“Iffet” – "Иффет” по Диема фемили

• 41 982
  • 280
  •   1
Отговори
# 150
Аз не мога да простя на Джемил това брутално, изродско изнасилване. Дори само да й беше заклещил главата, без да я изнасили, пак не бих му го простила. Колко извратен мозък трябвада имаш, за да ти хрумне педобно нещо?! Не мога да му дам втори шанс и се чудя на Ифет, че му прости, но си го обяснявам с това, че в общество като тяхното и в нейното положение тя просто нямаше друг изход.
А и не виждам разкаяние за сторената жестокост у Джемил, само съжалява, че загуби Ифет и друг ще я има, а не виждам да се е смутил и засрамил от постъпката си. Просто го яд, че нещо, което е било "негово", му се изплъзва от ръцете и друг ще му се радва. Такова ми е усещането. Изобщо не ми е жал за Джемил, ама хич. Не може такава чудовищна постъпка да си мине ей така, без никакво наказание, сбъркало момчето, кво толкова, ще се поправи.

За Бетюл и Джемил - аз мисля, че консумираха връзката си. Имаше момент, в който той я награби доста страстно и собственически, сякаш да покаже, че слага край на историята с Ифет.  Не вярвам Бетюл да се е опъвала.

На мен ми харесва този сериал.
Единственото, което ме дразни, са дългите кадри със стичащи се сълзи по лицата на героите. Малко прекаляват с разплаканите лица в едър план.
Другото, което ме дразни, е Гюлин. Много неприятна персона, а оказва се и проста - щом търси такива долнопробни начини да си върне мъжа - като забременее от брат му и представи бебето за негово (на Али Ихсан).
               +1 Peace Peace Peace

+2  Laughing
+3

# 151
  • Варна
Здравейте, момичета!Мераба! Heart Eyes Heart Eyes

Чета Ви с интерес и удоволствие и мислех да се включа с тези си разсъждения някъде на по-късен етап, ама....какво да правя: сърце юнашко не трае, все още съм подвластна на емоциите си, дотолкова, че в момента не съм в състояние да се захвана да гледам друг сериал и дори гледам повторно някои моменти, които за мен бяха изключително силни и вълнуващи.

Така........ по въпроса за консумиране на брака между Джемил и Бетюл, наистина имаше момент, в който той я награби(май беше след срещата му с Иффет в диско-бара), но доколкото си спомням те тогава бяха все още само сгодени и не живееха под един покрив, затова смятам, че едва ли е имало някакво продължение: все пак и родителите на Бетюл са с такива порядки и нрави, че преди сватбата нищо не може да има и така са я възпитали.Консумацията на брака им за мен се случва на по-късен етап, след сватбата на Иффетчето.

Сега за останалото................Темата за прошката и разкаянието- ако ми позволите, ще споделя това как аз я почувствах.Не казвам, че аз мога да простя на Джемил, защото не съм достатъчно силна и израстнала да приемам такива вандалски актове, но коментарите, които правя засягат единствено сериала и моя поглед върху него. Гледала съм достатъчно турски сериали, но някак си техните сценарии за мен са били малко тривиални: истории за любовта, поднесена като приказка за Пепеляшка: любовта на фона на враждата между два клана; любовта  на фона на предателства, убийства и отмъщения;любовта на фона на класови различия и етническа принадлежност и т.н , ОБАЧЕ......  този филм най-много ме накара да си задавам въпроси и да размишлявам върху тях. Тук за мен е много добре изграден и развит сюжетът за любовта във всичките и проявления(на мъж към жена, на баща към децата му, на сина към майката, на децата към семейството), за прошката, разкаянието и осъзнаването и стремежа на човек да стане малко по-добър, да постъпва по-правилно и отговорно за в бъдеще.Като казвам това имам предвид не само персонажа на Джемил, а на почти всички останали герои.Съзнавам обаче, че мнението ми се е затвърдило едва след като съм видяла нещата от всичките им ъгли, така че ако ме изтърпите  впоследствие ще направя коментари за почти всеки един сценичен образ.

Връщам се върху Иффет и Джемил и прошката и разкаянието;

Мисля си, че прошката изисква много вътрешна сила, чистота на духа и доброта, а Иффет е точно такава: съхранила е силата, невинноста и чистотата у себе си въпреки липсата на майка, беднотията, в която е израстнала и тиранията и нравите на своя баща.За нея е важно, че се ръководи в действията и постъпките си от своите вътрешни усещания.Смятам обаче , че прошката, както и разкаянието  са  две различни форми не на еднократен акт(от днес за утре), а на доста продължителен и труден процес, и дори вид катарзис, който е свързан с порядъчно количество болка и страдание.

