СЕДМОКЛАСНИЦИ втори етап на класиране - седмична (04.07-10.07)

• 35 726
  • 588
  •   1
Отговори
# 450

Тая работа е малко като да го научиш да чете и пише преди първи клас, че да не му е съвсем непознато. А къде остава предизвикателството на новото, питам аз! Децата иман нужда и от това - да започнат с другите от нулата.

Моите са глезени дечица.

Точно това си мислих, че съм и на тази вълна - по-малкия е предучилищна (2009) и съм в лек потрес как записват децата на училище на 5г, за да научели нещата преди първи клас... Но разни хора, разни идеали.
Аз винаги съм се опитвала да ги щадя, за мен наистина е по-важно да ходи поне на 2 вида спорт през учебната година, отколкото на някакви уроци. Все ще се изучи...  Mr. Green Важно ми е да се развива многопластово, а не само учене, учене... Е, може и друга песен да запея, ако му се види труден испанския на есен.
И подкрепям работните младежи, браво, че сте намерили вариант. Моят работи, но само по 1 път в седмицата. Надявам се догодина да има повече варианти.

# 451
  • София - Рим и обратно
Утре ли излиза списъкът с местата за трето класиране? Любопитно ми е какъв ще е.

# 452
  • София
Дами, да, всеки гледа от собствената си камбанария, но според мен да пратите децата през лятото на школа по чужд език (който ще започнат интензивно от 15.09) е издевателство и извинете ме, прекалена родителска амбиция. Оставете децата поне малко да заредят акумулаторчетата. И те душичка носят!

# 453
работа е по-лесно да се намери в малките населени места. Сега е сезонът на жътвата - много младежи балират сено. Други помагат по различни зеленчукови борси - товарят и разтоварват.  Общи работници са по складове, увеселителни паркове (момчета за всичко), косят тревни площи, товарят каси в стъкларски заводи, бирени фабрики,  ходят по събори от село на село и работят зад скара - работа има много, на места, където няма как да се хване че е под 18 и работи.  Плащат им на ден, или на седмица. Копаят, плевят - по селата земеделските стопани се молят на циганите да дойдат да им прекопаят нивите - младежите не се пазарят, вършат работата с лекота. За такъв труд на места дават по 50 лв. на ден - никак не е малко, нали?
Говоря от пряк опит с  16-17 годишни младежи, коит са на стаж при нас и споделят кой с какво  припечелва.

# 454
  • София
И аз не се сетих да го пратя на школа по език, просто върнах плейстейшъна. Играе в мрежа и упражнява английски.

Заявления за трето класиране се приемат от 11.07.2014 г. до 15.07.2014 г, така че утре най-късно РИО ще се произнесе.

# 455
  • София
И на мен ми е интересно какви места ще има за трето класиране - дали ще има за ФЕГ???? Детето не смее,а аз съм хазартна личност ....ама ако касае мен.  Иначе за детето  само на сигурно  Laughing

# 456
  • Пловдив
Даре, пишеш, че синът на брат ти, работи вече. Thinking
Къде разрешава Инспекцията по труда работа на малолетни под 16г?
...

Копче, Крисо работи, а не Ангел. Ангел и Наталия нямат възможност последните две години, защото са по езикови лагери, после са по почивки с нас и то идва септември. Крисо сега има време и 1 месец работи, но догодина не знам как ще стоят нещата и при него. Иначе, работи в нашата фирма. Ние имаме производство и той е на поточната линия. Не е тежка работа, но си е 8 пълни часа, до минута се следи работното време, няма и секунда начин да кръшнеш, не може и да се разсейваш, защото ако допусне грешка или ще си оправя после телата в извънработно време, или ще му ги удържи шефа на цеха от заплатата.  Laughing При нас има и железарна, и гаражи, и шоурум, и търговци, и администрация, но младежта винаги е на поточната линия. Парите също не са малко, но не е това целта. Крисо, например, идея си няма за какви пари работи. Не знам баща му какво му е казал дори, но обикновено взимат много добри пари.

Крисо е мързелив и живее в негов си свят, затова има нужда малко да поживее и в нашата галактика.

# 457
  • София
Да, така и предположих, че става дума за нещо семейно. В общият случай няма начин, да ти назначат 14г на работа.

Иначе на моята синковец го сърбят ръцете за работа, той гледа на физическата работа като упражнения и развиване на мускули по-скоро. За съжаление, не се класира в тамошноо предприятие, поради възрастово ограничение. Хората си "връзват гащите", все пак. Wink

# 458
  • София
Може би трябва да го заковем в началото на следващата тема.  Peace

Знам, Carmela, и аз се сетих за списъка. Намерих линк от който излизат всички произведения с линкове към електронните издания. Много е удобен, запаметих си го и на следващата тема ще го закача. Освен това ще добавя и линкове към филмите по някои произведения. Сещам се за "Крадецът на праскови"  и "Орисия" по разказа Дервишово семе. Филми, които не са за изпускане. Все пак е добре децата да си прочетат произведенията, де Simple Smile

Благодаря ти за подсещането!

# 459
На сайта на НПМГ има вече резултати след второто класиране. Който иска да си пробва късмета, има 8 незаписани ученика.

# 460
http://www.regalia6.com/ucRegalia/regalia_files/izu4avana_litera … /izu_lit_8kl.html

Елисавета Багряна    "Потомка"; "Стихии"; "Кукувица"*
Никола Вапцаров    "Песен за човека"; "Прощално"; "Борбата е безмилостно жестока"
Павел Вежинов    "В един есенен ден край шосето"
Димчо Дебелянов    "Помниш ли... "; "Скрити вопли"
Блага Димитрова    "Жена"
Николай Лилиев    "Кръгозори надвесени"; "Светло утро"; "Съмна в сънните градини"*; "Тихата бащина стряха"*; "Тихият пролетен дъжд"
Светослав Минков    "Дамата с рентгеновите очи"
Валери Петров    "Есенно утро"; "За спящата принцеса"; "Така веднъж във снежната стая"; "Японски филм"
Ивайло Петров    "Преди да се родя "
Йордан Радичков    "Нежната спирала"; "Педя земя"
Христо Смирненски    "Зимни вечери";"Старият музикант"; "Цветарка"
Емилиян Станев    "Крадецът на праскови"
Николай Хайтов    "Дервишово семе"

Може би трябва да го заковем в началото на следващата тема.  Peace

Само произведенията, оцветени в червено, се изучават в 8 клас. Simple Smile

# 461
В читанката ги има събрани всичките http://chitanka.info/collections/school/viii-class

# 462
В София никога не  е имало занималня по езика...Нито сега, нито преди много години, когато аз учех  в ЕГ.  Ако още по-назад е имало, може, но не вярвам.

Тази година немската паралелка в 19 СОУ "Елин Пелин" имаше занималня. Simple Smile

# 463
  • София

Точно това съм си запаметила - много удобен линк. Ще го сложа на първа страница следващата тема.

# 464
Хубаво ,че ги има в читанката,но за следващите класове не намирам Sad

Общи условия

Активация на акаунт