Автоимунен тиреоидит на Хашимото (34)

• 68 198
  • 738
  •   1
Отговори
# 180
ТСХ и МАТ малко над горна граница, а  пък в норма?

Писах, че хормоните на щитовидната жлеза са в норма. Нали Еутирокс се пие като заместител на тези хормони, тъй като жлезата не е в състояние да произведе достатъчно от тях. Няма логика да се покачва дозата при положение, че са достигнати нормалните стойности:

Цитат
Левотироксин, активното вещество в Еутирокс, е синтетичен тиреоиден хормон за лечение на заболявания и дисфункции на щитовидната жлеза. Той има същия ефект, както естествено съществуващите тиреоидни хормони.

TSH е хормон на хиповизата, а МАТ са антителата (от болестта на Хашимото), които рушат щитовидната жлеза. Те са завишени, но аз не виждам зависимостта им от Еутирокса. Той не се ли приема за да повиши fT4 fT3?

Ето малко резултати, които успях да намеря:

21.01.2011
TSH - 11.64 при ref 0.27-4.2 (високо)
A-TPO (MAT) - 151.5 при ref 0-34 (много високо)

30.08.2011
FT3 - 4.24 pmol/l при ref 2.8-7.1 (в норма)
FT4 - 15.79 pmol/l при ref 12-22 (в норма)
TSH - 8,5 mU/l при ref 0.27-4.2 (високо)

05.05.2014
TSH - 4.930 mIU при ref 0.27-4.2 (почти на горна граница)
A-TPO (MAT) - 56,870 при ref 0-34 (завишено)
FT3 FT4 ще публикувам по-късно, тъй като не мога да ги намеря.

Добре се забелязва подобрението в показателите на TSH и антителата през годините (fT4 fT3 отдавна са в норма). Но едва ли цялата заслуга трябва да се отдаде на левотироксина. Жена ми приема по 2-3 бразилски ореха на ден (по предписание на личния лекар, не на лекуващия ендокринолог!) и аз мисля, че антителата намаляват именно от него. И накрая вместо да се запази дозата следва Еутирокс 100  Shocked

# 181
Да, по антителата се поставя диагноза, обикновено. Говорим за друго- дали при хормони в норма се налага прием на хормон.

Точно това питам и аз. Още повече, че приемът им е съпътстван с много тежки противопоказания.

Така, че зависи и от целта , тироксина помага и да се свалят АТ.

Бихте ли обяснили как точно става това?

Доколкото знам Левотироксина се приема за да повиши съдържанието на тироидните хормони T3 и T4. Когато тези хормони не са в достатъчно количество в организма мозъкът изпраща сигнал на хиповизата и тя от своя страна започва производство на по-големи количества Тиреостимулиращ хормон TSH, който пък дава нареждане на ЩЗ да премине в завишено производство на Т3 и Т4. Тук зависимостта между синтетичния хормон и TSH е налице - когато завишим първото, второто намалява. Но къде да търсим зависимост на тироксина с антителата?!

Последна редакция: нд, 13 юли 2014, 12:10 от bialk

# 182
palnee li se ot tozi eltiroks,molq spodelete

# 183
bialk беобче ли планирате? Тогава ТСХ е доста високо, ако работите за бебчо трябва да е мах 2,5, най - добре 2. Обаче при вас и антителата са повишени така, че най - вероятно затова са увеличили дозата на Еутирокса, но за антителана нищо не мога да кажа, тъй като аз се разправям само с ТСХ. Това по - скоро което мене ме претеснява е рязкото увеличение от 25 на 100 мг. , доколкото знам дозата се повишава постепенно. Иначе 100 мг. не е толкова много, не се притеснявайте. Аз съм пила и по 150, когато бързо трябваше да сваля ТСХ под 1.
Лично моя съвет е отидете и на друг лекар, за да сте спокойни, че всичко е наред. Не се притеснявайте всичко ще бъде наред, вече е започнало драстично подобрение Simple Smile

За всички които се интересуват. Доц. Тодорова отлжи прегледите си за тази седмица в София. От утре 14,07 може да се обадите в кабинета, тя ще е отново тук 25,26,27 юли.

# 184
Не, не е за бебчо - имаме си 2 деца (благодаря на Бога!). Това, което искам е жена ми да е спокойна, да не се поти нощем и да не страда от главоболие. Не целим показанията да бъдат свалени до минимални стойности. Предпочитам жена ми да е здрава, пък било и с високи TSH и антитела.

z1983, зависи от болестта. Съпругата ми отслабна след приема на левотироксина. Но тя е с хипофункция на ЩЖ. Мисля, че при хиперфункция на жлезата е обратното.

# 185
bialk Аз на твое място бих посетил още един ендокринолог, за да съм спокойна. Незнам от къде си, ако си от София бих ти препоръчал доц. Тодорова или д- р Начев. Аз лично съм при доц. Тодорова и съм страшно доволна от нея.  Освен добър специалист е и невероятен човек и действа страшно успокоително. Единствения недостатък е, че идва рядко - някъде по веднъж в месеца. Иначе преглежда в Плевен. Ако искаш пиши на лични ще ти дам телефони.
z1983 аз също отслабнах от приема на Еутирокс с хупофункция съм.

# 186
Симптомите при жена ми говорят за хипертиреоидно състояние - сърцебиене, обилно потене, нервно напрежение, емоционална лабилност, отпадналост и лесна умора, редукция на теглото при запазен или повишен апетит, отоци по долните крайници, безсъние...

При това положение да се налива бензин в огъня и то в завишени пропорции (ЕУТИРОКС табл. 100 мкг) e равносилно на (само)убийство. И всичко това по предписание на единствения практикуващ ендокринолог в гр. Гоце Делчев - д-р Коцелова. Когато нямат конкуренция някои лекари се самозабравят...

Всички лекари ли са интересуват единствено от резултатите на хартия вместо от здравословното състояние на пациентите?!

Последна редакция: нд, 13 юли 2014, 19:31 от bialk

# 187
Ами бихте могли да намалите на предишната доза, когато нещата са били добре, докато се консултирате с друг лекар, а може и с този същия. (Не е професионална препоръка - не съм медицинско лице и не нося отговорност за евентуални последствия).

# 188
  • София
bialk, така...при ТСХ над горна граница по принцип не е чак толкова грешна дозата, а жена ви не се чувства добре най-вероятно именно заради високото ТСХ, като намали нивата/ не говоря да са клонящи към хипер/ би следвало да се почувства по-добре.
Това сърцебиене,изпотяване,нервност не е само при хипер функция, аз съм с хипо и си ги имам и в момента.
Ендокринолозите казват,че има два типа-зимни и летни, или: на едни през лятото ТСХ се повишава,а на други пада. Аз например съм от типа,че вместо да ми се намали дозата през лятото следва да се увеличи,защото съм летен тип, т.е ТСХ се увеличава през лятото, по-разпространен е зимния тип-лятото ТСХ намалява, зимата скача.
Добре е да следите ТСХ известно време на 45 дни да се види как движи, едни изследвания през годините или на интервал по-голям от 6 месеца не е достатъчна картина( според мен, не съм лекар Peace).
Да,ТСХ се произвежда от хипофизата, но то подава сигнал колко Т4 да се произведе и когато то е високо, Т4 макар и в норма,клони към долна граница.Притеснителни са високите стойности, тъй като това означава, че хипофизата се опитва да стимулира дейността на щитовидната.

На ваше място при съмнение,бих посетила наистина специалист от ранга на д-р Начев,който не се занимава само с бременни или желаещи да забременят Wink или доц.Визев- все са в София обаче.

Последна редакция: нд, 13 юли 2014, 19:42 от magnet_for_happiness

# 189
Честно казано мисля да преустановим изцяло приема на Еутирокс и да преминем на хомеопатия с материали от интернет. Пак казвам - аз не държа на резултатите от изследванията на хартия. Единственото, което искам е доброто здравословно състояние на жена ми. А то много пострада след последната корекция на дозата.

Някой може ли да обясни какво значи Хашитоксикоза. И защо при тиреоидит на Хашимото не бива да се приема йод?!

# 190
Някой може ли да обясни какво значи Хашитоксикоза. И защо при тиреоидит на Хашимото не бива да се приема йод?!
Хашитоксикоза е Хашимото с тиреотоксикоза!
Според някои проучания йод-ът отключва /повличва /автоимунния п-с .

Отоците/ муцинозни/ са си типичен симптом на хипотиреоидизъм.

Ще пиша още/ може би на лични/ , но в момента нямвам възможност. Peace

# 191
bialk, така...при ТСХ над горна граница по принцип не е чак толкова грешна дозата, а жена ви не се чувства добре най-вероятно именно заради високото ТСХ, като намали нивата/ не говоря да са клонящи към хипер/ би следвало да се почувства по-добре.

Хм, няма логика. TSH е в занижени норми спрямо предишна контрола и въпреки това се назначава увеличена доза л-тироксин?! Освен това не е ясна причината за завишения TSH. Може да е поради липса на йод, все пак Гоце Делчев е далеч от морето, а риба в нашето семейство се консумира най-много веднъж месечно. Когато ЩЖ не е снабдена с достатъчно количество йод тя не може да смогне с обработването на нужните количества Т хормон, в следствие на което хипофизата отделя повече TSH. И тук се учудвам защо трябва да ограничим допълнителния прием на йод?! Защо не изследваме първопричината, а се опитваме да замажем следствието, тъпчейки се с изкуствени хормони? Едва при нормални количества йод и недостатъчно производство на тиреоиди би следвало да търсим вината в ЩЖ и чак при откриването на болестно състояние в нея да прибегнем до прием на синтетичен хормон. Поне логиката е такава. А тук ендокринолозите поставят каруцата пред коня.

mama irina, благодаря за разяснението!

# 192
Точно завишения прием на йод в ендемичните райони е довел до отключване на Хашимото в голям процент от пациентите с "гуша".

# 193
  • София
Господине, изследванията които сте предоставил са от 2011г и 2014г., от тази година има едно-едничко,от което е видно,че ТСХ е над горна граница. Тук не може да се търси логика, ТСХ се променя постоянно,затова написах да се изследва на  45 дни да се види как движи...а не през 3-4 години.
За повишаването на ТСХ може да има много причини/като стрес,вирусно заболяване/,но когато имаме и повишени антитела се говори за наличен автоимунен процес, то дори и само по структурата на жлезата може да се постави дигноза/ когато анителата са в норма, хормоните и те/

Йод е противопоказен при хипер, при хипо може да се приема без проблем. Peace
Аз лично не съм се ограничавала никога, с хипо съм.

# 194
bialk
Ето, произволни статии, в които се споменава връзката на прекомерна употреба на йод и хашимото:

]http://forummedicus.com/archives/all-publications/1448[url]
http://zdrave.frognews.bg/c_9/sc_2/n_105/[/url]
http://m.24chasa.bg/Article.aspx?Id=1563545

Общи условия

Активация на акаунт