В този ред на мисли Джемил , който е луда глава и бунтар по природа още доста дълго ще търси верния път и правилната посока, ще има още грешки и глупости от негова страна, докато акълът му най- после започне да се връща от някои по-долни части на тялото Laughing Laughing нагоре и заеме правилната позиция, а именно- В ДЕБЕЛАТА МУ КРАТУНА!!!!!През това време ще натвори и други простотии, все пак до момента се вижда, че водещи в постъпките му са черти като егоизъм и себелюбие, сребролюбие, страст и похот, гняв и ревност....................АКО и КОГАТО обаче душата му е готова да израстне и преодолее всички негативи над егото и личността, тогава ще се случи може би да види верния път и правилната посока в живота си, а направи ли крачките в тази посока ще му се даде и втори шанс, спасително въже.....................

Охххх......................дано не съм ви успала........................... Laughing Laughing Laughing

Като завършек ще добавя нещо и за сестрата Дилек- тя ми беше изключително интересен образ, силен и многослоен, но нея ще я коментирам доста по късно; на този етап само  мога да ви обърна внимание над думите на Али- Ихсан към нея:" Како, ти си мислиш, че всички са лоши като теб............".Дилек, която мисли, че има ясен поглед върху всичко и всички, че има безпогрешна интуиция за хората................Предстои да видим дали е така...................Съдбата може би  ще и нанесе доста шамари, но и ще и подаде може би след тях доста шансове и възможности за ОСЪЗНАВАНЕ, а дали тя ще ги приеме и използва-  ще говорим накрая!!!!

От мен толкова засега милички!!!!!!    bouquet  bouquet

Последна редакция: пт, 01 авг 2014, 14:57 от desislava34

# 152
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Ама и тази Дилек страхотен мъж си е избрала, да й завидиш просто... Joy Joy Joy

А тази крава Гюлин възможно ли е да е толкоз безчувствена? И толкова тъпа? Какво може да постигне с този глупав ход? Няколко месеца отсрочка.Не вярвам да очаква, че Али Ихсан ще я заобича, ще плесне с ръце и ще я прегърне.  И какво ще спечели - нищо, само ще развали на Ифет сватбата. Какво ще я сгрее това?

# 153
Ама и тази Дилек страхотен мъж си е избрала, да й завидиш просто... Joy Joy Joy

А тази крава Гюлин възможно ли е да е толкоз безчувствена? И толкова тъпа? Какво може да постигне с този глупав ход? Няколко месеца отсрочка.Не вярвам да очаква, че Али Ихсан ще я заобича, ще плесне с ръце и ще я прегърне.  И какво ще спечели - нищо, само ще развали на Ифет сватбата. Какво ще я сгрее това?
Наистина Дилек чудесен мъж си е избрала.
А Гюлин наистина ли е бременна или просто излъга, за да няма сватба?

# 154

Гюлин излъга.. Отсега нататък смята да забременява,но няма кандидати... Joy Joy Joy

# 155

Гюлин излъга.. Отсега нататък смята да забременява,но няма кандидати... Joy Joy Joy
Значи е излъгала. Какво ли ще прави отсега нататък?

# 156
  • Варна

Значи е излъгала. Какво ли ще прави отсега нататък?

Ще падне сама в гроба, който копае за другите........................ hahaha hahaha

# 157
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Ами, когато Ерхан й каза, че може да заблуждава не повече от два месеца и я попита какво ще прави после, тя каза: :Ще кажа, че съм пометнала." Това е "великият" й план. Много умно, много оригинално Joy Joy Joy

# 158
  • София
Ами, когато Ерхан й каза, че може да заблуждава не повече от два месеца и я попита какво ще прави после, тя каза: :Ще кажа, че съм пометнала." Това е "великият" й план. Много умно, много оригинално Joy Joy Joy
тъй де, отсрочка 2месеца
и бившия любим през това време ще си загуби ума по нея Rolling Eyes Rolling Eyes
как само пожелаваше на Ерхан да не се събуди #Crazy #Crazy
егати дзвера безсърдечен
и е много  грозна, като закриви уста, пък ако не е гримирана...да си плюе човек в пазвата и да бяга Joy

# 159
  • Варна
тъй де, отсрочка 2месеца
и бившия любим през това време ще си загуби ума по нея Rolling Eyes Rolling Eyes
как само пожелаваше на Ерхан да не се събуди #Crazy #Crazy
егати дзвера безсърдечен
и е много  грозна, като закриви уста, пък ако не е гримирана...да си плюе човек в пазвата и да бяга Joy

Хи,хи..ми какво да се очаква от човек, чийто КПД на мозъка е колкото на едно едномесечно недоносено теленце...................... Joy Joy

# 160
  • София
Здравейте от мен. Hug
Присъединявам се към вас, много е хубав сериала.

# 161
  • София
добре дошла  bouquet Hug
тоя.....Джемил...ма много ми е отврат......какво се изживява като Джакомо Казанова.....като примиже с тоя заучен поглед, като го закриви и едно такова настна....сякаш ще сваля гащи с поглед.....много изкуствено ми иде...все по един начин гледа....
докато подсмърчаше че е загубил Ифет...иди-дойди---аха да вземе човек да го съжали...ма сега....ще отмъстявал и той....и то чрез Нил...
тя пък...свършиха се мъжете в Лондон и в Истанбул, та баш на Джемил налетя....никой не познавала в Истанбул, само Ифет и Джемил.....
малко...така нескопосано ми иде...богато семейство....толкова пък да няма приятели...познати....съученици....състуденти....
само прислужницита на баща й и некакъв изровен отнекъде таксиджия....
умрях и от смях как леля ви Маджиде/тук й забравих името/ се самопредложи на Ахмед Joy Joy Joy Joy
а той пък как се смущаваше от Ифет като студент пред професор Joy Joy Joy Joy
голям смях
сега чакам да видя как ще се развие историята с тая смръдла, Гюлин, че не мога да я дишам....тя била вече господарката на къщата...кога се пък нанесе, кога стана господарка newsm78 #Crazy   

# 162
Здравейте wavey

Галя  Hugthumbsupголяма си скица, направо в десетката ги целиш Joy Joy
И на мен нещо почна да ми издиша сценария,ама го гледам де Mr. Green Особено с "бременната" Гюлин, новата господарка на къщата  ooooh! И тоя Джемил как ги върти на малкия си пръст, ако тъпата Бетюл  го разлюби, ще му се стъжни доста бързо Mr. Green
И какво стана сега дъщерята на Али Иксан още ли се друса или изведнъж се отказа Grinning, то май не става толкова лесно Grinning

# 163
добре дошла  bouquet Hug
тоя.....Джемил...ма много ми е отврат......какво се изживява като Джакомо Казанова.....като примиже с тоя заучен поглед, като го закриви и едно такова настна....сякаш ще сваля гащи с поглед.....много изкуствено ми иде...все по един начин гледа....
докато подсмърчаше че е загубил Ифет...иди-дойди---аха да вземе човек да го съжали...ма сега....ще отмъстявал и той....и то чрез Нил...
тя пък...свършиха се мъжете в Лондон и в Истанбул, та баш на Джемил налетя....никой не познавала в Истанбул, само Ифет и Джемил.....
малко...така нескопосано ми иде...богато семейство....толкова пък да няма приятели...познати....съученици....състуденти....
само прислужницита на баща й и некакъв изровен отнекъде таксиджия....
умрях и от смях как леля ви Маджиде/тук й забравих името/ се самопредложи на Ахмед Joy Joy Joy Joy
а той пък как се смущаваше от Ифет като студент пред професор Joy Joy Joy Joy
голям смях
сега чакам да видя как ще се развие историята с тая смръдла, Гюлин, че не мога да я дишам....тя била вече господарката на къщата...кога се пък нанесе, кога стана господарка newsm78 #Crazy   

newsm10 smile3521 smile3501

# 164
  • София
На мен ми е доста интересно, как на този красавец, приятеля ли е какъв е на Дилек, са му се лепнали две девойки. Whistling Той е страшно парче просто. А и самата Дилек обяснява на Али Ихсан, колко е глупав и наивен, че Ифет щяла да му вземе парите, а не осъзнава, че точно тя е тази, на която ще и отмъкнат всичко. Rolling Eyes
Съгласна съм за Гюлин, плана й ми се струва доста недоизмислен и детински. Дано Ерхан да каже на брат си истината и да се разкара.

Общи условия

Активация на акаунт