"За" и "против" чалгата

• 103 023
  • 1 961
  •   1
Отговори
# 1 440
Влизам само да ви пусна една бомба..
Чалгата е не просто музикален жанр, това е "културен" модел, който има за цел да промие мозъците на българите и да ги циганизира. Атаката е насочена предимно върху българските деца, които се отродяват, свиквайки с деструктивните ориенталски ритми. Подсъзнателно и директно им влияят да възприемат просташко и дебилно поведение, свързано с аморал, разврат и липса на ценности.
   bouquet

# 1 441
  • София
Интелектуалната кражба е само едно от проявленията на това убеждение.
В по-голям мащаб то е пуснало пипала във всяка сфера на обществения живот.
Защо тогава и в държави без чалга се срещат т.нар. интелектуални кражби?
И не чалгата е виновна за горепосочените пипала. Консуматорският подход характеризира далеч не само чалгата. Може би и ти си част от тези пипала, но по-изтънчената част.
Атаката е насочена предимно върху българските деца, които се отродяват, свиквайки с деструктивните ориенталски ритми.

Разбира се, изброените траш, пънк и т.н. са чисто българска тенденция и в тях няма грам отродяване.
В крайна сметка говорим най-вече за музика, която - да, именно - би трябвало да влияе и подсъзнателно. Има песни, на които бих танцувала и на 1 куц крак, без всъщност да са нещо особено.
Съгласна съм, че чалгата е начин на живот, за онези, които слушат САМО и единствено чалга.
И ако съм казала нещо сходно със Слави Трифонов - той все пак е музикант, учил и чул доста неща. Друг въпрос е накъде е тръгнал в развитието си, не че е без значение.
Дъщеря ми категорично не харесва чалга, същевременно болшинството от бившия й клас не бяха чак толкова нахъсани в нехаресването. Не съм чула някой да е съвсем пропаднал и изпростял, считам го за временно увлечение.

# 1 442
И не чалгата е виновна за горепосочените пипала. Консуматорският подход характеризира далеч не само чалгата. Може би и ти си част от тези пипала, но по-изтънчената част.

В този форум се убиват да ме обявяват за изтънчена, докато аз мисля, че съм просто нормален човек.

Не говоря за консуматорския подход. Ама че замазване на действителността и омаловажаване на толкова тревожни явления! Говоря за убеждението, че нещата, които нямат материално измерение, нямат стойност. Тезата ми е, че това убеждение е присъщо за чалгаджийския манталитет. Пояснявам, че може да не пишеш и слушаш чалга, но да си изтъкан от чалга. Това значи, че си пропит от обществения климат.

Тезата ми се потвърждава от редица явления в обществения ни живот. За пример съм дала само интелектуалната кражба. Плагиатството не се наказва в повечето български университети, в музикалната индустрия, в книгоиздаването. Ако някой иска, може да ме допълни.

В страни без чалгаджийски манталитет гореизброените явления са престъпления и за тях бият яко през пръстите. Да, срещат се интелектуални кражби и там, но така ще те обрулят, ако си ги позволиш, че няма и да помислиш да повториш.

# 1 443
  • София
Говоря за убеждението, че нещата, които нямат материално измерение, нямат стойност. Тезата ми е, че това убеждение е присъщо за чалгаджийския манталитет. Пояснявам, че може да не пишеш и слушаш чалга, но да си изтъкан от чалга. Това значи, че си пропит от обществения климат.
Аз те обявих за част от пипалата, не забравяй.
А всъщност говорехме за музиката, не за манталитета. Но за някои хора е типично да направят  рязък завой и да твърдят, че са нямали предвид това, което са казали преди секунда.
В чалгата е пълно с текстове за любов и т.н. нематериални и възвишени неща, които критичките направиха на бъзе и коприва, въпреки че някои неща на английски не звучат по-добре, но някак си е по-фешън.
Отивам да търся материала на Иво Сиромахов за бг гъзар, имаше нещо по въпроса.

# 1 444
  • София - Рим и обратно
Ако имаш предвид лейди Гага и Шакира - да, наистина е все едно слушаш чалгийка Mr. Green.

# 1 445

Това не го приех като обвинение, но след като поддържаш темата, ще обясниш ли какво имаш предвид?
Оставяме настрана напълно нелогичното намесване на "консуматорския подход", каквото и да означава това.

Напротив, не просто не съм направила рязък завой, а с постоянство си излагам и защитавам тезата. Ако ще водим два различни разговора обаче, кажи навреме, за да спра.

Пояснявам: ти адресира гледната ми точка, след като аз вече я бях изложила. От това би следвало, че подкрепяш или отхвърляш моята теза.
Но ако искаш да изложиш своя отделна гледна точка, примерно: "Songes е много изтънчена и лоша, и подозирам, че е част от пипалата, които вредят на обществения климат" - ами, изложи я. Но това е тема на съвсем друг разговор.

Последна редакция: ср, 18 фев 2015, 17:40 от Songes

# 1 446
  • София
Ако имаш предвид лейди Гага и Шакира - да, наистина е все едно слушаш чалгийка Mr. Green.
Бащата на Шакира е ливанец, така че жената си я влече натам.
Ами Еминем и Love to see you cry - "ако пак опита да ме напусне, ще я вържа за леглото и ще подпаля къщата." Направо се е утепАло от романтика. Но харесвам тази песен, брутално истинска ми е.

# 1 447
Смея да изпреваря събитията и да предоставя на вашето внимание шедьовъра на Иво Сиромахов, така именувания "Български гъзар":
http://jivotmoi.blogspot.com/2012/07/balgarskiq-gazar.html

Специално изваждам откъса за музиката:

Българският гъзар слуша само подчертано гъзарска музика – чилаут, хаус, транс, “на армин ван бюрен се размазахме, копеле, знаеш как е”... Българският гъзар държи демонстративно да заяви, че не слуша чалга, мани ги тия простотии. Но след няколко ракии сърцато започва да върти гюбеци на някой мазен сръбски кючек. “Ма тва не е чалга копеле, тва е Горан Брегович, и на Запад много го слушат, тва е уърлд мюзик, знаеш как е”. Не че някой го пита, но той е длъжен да се оправдае пред себе си.

Ако сте се разпознали в цитираното произведение и откъс, признайте си веднага! Ама няма да си признаете, нали? Защото сте български гъзари, затова.  Naughty

# 1 448
Това трябва да успокои слушащите чалга,че положението им не е чак толкова зле ли? Щом ги успокоява   33uu

# 1 449
  • Пловдив
Атаката е насочена предимно върху българските деца, които се отродяват, свиквайки с деструктивните ориенталски ритми.

Разбира се, изброените траш, пънк и т.н. са чисто българска тенденция и в тях няма грам отродяване.
В крайна сметка говорим най-вече за музика, която - да, именно - би трябвало да влияе и подсъзнателно. Има песни, на които бих танцувала и на 1 куц крак, без всъщност да са нещо особено.
Съгласна съм, че чалгата е начин на живот, за онези, които слушат САМО и единствено чалга.
И ако съм казала нещо сходно със Слави Трифонов - той все пак е музикант, учил и чул доста неща. Друг въпрос е накъде е тръгнал в развитието си, не че е без значение.
Дъщеря ми категорично не харесва чалга, същевременно болшинството от бившия й клас не бяха чак толкова нахъсани в нехаресването. Не съм чула някой да е съвсем пропаднал и изпростял, считам го за временно увлечение.

Да, така е, но когато ти поднасят като модел за "преуспяла" типичната чалга-звезда /не става въпрос само за певици, а за всички тези плеймейтки, изкусителки и т.н., които са стожерите на тази чалга култура/ и то ти ги поднасят в национален ефир /пак пример - Николета Лозанова има предаване по Би Ти Ви, Черната, Русата и не знам си коя Златки са през ден при Гала, а в останалото време пълнят всякакви други риалитита в прайм-тайма, вестници и списания, Антония Петрова - също.За Николай Бареков да не говорим докъде стигна/, ами да, дразни.Аз не съм видяла, макар, че ще бъда безкрайно щастлива да видя, някоя Бг пънк, траш, хеви алтернатив или от всичките ви любими "чорлави" млади изпълнителки да се радва на такава медийна популярност.Извода - Бг чалгата се продава.И то много.Така, че примерите Ви са верни, но не са уместни за сравнение с тази нашенска култура на мислене и поведение.

# 1 450
Много точно, чалгата задава тона в обществото и това засяга всички ни.

Политиката ни е чалга, образованието и здравеопазването ни са чалга, работната ни етика е чалга, отношенията между хората са чалга, културният ни живот е чалга.

Всичко се корени в чалгаджийския манталитет, чиито постулати са, че не съществува нищо извън "тук и сега", че което не се купува с пари, се купува с много пари, и че онова, което няма материално измерение, няма и стойност.

Така че, да, изключително много ми вреди новата песен на Гергана. В същото време виждам, че тя е само върхът на айсберга.

Последна редакция: ср, 18 фев 2015, 19:52 от Songes

# 1 451
Смея да изпреваря събитията и да предоставя на вашето внимание шедьовъра на Иво Сиромахов, така именувания "Български гъзар":
http://jivotmoi.blogspot.com/2012/07/balgarskiq-gazar.html

Специално изваждам откъса за музиката:

Българският гъзар слуша само подчертано гъзарска музика – чилаут, хаус, транс, “на армин ван бюрен се размазахме, копеле, знаеш как е”... Българският гъзар държи демонстративно да заяви, че не слуша чалга, мани ги тия простотии. Но след няколко ракии сърцато започва да върти гюбеци на някой мазен сръбски кючек. “Ма тва не е чалга копеле, тва е Горан Брегович, и на Запад много го слушат, тва е уърлд мюзик, знаеш как е”. Не че някой го пита, но той е длъжен да се оправдае пред себе си.

Ако сте се разпознали в цитираното произведение и откъс, признайте си веднага! Ама няма да си признаете, нали? Защото сте български гъзари, затова.  Naughty

Много харесвам Горан Брегович  Peace
Армин ван бюрен  и чилаут нямам представа какво са ?
Не съм българска гъзарка.
Може ли да спрете с определенията?

# 1 452
Ще се включа с цитат от песен в стил "рап"  Peace

"Кой уби българският шоу бизнес,
да не би мъжете в него искащите да имат мензис?
Някои, които видяхме в големия "брат",
от голямото село към големия град.
High life обществото ни затворено в екрана,
ме кара да искам Бъглария в пълна промяна
и да кажа на Слави, че е 2010,
и да накарам Сем да не са фенове на Планета.
Да оправя календара на Миро, август си август,
не е паднал и с един градус,
само смях вали от радост.
Не си супер стар, каквото правиш е супер старо
и изглежда по-изкуствено от главата на Тони Стораро.
По цял ден сякаш гледам господари на ефира,
но простотията и за реклами не спира,
тя отдавна колабира
стой и гледай новото шоу България умира !
  bouquet
Аз също съм на мнението, че "чалгата" има голямо влияние върху манталиета, най-вече на идните поколения!Не съм видяла нещо прогресиращо в новото поколение, по-скоро обратното.В днешно време всички дечурлига са се струпали на Час Пик, а на уроците няма кой да набляга.Освен това държанието им е толкова арогантно и нахално, че е отчайващо!Децата днес не са научени на морални ценности, но за това трябва да отговарят родителите.Чалгата е просто вид стимулант за деградация. Tired

# 1 453
Много харесвам Горан Брегович  Peace
Армин ван бюрен  и чилаут нямам представа какво са ?
Не съм българска гъзарка.
Може ли да спрете с определенията?

А ти може ли да се научиш да разпознаваш иронията?
Това, което каза, го кажи на Иво Сиромахов.

# 1 454
...Аз също съм на мнението, че "чалгата" има голямо влияние върху манталиета, най-вече на идните поколения!Не съм видяла нещо прогресиращо в новото поколение, по-скоро обратното.В днешно време всички дечурлига са се струпали на Час Пик, а на уроците няма кой да набляга.Освен това държанието им е толкова арогантно и нахално, че е отчайващо!Децата днес не са научени на морални ценности, но за това трябва да отговарят родителите.Чалгата е просто вид стимулант за деградация. Tired

А аз защо си мисля, че времето на чалгата бавно, но славно отминава? Замря някак си...Именно за децата става въпрос. Имаше време, в което всички се тълпяха в чалгаджийниците. Може само на мен така да ми се струва. А за моралните ценности и отговорността на родителите съм абсолютно съгласна.

Общи условия

Активация на акаунт