Любители на Котки Тема 86

• 36 293
  • 741
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Бенто при мен не мирише. Peace Другите въпроси са по-специфични. Утре ще ги задам на вет.  bouquet

# 256
  • София
Ако котето е мъжко, некастрирано и над 5 месеца ще мирише и още как  Mr. Green

Задължително ли? И какво е спасението освен редовно чистене? Само кастрацията ли?На моето момче да давам ли гранули? Да рискувам ли изобщо дори и с висок клас или да давам от солетите за чесане на венците, които между впрочем са подути от растящи дъвкателни зъби, а предните централни са миниатюрни все още.

А и каква тоалетна купувате? Не ми препоръчаха силиконовата и аз взех обикновена, отново по съвет, Бенто май се казваше.
Ако ти е мъжко котето и не искаш да ти мирише в къщата- това е решението!
Като порастнат започват да маркират територия и препишкват на разни места, а от хормоните урината на мъжките мирише доста остро и неприятно!  Кастрацията трябва да се направи преди да са почнали да се разгонват и да маркират, защото свикнат ли да препикават, и след кастрацията ще го правят- по навик!

Колкото до тоалетната- аз ползвам силиконова!
Котешката тоалетна ни е в банята и като рови преди или след нужда, топченца от тоалетната излизат извън легенчето! Ние в начало пробвахме с Бентото, обаче то се разкашква ако е мокро в банята и става като кал! Като мине два пъти котарака през банята и после цялата къща е с кални лапички (а ние сме навсякъде с тъмни подови настилки! Не че ако са светли мръсното не е мръсно   Mr. Green  )
Със силиконовата  нямам такъв проблем, и даже според мен много по-добре абсорбира и течностите и миризмите!
Аз ползвам и дезодорант за тоалетна- изключително съм доволна от една пудра на Arm and Hammer- тя е със сода за хляб, която както е известно също абсорбира миризми!

# 257
Благодаря.
И аз взех дезодорант за тоалетна. Като начало един евтинджос, но то и котето е малко още и не произвежда нищо особено голямо и миризливо, и аз съм си в къщи по цял ден и го следя изкъсо- свърши ли си работата и тичам да чистя.  Mr. Green

А кога започват да маркират, т.е. средно на каква възраст? Вет. ми каза за кастрация около шестия месец, сега е средно на два и половина три, но не уточни дали ще е започнал да маркира.  Thinking

Абе, да си призная, честна пионерска, бая съм притеснена, че котето се оказа мъжко, защото навсякъде чете, че доста по-трудно се гледали. Аз особени проблеми нямам, но мъжът ми е такова мрънкало и една го склонихме да си приберем Мъртимър у дома, че изтръпвам да не направи нещо животинката. Confused

# 258
  • София
Нашият вет ни каза, че около 8-10 месец е ок! Трябва да му се развият органите хубаво и тогава!
Котарака го кастрирахме малко преди да направи годинка!

След кастрацията 2 дена е много жална гледка, но след това е ок!

Имала съм женска котка- според мен това е по-тегаво!
Кастрацията при женските е много по-сложна и тежка! Нашата не я бяхме кастрирали( действието се развива преди 20 години) и си спомням че баща ми и даваше разни хормони,за да се успокои, защото не можехме да спим от крясъци и писъци като се разгонеше!

Котките са лесни за гледане ако приемеш факта, че котката е своенравно животно и не подлежи на дресировка, както кучетата ще си съжителствате добре заедно  Mr. Green

# 259
Още веднъж благодаря. Simple Smile
Дреси- какво и куче?!  Mr. Green Имах мини-дакел. Много го обичахме, но ни скъси живота и семейният бюджет- колкото повече старееше, толкова по-големи бели правеше ... и гледаше с една ехидна физиономийка.  Mr. Green Сега това коте направо ми се вижда лесно за гледане. Пу-пу, дано така си остане и занапред.

# 260
  • София
Kaсита, май възмъжават около февруари месец. Някои са още на 5-6 месеца, други на 9-10.  Wink Както се случи.  Grinning С изключение на запушването, което е често срещано при момчетата, за мен те се гледат по-лесно. А дали ще е със злобен или благ характер, беляджийче или кротушче няма никакво значение дали е момче или момиче.  Grinning До късмет е.  Wink  

За гранулите - казват, че от високия клас не се запушват. Аз не съм опитвала. След като преодоляхме  болестта и при двамата, започнах да ги храня с консерви. Видях, че е успешно това хранене и реших да не рискувам повече с гранули, макар и качествени. Купувам само като лакомство. При други котараци и нискокачествените консерви влияят лошо.  Sad

# 261
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Касита,  Hug
Не знам как се гледат женски и по тази причина не мога да направя сравнение. Laughing
Мога да твърдя, че мъжките са много мързеливи и много гушливи, особено след излизането от бебешкия си период. Някои са си мързеливи и в него. Crazy Нарочват си някой от семейството за неговата "мама" и се залепват като гербова марка за него. Месят го, сучат от тениската му, спят задължително при всеки удобен случай гушнати в него, ако могат да се доберат до леглото му, държат да си поделят и възглавницата и завивката, и т.н.  Laughing

Маркирането започва около 8-ия месец, ама +/- 2-3 месеца. Laughing Много е индивидуално.
Щом си попаднала на ветеринар, който ти е казал, че към 6-ия месец трябва да планирате кастрацията, значи си попаднала на вет, който следи съвременните тенденции. Не знам обаче дали за мъжки не е твърде рано. Май за тях беше препоръчително към 8-ия месец да се свърши тая работа. Няма да е голям проблем и по-късно да се направи, дори и след като вече го видите, че почва да маркира. Стига да не го оставите да го изгради като траен навик.

Тоалетна - ти си решаваш. Аз съм само с Бенто класик, и не ползвам ароматизатори. Чистя ежедневно топките пиш и другите подаръчета и въпреки, че господинчото не е кастриран у дома не мирише. Задължително се насипва обаче поне 5-7 см дебел слой от бентонита в тоалетната му. Хем по-лесно се изгребват топките, хем има с какво да си зарови акито.

Хранене - ти си решаваш. Но тук категорично бих казала - в никакъв случай евтини гранули за млад мъжки котак! Naughty Последствията от хранене с тях обикновено са ужасни. От там нататък храниш с каквото можеш, позволява ти джоба и можеш да осигуряваш. Най-близо до естественото хранене е да го храниш със сурово пилешко или телешко месо, дреболийки. Ако те притеснява суровото, можеш да го готвиш(варене, печене, без сол и подправки). Ако нямаш време и средства по-евтино е да го храниш с висок клас гранули, като задължително следиш да пие и достатъчно вода. Можеш да храниш и с консерви и паучове, но не са по-хранителни от гранулите. Понеже ти е още бебе, сега гледай бебешки гранулки. И по-важно - виж на първа страница имаше линк към статия, в която се изброяват кои са опасните за котката храни, дето ние хората ги консумираме! Naughty

# 262
  • София
[quote author=Касита link=topic=789822.msg28647802#msg28647802 date=1405:

Аз особени проблеми нямам, но мъжът ми е такова мрънкало и една го склонихме да си приберем Мъртимър у дома, че изтръпвам да не направи нещо животинката. Confused
[/quote]

Да ти дам моя? hahaha Много яде, ама сам си готви. Peace И не мрънка. Peace

# 263
  • Плевен
Нахлувам в темата, и се надявам да ни приемете  Hug
Това сме ние  txtloves
Снежинка : - на около 7 год., незнам на каква възраст е, защото я намерих и я гледам от 6 години.
Скрит текст:

Алекзандър - 8 месеца.
Скрит текст:
Скрит текст:

Имам голям проблем и знам, че само вие ще ми помогнете. Снежка е много мило, добро и послушно момиче, но към Алекзандър е, като звяр  Cry Не пропуска възможност да го набие, съска много зловещо и ръмжи постоянно, като се разминат някъде из апартамента. Хранят се заедно, купичките им са една до друга, тоалетните също, само когото ги ползва не го закача. Тя е глуха и да и се карам не помага, гледам да им обръщам еднакво внимание или повече на нея. Тя спи при мен, а той не, не я пренебрегвам заради него.
Незнам какво да правя, много искам да започнат да се разбират. Извинявам се, за дългия пост, но исках да обясня горе-долу ситуацията.

# 264
Привет от мен, отдавна не се бях разписвала!
Катето е добре, напоследък само спи, всяка сутрин задължително дреме по поне 3-4 часа в любимия си куфар върху един от гардеробите, там явно й е най-спокойно и се чувства в безопасност, защото аз много шавам, а тя като че ли има много лек сън и само да стана и веднага надига глава, да не изпусне нещо. А и до колкото знам котките обичали да седят нависоко, в природата им било. Вчера за първи път й направих разкрасителна процедура, сресах я с една четка, специално за нея, че сега лятото е ужас, косми навсякъде. А тя горката като легне върху мен и започне да си търка главичката в лицето ми цялата ми уста е в косми после и трябва да се мия, а тя не разбира. Вчера докато я сресвах извадих няколко огромни топки косми, добре, че го направих. Интересното е и се изумявам, как може хем да мърка, докато я сресвам, хем да ме хапе и да шава, това животно с всеки изминал ден ме удивлява.

