Мнения за 125 СОУ "Боян Пенев", Младост 1 - II

• 184 917
  • 1 428
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Много интересно какво стана с това:

Цитат
Не беше съвсем безплодна днешната среща в РИО. Поеха ангажимент НЕЗАБАВНО да уведомят г-жа Анастасова (която беше отказала да присъства на срещата  Laughing ), че е ДЛЪЖНА да уведоми, И родителите, И Бонита, че решението на ПС за униформите няма да се изпълнява до приключване на съдебното производство.
Изрично попитах - РИО ще се конституират като заинтересована страна. Мисля, че е добре да участват и те. Не само с оглед случая в 125 СОУ, но и с оглед бъдещи подобни решения на ПС в други у-ща.

Цитат
ДО
ПЕДАГОГИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА
125 СОУ „ПРОФ. БОЯН ПЕНЕВ”
   БУЛСТАТ 000668658
   1184 София
   ж.к. „Младост 1”

КОПИЕ   УН „ХЕРМЕС”

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ПЕДАГОГИЧЕСКИЯ СЪВЕТ,   

Приложена, изпращам Ви жалба до АССГ, ведно с приложенията към нея, срещу Ваше Решение за въвеждане на униформено облекло за учениците. Напомням, че съгласно чл. 152, ал. 2 от АПК, в тридневен срок от получаването й, следва да изпратите жалбата на компетентния съд, заедно със заверени копия от всички документи, отнасящи се до случая.
Обръщам специално внимание, че съгласно чл. 166, ал. 1 от АПК, оспорването спира изпълнението на решението Ви, до приключване на съдебното производство.

Приложение: съгласно текста

гр. София                  С уважение,
26.05.2014 г.

ДО
       Административен съд – София град
                  1301 София
                  ул. „Георг Вашингтон” № 17

ЧРЕЗ    ПЕДАГОГИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА
   БУЛСТАТ 000668658
   1184 София
   ж.к. „Младост 1”

КОПИЕ   НАЧАЛНИКА НА РИО
СОФИЯ-ГРАД
                  1303 София
                  ул. „Антим І” № 17

ЖАЛБА
от  ...

и адрес за призоваване и съобщения:...

Срещу:  Решение на педагогическия съвет на 125 СОУ „Проф. Боян Пенев” за въвеждане на униформено облекло за учениците.

УВАЖАЕМИ АДМИНИСТРАТИВНИ СЪДИИ,

В качеството на родител на ученик от 125 СОУ „Проф. Боян Пенев”, обжалвам пред вас решението на педагогическия съвет на училището, за „въвеждане на униформи в училището”, представляващо по същество такова за утвърждаване на униформено облекло. Същото е взето при съществени нарушения на административно-производствените правила, противоречие с материалноправни разпоредби и несъответствие с целта на закона, представляващи основания по чл. 146, т. 3, 4 и 5 от АПК. Обжалвах въпросното решение с искане за отмяна, съгласно чл. 152, ал. 3 от ППЗНП, и пред самия педагогически съвет, и пред началника на компетентния регионален инспекторат по образованието, а именно РИО София-град. Фактическата обстановка, последователността на извършените действия и мотивите за исканата отмяна, до момента на сезиране на тези органи, са описани в самата жалба, копие от която прилагам, като няма да излагам отново същите в настоящата. Униформите са утвърдени на 31.01.2014 г., в нарушение на чл. 150, ал. 1, т. 12 от ППЗНП, преди каквото и да е съгласуване с родителите. В офертата на избраното за изпълнител търговско дружество, „Бонита стил” ЕООД, са налице условия, които нарушават Закона за защита от дискриминация, конкретно чл. 37, ал. 1 от същия, като предоставят услугата при по-неблагоприятни условия за някои деца, на основата на признаците по чл. 4, ал. 1. Договорът от 26.03.2014 г., между 125 СОУ и „Бонита стил” ЕООД, съдържа клаузи, противоречащи на закона. напр. чл. 1, т. 1.4, чл. 2, т.2.2, чл. 3, т. 3.2.3 и др. Поемат се задължения от името на родителите и учениците, без „Възложителят” да разполага с представителна власт.
След депозиране на жалбата ми, на сайта на училището беше публикуван отговор на училищното ръководство на въпроси във връзка с униформите, поставени от училищното настоятелство. От него се установяват други незаконосъобразни действия и бездействия. Съгласно Правилника за устройството и дейността на 125 СОУ „ 2а. Задължителната ученическа униформа в 125-то СОУ за делнични и празнични дни е:
Задължителните елементи на униформата:
Суитчер или сако в тъмно син цвят с лого на училището във вид на значка
(подвижно).
Блуза с къс/дълъг ръкав или тениска с къс/дълъг ръкав, или риза – светло
резеда – с бродирано лого на училището.”
Вменено е задължение за бродирано лого и такова във вид на значка, но в точка 2 от отговора ръководството декларира, че не разполага с образец за изработване на емблема/значка. Също декларира, че не разполага със спецификации за цветовете на задължителните елементи. Това поставя в невъзможност родителите, които не желаят да се ползват от услугите на „Бонита стил” ЕООД и тези, които нямат финансова възможност да закупят дрехите на оферираните от дружеството прекомерно високи цени, да осигурят изпълнение на решението на педагогическия съвет. Самото решение за задължителните елементи на униформата е цитирано в края на отговора. Сред задължителните елементи не фигурират кант на яка и маншети, както и втори допълнителен цвят в модела за суитчер, но такива има в офертата и моделите, изработени от „Бонита стил” ЕООД и в този смисъл те не отговарят на взетото от педагогическия съвет решение. Искането на училищното настоятелство е тези елементи да отпаднат, но подписалият отговора „не дава своето съгласие”. Грубо нарушение е директорът еднолично да изменя и допълва решението на специализирания колективен орган – педагогически съвет. В ценовата оферта на „Бонита стил” ЕООД, от м. април 2014 г., е наличен нов артикул - „Сукман с коланче трико/каре.” Той също не отговаря на решението на педагогическия съвет за задължителните елементи на униформата.
В отговор на депозираната от мен жалба, на 19.05.2014 г. получих писмо изх. № РД 15-428-1145/14.05.14 г. С него директорът на училището ме уведомява за взето преди месец решение на педагогическия съвет на 125 СОУ, на заседание от 17.04.2014 г. Цитиран е Протокол № 8 от 2013/2014 уч. година, съгласно който „не са налице предпоставки за отмяна на взетото решение...тъй като е налице провеждане на законосъобразна процедура”. Другият аргумент е, че „отмяната на подобно решение би довело до финансови загуби на родителите, които са предприели действия за изпълнението му”. Следва да бъде уточнено, че решението за въвеждане на униформи се отнася за следващата учебна година. Екземпляр от цитирания протокол не ми е предоставен, поради което депозирах заявление (получено в училището на 22.05.2014 г., видно от ИД PS 1000 02HUL9 P), с което настоявам да ми бъде предоставен цитирания протокол, в случай че в него е обективирано решението на специализирания колективен орган – педагогически съвет, постановено по моя жалба вх.№ РД 15-705-1215/14.04.2014 г. Горното действие е необходимо и дължимо, с оглед редовното ми уведомяване за взетото решение.
   Със заявление, вх.№ РД-15649-1159/25.03.2014 г., бях поискала да ми бъде предоставена цялата информация относно въвеждането на задължителни униформи на учениците. Съгласно Протокол № РД 14 290/008/07.04.2014 г. не ми е предоставено решението на педагогическия съвет за утвърждаване на униформено облекло от 31.01.2014 г., а само извлечение от Протокол № 7/25.03.2014 г., в който същото е цитирано и потвърдено. От друга страна, в ПЗР на Правилника за устройството и дейността на 125 СОУ, чл.102, т. 1 постулира „Чл. 5, т. 2а; чл. 47, т.4 и т.5 се променят с решение на ПС от 25.02.14г. и влизат в сила от 15.09.2014г.” И до настоящия момент не ми е предоставено, нито Решение на педагогическия съвет от 31.01.2014 г. за утвърждаване на униформено облекло, нито такова от 25.02.14 г. 
Налице е и друго съществено нарушение. Съгласно чл.100 от Правилника за устройството и дейността на 125 СОУ, „Настоящият Правилник може да се изменя и допълва при промяна на нормативните документи, наложили създаването му.” Такава промяна в нормативните документи няма.
Действията на училищното ръководство не кореспондират с нормативноустановените разпоредби. Допуснати са съществени нарушения на процедурата по утвърждаване на униформено облекло, подробно описани в цитираната по-горе жалба, поети за задължения от името на родителите и учениците, без училищното ръководство да разполага с представителна власт, нарушена е разпоредба дори от Правилника за устройството и дейността на 125 СОУ (чл.100), поради което решението на педагогическия съвет следва да бъде отменено.
На 22.05.2014 г. по електонна поща получих отговор на жалбата ми и от началника на РИО София-град. В същия са цитирани само нормативни разпоредби и обстоятелства, които не оспорвам. Не се съдържа изложение на фактически обстоятелства и мотиви. С неясни аргументи е изведена констатация, че „Процедурата по въвеждане на униформено облекло в 125 СОУ е спазена”. Не са обсъдени възраженията, повдигнати с жалбата ми. Налице е и липса на форма на акт, постановен по жалба срещу решение на педагогически съвет, за отмяна/ потвърждаване, по реда на чл. 152, ал. 3 от ППЗНП.   

