Паррвенющината в България

• 26 944
  • 495
  •   1
Отговори
# 105

До Лу Лу на аристокрацията скъпите дрехи и аксесоари не са разпознашаеми по принцип за другите хора и не се набишат на очи. Не носят чанти на които с големи букши пише Вирсачи, Долчи и Гучье Simple Smile

Тоест чанта на Гучи без надпис е класа, но има ли марката на видно място- безвкусица. Simple Smile

Да.

Освен това Гучи от мола не е класа, просто по-скъп вариант на конфекция от Бенетон да речем.

Ама те и Гучитата от Гучи имат надпис "Gucci", че и "Made in Italy".  Crazy

http://www.gucci.com/us/styles/354397CAO2G4173#

# 106
Не знам за вас, но аз си имам нова любимка и пътеводна звезда. Много класна.

Аха. Даже третокласна бих казала.

# 107
Има една чудесна книга на Габриел Шевалие    -Клошмерл,в нея баронесата оглежда дъщерята на кмета и казва ...."хубавичка е но винаги ще и липсват два-три века възпитание....."

много точно!
Масово хората в Б-я са(сме) парвенюта. И тези с пари и тези без; просто защото ни липсват две-три поколения елит; липсват ни опит във възпитание в стил, култура, толерантност и т.н.

Има една англ.поговорка: За една добра ливада са необходими 200 години косене.
Mного точно казано /написано. Peace

# 108
аз имам една любима чанта,която ми е маркова от чужбина,пише марката естествено с малки букви под дръжките,това не означава,че съм я взела заради марката или заради показността,просто съм я харесала и толкоз,както ще си взема и евтина чанта ако ми харесва,не знам защо си мислите,че любители на парфюми,или на дадени марки са парвенюта,ако имам пари,защо да не си взема по-скъпа кола,какво лошо? най-малкото ще е по безопасна и аз не харесвам,ярки фасади,ама това си е мой проблем,въпрос на вкус,прави ми много лошо впечатление,че хората със средства са задължително далавераджий,хитреци или таткото има пари,просто има хора по-успешни от други,хората които почват от нула и стигат едно добро ниво,защото имат качества,без да са крали и лъгали

# 109
Определено . "Богатството няма блясък" , както казваше някой  newsm78

# 110
аз имам една любима чанта,която ми е маркова от чужбина,пише марката естествено с малки букви под дръжките,това не означава,че съм я взела заради марката или заради показността,просто съм я харесала и толкоз,както ще си взема и евтина чанта ако ми харесва,не знам защо си мислите,че любители на парфюми,или на дадени марки са парвенюта,ако имам пари,защо да не си взема по-скъпа кола,какво лошо? най-малкото ще е по безопасна и аз не харесвам,ярки фасади,ама това си е мой проблем,въпрос на вкус,прави ми много лошо впечатление,че хората със средства са задължително далавераджий,хитреци или таткото има пари,просто има хора по-успешни от други,хората които почват от нула и стигат едно добро ниво,защото имат качества,без да са крали и лъгали
Ама на теб кой ти еказал , че има нещо лошо в това да си купиш нещо скъпо ??
Въпроса е в парадирането и показността.

# 111
Мarkrit,аз до тук разбрах,че ако на чантата ти има бранд,значи е умишлено,взел си си я за да се показваш,не че така си е изработена,пък който не обича картини и изкуство в дома си,вече е мега селяк,аз лично не бих прахосала пари за изкуство,освен ако не е за благотворително такова,искам дома ми да ми е уютен,а не като  мавзолей (на голямата ми одухотвореност)  Simple Smile

# 112
Хехехех, и това доживях да видя - кафеджийка, с мечта да си отвори Fast food, да обяснява колко е класна  Joy Мяяяууууу!
По темата - всички сме парвенюта. Като разгледаме родословието си - все изскача поне по една баба , въртяла мотика Simple Smile! Парвенющината, вече  е отделно понятие и се отнася за хора, които нЕкак си се притесняват от скромния си произход, но за сметка на това слабият им интелектуален товар ги кара да вършат постъпки, които ги правят смешни в очите на околните  Laughing!

Последна редакция: чт, 07 авг 2014, 18:37 от milalena

# 113
  • Пловдив
По темата - всички сме парвенюта. Като разгледаме родословието си - все изскача поне по една баба , въртяла мотика Simple Smile!
Е, че то в днешно време и най-синята кръв се поразрежда. Даже принц Уилям се ожени за жена без благородническа кръв. Значи по-по-следващия крал на Англия няма да е чистокръвен.

# 114
Всъщност обяснението на самата дума "парвеню" не звучи толкова страшно. Не знам защо у нас се обиждаме с нея... Общо казано по света я ползват за първото поколение богаташи в отговор на "old money" според Уики-то. Друг е въпросът какво точно е богаташ по нашите ширини. От пет човека- пет различни отговора.

Аз бих я ползвала за скоро забогатели хора, които се превземат, за да се впишат в обстановка, която всъщност им е непозната. Няма много общо със скъпите покупки, защото те си имат цена и щом можеш да я платиш, твои са. По-скоро за маниери, начин на изразяване... Сещам се за един пример, но ще ми е трудно да обясня с думи, затова давам нещо по-конкретно. Примерно вземаш думата, ръкомахаш, критикуваш, прекъсваш самоуверено другите на масата и съветваш на тема пътешествия, а след два часа става ясно, че всичко това си чул по телевизията, освен в Сърбия и Гърция не си бил другаде. (истински случай е)

Последна редакция: чт, 07 авг 2014, 18:15 от Ли Лу

# 115
Е, не, принципно няма нищо лошо в удоволствието от красиви и качестени неща, а те често са скъпи и често си заслужават цената. Естествено, хубаво е красивите вещи да не се единственото нещо, запълващо дните и мечтите.

Парвенюто е нещо различно, мисля че Тес по-горе беше сложила в темата дефиницията:

(от фр. Parvenu)
1.Човек, който се е издигнал бързо на високо положение, но няма духовните качества, навици и култура за това.
2.Човек от незнатен произход който много иска да минава за такъв, подражава на хора от висшите среди (аристокрацията) и се стреми да се показва по начин сякаш е един от тях, има големи претенции.

На прима виста се сещам за г-жа Буке (всъщност Бъкет, кофа) от онзи стар английски сериал.

Сега вече винаги ще се сещам за ин.аут. Тя се появи с гръм и трясък, за да се похвали с посещението в невероятната, изключителна, класна, "специално селектирана" пицария в Ловен парк (първо го направи в една стара тема, в която бяхме обсъждали малки, чаровни, романтични ресторантчета в София от типа на някогашните Вишни). После дойде и тук, и в крайна сметка направи нагледна демонстрация на термина. Нямам време, трябва да излизам, но се изкушавам по-късно нагледно и с цитати да обясня защо ин.аут е класическо парвеню. Сори, маце, нищо лично.

А, ако ще говорим за дрехи, макат че те са много малка част от цялостното отношение и излъчване, ето  един пример - Кавали и ДиГ са класически парвенюшки марки - скъпи, крещящи, често кичозни, не винаги от качествени материи, но задължително с големи букви и характерен стил, за да се вижда отдалече, какво носи човек. Дизайнерите не са глупави и правят доста пари от желанието на новобогаташи да се забелзват.

Дано да бъда разбрана правилно. Нищо против нямам пазаруването в мола или масовите марки. Убиват ме, обаче, претенциите за висша класа от полуграмотни хора.

Последна редакция: чт, 07 авг 2014, 23:49 от Кинче Кривошапкова

# 116
Дано да бъда разбрана правилно. Нищо против нямам пазаруването в мола или масовите марки. Убиват ме, обаче, претенциите за висша класа от полуграмотни хора.
Е, не бъди толкова серт. Част от нещата, които движат светът напред са именно подобни претенции.

# 117
 Joy

Тази тема ще ми стане любима!

# 118
Joy

Тази тема ще ми стане любима!
И на мен .

# 119
На мен вече ми е любима..))
 Joy

П.С -  нося си диамантите винаги, ама никой не предполага.
Значи не съм парвеню..
Явно ще трябва да си купя слънчеви очила "Шопар"..)))

Общи условия

Активация на акаунт