"За" и "против" чалгата

• 103 236
  • 1 961
  •   1
Отговори
# 795
  • София
Не обичам чалга. Навремето първото ми гадже и брат му ми надуваха главата с чалга и сръбска музика, това беше преди близо двайсетина години, е, не можах да я харесам и това си е... ама нали бях млада и влюбена = загубена... Всъщност в сръбската музика има неща, които ми харесват, но тук не става въпрос за нея Simple Smile Но признавам, че на фирмени купони съм танцувала на чалга и съм припявала, в крайна сметка купонът си е купон, но повече от три - четири парчета не съм можела да издържа. В интерес на истината един приятел преди години организира курс по ориенталски танци, за съжаление продължи кратко, но на мене ми харесаха танците, просто е различно, даже и кючека ми харесва до някаква степен, като танц, като раздвижване, като контрол на горната и долната част на тялото (обичам да танцувам, въпреки че съм си малко схванатичка, но това е друг въпрос).
Не ми се иска да определям интелекта на хората по това каква музика слушат, имам колежки, които харесват чалга, но това не ги прави тъпи или ограничени, в крайна сметка това е техен избор. Приятели такива обаче нямам, не се движа в такива среди, а и честно казано, не бих искала, няколко години слушена нон стоп на чалга (основно) са ми повече от достатъчни.
И един поздрав с моята любима група, тук виждам доста от вас харесват метъл, та:
http://www.youtube.com/watch?v=I438RH1oUJc
Това е специален поздрав и за фенките на Епика   superuu

# 796
  • София
Ами то Алберт Айнщайн си го е казал :"Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен." Като се има предвид и че голяма част от нормалните хора се изнесоха...всичко е ясно.

# 797

Пърпълите са пичове, Пайнерите не знам. Те http://www.silnabulgaria.com/%D0%B4%D0%B8%D0%B9%D0%BF-%D0%BF%D1% … 1%80%D0%BA%D0%B0/

# 798
# 799
Не че някой ме пита, но искам да си кажа мнението по темата. Нито съм затъпяла, нито "селянката" се е проявявала в мен. С тази музика пораснах, в детската градина помня как едно момиченце пееше "чук-чука-чук-чук-чук, айде скъпи идвай тук", а аз си пеех "аз съм "болна" пеперуда... Любимата ми певица беше Деси Слава, всеки петък баба ми купуваше вестник "Нов Фолк", а в сряда списанието. Мечтата ми беше първо да спечеля Мис България, а после да подпиша договор с Пайнер Мюзик.  Mr. Green За мен песните "Хищна хиена", "Доко Доко", че даже и "Млада Булка" на Марко и Снежина не предизвикват отвращение, а сантименталност. Чалгата се слушаше на сватбите, на кръщенета, на рождени дни. Помня, че си поръчвах на певицата в ресторанта да ми изпее "Зелено, зелено".  Още един спомени ми изниква. В петък в родния ми град има битак и винаги ходех да си купя картичка за 50 стотинки на певиците, а понякога и касети и дискове. Веднъж исках да си купя компилация на Пайнер, озаглавена "Извинявам се", което е кючекчийски албум. Преди мен един циганин си я купи, а продавачката ми каза: "Ето, виждаш кой си купува Извинявам се"
Така че не се страхувайте, че "един ден" децата ви ще прослушат чалга и как ще реагирате. От шести клас не я слушам. Такова беше времето. Може ли да се отрече?

# 800
  • София
Не че някой ме пита, но искам да си кажа мнението по темата. Нито съм затъпяла, нито "селянката" се е проявявала в мен. С тази музика пораснах, в детската градина помня как едно момиченце пееше "чук-чука-чук-чук-чук, айде скъпи идвай тук", а аз си пеех "аз съм "болна" пеперуда... Любимата ми певица беше Деси Слава, всеки петък баба ми купуваше вестник "Нов Фолк", а в сряда списанието. Мечтата ми беше първо да спечеля Мис България, а после да подпиша договор с Пайнер Мюзик.  Mr. Green За мен песните "Хищна хиена", "Доко Доко", че даже и "Млада Булка" на Марко и Снежина не предизвикват отвращение, а сантименталност. Чалгата се слушаше на сватбите, на кръщенета, на рождени дни. Помня, че си поръчвах на певицата в ресторанта да ми изпее "Зелено, зелено".  Още един спомени ми изниква. В петък в родния ми град има битак и винаги ходех да си купя картичка за 50 стотинки на певиците, а понякога и касети и дискове. Веднъж исках да си купя компилация на Пайнер, озаглавена "Извинявам се", което е кючекчийски албум. Преди мен един циганин си я купи, а продавачката ми каза: "Ето, виждаш кой си купува Извинявам се"
Така че не се страхувайте, че "един ден" децата ви ще прослушат чалга и как ще реагирате. От шести клас не я слушам. Такова беше времето. Може ли да се отрече?
Може и още как  Laughing Бях дете , когато изброените песни бяха хитове, но дори и тогава се слушаха от .... ами от хора, на които им отива тази музика. Никога около мен не са се слушали подобни песни , за което съм благодарна на родителите си.  Била съм и на сватби , кръщенета, на заведения, еми никъде около мен не е кънтяло "Доко, доко" . Времето е било такова, но не за всеки  Wink И тогава и сега ми се повръща, меко казано, от такава музика.

# 801
Съгласна съм, че не за всеки е било така. Просто според мен не музиката определя морала и ценностите на детето. А и един ден, ако някой каже: "Аз съм дете на 90-те израснах с тази музика, а при теб как беше?", няма да разкажа с отвращение, просто това е факт от детството ми.

# 802
  • Ямбол
Съгласна съм, че не за всеки е било така. Просто според мен не музиката определя морала и ценностите на детето...
Точно така е - моралът и ценностите определят детето каква музика ще хареса. Следователно избралите чалгата не са с висок морал и ценности. И не, през 90-те нямаше само чалга и дете, което си е избрало да израсне с такава музика, значи средата му е била такава(семейната и приятелите) или ценностната му система просто не е имала друга опция.

# 803
Ами ако не са я избрали и не я пускат, а детето я слуша понеже това иска да слуша? Има телевизор, в днешни дни и телефон с достъп до Интернет, може да си слуша.
Допреди няколко години вървеше шоуто "Хана Монтана". За мен това също не е естетично и не възпитава нищо хубаво, но братовчедка ми го гледаше, както и другите й приятелки. Това, че не съм кодирала Disney Channel  означава ли, че тя ще порасне покварена, лигава и с нисък интелект? 

P.S. Ще дам още един пример със себе си, малко извън темата за поп-фолка, но в защита на тезата да не се съди за ума на хората по вкусовете им. В друг мой тийнейджърски период, когато станах филмов маниак и откривах по света какво се слуша и гледа, се замислих дали майка ми не е проста жена, защото не е чувала за Франсоа Трюфо или дори за Нирвана. Колко грешно мислене съм имала!

Последна редакция: пт, 07 ное 2014, 18:53 от Джуд

# 804
  • Ямбол
Аз какво ти обяснявах в предния пост?
Не музиката определя какъв ще стане човекът, който я слуша, а човек с нисък интелект си избира да гледа и слуша тъпата музика наречена чалга.

# 805
По друг начин съм прочела постинга ти, сега видях.

# 806
  • Tам през Атлантическия океан
 Какви мили спомени .... просълзих сА.

# 807
Може и още как  Laughing Бях дете , когато изброените песни бяха хитове, но дори и тогава се слушаха от .... ами от хора, на които им отива тази музика. Никога около мен не са се слушали подобни песни , за което съм благодарна на родителите си.  Била съм и на сватби , кръщенета, на заведения, еми никъде около мен не е кънтяло "Доко, доко" . Времето е било такова, но не за всеки  Wink И тогава и сега ми се повръща, меко казано, от такава музика.

202uu  202uu  202uu

# 808

И аз, ама от смях....

# 809
  • София
Joy Joy Вярно, до сълзи ни докара някой....рИва и подсмърчам. Мъка, мъка.....

Общи условия

Активация на акаунт