УВАЖАЕМИ Г-Н/Г-ЖО АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ,           
Моля да дадете задължителни указания по тълкуването и прилагането на приложимите нормативни разпоредби, конкретно разпоредбата на 150, ал. 1, т. 12 от ППЗНП и други разпоредби от този подзаконов нормативен акт, когато е налице изискване за предварително съгласуване.

УВАЖАЕМИ Г-Н/Г-ЖО АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ,

Моля, предвид отразените обстоятелства и факти, да отмените решението на педагогическия съвет на 125 СОУ „Проф. Боян Пенев”, за „въвеждане на униформи в училището”, представляващо по същество такова за утвърждаване на униформено облекло, като постановите решение, с което да задължите педагогическия съвет, при необходимост от започване на нова процедура, да спази нормативноустановените изисквания.

Приложения:
1.   Платежно нареждане за платена държавна такса – заверено копие;
2.   Жалба до педагогическия съвет и началника на РИО София-град и придружаващите я известия за доставяне – обратни разписки № ИД PS 1000 02DQJK Q и № ИД PS 1000 02DQJMS - заверени копия;
3.   Заявление за предоставяне на достъп до обществена информация- заверено копие;
4.   Решение № 1/2014 г., с изх.№ РД 14-282-1000/01.04.14 г. - заверено копие;
5.   Ценова оферта от „Бонита стил” ЕООД от 13.12.2013 г. – незаверено копие;
6.   Ценова оферта от „Бонита стил” ЕООД от 22.02.2014 г. – незаверено копие;
7.   Ценова оферта от „Бонита стил” ЕООД от м.април 2014 г. – незаверено копие;
8.   Протокол № РД 14 290/008/07.04.2014 г., в едно с предоставените ми съгласно него документи – заверено копие;
9.   Отговор на въпроси, поставени от Училищното настоятелство на 125 СОУ – незаверено копие;
10.   Договор от 26.03.2014 г., между 125 СОУ и „Бонита стил” ЕООД и анекс към него от 08.04.2014 г. – незаверени копия;
11.   Заявление, получено в училището на 22.05.2014 г., ведно с придружавалата го обратна разписка № ИД PS 1000 02HUL9 P – заверено копие;
12.   Отговор от РИО София-град – незаверено копие;
13.   Писмо от 125 СОУ, изх. № РД 15-428-1145/14.05.14 г. – заверено копие;
14.   Извлечение от Правилник за устройството и дейността на 125 СОУ, стр. 1, 2, 35 и 36 – незаверено копие;
15.   Екземпляр от настоящата жалба за ответната страна;

Доказателствени искания: Моля да задължите ответната страна да представи заверени копия на намиращите се у нея оригинални екземпляри от:
•   Решение на педагогическия съвет от 31.01.2014 г. за утвърждаване на униформено облекло;
•   Решение на педагогическия съвет от 25.02.14 г.; 
•   Решение на педагогическия съвет от 25.03.14 г.;
•   Решение на педагогическия съвет, постановено по моя жалба вх.№ РД 15-705-1215/14.04.2014 г.;
•   Договор от 26.03.2014 г., между 125 СОУ и „Бонита стил” ЕООД и евентуални анекси към него;
•   Отговор на въпроси, поставени от Училищното настоятелство на 125 СОУ, изх. № РД 14-304-1022/09.04.2014 г.;
•   Документите, приложени към Протокол № РД 14 290/008/07.04.2014 г.;
•   Ценова оферта от „Бонита стил” ЕООД от 13.12.2013 г.;
•   Ценова оферта от „Бонита стил” ЕООД от 22.02.2014 г.;
•   Ценова оферта от „Бонита стил” ЕООД от м.април 2014 г.;
•   Актуален, утвърден Правилник за устройството и дейността на 125 СОУ;
•   Други документи, свързани с утвърждаване на униформено облекло в 125 СОУ – оферти, каталози, гаранции за качество, сертификати на вложените материали и пр.;

гр. София                  С уважение,
26.05.2014 г.

# 91
  • СОФИЯ
По делото все още няма насрочено заседание, съдът дори не е конституирал ответника. Имаше няколко разпореждания, последното от които е изпълнено на 25.07.2014 г., но оттогава никакво движение.
Между другото последното съдебно разпореждане беше да се индивидуализира оспорвания адм. акт с номер и дата. Ето отговора ми

ДО
                     АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД
                     СОФИЯ - ГРАД
                     п.к. 1301
ул. „Георг Вашингтон” № 17
                     по адм.д. № 5319/2014 г.,
                     ІІ-ро отд., 25 състав

МОЛБА

от ...

адрес за призоваване и съобщения:...

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ,

В изпълнение на Ваше разпореждане по горецитираното адм.д., получено от мен на 23.07.2014 г., след като се запознах с материалите по делото, в определения от Вас четиринадесетдневен срок, правя следното уточнение:
Оспорвам Решение на педагогическия съвет на 125 СОУ, обективирано на стр. 12 в Протокол № 5/31.01.2014 г. от заседание на ПС. Това е волеизявлението на специализирания колективен орган, с което се създават задължения. На стр. 3 в Протокол № 7/25.03.2014 г., въпросното решение е потвърдено, без да е посочен №, а само дата – 31.01.2014 г. Въвеждането на униформено облекло е обсъждано като т. 2 от дневния ред на заседанието на ПС от 31.01.2014 г., но на стр. 12 в протокола е обективирано като решение по т. 1. Считам, че е допусната очевидна фактическа грешка, тъй като на стр. 10 също е обективирано решение по т.1 от дневния ред, отнасящо се до приемането на критерии за прием в първи клас.  

гр. София                   С уважение,

Не коментирам обстоятелството, че в представения ми по реда на ЗДОИ Протокол № 5/31.01.2014 г. стр. 12 просто липсва... Grinning, от 11 направо на 13 стр., но пък в АССГ е представен в цялост, та се "запознах" със съдържанието й.

Чакаме съда. Съдийката може да прецени напр., че решението на ПС не е индивидуален административен акт, а общ административен акт, но тогава пък не са изпълнени други нормативноустановени изисквания напр.

АПК
Уведомяване за предстоящо издаване на общ административен акт  
Чл. 66.  (1) Откриването на производството по издаване на общия административен акт се оповестява публично чрез средствата за масово осведомяване, чрез изпращането на проекта до организации на заинтересованите лица или по друг подходящ начин.  
(2) Уведомяването по ал. 1 включва и основните съображения за издаването на акта, както и формите на участие на заинтересованите лица в производството.

При няколкото ми контакта с ръководството на у-щето именно изразените "основни съображения" за въвеждане униформи бяха да се подобряла дисциплината и да не е видимо социалното неравенство, щото някои деца ходели с много скъпи дрехи. Пълни глупости! И да се облекат еднакво, някои винаги ще имат по-скъпи раници, маратонки, часовници и телефони. Това за принадлежността към училището са се светнали от жалбата ми  Laughing, копирала съм я в темата през м. април. "С оглед обстоятелството, че ще се прави избор на вещи (дрехи), които ще се ползват от деца и следва да възпитат у тях усещане за принадлежност към училището...".
Това и липсващата стр. 12 от протокола пак ме докарват до  Joy hahaha Joy

# 92
  • СОФИЯ
Последната седмица на м. август делото не беше налично в деловодството, беше на доклад при съдийката. Тази седмица ще гледам пак да го проверя. Така видях и предходното разпореждане, преди да го получа офиц и го изпълних веднага след уведомяването. Целта ми е да не се бави съдебното производство. Освен лято, отпуски и пр. обаче смятам, че нещата се бавят и защото до момента няма никаква съдебна практика по обжалване на решения на ПС, които не завършват с ИАА на директора (като при наказанията на ученици).
Не знам за какъв елитен отбор адвокати хвърляха фишеци от у-щето, но са упълномощили адвокатка, която не е от САК, а е регистрирана в гр. Елин Пелин, с офис в СФ. Остава жената да се окаже и родител  Grinning. Нищо против колегата юрист, но явно афишираният "екип елитни адвокати" май не съществува.

# 93
  • София
Я да се преброим. Колко от вас ще пратят детето с униформа на първия учебен ден, и колко не?

# 94
  • София
Aз не.

# 95
Без цветя, а парите за дарение за пострадалите от наводненията, в училището ще има каса.

# 96
# 97
  • СОФИЯ
Съдийката е в отпуск до края на месеца и явно до тогава няма да има развитие по делото.
Ние ще сме без униформа на 15  Grinning

# 98
  • София
Ние ще сме с униформа.Купили сме резедавите блузи и ще ги носим,няма как.

# 99
  • София
Родителското настоятелство е публикувало призив към родителите да се включат доброволно утре, събота, в разчистването на двора на училището, тъй като се очаквало ремонта му да приключи днес.

# 100
Столът и занималнята ще работят ли от вторник?
Какво са ремонтирали?

# 101
  • София
нямам представа, видях съобщение от тях във Фейсбук.

# 102
Ние си купихме униформата и сега ако я отменят пак ще си я носим.
Пени се не пени се ще го ядем...

На сайта пише, че не е задължително да се купят въпросните униформи от Бонита и не вярвам да гонят ученици за липса на правилния кант от резедавите тениски.
А как точно ще мине тази жалба в съда не ми е ясно...

А и да мине до какво ще доведе това? До отмяна на униформите ли.... newsm78?

Аз лично съм ЗА униформи, особено за по-горните класове, където разни девойчета са си помислили, че могат да се обличат все едно са на магистралата...
За малките също е добре-стига с това перчене кой какви дънки и какви тениски имал...

До сега не съм се включвала в тази тема, само четях, но тази сага с Бонита и на мен ми дойде нанагорно, особено с прекосяването на половината град и едночасово висене на опашка, за да купя този така ненужен и скъп сукман... ooooh!
Знам вече, че и други правят подобни тениски и занапред ще вземам от тях.

# 103
  • София
Аз лично съм ЗА униформи, особено за по-горните класове, където разни девойчета са си помислили, че могат да се обличат все едно са на магистралата...
За малките също е добре-стига с това перчене кой какви дънки и какви тениски имал...

До сега не съм се включвала в тази тема, само четях, но тази сага с Бонита и на мен ми дойде нанагорно, особено с прекосяването на половината град и едночасово висене на опашка, за да купя този така ненужен и скъп сукман... ooooh!
Знам вече, че и други правят подобни тениски и занапред ще вземам от тях.
Униформите не решават проблемите с различията между децата, макар че много благовидно тази причина се представя за основна за въвеждането им. Винаги ще има видими разлики между тях - напр. в телефоните, обувките, раниците, джобните и т.н. Много е опростено да се смята, че като уеднаквим блузите и суичъртите на децата и хоп ще изчистим различията между тях...Не е това начина.
Учудвам се, че сте си купили сукман, след като той не е задължителен елемент на униформата, още повече, че не ви харесва и е скъп.

# 104
  • СОФИЯ
Ние си купихме униформата и сега ако я отменят пак ще си я носим.
 ...
А как точно ще мине тази жалба в съда не ми е ясно...

А и да мине до какво ще доведе това? До отмяна на униформите ли.... newsm78?

...
Как ще "мине" съдът ще прецени.
Аз също принципно не съм против утвърждаване на униформи, но не по този начин.
За по-големите ученици, момичета. Една мама съфорумка, от друг град, обърна внимание на недопустимо предложената от Бонита блузка с набор около деколтето. Май е права, не е подходяща като част от която и да е униформа. Аз не претендирам за профи разбиране от дизайн и производство на дрехи. Бонита я предлага в различни цветове за различните у-ща. Изглежда по един и същи начин, с шпиц изрязано деколте и набор.

Има много скромни и притеснителни деца с качествени дрехи. Това няма да се промени с униформите. Съвсем пък няма в долната част, за която е определен само цвят.

Общи условия

Активация на акаунт