думи и изречения, така, че дете с беден речник и ниско ниво на четене да се справи без проблем. Когато усвои тези книги минава на следващо ниво където примерно се вкарва минало време и така докато се стигне до сложни съставни думи, сложни изречения, синоними, преносни изрази, всички времен на куп, специфични термини и т.н. По принцип тези поредици са препоръчителни. Тук няма нищо задължително!!! Иначе масово книгите които децата четат за развлечение са от една поредица "страховитото в .....", която е изключително забавна, но и дава много голяма информация за материала, който се учи в училище по един забавен начин- предполагам и на вас ще ви е интересна и полезна
 http://egmontbulgaria.com/knigi-3/obrazovatelni-knigi-121/straho … v-istorijata-156/  
   http://egmontbulgaria.com/knigi-3/obrazovatelni-knigi-121/straho … to-v-naukata-157/
http://egmontbulgaria.com/knigi-3/obrazovatelni-knigi-121/straho … geografijata-158/
Книгите които сега показваш не сме ги чели, но ще потърся да намеря - БЛАГОДАРЯ!
Джейми тук да носиш униформа е престиж!!! Като имаш в предвид, че 5 униформени панталона са на цената на чифт дънки... Вчера беше топло и казвам на малкия - не си вземай пуловера, а само по риза и вратовръзка, а той се обръща и ми казва -Как???  #Crazy все едно да идеш на театър по пижама!!!! Направо ме разстреля  hahaha Но и униформите на мен ми харесват - задължително черни чорапи, черен панталон, черни обувки, бяла риза, като в нашето училище вратовръзката е тъмно виолетова със сиви раета и тъмно виолетов пуловер с логото на училището.
Елинор fingerscrossed Flowers Four Leaf Clover ще се справиш!!! За децата - за мен е важно да са щастливи и защитени!
Мони   bouquet

# 130
  • при късмета
Писе, да ти е жив и здрав мъжа! Много да се обичате и подкрепяте
Ели, ако те устройва работата е супер, че ще се връщаш. Стискам ти всякакви палци
При нас нещо се скапва времето, а се канех пак да излизаме  Thinking

# 131
Elinor75  и от мен палци  fingerscrossed ще се справиш , да не вземеш да ни забравиш сега Simple Smile
Ladybird_ тази поредица изглежда интересна ще покажа на младежа да видим какво ще си хареса Simple Smile

# 132
  • София
Лейди, благодаря ти за разказчетата!
Тази поредица я пробвахме преди време, но не се хареса на детето. Не пречи пак да пробваме обаче.
В момента чете Мери Попинз- харесва и, но не чак толкова като тази детективската.
Ели, успех с работата!

# 133
  • гр.Варна
Смърфи, честит празник! Бъди здрава, щастлива и обичана!Много уважавана и почитана!
Писе, да е жив и здрав мъжът ти!
Ели сигурна съм ,че си взела правилното решение.  bouquet

# 134
Вале, Джейми - много зависи от превода - какви думи се използват - малкия ги чете на английски и не знам ако ги чете в превод на бг дали ще е същото... само мога да кажа, че четох "Книга за джунглата" и на бг и на английски, сега чета "Шифъра на Леонардо" на английски, след като съм го чела на бг - ами има разлика в използваните думи...сами знаете, че една не особенно завладяваща случка ако се разкаже с подходящи думи ще те завладее, и обратното - супер интересно нещо пресъздадено с неправилните думи може да те отекчи...За това аз прецених, че е по-добре малкия да чете на бг български автори, но стари издания... Четох някъде колко е обеднял бг езика в днешно време и се даваше пример с вестник 24 часа и първите страници на "Под игото" - точно не мога да цитирам данните, но във вестника за толкова много страници са използвани примерно 1000 думи, докато Вазов на много по-малко страници използва 3000 думи.... Да не говорим, че съм чела на сина ми моите любими приказки, но съвременни издания...повярвайте ми има огромна разлика от старите книжки, които аз съм чела....Може би точно това орязване и осъвременяване на книжките води до нежеланието на децата да четат...
Ма ко дано времето се оправи и излезете на разходка!
Плами   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт