Университети в Германия и в други държави с немски език 3

• 76 470
  • 766
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте момичета, откривам сезона на новите студенти в Германия  Simple Smile
Моят младеж получи мейл, че е приет в университет Фридрих-Шилер Йена Peace
Той кандидатства геология с подготвителна година по немски.
Подал е на още няколко места и сега чака още отговори.
Много моля Sunny-smail   bouquetда сподели впечатление от града,
мисля, нейният младеж учи е там.
Успех на кандидатстващите и на студентите с предстоящи изпити.

# 46
pergola ориентирала ли си се къде да бъде подготвителния семестър.
Понеже и аз виждам, че за моя син ще е добре да изкара такъв, искам да знам кои унита предлагат такава възможност.
още не, но ще почна да  се ровя - синът ще бъде 12 кл тази година, т.е.  вече сме излезли на финалната права  Mr. Green

# 47
  • Пловдив
 LinaM, нашите 8 младежи са в Шлайц, на 60 км от Йена, но са още съвсем зайци и няма никакви отзиви.

# 48
 LinaM, поздравления и успех на младежа! Много бързо сте получили отговор newsm78 , като знам ние колко чакахме миналата година  Laughing

# 49
Да, голяма изненада се оказа Йена  Heart Eyes За другите университети ще видим. Peace
Като се има предвид, че Йена не му е фаворит, чакането си продължава
но мноого по спокойно Simple Smile

dundi73, ще се оправят момчетата  Peace Като се поразходят до Йена, ще разказват Simple Smile

Последна редакция: чт, 10 юли 2014, 13:33 от LinaM

# 50
pergola, споделяй, ако може каквото откриеш, ще е полезно за всички.

LinaM, дано се получи, там където най-много желае детето  Peace

# 51
Записвам се да не ви изпусна. Hug

# 52
Здравейте! Прочетох трите теми досега и съм много благодарна на всички за предоставената информация. Аз лично се интересувам от следване по медицина за сина ми-ще кандидатстваме 2016г. Той знае перфектно английски, немски учи от 2 години в училище /не ЕГ/. Ясно е, че наесен ще почва уроци по немски. Засега искам да попитам относно пресмятането на общия успех от дипломата-вземат ли се предвид оценките от матурите по български и втория предмет, които ще държи в края на 12 клас? Оценките му по предмети ще са само 6-ци /там ще направим всичко възможно/, само ме притеснява какво ще направи на матурите, че английски знаем по-добре от български newsm78 Ако трябва, да почва уроци и по български. Simple Smile И друго-четох , че може да се кандидатства в 2 унита от квотата за отличници и 5 унита по стандартната. Това как се тълкува-общо 7 унита или 5 /в две унита участвуваш в борбата в двете квоти и в 3 унита участвуваш само в стандартната/?

# 53
  • София
tatiana70, добре дошла!
Общият успех от дипломата е 1/3 - общ успех от 10. до 12. клас, 1/3 - успех по профилиращи предмети и 1/3 ДЗИ.
Така зададен от теб въпросът за медицината, следва да получи теоретично отговор 7. Но ако имаш две топ желания, където кандидатстваш по критерий Abibeste, не е ли логично да ги сложиш начело и в стандартното класиране? Simple Smile  Стратегията при стандартното класиране е да сложите на последно място някой университет, в който сте 100% убедени, че ще ви приемат.

# 54
Ironic , ако зрелостника се ползва от правото си освен на 21 и 23 май да се яви на двете задължителни матури и на 27.05.- 05.06.  да се яви на матура по желание по 3 предмет, то 1/3 от ДЗИ  ще бъде средно аритметично на трите ли?

Последна редакция: пт, 11 юли 2014, 19:40 от bp

# 55
  • София
Да.

# 56
Ironic, благодаря! Аз съм още съвсем незапозната със системата в Германия, да не говорим, че дума не знам немски. Разглеждам сайтовете на английската им версия, като английският ми също не е блестящ, но горе-долу разбирам. Мислех си, че може би не може в един университет да се кандидатства и от двете квоти-значи имам още много да чета и да изяснявам.  #Crazy

# 57
 Simple Smile Споко бе tatiana70 , то и аз съм тук в "Яслената група още"  Hug

# 58
 LaughingТака е, но 2 години могат да се окажат и много, и малко. При нас става въпрос след 2 години цялото семейство да се преместим в Германия. Големият ми син завършва догодина медицина във Варна. Убедена съм, че една специализация тук ще е губене на време и пари. Първо-нищо няма да научи, второ-ще получава някакви 500 лв, които за нищо няма да му стигат.Което означава, че аз и баща му ще трябва да продължим да го издържаме, а не знам как ще стане това, при положение, че и малкия ще учи. И затова мислим да отиваме всички-малкия да учи, големия да започне специализация, а ние с баща им да работим, каквото може. Не съм сложила розови очила, знам че ще ни е трудно /особено да научим немския  Sick/, но поне там смятам, че ще имаме възможност за по-добър живот. Ако не за нас, поне за децата. А и винаги може да се върнем тук, ако решим. Та в този ред на мисли, смятам, че трябва да се насочим към университет в по-голям град. За повече работа, а и за по-големи възможности за специализация. Засега съм се насочила към Мюнхен, Франкфурт /може и близкия Майнц/, Кьолн /и Бон/, Нюрнберг, Хановер, Дюселдорф. В краен случай Есен и Бохум. Разбира се, има доста да се проучва от всички аспекти на живота , доколкото е възможно това да стане оттук. Но ще отидем, където е най-подходящо за децата.
Да питам и още нещо-под профилиращи предмети за медицина биология и химия ли се има предвид?
Когато се кандидатства от квота Абибесте има ли някакъв минимум на дипломата, за да може да подадеш документи за това класиране?
Вчера разглеждах показателите с които са приемали през зимния семестър 2013/2014 в Абибесте и ми направи впечатление, че за унитата в Бохум, Дюселдорф, Есен и Франкфурт са приети всички кандидатствали и са останали свободни места?
Пожелавам хубав ден на всички!  bouquet

# 59
Засега съм се насочила към Мюнхен, Франкфурт /може и близкия Майнц/, Кьолн /и Бон/, Нюрнберг, Хановер, Дюселдорф. В краен случай Есен и Бохум

Когато се кандидатства от квота Абибесте има ли някакъв минимум на дипломата, за да може да подадеш документи за това класиране?

Иначе за Абибесте - има, да.. в почти всички унита границата е 1.0-1.1, в някои май пада и до 1,2. Но примерно ако някой има 1,4 също може да кандидатсва, просто няма да го приемат, защото има много много хора с по-добри оценки от него.

А ако сте се насочили към Мюнхен, само да ви кажа, че там конкуренцията по Абибесте е голяма - имс също много хора с отлични оценки, затова шансът за прием е по-малък. Ако ви е голямо желание, може да кандидатсва по 3та квота - АдХ, за която пък може да се получават и бонуси като например завършен стаж, доброволчество (въпреки, че май няма БГ еквивалент на признатите в Германия); и изпит - ТМС - той НЕ Е задължителен, но много препоръчителен, защото увеличава шансовете дори и при по-ниска оценка от дипломата

Последна редакция: сб, 12 юли 2014, 16:32 от Puhchence

Общи условия

Активация на акаунт