"За" и "против" чалгата

• 103 234
  • 1 961
  •   1
Отговори
# 810
  • Пловдив
Съгласна съм, че не за всеки е било така. Просто според мен не музиката определя морала и ценностите на детето. А и един ден, ако някой каже: "Аз съм дете на 90-те израснах с тази музика, а при теб как беше?", няма да разкажа с отвращение, просто това е факт от детството ми.

Та за това твоите ценности са били "да стана Мис и певица на Пайнер".Радвам се, че си успяла да попаднеш в друга среда, но не всички "запленени" малки момиченца успяват.И заради това професия "плеймейтка" е толкова много желана.Огледай се около себе си и виж.

# 811
Моля да ме извините за упорството и безумството ми тогава. 

# 812
  • Down south
Какво е мнението ви за най- слушания жанр? Позволявате ли на децата си да слушат тази музика ? И ако те все пак харесват този стил какво правите?????
Най- слушания жанр от кого?
За щастие напуснахме страната, когато всичко това беше  още в зародиш. Помня "камъните падат" и не, неслучайно пиша заглавието с малка буква.

Знам, че този стил е популярен сред определени среди, но не мисля, че  е повсеместно или греша?
Бях в България през пролетта и не мисля, че някъде чух подобна "музика"

# 813

Знам, че този стил е популярен сред определени среди, но не мисля, че  е повсеместно или греша?
Бях в България през пролетта и не мисля, че някъде чух подобна "музика"
Не грешиш.  Peace

# 814
Нямам обяснение защо в по-малките градове се слуша масово този стил музика.
Но ми прави силно впечатление.
Имам много близки наблюдения от точно един такъв малък град, в който има основно два вида музика - метал и чалга.
И докато метълите си нямат заведение, в което на воля да си слушат любимата музика, то поп-фолкаджиите са окупирали всички заведения и в единствената дискотека, която има в петък вечер, дъни яко чалга и сръбско.
Не мога да си обясня и какво точно може да хареса някой в припев и песни от рода на - лъжи ме, ще ти разкажа играта, тя е кучка, аз съм ангел и подобни...  Tired

# 815
Просто според мен не музиката определя морала и ценностите на детето.

Дали?

Мечтата ми беше първо да спечеля Мис България, а после да подпиша договор с Пайнер Мюзик.  Mr. Green За мен песните "Хищна хиена", "Доко Доко", че даже и "Млада Булка" на Марко и Снежина не предизвикват отвращение, а сантименталност.

Ето до какъв морал и ценности води слушането на чалга в ранна детска възраст.
Аз като ви разправям, че чалгата не прощава...

# 816
Не му се получи на момичето.  Wink
Джуд, моят син също е дете на 90-те, но единственият му случаен досег с чалгата беше, когато съседите отдолу избухнеха и надуеха музиката на макс.
Така, че има начин.  Peace

# 817
Наистина се извинявам, няма срещу какво да споря. И съм от малък град, ако приемем, че наистина там се слушаше повече.

Последно редактирам и с риск да обидя някого. Най-същественото, за което трябва да тъжа е това, че съм била толкова далече от християнската си вяра и че само с едно кръщение в бебешка възраст и посещаване на църквата по "големи" празници съм се отдалечила от Господ. Какво от това, че съм облагородила вкуса си? Какво от това, че чрез гледане на филм на Дейвид Линч промених мечтата си от певица в кино режисьор? Мечта, която донякъде беше водена от желание за слава. Каква полза съм принесла за духовното си израстване с толерантност към различните музикални жанрове и вкусове? И никого не мога да виня, защото съзнателно съм отдавала свободното си време на това. Тайно от родителите си. За какво да са виновни те? Че съм използвала компютъра си, за да се подготвя за TOEFL и да уча английски, което е единственото полезно, но в останалите случаи съм чатила безброй нощи с непознати, защото съм била любопитна и ме е вълнувало. Каква е ползата ми да се осведомявам по злободневни проблеми и да си мисля, че съм умна, защото чета New York Times и мога да си изкажа мнението? Щом като не съм стигнала до познание на себе си и не мога да чувствам разкаяние за погубеното си време? И щом съм раздвоена и объркана и не знам на кои хора да се доверя и от кои да бягам?
А това, че съществуват плеймейтки и момичета, които виждат в тях своята мечта и вече съзнателно копират живота си по техен модел защо не ме кара да тъгувам и да се моля това да не е така? Утешение ли ми е да си кажа: "Тях ги е завладяла чалгата, но нито те са интелигентни, нито родители им, затова." Не сме ли заедно в това общество на духовна криза, която живее с пълна сила и в мен, която уж се е осъзнала навреме, но не може да израсне духовно?

Последна редакция: нд, 09 ное 2014, 15:25 от Джуд

# 818
# 819
  • Down south
Просто според мен не музиката определя морала и ценностите на детето.
Дали?
Мечтата ми беше първо да спечеля Мис България, а после да подпиша договор с Пайнер Мюзик.  Mr. Green За мен песните "Хищна хиена", "Доко Доко", че даже и "Млада Булка" на Марко и Снежина не предизвикват отвращение, а сантименталност.

Няма как да не се съглася с казаното от теб.
Аз съм сравнително нова във форума, тук съм от около година и практически това е единствената ми  връзка с България, българи и техните мнения по различни въпроси. Изключение прави родата, разбира се.

Искам само да кажа, че четейки някои неща, като това по-горе, визирам цитатите, ужасно се  натъжавам.
Защо една млада жена има подобна мечта, защо всичко това е взело такива големи размери сред някои хора? Какъв пример за подражание би било това и къде, за Бога, са били родителите, когато това се е оформяло в детската глава?

Имам сестра, която израсна в България и имаше своеобразен контрол от баща ми и майка и. Често се е сърдеше, плачеше ми по телефона, ядосваше се, заплашваше, че ще дойде при мен и ще остане тук и пр. Важното е, че всичко това, наречено контрол, даде резултати,  завърши елитна гимназия с отличие, беше абитуриентка тази година, сега вече е студентка.

Аз също имам дъщеря и то в тинейджърска възраст и знам, че не е лесно.  Децата имат собствени виждания за много неща и съответно се стремят да ги отстояват, но ако се оставят да бъдат движени от това, което на тях им допада, каузата би била загубена.

Ох, стана много дълго  ooooh!
 Благодаря, ако сте си направили труда да го прочетете.

# 820
Нямам обяснение защо в по-малките градове се слуша масово този стил музика.

Обяснението е много лесно,  но не е политически коректно.

# 821
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Не знам какви са и моралът и ценностите на Джуд, онлайн не съм свикнала да гадая, но съдейки по филмовия подфорум, естетическите и критерии са безупречни. Без значение за какво си е мечтала като дете.

# 822
Ами много жалко, че естетическите ѝ критерии относно музиката не са толкова безупречни, както за филми.
Всъщност, мен изобщо не ме бърка какви са ѝ естетическите критерии. Идва ми в повече защитната ѝ пледоария за чалгата.
Иначе всеки има право на лош вкус, стига да не го натрапва на околните. Което всъщност е най-големият проблем с чалгата - свръхозвучаването на околното пространство и натрапването на просташка музика и просташки текстове на хора, които не желаят да ги слушат.

# 823
  • Ямбол
А какво означава "безупречни естетически критерии"?

# 824
Малко ми се струва, че преигравате в случая.
Джуд на никого нищо не натрапва.
Колкото и неприятно ми е да слушам как чалгата не била лоша, не мога да кажа, че ми е натрапила нещо. Така или иначе мнението ми към тоя жанр музика няма да се промени, ако ще и професор от Сорбоната да дойде и да каже, че не е чак толкова лош.

Общи условия

Активация на акаунт