profi_1, Катето е същата, само чака да си легна и веднага едно такова разсеяно и заспало идва и се качва на корема ми и почва едно мъркане, аз я чешам по ушите (много обича), а тя си търка муцунката и главичката в лицето ми, много е смешна. Ама само когато иска, ако аз я взема почва едно нервничене и една такава възмутена физиономия, изобщо е много странна. Ама какво да я правя, нали си е моя и си я обичам, ще си я търпя. Joy

viv_pl, нямам опит с две котки, а и не искам да рискувам, тъй като моята госпо'ица е много ревнива понякога. Но мисля, че за да се успокои Снежка трябва някой път да ги срещнеш едновременно и да й покажеш и обръщаш повече внимание за момента, да се почувства по-специална. Така може би лека по-лека ще се успокои, срещай ги от време на време пак и постепенно изравнявай вниманието към двамата. А и за да ги приобщиш един към друг можеш да им измислиш някакво общо занимание, не знам. Знам, че може би не давам правилните съвети, но се опитвам да помогна по някакъв начин, а и имам само една котка. Иначе - Сашко е много сладък, така като гледам май е породист, нали?

Ето и данък, един мързелив летен следобед:

Последна редакция: пт, 18 юли 2014, 10:21 от Катюшка

# 265
Благодаря за успокоителните думи. Аз така и като родих второто дете се чувствах- като в небрано лозе.  Mr. Green Усещам, че се поокопитвам вече и след първоначалната еуфория от имането на котето, последвало от миг депресия, сега си връщам самообладанието.

viv_pl, опит с котки нямам никакъв /почти/, но не мога да не кажа, че са наистина красиви животни, и двете.

# 266
  • Somewhere beyond the moon and stars
Явно това за характера на котката е наистина до късмет.
Малкият е при нас от около 10 дена и вече не пропуска възможност да ни дере или хапе само като ни види. Явно си играе така, ама то си боли.  Grinning Надявам се истериите му да попреминат като порасне и да се кротне малко. Отделно от това дере и хапе всичко, което му видят очите - чаршафи, мебели, дрехи, обувки. В общи линии всичко, освен чесалото си за нокти.  Grinning

# 267
  • Варна
Закуската ми и Късметка Simple Smile

# 268
  • София
Имам голям проблем и знам, че само вие ще ми помогнете. Снежка е много мило, добро и послушно момиче, но към Алекзандър е, като звяр  Cry Не пропуска възможност да го набие, съска много зловещо и ръмжи постоянно, като се разминат някъде из апартамента. Хранят се заедно, купичките им са една до друга, тоалетните също, само когото ги ползва не го закача.

Добре дошла! И двамата са големи красавци!  Heart Eyes

За проблема ти - няма как да те успокоя. Просто момата показва кой командва. Трябва да се знае на кой къде му е мястото.  Grinning  Радвай се, че и Алекзандър не е решил да показва мъжката си сила, а ѝ се подчинява. Така положението поне е търпимо. Страшно е ако и той вземе да отвръща - може да стане много сериозен бой. Дано никога не ти се случва.

SilverSign, никога не играйте с голи ръце. Има достатъчно "дистанционни" играчки - връвчица с нещо закачено, топчета, лазерчета и т.н. А ако иска по-груба игра с ръка - играйте с дебела кухненска ръкавица. Голата ръка трябва да е само за галене. От там нататък започваш с караниците. Много добре им действа твърдото и високо "Не!". Ако не става, пръскалка с вода действа задължително (аз не съм опирала до нея).  Laughing Трябва ясно да разграничи кое е позволено и кое - не. Той няма как да знае, че ви наранява. Такава си им е играта на котките. И не отлагайте с този вид възпитание. Зъбките и ноктите ще стават все по-силни и причиняващи болка.  Wink

Ах, тази Късметка!  Hug

А Катето е все така игрива и чаровна!  Heart Eyes

Последна редакция: пт, 18 юли 2014, 11:04 от Тaня67

# 269
...
Ако не става, пръскалка с вода действа задължително (аз не съм опирала до нея).  Laughing Т
...
Да, да, действа! Аз съм опирала до нея преди време Mr. Green
Така действа, че после Стейси само като видеше, че взимам пръскалото и се снишаваше. После дори не съм я пръскала, а само казвах Псст, псст /по подобие на звука от пръскането/ и бягаше да се крие.

Виждам, че Късметка дегустира овесени ядки  Laughing
А Катето си живее много добре - кеф ти на леглото, кеф ти на гардероба  Hug

Добре дошли на Снежинка и Алекзандър  Hug

Общи условия

Активация на акаунт