Класическа хомеопатия - споделяне на опит и знания - 33-та тема

• 45 710
  • 757
  •   1
Отговори
# 525
# 526
  • на плажа
Дано, ама аз английски не чета.
Извинявам се, че изобщо зададох въпрос за лечебната криза и доказването. Мен ме интересуваха лични истории, а не общи обяснения от различни статии. Преровила съм нета за такива.

# 527
Не трябва да има лечебни кризи. Не знам какво искаш да чуеш и защо се сърдиш. Лечебните кризи са доказателство, че хомеопатът не знае как да практикува, така, че пациентът да не страда излишно.

Тази статия не е специално към теб.

# 528
  • на плажа
Никак даже не се сърдя. Питах за лечебна криза, защото в повечето статии пише, че е възможно и очаквано и исках да чуя лично мнение и субективно усещане. Почти навсякъде обясняват как, ако лекуваме астма, можем да очакваме обрив или примерно хрема или по-периферни оплаквания, а не излекуване от раз.

# 529
Лечебна криза е когато има усилване на съществуващите симптоми. Например-кашляш, и след хл кашлицата ти се засилва.  
Дадено е правилното лекарство, но в неподходяща доза.

Доказване е когато след прием на хл се появяват нови симптоми, които не си ги имал досега. В този случай е дадено грешно хл.

Последна редакция: пн, 15 сеп 2014, 21:13 от Цонна

# 530
  • на плажа
Аха! А аз мислех, че примерно кашляш, спира кашлицата и се появява примерно обрив, но след време пак има връщане на кашлицата, но в по-лек вариант и за кратко време.

# 531
Pani, много идеалистично приемаш нещата Peace. Ако ставаше толкова лесно, хомеопатията щеше да процъфтява.
Тук пишеше много изтъкнат хомеопат, който приемаше пневмонията като етап на излекуване на астмата, така, че бъди готова и за неприятни изненади. Не ти ги пожелавам, но започне ли активния сезон, не се минава с обрив и хрема.

# 532
  • Обетованата земя
Цонна, аз ти благодаря за интересните линкове, които пускаш.  Hug

# 533
Хомеопатията ще я затрият хомеопатите, не алопатите. Peace

# 534

Тези линкове май само аз си ги чета.  Mr. Green

# 535
  • Обетованата земя
И аз, и аз Wink Макар че моят английски изобщо не е ок, но както каза сестра ми, заради тази хомеопатия и полиглот си готова да станеш. Simple Smile))
Аз от дотук прочетеното за хомеопатията, разбирам че човек може да бъде излекуван и по трудния път, т.е. и с влошавания и кризи, но това супер много забавя целия процес, излишно изтормозва пациента и най-често тотално го отказва и то по средата на пътя. А в най-лошия случай, когато хомеопатът съвсем не знае какво прави, затлачва случая. Общо взето в абсолютен противовес с Ханемановия завет. Simple Smile

Последна редакция: пн, 15 сеп 2014, 23:50 от didi24

# 536
Дано, ама аз английски не чета.
Извинявам се, че изобщо зададох въпрос за лечебната криза и доказването. Мен ме интересуваха лични истории, а не общи обяснения от различни статии. Преровила съм нета за такива.
Общ беше въпросът и общо отговорих; не е нужно никакво извинение, просто конкретизирайте.
Само че: под лечебна криза хората разбират няколко неща: едното е връщане на стари познати симптоми /които често са болезнени/, другото е засилване на съществуващите симптоми.
И двете са възможни.
В първия случай - връщат се стари потиснати, неизлекувани симптоми, защото симилимумът провокира жизнената сила да ги "изкара" навън, за да се лекуват. Друг е вариантът дали отново ще бъдат потиснати или излекувани трайно.
Във втория случай - ВИНАГИ има засилване на съществуващите симптоми при прием на правилното хомеопатично лекарство в правилните доза и потенция. Само че когато е даден симилимум /а симилимумът не е само най-близкото подобие, но и най-добре подбраната доза и потенция/, засилването е толкова минимално, че често остава незабележимо за човека. Когато потенция и доза не са добре пресметнати, това първоначално засилване на симптоми може да е по-осезаемо.
И няма как да няма засилване /било то осезаемо или незабележимо/ след като се дава изкуствена болест, която, като подобна на естествената, тя трябва да е една идея по-силна от естествената, за да може след преминаване на изкуствената, естествената да изчезне /законите в природата за подобни и неподобни болести. Може да се прочете в Органон/
Най-прост пример с физически симптом /макар че важи за всички нива в човека/ - имаме кашлица, дава се симилимум, кашлицата леко се засилва за час-два например, след което отшумява и изчезва.

# 537
Цитат
Аз от дотук прочетеното за хомеопатията, разбирам че човек може да бъде излекуван и по трудния път, т.е. и с влошавания и кризи, но това супер много забавя целия процес, излишно изтормозва пациента и най-често тотално го отказва и то по средата на пътя. А в най-лошия случай, когато хомеопатът съвсем не знае какво прави, затлачва случая. Общо взето в абсолютен противовес с Ханемановия завет

Това е вярно...

# 538
Никак даже не се сърдя. Питах за лечебна криза, защото в повечето статии пише, че е възможно и очаквано и исках да чуя лично мнение и субективно усещане. Почти навсякъде обясняват как, ако лекуваме астма, можем да очакваме обрив или примерно хрема или по-периферни оплаквания, а не излекуване от раз.

Пишат, защото често се получава точно така - не е добре подбран симилимумът. Не казвам че е лесно. По-нагоре обясних при правилно даден симилимум /който има три компонента/, как всъщност се усеща лечението от пациента.
Посоката на излекуване по Херинг за отделния пациент може да се види по различен начин. Може да се изтласка нещо в периферия и да се получи обрив. Може заболяването, симптомите, от един вътрешен орган да отидат в друг и това също да е правилна посока - също има йерархия. Затова трябва да се познава йерархията в човешкото тяло във всичките й нива. И това също не е лесно, но не е невъзможно и неясно. Китайската традиционна медицина също може да даде насоки за йерархията в човека.
Има още посоки, които понякога грешно се тълкуват. Давате стафизагрия на човек, "болен" от потискане на гнева. /кавичките всъщност не са нужни/. След прием/и човекът реагира видимо на външните стимули и не задържа в себе си. Започват близки и познати да му обясняват колко бил станал раздразнителен /щото повечето хора под гневен човек разбират само този, който го показва/ И почва нашата стафизагрия да се чуди, да се обвинява как може, видиш ли, така да се разправя с хората, когато я предизвикат и да си казва - ах, какъв благ човек бях, какъв звяр станах. И започва съзнателно да се потиска отново. В хомеопатията на това му казваме - компрометиране на собственото лечение, а това вече забавя процеса на лечение, защото тук се намесват собствени споразумения и т.н. А пък се знае, че когато има дълго потискане, няма как човек изведнъж да стане балансиран - пускаш извитата пружина и тя отскача далече в другата посока и ще се люшка насам-натам, докато не се успокои. Ето този процес е много труден за осмисляне, не ми е непознат и на мен като пациент.  Друг вариант - милото, кроткото, добро дете, дето никога не се е карало или изявявало по-бурни претенции, изведнъж започва да го прави, и то по неприемливи за родителите начини. А какви са на първо място децата? Импулсивни и открити. Правилна ли е посоката на излекуване, ако приемем, че е на хом. лечение, или не.

# 539

Тези линкове май само аз си ги чета.  Mr. Green

И аз ги чета с интерес! Благодаря!
Колкото повече информация, толкова по-добре!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт